Translation

Ανάφη Κυκλάδες, ιδανική για πεζοπορία

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Η Ανάφη βρίσκεται στις Κυκλάδες, στα Α. της Σαντορίνης (απέχει 12 ν.μ.) Είναι βραχώδης, με ελάχιστη βλάστηση, ηλιόλουστη και ανεμοδαρμένη.


Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας από την Κολχίδα έπεσαν σε θαλασσοταραχή, νύχτα και κινδύνευσαν να πνιγούν. Τότε παρακάλεσαν το θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας έριξε ένα βέλος στη θάλασσα, και «ανεφάνη» η Ανάφη, γεμάτη φως, για να τη δουν οι Αργοναύτες και να σωθούν. Προς τιμή του Απόλλωνα έφτιαξαν βωμό, το Ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη ((αίγλη=λάμψη), που λατρευόταν στο νησί. Η Ανάφη είναι διάσημη για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της, όπως τα θολωτά μονόχωρα κτίσματα. Αναφαίοι μάστορες επιλέχθηκαν το 1883 για να κτίσουν τα ανάκτορα του Όθωνα, στην Αθήνα. Έτσι δημιούργησαν το δικό τους οικισμό, τα Αναφιώτικα, που βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στη ΒΑ. πλευρά του βράχου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, η οποία έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε λόφο, στα 260 μ. Θα δείτε λευκά σπίτια, στενά δρομάκια, και στην κορυφή το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα στα ερείπια του ενετικού Κάστρου. Το λιμάνι του νησιού ή Γιαλός, για τους ντόπιους, βρίσκεται στα Ν., στον Όρμο Αγίου Νικολάου και απέχει από τη Χώρα περίπου 3 Km.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!


ΑΝΑΦΗ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι περισσότερες παραλίες της Ανάφης βρίσκονται στη ΝΑ πλευρά, ενώ οι βόρειες ακτές της, είναι απόκρημνες, με ελάχιστες παραλίες. Η πρόσβαση στις ΝΑ. παραλίες γίνεται πολύ εύκολα, με το τοπικό λεωφορείο. Ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ενώνει το λιμάνι του Αγίου Νικολάου με τη Χώρα, τις ΝΑ. παραλίες και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δευτερεύοντες δρόμοι του νησιού συνδέουν τη Χώρα με την Α. πλευρά, και τον Άγιο Μάμα, και τη Δ. πλευρά, και τις παραλίες Καμένη Λαγκάδα, Βαγιά, και Πρασά. Οι παραλίες της Ανάφης δεν είναι οργανωμένες.

  • Παραλία Κλεισίδι, ΝA., στον Όρμο Αγίου Νικολάου. Αμμώδης, με δέντρα για σκιά, και μικρό οικισμό. Για φαγητό θα βρείτε την «Ταβέρνα Κλεισίδι» και το καφέ –εστιατόριο «Μαργαρίτα», που διαθέτει και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εύκολη πρόσβαση, από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στάση Κλεισίδι ή ακολουθώντας το μονοπάτι από το λιμάνι (περίπου 2 km). Ακριβώς απέναντι από το Κλεισίδι βρίσκονται τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά.
  • Παραλία Κατσούνι, ΝΑ. Αμμώδης, πρόσβαση από μονοπάτι από την παραλία Κλεισίδι ή από τον κεντρικό δρόμο, στάση Μικρός Ρούκουνας και στη συνέχεια από το μονοπάτι που οδηγεί προς τις παραλίες Φλαμουρού και Κατσούνι.
  • Παραλία Φλαμουρού, στα ΝΑ. Αμμώδης παραλία που βρίσκεται δίπλα στην Κατσούνι. Οι δυο παραλίες, Κατσούνι και Φλαμουρού, είναι σχεδόν συνεχόμενες, καθώς τις χωρίζει ένας βράχος. Μπορείτε να πάτε κολυμπώντας, από τη μία παραλία στην άλλη ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι. Στο ύψωμα, θα βρείτε το εστιατόριο «Το Αγνάντι», με ωραία θέα στο απέραντο γαλάζιο.
  • Μικρός & Μεγάλος Ρούκουνας, στα ΝΑ. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Μεγάλη, αμμώδης, με δέντρα για σκιά, προτιμάτε από κατασκηνωτές. Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, στάση Μικρός Ρούκουνας ή στάση Μεγάλος Ρούκουνας, και στη συνέχεια από μονοπάτι. Εδώ θα βρείτε το Roukounas Horizon bar , για χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα. Το «Κτήμα Ρούκουνα» ή «παπαδιά» (επειδή η ιδιοκτήτρια είναι η γυναίκα του ιερέα), προσφέρει μαγειρευτό φαγητό, φρέσκα ψάρια, αλλά και καφέ, νερό, ψωμί, τσιγάρα και είδη ψιλικών για τους κατασκηνωτές της παραλίας. Επίσης διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Ρούκουνα.

Μεγάλος Ρούκουνας, τμήμα γυμνιστών, η δεξιά πλευρά της παραλίας είναι αποκλειστικά για γυμνιστές

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Παραλία Καταλυμάτσα, ΝΑ. Αμμώδης, αποτελεί τη συνέχεια του Μεγάλου Ρούκουνα.
    Υπήρξε το αρχαίο λιμάνι του νησιού και αν ακολουθήσετε το μονοπάτι από την παραλία θα φτάσετε σε αρχαίο νεκροταφείο.  Στο ύψωμα υπάρχει εγκαταλειμμένος ανεμόμυλος με ωραία θέα.

  • Παραλία Μέγας Ποταμός, ΝΑ. Βρίσκεται μετά την παραλία Καταλυμάτσα και είναι και αυτή αμμώδης, με λίγα δέντρα. Πρόσβαση από το δρόμο, στάση Μέγας Ποταμός, και στη συνέχεια από το παλιό μονοπάτι που περνάει από την παραλία Άγιοι Ανάργυροι. Μετά την παραλία Μέγας Ποταμός, αν ακολουθήσετε το παραλιακό μονοπάτι, θα φτάσετε σε μια απομονωμένη και αμμώδης παραλία

    Παραλία Άγιοι Ανάργυροι, ΝΑ. Μικρή αμμώδης παραλία, με βράχια τριγύρω, χωρίς σκιά και το ομώνυμο εκκλησάκι πάνω στο βράχο. Πρόσβαση από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στάση Μέγας Ποταμός, και στη συνέχεια από δύσβατο μονοπάτι
    Όρμος Πρασιές, ΝΑ. Βρίσκεται μετά την παραλία Άγιοι Ανάργυροι. Πρόσβαση από το δρόμο, στάση Μοναστήρι και στη συνέχεια από το μονοπάτι
    Όρμος Συμιακός, Β. Διαθέτει μια μικρή παραλία, και πολλές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες monachus monachus και οι χελώνες caretta caretta. Πρόσβαση από το πεζοπορικό μονοπάτι Νο 5, Σταυρός- Βίγλα-Παναγία Βουβών και στη συνέχεια από την περιοχή Δράπανο, ακολουθείτε πορεία Α., προς την Παναγία Φανερωμένη (ξωκλήσι) ή προς το Συμιακό. Στο ξωκλήσι του Σταυρού, θα φτάσετε από τη Χώρα, με δικό σας μεταφορικό μέσο ή από το καλά διατηρημένο μονοπάτι Νο 4, Χώρα –Σταυρός, με πορεία Β.
    Παραλία Λιβόσκοπος, στα ΒΑ.  Μικροσκοπική, απομονωμένη, με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, χαλικάκι και βράχια μέχρι τη θάλασσα. Με εύκολη πρόσβαση από δρόμο και μετά από μονοπάτι (διάρκεια 5’). Αν σας αρέσει η πεζοπορία ακολουθήστε το μονοπάτι Νο 5, Σταυρός- Βίγλα-Παναγία Βουβών και στη συνέχεια από την περιοχή Δράπανο, πορεία δεξιά, προς Λιβόσκοπος (4 km). Από τη Χώρα θα φτάσετε από το δρόμο ή από το μονοπάτι Νο 4, Χώρα –Σταυρός
    Παραλία Βρύση, Α. Μικρή, με βότσαλο και λίγα δέντρα για σκιά. Εύκολη πρόσβαση από βατό χωματόδρομο, κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
    Παραλία Καμένη Λαγκάδα, Όρμος Κυπαρίσσι, ΒΔ. μετά από το λιμάνι. Απομονωμένη με βοτσαλάκι, και εύκολη πρόσβαση από βατό χωματόδρομο. Θα βρείτε το εστιατόριο «Εν Λευκώ», για φαγητό, ποτό, καφέ, και πρωινό, με ωραία θέα και το ξενοδοχείο Golden Beach Resort Anafi (τηλ. : 22860 28856, 697 96 43070, https://goldenbeachanafi.com).

Παραλία Βαγιά, Δ. Με αρκετά μεγάλα βότσαλα, σχεδόν πετρώδης, και πρόσβαση από βατό χωματόδρομο.
Παραλία Πρασά, Δ. Μικρή παραλία με βότσαλο, και εύκολη πρόσβαση από χωματόδρομο. Μέχρι το 1970, χρησίμευε ως λιμάνι του νησιού, γι’ αυτό θα δείτε και ένα άνοιγμα για βάρκες.
Νησάκια Φτενά, Παχιά, Μακρά, θαλάσσια περιήγηση από το λιμάνι Αγίου Νικολάου προς τα νησάκια, με το παραδοσιακό καΐκι «KOURSAROS», πληροφορίες : κ. Ρούσος, τηλ. : 6974913799
Ακρωτήρι Δράπανο, Β. Θα δείτε μικρές παραλίες στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος, και όταν δε φυσάει βόρειος άνεμος.

ΑΝΑΦΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Για να δείτε τα περισσότερα αξιοθέατα του νησιού, το σύνθημα είναι ένα : «Περπατώντας στην Ανάφη».
Υπάρχει ένα δίκτυο μονοπατιών, μήκους 18 Km, που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το νησί, για να μπορέσετε να το εξερευνήσετε.
Αρχαιολογική Συλλογή, Χώρα (κοντά στο ΚΕΠ). Θα δείτε ευρήματα από την αρχαία Ανάφη, και αγάλματα ρωμαϊκής περιόδου (είσοδος ελεύθερη). Στο αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη, βρέθηκε αρχαϊκός Κούρος, που εκλάπη και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το 1823 ανακαλύφθηκε γυναικείο άγαλμα (1ος αι.) που αγοράστηκε το 1863 από το Μουσείο Hermitage, Αγία Πετρούπολη Ρωσίας, και βρίσκεται στο Τμήμα Τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας ,https://auth.hermitagemuseum.org. Στο Μουσείο Louvre, Παρίσι, εκτίθεται ένα γυναικείο κεφάλι αγάλματος, 2ο μισό 3ου αι. π.Χ. από μάρμαρο Ανάφης. Βρέθηκε το 1823, αγοράστηκε το 1897, από το Μουσείο και σήμερα βρίσκεται στο Τμήμα Ελληνικών,Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, https://www.louvre.fr
Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής (Κάτω Μοναστήρι Καλαμιώτισσας). Κτισμένο στη θέση του αρχαίου Ιερού του Απόλλωνα Αιγλήτη, εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του, καθώς για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε αρχαίο υλικό. Στο Μοναστήρι καταλήγει η Ιερά Οδός, που ξεκινάει από τον Άγιο Μάμα και την αρχαία Ανάφη, κοντά στο Καστέλι.
Χερσόνησος Κάλαμος. Είναι ο 2ο μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, με υψόμετρο 461 μ. Ανήκει στο Δίκτυο NATURA 2000 (GR4220002) με όνομα «Ανάφη : Χερσόνησος Κάλαμος –Ρούκουνας» με απειλούμενα και προστατευόμενα είδη πανίδας, όπως ο Μαυροπετρίτης (γεράκι) και σημαντικά είδη χλωρίδας. Θα έρθετε για να θαυμάσετε από ψηλά την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα. Στη βόρεια πλευρά του Καλάμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, ένα επισκέψιμο σπήλαιο, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με δύσκολη πρόσβαση.
Μοναστήρι Παναγίας Καλαμιώτισσας (1715) (Πάνω Μοναστήρι). Αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας και είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Το Καθολικό είναι ένας μονόχωρος ναός με τρούλο και στο εσωτερικό ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ος ). Βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του Καλάμου, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, σε υψόμετρο 461 μ., στην άκρη του βράχου. Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, προς το Μοναστήρι της Ζωοδόχος Πηγής και στη συνέχεια από μονοπάτι. Από το Μοναστήρι η θέα προς τα νησάκια Φτενά, Παχιά, Μακρά και τη Χώρα, είναι εκπληκτική.

Καστέλι, περιοχή αρχαίας Ανάφης. Σώζονται ερείπια αρχαίων τειχών, κτισμάτων κλπ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 325 μ. και από εδώ θα έχετε ωραία θέα. Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, Χώρα-Μοναστήρι, στάση Καστέλι και στη συνέχεια από ανηφορικό μονοπάτι, που οδηγεί προς το ξωκλήσι της Παναγίας στο Δοκάρι, όπου θα δείτε μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο.


Άγιος Μάμας. Βυζαντινό εκκλησάκι, κτισμένο στη θέση αρχαίου Ιερού. Πρόσβαση από δρόμο με άσφαλτο ή από το μονοπάτι που βρίσκεται Α. από το Καστέλι. Από τον Άγιο Μάμα ξεκινάει το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι της Ιεράς Οδού, που κατέληγε στο αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα, στη σημερινή Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Στα Β. του Αγίου Μάμα έχει εντοπιστεί αρχαίο νεκροταφείο
Άγιος Αντώνιος. Βυζαντινό εκκλησάκι, Μετόχι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αμοργού, με ωραίες τοιχογραφίες (14ος). Η πρόσβαση από τον Άγιο Μάμα, στη συνέχεια από το χωματόδρομο και το πεζοπορικό μονοπάτι Νο 3, Άγιος Μάμας-Άγιος Δημήτριος-Άγιος Αντώνιος- Μονή Ζωοδόχου Πηγής (7,2 Km, περίπου 3,5 ώρες)
Περιοχές Ραχίδι & Λάκκους. Είναι η αγροτική περιοχή της Ανάφης, όπου θα δείτε τα παλιά παραδοσιακά αγροτόσπιτα του νησιού. Πρόσβαση από το μονοπάτι Νο 4, Χώρα-Σταυρός-Ραχίδι-Λάκκους, προς Δ. και τα ξωκλήσια Άγιος Βασίλειος – Άγιος Γεώργιος (4 km, περίπου 1,5 ώρα).

ΑΝΑΦΗ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
• Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Μάιος
Τριήμερες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό &Φυσιολατρικό Σύλλογο Ανάφης
• Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή του Πάσχα
Νησιώτικο γλέντι όπου προσφέρεται και φαγητό
• Δεκαπενταύγουστος στη Χώρα
Γλέντι για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου
• Πανηγύρι Παναγίας Καλαμιώτισσας, 7-8 Σεπτεμβρίου
Αποτελεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, όπου μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό
• «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ», τους καλοκαιρινούς μήνες
Διάφορες εκδηλώσεις από το Σύνδεσμο Απανταχού Αναφαίων
• Γιορτή Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου
Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, με πανηγύρι

ΑΝΑΦΗ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ


Οι πεζοπορικές διαδρομές καλύπτουν περίπου 18 Km και θα δείτε κατοίκους και τουρίστες να περπατούν ανάμεσα σε ξερολιθιές και πεζούλες.

Οι Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος που έχει ορίσει ο Δήμος Ανάφης είναι οι εξής :
-Διαδρομή Νο 1 : Χώρα-Ρούκουνας- Καταλυμάτσα – Άγιος Ιωάννης-Μέγας Ποταμός-Μονή Ζωοδόχου Πηγής (7,8 km, περίπου 2,5 ώρες)
-Διαδρομή Νο 2 : Ρούκουνας-Καστέλι (αρχαία πόλη)-Άγιος Μάμας- Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Κάλαμος (9 km, περίπου 3 ώρες)
-Διαδρομή Νο 3 : Άγιος Μάμας – Άγιος Δημήτριος – Άγιος Αντώνιος – Μονή Ζωοδόχου Πηγής και αντίστροφα (7,2 Km, περίπου 3,5 ώρες, με δύσκολη πρόσβαση το τμήμα που διασχίζει τις πλαγίες της Χαλέπας)
-Διαδρομή Νο 4 : Χώρα-Άγιος Ανδρέας-Σταυρός-Ραχίδι-Λάκκους (4 km, περίπου 1,5 ώρα)
-Διαδρομή Νο 5 : Σταυρός –Βίγλα-Παναγία των Βουβών-Συμιακός—Παναγία Φανερωμένη ή προς Λιβόσκοπος (4 km, περίπου 1,5-2 ώρες)
-Διαδρομή Νο 6 : Χώρα-Άγιος Γεώργιος-Μηλιές-Κάλλιστα-Καστέλι (αρχαία πόλη) (3,2 km, περίπου 2 ώρες)

ΑΝΑΦΗ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Πριν φύγετε από το νησί μην ξεχάστε να αγοράσετε εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, από τοπικούς παραγωγούς, που θα το βρείτε καταστήματα του νησιού. Επίσης κρασί, ρακί, λαδοτύρι, άγρια βότανα (κάπαρη, καπαρόφυλλα τουρσί, ρίγανη, κρίταμο, κρόκο γνωστό ως ζαφορά κλπ), παξιμάδια και ζαφοριστό ψωμί (τυρόψωμο ζυμωμένο με ζαφορά).
Στο εστιατόριο Astrachan, στη Χώρα, φτιάχνουν τα «μπαλόθια» (αναφιώτικα χειροποίητα ζυμαρικά).
Στην ταβέρνα «Κτήμα Ρούκουνα», στην παραλία Ρούκουνα, η παπαδιά ζυμώνει το ζαφοριστό ψωμί.

Φρέσκα ψάρια και ντόπιο κατσικάκι θα δοκιμάσετε στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού.
Στην περιοχή Φλαμουρού λειτουργεί μικρό οινοποιείο (όχι επισκέψιμο), όπου παράγει λίγες φιάλες με λευκό κρασί, όπως ποικιλία ασύρτικο κλπ
Δοκιμάστε τα παραδοσιακά γλυκά της Ανάφης που έχουν ως βάση το μέλι, όπως : ξεροτήγανα (με καρύδι ή σουσάμι και μέλι), «κουφέτο» (αμυγδαλόψυχα με μέλι), σησαμόμελο (σουσάμι με κανέλα και μέλι), «γεμιστά» (ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου γεμισμένη με καρύδια, σουσάμι και μέλι), «μελιτερά» (τυροπιτάκια με γλυκιά μυζήθρα).
Στα αρτοποιεία του νησιού θα βρείτε πολλά τοπικά προϊόντα, ιδανικά σνακ για την παραλία και την πεζοπορία, όπως στα : Νικολή Μαρία, τηλ. : 2286 061231 και Artopoleion, Επαρχ. Οδός Ανάφης

ΑΝΑΦΗ –ΔΙΑΜΟΝΗ

• Villa Galini, Χώρα, δωμάτια, τηλ. : 22860 61279, http://www.villagalini-anafi.gr
• DreamAnafi Studios & Apartments, Χώρα, τηλ. : 22860 61274 , 697 703 7672, http://dreamanafi.com
• Meltemi Rooms & Studios, Χώρα, τηλ. : 694 267 8926
• MAROULIAS ROOMS, Χώρα, τηλ. : 22860 61307
• Summer Rooms, Χώρα, τηλ. : 2286 061386
• Μπαλκόνι του Αιγαίου (Balcony to Aegean), Χώρα, τηλ. : 22860 61343, 697 176 4802
• PANORAMA ROOMS, Χώρα, τηλ. : 2286 061292, http://www.panoramarooms.gr
• PARADISOS, Χώρα, δωμάτια, τηλ. : 22860 61243, http://www.paradeisosanafi.gr
• Panselinos Rooms, Χώρα, τηλ. : 22860 61271, 697 42 74 990 http://panselinosanafi.gr
• PELAGOS, Χώρα , δωμάτια, τηλ. : 22860 61240, 690 80 98 013
• OSTRIA, Χώρα, δωμάτια, τηλ. : 22860 61375, 697 33 05 313
• MAKI HOUSE, Χώρα, δωμάτια – studios, τηλ. : 22860 61352, 698 5870 800, http://www.maki-house.gr
• Villa Aigli, Χώρα, διαμερίσματα, τηλ. : 695 122 5601, https://www.villaaigli-anafi.com
• ΑΝΤΩΝΙΑ ROOMS, Χώρα, τηλ. : 22860 61342
• APERANTO GALAZIO Χώρα, τηλ. : 22860 61377, http://www.galazioanafi.gr
• Sunset (ILIOVASILEMA), Χώρα, δωμάτια-οικία-εστιατόριο «Το Στέκι», τηλ. : 22860 61280, http://www.sunsetanafi.com
• SIR GEORGE VILLA, Χώρα, τηλ. : 2286 061279
• Τα Πλάγια, Χώρα, δωμάτια, τηλ. : 22860 61308, 210-7715033
• FLORAS Rooms and Studios, Χώρα, τηλ. : 22860 61356, 210- 9739616, 697 92 20 334 , http://floras-rooms.gr
• Boreas Stone House, Χώρα, τηλ. : +306974391600, https://www.anafiboreas.com
• Villas Anafiotika, Χώρα, τηλ. : 694 431 0527
• Villa Kalamiotissa, Χώρα, τηλ. : 22860 61415,
697 75 83 827, https://villakalamiotissa.gr
• FAROS, Λιμάνι, δωμάτια, τηλ. : 22860 61319, 697 094 1585
• ACROGIALI, Λιμάνι , δωμάτια & εστιατόριο, τηλ. : 22860 61218
• MARGARITA, Κλεισίδι, δωμάτια & εστιατόριο, τηλ. : 22860 61237,
694 862 6441, www.margarita-anafi.gr
• ARTEMIS, Κλεισίδι, δωμάτια & εστιατόριο, τηλ. : 22860 61263
• Apollo Village Hotel & Blue Café, στο λόφο Κλεισίδι, 1 Km από το λιμάνι, τηλ. : 22860 28739 (Μάιος – Σεπτέμβριος) & 210-8068824 (για κρατήσεις), http://www.apollonvillagehotel.com
• GAVALAS STUDIOS, στο ύψωμα πάνω από την παραλία Φλαμουρού, περιοχή Ρούκουνας, τηλ. : 2286 061290, https://www.gavalastudios.com
• Golden Beach Resort Anafi, ξενοδοχείο με πισίνα, Παραλία Καμένη Λαγκάδα, τηλ. : 22860 28856, 697 96 43070, https://goldenbeachanafi.com

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η Ανάφη υπήρξε τόπος εξορίας, για πολιτικούς εξόριστους, από το 1923 μέχρι την περίοδο της Απριλιανής δικτατορίας, Μεταξύ αυτών ήταν και η ηρωίδα Ηλέκτρα Αποστόλου (1912 – 1944), στέλεχος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1939 στάλθηκε εξορία στην Ανάφη μαζί με τη νεογέννητη κόρη της, Αγνή. Η Ηλέκτρα Αποστόλου υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά δολοφονήθηκε στις 26 Ιουλίου 1944, στην Αθήνα, από την Ειδική Ασφάλεια. Η κόρη της, Αγνή Σιδερίδου, στην ηλικία των 11 ετών, φυγαδεύτηκε στην Σοβιετική Ένωση και σήμερα ζει και εργάζεται στη Ρωσία.
ΑΝΑΦΗ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Στη Χώρα της Ανάφης δεν επιτρέπονται τα οχήματα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ
Η Ανάφη συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά, τα γύρω νησιά των Κυκλάδων άλλα και με το Ηράκλειο Κρήτης.
• ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ακτοπλοϊκώς συνδέεται με τον Πειραιά, με τα πλοία :
-«BLUE STAR», της Blue Star Ferries και το δρομολόγιο Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Ίος-Σαντορίνη-Ανάφη https://www.bluestarferries.com/

-«ΠΡΕΒΕΛΗΣ», της Anek Lines, με το δρομολόγιο Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ανάφη-Σητεία-Κάσος-Κάρπαθος-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδος, https://www.anek.gr
-SEA JET, catamaran που συνδέουν τον Πειραιά με τις Κυκλάδες, όπως τη Σαντορίνη, https://www.seajets.gr

• ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ή ΣΗΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Το Ηράκλειο Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικό λιμάνι που συνδέει τον Πειραιά, με τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Ίο, Κάρπαθο, Ρόδο αλλά και τη Σητεία Κρήτης. Τα πλοία που συνδέουν την Κρήτη με την Ανάφη είναι :
-«ΠΡΕΒΕΛΗΣ», της Anek Lines, εκτελεί το δρομολόγιο Ανάφη Κυκλάδων –Σητεία Κρήτης (διάρκεια ταξιδιού περίπου 4 ώρες)
– CHAMPION JET 2, catamaran, της Sea Jets, με το δρομολόγιο Σαντορίνη Κυκλάδων – Ηράκλειο Κρήτης και αντίστροφα, https://www.seajets.gr

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ
Η Ανάφη δε διαθέτει αεροδρόμιο. Τα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο και συνδέονται ακτοπλοϊκώς με την Ανάφη, είναι τα εξής : Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Μήλος, Κάρπαθος, Ρόδος, Ηράκλειο Κρήτης.
Το Ηράκλειο Κρήτης διαθέτει το Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης με πτήσεις εσωτερικού, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω, Πάρο, Μυτιλήνη, και διεθνής, https://www.aerodromio.com.gr . Στη συνέχεια με πλοίο ή catamaran, μπορείτε να φτάσετε στην Ανάφη.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
• Δήμος Ανάφης, τηλ. : 22860 61266, www.anafi.gr
• Λιμεναρχείο Ανάφης, τηλ. : : 22860 61220
• Λιμεναρχείο Θήρας (Σαντορίνη), τηλ. : 2286 022239
• Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ. : 210 4172675, 213 2147600
• Αστυνομία Ανάφης, τηλ. : 22860 61216
• Ιατρείο Ανάφης, τηλ. : 22860 61215
• Τοπικό λεωφορείο Ανάφης, τηλ. : 22860 61266
• Ταξιδιωτικό γραφείο : ROUSSOU TRAVEL, Ανάφη, τηλ.: 22860 61218, 22860 61220 (Χώρα), 22860 61407, 22860 61408 (Λιμάνι)

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *