Translation

Αρμάθια Κάσου, το νησί με την ωραιότερη παραλία της Μεσογείου

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Τα Αρμάθια είναι ένα ακατοίκητο νησί στα ΒΔ. της Κάσου, απέναντι από το λιμάνι Φρυ. Είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα νησίδων στο Καρπάθιο Πέλαγος, γνωστά και ως Κασονήσια.


               

Στα Αρμάθια θα βρείτε παρθένες παραλίες με λευκή άμμο και τυρκουάζ νερά, έναν υγρότοπο με λίμνες και το εκκλησάκι της Υπαπαντής. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό το οποίο επιβάλλεται να το θαυμάσετε από κοντά.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η παραλία Μάρμαρα θεωρείται η ωραιότερη της Μεσογείου, με λευκή και ροζ άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακά βράχια. Βρίσκεται απέναντι από τα Ποντηκονήσια, επηρεάζεται κυρίως από Β. –ΒΔ. ανέμους και δεν είναι οργανωμένη.

   

Άλλες παραλίες του νησιού είναι ο Καραβοστάσης, το αγκυροβόλιο κάτω από το εκκλησάκι της Υπαπαντής και ο Λευκός Γύψος, στα Δ. της Υπαπαντής, κοντά στα παλιά γυψορυχεία. Θα πάτε στα Αρμάθια με το καραβάκι που εκτελεί, καθημερινά, το δρομολόγιο Κάσος (Φρυ)- Αρμάθια (παραλία Μάρμαρα), διάρκεια ταξιδιού 15’ , τιμή 15 €/άτομο με επιστροφή. Το δρομολόγιο πραγματοποιείται με το «KASOS PRINCESS» το οποίο αναχωρεί το μεσημέρι από το Φρυ με προορισμό την παραλία Μάρμαρα, παραμένει εκεί και επιστρέφει το απόγευμα (πληροφορίες : τηλ. : 22450 41047, 6977 911209, www.manousos-kassos.gr). Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, όπως νερό, σνακ, ομπρέλα κλπ. γιατί στην παραλία, και γενικά στο νησάκι, δεν υπάρχουν υποδομές (το καραβάκι διαθέτει δωρεάν νερό για όσους ξεχάσουν να πάρουν).

Εκτός από το δρομολόγιο προς τα Αρμάθια το «KASOS PRINCESS», εκτελεί επίσης τα  δρομολόγια : «Κάσος (λιμάνι Φρυ)-Κάρπαθος (λιμάνι Πηγάδια), διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα και 15’ (10 €), και «Κάσος -Σητεία Κρήτης» (μόνο  κάθε Πέμπτη), διάρκεια ταξιδιού 2,30 ώρες (15 €).

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Στα αξιοθέατα είναι :

-ο υγρότοπος, στο Δ. άκρο του νησιού, στον οποίο θα δείτε δυο μικρές λίμνες που λέγονται και Κορακιά. Έχουν  αλμυρό νερό καθώς επικοινωνούν υπόγεια με τη θάλασσα αλλά και μεταξύ τους. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία Μάρμαρα  (απαιτείται αθλητικό παπούτσι).

Ο υγρότοπος έχει ορισθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 1149/Β/2002), γι’ αυτό στο νησί υπάρχει  παρατηρητήριο για φυσιολάτρες, και προστατεύεται από το Π.Δ. των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) (για περισσότερες πληροφορίες : https://kasos-heroicisland.gr).

– η εκκλησία  της Υπαπαντής ή «Υπαπαντούλα» για τους Κασιώτες. Χτίστηκε το 1870 και ανακαινίστηκε την εποχή που το νησί είχε μόνιμους κατοίκους. Η εικόνα της Υπαπαντής βρέθηκε τυχαία σε χωράφι με σχίνα, χωρίς χρονολογία, και σήμερα φυλάσσεται στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Φρυ Κάσου. Μεταφέρεται στα Αρμάθια  ανήμερα της γιορτής (2 Φεβρουαρίου) με τη συνοδεία πλήθους κόσμου από την Κάσο.   

– τα ερείπια του ναού του Αγίου Φιλήμονα, και το φυλάκιο των Ιταλών στην κορυφή του λόφου (υψόμετρο 106 μ.).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Στα Αρμάθια, που σήμερα είναι γεμάτο σχίνα, άγρια κυπαρίσσια και θυμάρι, παλιότερα έβγαζαν πολύ καλής ποιότητας γύψο.
  • Την εποχή της ακμής των γυψορυχείων, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, κατοικούσαν μόνιμα εκτός από τους εργάτες, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και ψαράδες.
  • Στο νησί υπήρχαν πολλές συκιές γι’ αυτό και το όνομά του παραπέμπει σε σειρές με δεμένα σύκα, δηλαδή «αρμάθα ή αρμαθιά σύκα».
  • Τα Κασονήσια ανήκουν στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου (όπως ονομάζεται η Κάσος από το 2018), και στο Δίκτυο NATURA 2000 (GR4210001).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε το Theoxenia kasos Apartments, kasostours.com, και την κ. Κουβαρά Ειρήνη για τις φωτογραφίες και την πολύτιμη βοήθειά τους.

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *