Translation

Δράμα, 10 διάσημα τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε

Ελλάδα Θράκη

Δράμα όπως «Ύδραμα», η πόλη των νερών


1.Αλλαντικά πολίτικα ή καραμανλίδικα, (παστουρμάς, σουτζούκια, λουκάνικα, σαλάμια, καβουρμάς κ.ά.)

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • «Αλλαντικά SARY», οικογένεια Σαρήμπογια από το 1938 στη Δράμα. Δνση : Ε.Ο. Δράμας – Κάτω Νευροκοπίου, ΒΙΠΑ Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, https://www.sary.gr, τηλ. : 25220 21031. Προϊόντα θα βρείτε στο εργοστάσιο (επισκέψιμο), στο  υποκατάστημα Κύπρου 1 πλατεία Δράμας, στην Αθήνα κλπ.
  • Αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς», Μπέγγας από το 1916, https://www.voreioshellas.gr, τηλ. : 25210 33689, κατάστημα πώληση Δραγούμη 17, πόλη της Δράμας.
  • Λουκάνικα Βώλακα, θα βρείτε νωπά σε όλα τα κρεοπωλεία του χωριού Βώλακα (36 km από τη Δράμα) του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

2. Γαλακτοκομικά, από κατσικίσιο & αιγοπρόβειο γάλα (τυρί, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο)

Οι φάρμες της Δράμας :

  • «ΜΕΝΟΙΚΙΟ», γαλακτοπαραγωγική μονάδα, Κοκκινόγεια Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, 12 km από Προσοτσάνη, https://www.menikio.gr. Τα ζώα της φάρμας βόσκουν ελεύθερα σε έκταση 90 στρεμμάτων κάτω από το  Μενοίκιο όρος, (επισκέψιμη 8  π.μ.- 4 μ.μ.). Παράγουν φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα, φρέσκο κατσικίσιο  γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, κεφίρ, αριάνι (και βιολογικά). Δίνουν τυποποιημένα προϊόντα σε όλα τα μεγάλα super market της χώρας, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων (σε πολλές πόλεις και στην Αθήνα), στo super market Γουντζίδης Δράμας και εξάγουν προϊόντα σε πολλές χώρες.
  • Τυροκομικά Μήλιου, Πετρούσα Δήμου Προσοτσάνης, τυποποιημένα προϊόντα στα super market της περιοχής
  • Φάρμα Παπαμαρίνου, Πετρούσα Προσοτσάνης, από το 1951, μόνο βιολογικά προϊόντα, https://papamarinoufarm.gr
  • ΝΕΟΓΑΛ, Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας, https://neogal.gr

3. Δραμινό κρασί (Π.Γ.Ε.) – τσίπουρο

The Ultimate Managed Hosting Platform

Οι αμπελώνες της Δράμας καλύπτουν μια έκταση 4.000 στρεμμάτων στην οποία καλλιεργούνται κυρίως οι ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Λημνιό, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Αγιωργίτικο. Η Δραμοινογνωσία είναι μια γιορτή κρασιού που γίνεται το Μάιο  στη Δράμα, με άφθονο κρασί, τραγούδι και χορό. Η Γιορτή Τσίπουρου γίνεται το 1ο Σάββατο του Νοεμβρίου, στην Καλή Βρύση του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

Τα  επισκέψιμα οινοποιεία της Δράμας είναι :

  • Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, http://pavlidis.apogee.gr, τηλ. : 25210 58300, 10 π.μ. – 2 μ.μ.
  • OENOPS Wines, Κοκκινόγεια Δήμου Προσοτσάνης, 3ο km Επαρχ. Οδ. Προσοτσάνης-Κ. Βροντούς Δράμας, http://www.oenopswines.gr, τηλ. : 25220 60000
  • Κτήμα Τέχνη Οίνου, περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Δράμας, https://wineartestate.com, τηλ. : 25210 83626
  • Κτήμα Μιχαηλίδη, Άγιος Αθανάσιος Δήμου Δοξάτου Δράμας, https://domaine-michaelidi.gr,  τηλ. 25310 6839
  • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη – Μουσείο Οίνου, Αδριανή Δήμου Παρανεστίου Δράμας, https://www.domaine-lazaridi.gr, τηλ. : 25210 82231, 25210 823448, καθημερινά 9 π.μ.-3 μ.μ (ΣΚ κλειστά)

  • Κτήμα Οινογένεσις, Επαρχ. Οδ. Δοξάτου- Αδριανής Δράμας, https://www.oenogenesis.gr, τηλ. : 25213 01048
  • Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη, Αδριανή Δήμου Παρανεστίου, https://www.manolesakis.gr, τηλ. : 25210 82010
  • NICO LAZARIDI, κοινότητα Αγορά Δήμου Δοξάτου, https://www.chateau-lazaridi.com, τηλ. : 25210 85049-51

4. Ζυμαρικά, τραχανάς, πίτες, όλα χειροποίητα, φτιαγμένα με αγνά υλικά και σύμφωνα με συνταγές που κληρονόμησαν από τους  πρόσφυγες παππούδες.

Ενδεικτικά οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί της Δράμας :

  • «Ηλιοδώρα», περιοχή Καλαμπάκι Δοξάτου Δράμας, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Βαλαωρίτου 2 & Νεροφράκτου, https://www.iliodora.gr, τηλ. : 2521 106232, 6974 042089, (επισκέψιμο). Διάσημο το χειροποίητο κους κους, τα ζυμαρικά και τα αφράτα τσουρέκια. Προϊόντα πωλούνται στο τοπικό κατάστημα, μέσω e-shop, και σε παντοπωλεία στην πόλη της Δράμας. Σε πολλές καφετέριες της πόλης σερβίρουν τσουρέκι με γέμιση κάστανου (σε κομμάτι). Στην «Ηλιοδώρα» φτιάχνουν επίσης καλλυντικά με παραδοσιακές συνταγές από τους πρόσφυγες , 100% φυσικά, με το αποσμητικό να είναι πρώτο σε πωλήσεις.
  • «Η Καλοαγρίτισσα», Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός, περιοχή Καλού Αγρού Δήμου Δράμας, 8 km ΝΔ. της πόλης της Δράμας.  Θα βρείτε μικρασιάτικο τραχανά (συνταγή από τους πρόσφυγες παππούδες), χειροποίητες πίτες (κατεψυγμένες) όπως  ρυζόπιτες, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, λικέρ, http://www.kaloagritissa.gr, τηλ. : 25210 96500, 8 π.μ. – 8 μ.μ.
  • Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοκκινογείων Δράμας, τηλ. : 25220 60456, 8 π.μ.- 2 μ.μ. Ξεχωρίζουν οι χειροποίητες πίτες (κατεψυγμένες) όπως  σπανακοτύρι, κοτομανιτάρια, πρασοκιμάς, τα γλυκά κουταλιού και το λικέρ κράνα (από ελληνική κράνα που παράγεται στη Δράμα). Τα προϊόντα θα τα βρείτε και στο super market Γουντζίδης Δράμας.

5. Αποξηραμένα φρούτα & λαχανικά, λιαστή ντομάτα

  • «Ιδιότροπα», Κοκκινόγεια Προσοτσάνης, 3ο km Επαρχ. Οδ. Προσοτσάνης-Κ. Βροντούς Δράμας, http://www.idiotropa.gr, τηλ. : 25220 60430, επισκέψιμο, 8 π.μ.-4 μ.μ. (ΣΚ κατόπιν συνεννόησης). Προϊόντα θα βρείτε στην επιχείρηση, στο κατάστημα βιολογικών προϊόντων Πολύκαρπος (πόλη της Δράμας), και στο super market Γουντζίδης.

Συνδυάστε την περιήγησή σας στα Κοκκινόγεια με μία επίσκεψη στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων, για ζυμαρικά, στη Φάρμα «ΜΕΝΟΙΚΙΟ», για γαλακτοκομικά, στα οινοποιεία Κτήμα Παυλίδη και OENOPS Wines, για ξενάγηση –γευσιγνωσία και στα «Ιδιότροπα», για αποξηραμένα τρόφιμα.

6. Χαλβάς Δράμας

  • «Χαλβάς Κυργίων», μικρασιατική συνταγή από το 1924, Απόστολος Παπαδόπουλος, περιοχή Κύργια Δήμου Δοξάτου Δράμας, 1ο km Αγίου Αθανασίου-Κυργίων Δράμας, www.halvaskirgion.gr, τηλ. : 25210 68100, 8 π.μ.-4 μ.μ. Παραδοσιακός χειροποίητος χαλβάς (συνταγή του παππού από το Εσκί Σεχίρ της Δ. Τουρκίας), λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, γλυκό βανίλια «υποβρύχιο» και ταχίνι. Τα προϊόντα πωλούνται στο εργαστήριο Κυργίων, σε καταστήματα στη Δράμα και στο super market Γουντζίδης.
  • «Χαλβαδοποιείο Ελευθερίου», αυθεντικός χαλβάς μαστιχάτος, 14ο km Ε.Ο. Δράμας –Καβάλας, https://www.xalvaseleytheriou.gr

7. Ελαιόλαδο Δράμας

Ενδεικτικά :

  • Maleas Estate, Δοξάτο Δράμας, https://maleasestate.gr, τηλ. : 25220 22502, ελαιώνας-ελαιοτριβείο, με βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (αγορές και μέσω e-shop).
  • Eliris, Ελίρης-Κτήμα Ευθυμιάδη, κοινότητα Χαριτωμένης Δήμου Προσοτσάνης, http://www.elirisgreece.com, βιολογικός ελαιώνας στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους, με πολυβραβευμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Κτήμα Ομφάκιο, Μικρόπολη Δήμου Προσοτσάνης, ελαιώνας παράγει βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, https://www.omfakio.com

8. Φασόλια γίγαντες & Πατάτες Κάτω Νευροκοπίου, Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) από το 2002

9. Χυμός ρόδι

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ), Άγιος Αθανάσιος Δήμου Δοξάτου (όχι επισκέψιμος).    Ελληνικό ρόδι που καλλιεργείτε σε 10.000 στρέμματα στον Άγιο Αθανάσιο Δοξάτου. Παράγουν φρέσκο χυμό ροδιού (βραβευμένος), χυμό ροδιού με αλόη βέρα, μυρτίλο και αρώνια και μαρμελάδες με ρόδι. Τα προϊόντα πωλούνται τυποποιημένα σε παντοπωλεία, super market, καφετέριες της Δράμας (ως αναψυκτικό) και σε πολλά καταστήματα της χώρας,  https://www.e-rodi.gr

10. Μέλι

  • «Το Μέλι της Αρκούδας» μελισσοκομείο, Παρανέστι Δράμας, βιολογικό μέλι από την Παρανέστια Γη, https://www.honeybio.shop, τηλ. : 697 2851097, επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν συνεννόησης. Προϊόντα θα βρείτε και στο υποκατάστημά τους στην οδό Φιλίππου 55, πόλη Δράμας (με δυνατότητα γευστικής δοκιμής) και στο e-shop.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Ν. ΔΡΑΜΑΣ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • Πόλη Δράμας, διάσημη τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή Ονειρούπολη» (αρχές Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, Δημοτικός Κήπος, είσοδος ελεύθερη) και το Διεθνές  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (Σεπτέμβριος). Η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος της  πόλης και η γιορτή της (4/12)  σηματοδοτεί την έναρξη της Ονειρούπολης. Την παραμονή της γιορτής τα παιδιά αφήνουν αυτοσχέδια καραβάκια με φως, τα «καραβάκια των ευχών», στα νερά της λίμνης του Πάρκου Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από την εκκλησία.

  • Κοκκινόγεια, χωριό του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, 3 Km από Προσοτσάνη και 18  km από την πόλη της Δράμας. Από τα Κοκκινόγεια ο δρόμος οδηγεί στο Σπήλαιο Αγγίτη (23 km ΒΔ. από Δράμα), που είναι το μεγαλύτερο σε μήκος (15 μ.) ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας  http://www.caveaggitis.gr.

  • Καλή Βρύση, χωριό του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας, 23 km ΒΔ. της πόλης της Δράμας, γνωστή για το Ιερό του Διονύσου και για το διονυσιακό έθιμο των Θεοφανείων «Μπαμπούγερα» (6-8 Ιανουαρίου).
  • Καλαμπάκι, η έδρα του Δήμου Δοξάτου, 13 km από την πόλη της Δράμας. Κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από το Κρυόνερο της Αν. Θράκης, το 1922. Στις 18 Ιανουαρίου, στη γιορτή του Αγίου Αθανασίου, γίνεται το κουρμπάνι  (θυσία),όπου  προσφέρεται μαγειρευτό κρέας με πλιγούρι και στο τέλος Ιουλίου, η Γιορτή Καλαμποκιού, με τραγούδι, χορό και δωρεάν καλαμπόκια και ποπ-κορν.
  • Κύρια ή Κύργια, κοινότητα του Δήμου Δοξάτου Δράμας, 5 km από το Δοξάτο και 18 Km ΝΑ. της Δράμας. Το όνομά του είναι από το τουρκικό «kir = ξερός τόπος» και κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1922. Υπήρξε κεφαλοχώρι καθώς παρήγαγε την καλύτερη ποικιλία καπνών γνωστή ως «kirbasma».
  • Δήμος Κάτω Νευροκοπίου, 42 km από τη Δράμα, υψόμετρο 560 μ., η περιοχή με τον πιο βαρύ χειμώνα (-20ο C) και το ξεχωριστό Δάσος Σημύ

  • Βώλακας, χωριό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου 36 km από τη Δράμα στους πρόποδες του Φαλακρού. Σε απόσταση 12 km από τον Βώλακα βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (http://www.falakro.gr).

  • Αδριανή, ημιορεινό χωριό του Δήμου Παρανεστίου, 28 Km ΝΔ. από το Παρανέστι, 11 km Α.-ΝΑ. της Δράμας, γνωστό για τα οινοποιεία.
  • Παρανέστι, έδρα του Δήμου Παρανεστίου, δίπλα στον ποταμό Νέστο (παρά του Νέστου), 40 km Β.-ΒΑ. της Δράμας.

Στα αξιοθέατα το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

  • Στο Δήμο Παρανεστίου βρίσκονται το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, με το Παρθένο Δάσος Φρακτού.

  • Μεσοχώρι, χωριό του Δήμου Παρανεστίου, έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», https://peliti.gr, γνωστή για τη συλλογή, διατήρηση, διάδοση και ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εδώ η Γιορτή Σπόρων και η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, με τη συμμετοχή πολλών ξένων χωρών.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *