Translation

Δράκεια Πηλίου, το μαρτυρικό χωριό με την παλιότερη πλατεία του Πηλίου

Ελλάδα Θεσσαλία

Η Δράκεια είναι ένας παραδοσιακός οικισμός κτισμένος σε υψόμετρο 500 μ. σε εύφορη πλαγιά πάνω από την Αγριά. Κτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους κοντά στο 1655 και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πηλίου. Η Δράκεια περιλαμβάνεται στα «μαρτυρικά χωριά» 1941-1944, καθώς στο χωριό, στις 18-12- 1943, εκτελέστηκαν 115 Έλληνες αγωνιστές από τους Γερμανούς.


Κατεξοχήν αγροτικό χωριό, με την πλειοψηφία των κατοίκων να ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Η εύφορη πλαγιά, στην οποία είναι κτισμένο, είναι γεμάτη ελιές, που παράγουν εξαιρετικό ελαιόλαδο, μηλιές, φιρικιές (Π.Ο.Π.), αχλαδιές, καστανιές.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΚΕΙΑ ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΔΡΑΚΕΙΑ –ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει δυο πλατείες, που θα τις βρείτε στην πάνω και την κάτω συνοικία.

  • Η Κάτω πλατεία με το γέρικο πλάτανο, θεωρείται η παλαιότερη του Πηλίου.

ΚΑΤΩ  ΠΛΑΤΕΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Η Κάτω πλατεία είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, ιδανική για καφέ ή φαγητό, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Εδώ θα βρείτε την ταβέρνα «Παλιά Πλατεία», πάνω στην πλατεία, την ταβέρνα Μεταξογένη και το καφέ «Λιγορέμα». Κοντά στην Κάτω πλατεία θα δείτε το Μνημείο Μνήμης, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου εν Άθω (1770), το σχολείο, τον παλιό φούρνο (1909), με ψωμί στα ξύλα και το παραδοσιακό παντοπωλείο, με τοπικά προϊόντα.

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Μνημείο Μνήμης, κοντά στην Κάτω πλατεία (κεντρική)

  • Μουσείο Μνήμης, Κάτω Πλατεία

Στεγάζεται στο παλιό κοινοτικό κατάστημα και περιλαμβάνει ιστορικά ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ψηφιακή απεικόνιση κλπ.

         

  • Στην Πάνω πλατεία, με τα πλατάνια και την ωραία θέα στον Παγασητικό κόλπο θα καθίσετε στο καφέ- μεζεδοπωλείο «Μπαλκόνι με θέα».

       

       

  • Λαογραφικό Μουσείο Αγροτικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράκειας

Θα δείτε παραδοσιακές στολές, υφαντά, κεντήματα, χαλιά, παλιά χρηστικά εργαλεία, τον εξοπλισμό ενός παλιού ελαιοτριβείου κλπ.

       

Βρίσκεται σε χώρο του κοινοτικού καταστήματος και είναι ανοικτά το ΣΚ ενώ τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης (αν ρωτήσετε στην κεντρική πλατεία, στην ταβέρνα, θα σας εξυπηρετήσουν).

  • Παλιά Αρχοντικά (18ος – 19ος )

Το 1955, μετά από τον καταστροφικό σεισμό, το χωριό υπέστη αρκετές καταστροφές με αποτέλεσμα τα περισσότερα παλιά σπίτια να γκρεμιστούν. Σώζεται σε άριστη κατάσταση το «Αρχοντικό Τριανταφύλλου», που σήμερα είναι ιδιωτική κατοικία. Έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης», καθώς αποτελεί κλασικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με πολλά βορειοελλαδίτικα στοιχεία. Πυργόσπιτο με συμπαγή πέτρινο όγκο, υπερυψωμένη είσοδο, μικρά παράθυρα και η κλασσική σαχνισιά (εξώστης που στηρίζεται σε δοκάρια).

 

 

Στο παράσπιτο του «Αρχοντικού Τριανταφύλλου» η τοιχογραφία-τοπιογραφία, με πόλεις και χωριά της Ελλάδας (1832), αποτελεί το κορυφαίο έργο του ζωγράφου Ιωάννη Παγώνη. Η αυθεντική τοιχογραφία βρίσκεται στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, στο Βόλο όπως και η τοιχογραφία του Αθανασίου Παγώνη, από το πατρικό του σπίτι στη Δράκεια.

Ο λαϊκός ζωγράφος Ιωάννης Παγώνη, από τους Χιονιάδες Ηπείρου, έζησε στη Δράκεια μετά το γάμο του με Δρακειώτισσα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιός του Αθανάσιος Παγώνης, τοιχογράφησαν ένα μεγάλο μέρος από αρχοντικά και εκκλησίες του Πηλίου και κυρίως της Δράκειας.

 

 

 

  • Ελαιοτριβείο – Αλευρόμυλος Ι.Μίχου (1880) – Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι

ΔΡΑΚΕΙΑ – ΦΑΓΗΤΟ

Τα παραδοσιακά φαγητά του Πηλίου είναι το μπουμπάρι (έντερο γεμισμένο με  καρδιά και πνευμόνια, μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, κλπ), γίδα βραστή ή στη λαδόκολλα, σπεντζοφάι (ντόπιο πικάντικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες και πιπεριές), διάφορες πίτες, αυγά με τσιγαριαστά χόρτα, σαλάτα με βλαστάρια τσιτσίραβλα (από άγρια φυστικιά). Τα βλαστάρια τσιτσίραβλα σε άλμη αποτελούν κλασικό τσιπουρομεζέ καθώς είναι αρκετά αλμυρά.

Στη Δράκεια θα βρείτε τα εξής καταστήματα για φαγητό :

«Παλιά Πλατεία», Κάτω πλατεία, ψησταριά – ταβέρνα με βραβευμένη κουζίνα.                                                 Θα βρείτε ψητά σούβλας, πηλιορείτικη κουζίνα, τσίπουρο, κρασί. Ζητήστε να δοκιμάσετε το φημισμένο αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, κάστανα, πηλιορείτικη χορτόπιτα με χόρτα της περιοχής και αυγά με τσιγαριαστά χόρτα, τηλ. : 24280 96650

  • «Μπαλκόνι με Θέα», Πάνω πλατεία, καφενείο-μεζεδοπωλείο, τηλ. : 6980 335034. Τραπέζια πάνω στην πλατεία για καφέ & τσιπουρομεζέδες, με θέα στον Παγασητικό. Ζητήστε παραδοσιακό μπουμπάρι, μπιφτέκια, χειροποίητη τυρόπιτα κλπ.

  • Μεταξογένη, παραδοσιακή ταβέρνα με βραβευμένη κουζίνα, 30 μ. από την Κάτω πλατεία, τηλ. : 24280 96015. Το καλοκαίρι διαθέτει τραπέζια πάνω στην πλατεία και το χειμώνα τζάκι. Ξεχωρίζουν μπουμπάρι, γίδα βραστή, ζυγούρι στη γάστρα, τσιπουρομεζέδες, ντόπιο κρασί κλπ.
  • Οι Μουριές, καφές, τσίπουρο, φαγητό, τηλ. : 24280 96018.
  • Λιγορέμα, Κάτω πλατεία, καφές, ποτό, σπιτικά γλυκά, τηλ. : 6973 305410. Ωραίος χώρος με παλιά αντικείμενα και σόμπα με ξύλα. Η ιδιοκτήτρια συλλέγει τα φύλλα και τον καρπό της αφροξυλιάς (σαμπούκος) από την περιοχή και φτιάχνει γλυκό του κουταλιού και σπιτικό λικέρ.
  • Παραδοσιακό Παντοπωλείο Κουτσαρίδη, Κάτω πλατεία. Θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα, όσπρια, χυλοπίτες, μέλι,  γλυκά του κουταλιού, βότανα Πηλίου κλπ, τηλ. : 24280 96003.

       

Η ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «Στον δάσκαλό μας με αγάπη», γυρίστηκε το 1968 (κυκλοφόρησε το 1969) στη Δράκεια και περιλαμβάνει σκηνές από τα καλντερίμια του χωριού, το σχολείο και το παλιό παντοπωλείο.

  • Παλιός φούρνος από το 1909, Κάτω πλατεία Θα έρθετε για ψωμί στα ξύλα, τυρόψωμο και τσουρέκι που φτιάχνουν μόνοι τους.

         

  • Παντοπωλείο –Πρατήριο Άρτου Καπότου Ειρήνη, Κάτω πλατεία, τηλ. : 24283 00517. Από εδώ θα αγοράσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μήλα δικής τους παραγωγής αλλά και ψωμί, γλυκά, κουλούρια κλπ.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΕΙΑ

Στη Δράκεια υπάρχουν συνολικά 17 εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλές με τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Παγώνη.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι εξής εκκλησίες :

  • Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην Κάτω πλατεία

  • Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Μητροπολιτικός)
  • Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου εν Άθω (1770)

         

Στις 5 Ιουλίου, στη γιορτή του «Άθωνα», γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στην Κάτω πλατεία, με κεράσματα. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στην Πάνω πλατεία, με μεζέ και τσίπουρο.

Στις 8 Ιουλίου, του Αγίου Προκοπίου γίνεται γλέντι στην Πάνω πλατεία και στην ουσία αποτελεί συνέχεια του πανηγυριού του Άθωνα από τις 5 Ιουλίου.

  • Ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα (1780) Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του χωριού προς την Πορταριά, στη συνοικία του Γαλατά, εκεί δηλαδή που αναπτύχθηκε αρχικά του χωριό. Ξεχωρίζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες του Παγώνη.

           

Στις 11 Αυγούστου, στην Ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα, γίνεται μεγάλο πανηγύρι (η εκκλησία γιορτάζει στις και στις 12 Δεκεμβρίου). Μετά τη λειτουργία προσφέρεται ρεβιθόρυζο (λόγω νηστείας), από τις γυναίκες του χωριού. Το ρεβιθόρυζο μαγειρεύεται σε καζάνι στην αυλή, από πολύ νωρίς, και κατά το έθιμο το τραπέζι το προσφέρει ένας ντόπιος, για ευλογία. Στη συνέχεια, στο προαύλιο της εκκλησίας, ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά όργανα, χορό, νηστίσιμα εδέσματα και τσίπουρο.

  • Ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγώνη.
  • Ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, θέση Ανεμούτσα, με ωραία θέα.

        

Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, στο πανηγύρι του Σταυρού προσφέρονται φάβα, χαλβάς, τσίπουρο, κρασί, καφές κλπ. Παλιά οι ντόπιοι πήγαιναν με άλογα αλλά σήμερα υπάρχει δρόμος.

ΔΡΑΚΕΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

  • «Μεγάλες Απόκριες», Κάτω πλατεία, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Το αποκριάτικο γλέντι στη Δράκεια περιλαμβάνει το πρωί γαϊτανάκι στην πλατεία, αλευρώματα και αποκριάτικα παιχνίδια για τα παιδιά. Το μεσημέρι ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι, με ζουρνάδες και νταούλια, χορός και κεράσματα όπως χαλβάς, χορτόπιτες και ζεστό κόκκινο κρασί αρωματισμένο με κανέλα και πορτοκάλι. Στο τέλος της ημέρας ανάβουν φωτιές και ακολουθεί η λήξη της γιορτής με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου (πληροφορίες : Αναπτυξιακός -Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια»).

  • Γιορτή Ελιάς, 4ήμερες εκδηλώσεις, 1ο ΣΚ μετά τις 15 Αυγούστου.

Η Γιορτή Ελιάς περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων ελιάς, φωτογραφικό υλικό, δραστηριότητες για παιδιά με θέμα την ελιά, μαθήματα μαγειρικής με κριτές γνωστούς σεφ, όπως την Ελένη Ψυχούλη και τον Τιμολέοντα Διαμαντή, τσιπουρομεζέδες και κεράσματα, (πληροφορίες : Αναπτυξιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια»).

           

  • Τριήμερες Εκδηλώσεις Μνήμης & Αγώνας Δρόμου «Μνήμης και Θυσίας», Αγριά-Δράκεια, 10,5 km, στις 15-18 Δεκεμβρίου, (πληροφορίες Δήμος Βόλου και Δ.Ε. Αγριάς).
  • Παραμονή Φώτων – Έθιμο Τραγουδιστάδων Παλιό έθιμο όπου οι άντρες και τα μεγαλύτερα αγόρια του χωριού περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι λέγοντας ευχές. Το κάθε σπίτι προσφέρει χρήματα, κεράσματα, πρόσφορο για την εκκλησία κλπ. Ο σκοπός είναι φιλανθρωπικός π.χ. η συντήρηση κάποιας εκκλησίας. Οι Τραγουδιστάδες ξεκινούν από νωρίς το πρωί για τα σπίτια των Δρακειωτών στην Αγριά και του Βόλο. Το βράδυ, χωρισμένοι σε 2 ομάδες, επισκέπτονται για ευχές τα σπίτια που βρίσκονται στις δυο συνοικίες του χωριού, την πάνω και την κάτω.
  • Πρωτομαγιάτικο Γλέντι, στην Κάτω Πλατεία. Την Πρωτομαγιά η Κάτω πλατεία της Δράκειας στολίζεται με ένα μεγάλο πρωτομαγιάτικο στεφάνι και προετοιμάζεται για τη γιορτή. Το μεσημέρι στην πλατεία κάτω από τον πλάτανο, στήνεται γλέντι με πηλιορείτικους ζουρνάδες, νταούλια, λαούτα αλλά και με ζωντανή μουσική και τραγούδια από ορχήστρα.

 

 

 

 

 

 

    ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΕΙΑ

Περπατήστε στα καλντερίμια για να ανακαλύψτε τις ομορφιές του χωριού, τα παλιά σπίτια, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τις βρύσες, τα παλιά ελαιοτριβεία, τα πέτρινα γεφύρια.

ΒΡΥΣΗ (1912) ΜΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ,  ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ενδεικτικές διαδρομές :

  • Πεζοπορία γύρω από το χωριό, ακολουθώντας το μονοπάτι από το παλιό Ελαιοτριβείο Δούκα προς το Ελαιοτριβείο – Αλευρόμυλο Ι. Μίχου. Εύκολη διαδρομή μέσα από καστανιές, μηλιές, πλατάνια, οξιές, νερά και παλιά λιθόκτιστα γεφύρια.

  • Πεζοπορία Δράκεια – Χάνια – Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου «Αγριόλευκες», χωμάτινο μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά και μέσα σε δάσος με καστανιές, οξιές, αγριόλευκες (περίπου 5,2 km, 2,5 ώρες).

  • Πεζοπορία Δράκεια – Χάνια – Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, μέσα από τον ασφαλτόδρομο. Η απόσταση Δράκεια-Χάνια είναι 8 km και η απόσταση Χάνια – Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες είναι 2 km.

  • Πεζοπορία Δράκεια – Άγιος Σπυρίδωνας- Αλυκόπετρα – Χάνια ή Πορταριά. Ανηφορικό μονοπάτι με σήμανση και μέτριας δυσκολίας. Στη θέση Αλικόπετρα υπάρχει διασταύρωση με πινακίδες προς Χάνια και στη διαδρομή θα βρείτε πηγές με πόσιμο νερό.

  • Πεζοπορία Δράκεια – Άγιος Λαυρέντιος, χωματόδρομος (3,7 km, 50’).

ΔΡΑΚΕΙΑ-ΔΙΑΜΟΝΗ

Στη Δράκεια τα καταλύματα είναι λιγοστά και θα βρείτε κυρίως κατοικίες.

Ενδεικτικά :

  • Filoxenia Drakia, εξοχική κατοικία, τηλ. : 23820 83077, 6947687078.

Η κατοικία είναι ιδιαίτερα φιλική με τα ζώα, και διαθέτει κήπο για ατελείωτο παιχνίδι. Μπορείτε να έχετε το κατοικίδιό σας και εντός του δωματίου χωρίς κανένα περιορισμό (γίνεται απολύμανση και αλλάζουν τα κλινοσκεπάσματα και τα χαλιά μετά από κάθε επισκέπτη).

       

Θα σας προσφέρουν ένα καλάθι με χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα και ξενάγηση στις ομορφιές του χωριού.

Επίσης στη «Φιλοξενία» θα βρείτε να αγοράσετε πρωτότυπα χειροποίητα αντικείμενα για δώρα.

Προσφορά για το driverstories από το«Filoxenia Drakia» : στις 7 διανυκτερεύσεις + 1 διανυκτέρευση δώρο, δηλαδή θα μείνετε 8 ημέρες και θα πληρώσετε για 7 (ισχύει όλο το χρόνο).

  • The cottage in Pelion, κατοικία, τηλ. : 6946 503372.
  • Βίλα ΕυφροσύνηVilla Efrosini, τηλ. :6947 737247.

ΔΡΑΚΕΙΑ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Δράκεια ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς, του Δήμου Βόλου. Απέχει 17 km από το Βόλο και 10 km από την Αγριά μέσω της Επαρχ. Οδού Αγριάς-Δράκειας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε την πρόεδρο του Αναπτυξιακού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια» κ. Αθανασία Λύτρα και την κα. Αναστασία Λύτρα για τις πολύτιμες πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό  που μας παραχώρησαν.

Επίσης ευχαριστούμε τις κυρίες Ελένη Κουτσαρίδη και Βέφα Τσαλικίδου, για τη βοήθειά τους.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *