Translation

Εξόρμηση στο Φενεό Κορινθίας

Ελλάδα Πελοπόννησος

Ο Φενεός ή Σιβίστα ή Σύβιστα είναι το πιο ορεινό χωριό του Ν. Κορινθίας. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 912-1.024 μ., στην πλαγιά του βουνού Ντουρντουβάνα ή Πεντέλειο (2.108 μ.), της οροσειράς του Χελμού. Απέχει από το Δερβένι 45 km, από την Κόρινθο 95 km και από την Αθήνα 175 km (2,5 ώρες).


Έχει λιγοστούς κατοίκους γι’αυτό και εντυπωσιάζει η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (1900-1905), τύπου βασιλική, φτιαγμένη από δωρεές Φενεατών της Αμερικής.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Περπατήστε στα πέτρινα δρομάκια, πιείτε δροσερό νερό από τις πηγές και επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Φενεού για να δείτε παλαιά αντικείμενα και χρηστικά εργαλεία. Απέναντι από το Φενεό φαίνονται τα χωριά Γκούρα και Κάμπος. Πριν φύγετε να αγοράσετε φασόλια βανίλιες Φενεού ΠΟΠ και φάβα Φενεού.

ΑΡΧΑΙΑ ΦΕΝΕΟΣ

H Αρχαία Φενεός ή Καλύβια βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Φενεό. Θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τις εκσκαφές στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Φενεού (2 km πιο έξω από το χωριό, πάνω στο λόφο). Εδώ θα βρείτε καφενεία και ταβέρνες όπου μπορείτε να καθίσετε και αρκετά ενοικιαζόμενα καταλύματα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ

Κτίστηκε τον 14ο -15ο αι. αρχικά στη σημερινή θέση «Παλαιομονάστηρο», στη λίμνη Δόξα, από έναν ερημίτη μοναχό. Εγκαταλείφτηκε όταν η λίμνη του Φενεού που υπήρχε εδώ, στη σημερινή λίμνη Δόξα, κατέκλυσε τον κάμπο με αποτέλεσμα οι μοναχοί να αναζητήσουν νέα θέση για το μοναστήρι. Ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο και θα το δείτε μέσα στη λίμνη Δόξα, μαζί με ερείπια από τα παλαιά κελιά. Σήμερα στη γιορτή του Αγίου, στις 27 Αυγούστου, γίνεται στο «Παλαιομονάστηρο» Θεία Λειτουργία και Εσπερινός.Το νέο μοναστήρι κτίστηκε στην τωρινή θέση το 1693,  σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο Καθολικό και ανακαινίστηκε το 1754, μετά από φωτιά που προκλήθηκε το 1740. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μ. και αποτελείται από ένα τριώροφο κτίσμα με το Καθολικό της Μονής στο κέντρο και γύρω τα κελιά των μοναχών. Κατά την Επανάσταση του 1821  η Μονή έπαιξε σπουδαίο ρόλο καθώς οι μοναχοί έδωσαν όλη την περιουσία του μοναστηριού για τον απελευθερωτικό αγώνα. Πίσω από το Νάρθηκα, σε καταπακτή, σώζεται το Κρυφό Σχολείο που λειτουργούσε τότε. Ο ναός έχει ένα ωραίο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έναν καταπληκτικό πολυέλαιο και εξαιρετικές τοιχογραφίες (1754) με υπογραφή του Γιαννιώτη καλλιτέχνη, Παναγιώτη.

Η θέα από το μοναστήρι προς τη λίμνη Δόξα και τους γύρω ορεινούς όγκους είναι εκπληκτική. Θα σας υποδεχτεί ο πατέρας Γεννάδιος με γλυκό τριαντάφυλλο και δροσερό νερό (το μοναστήρι είναι αντρικό, πληροφορίες τηλ. : 2747041226, 2747041238).

Η ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

 

Είναι η τεχνητή λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά του χείμαρρου Δόξα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και θα τη συναντήσετε μετά την Αρχαία Φενεό. Έχει μήκος 1,5 km και μέγιστο βάθος περίπου 40 μ. ανάλογα τις βροχοπτώσεις.

«ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ» ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

 

Μέσα στη λίμνη, σε μια μικρή χερσόνησο που έχει σχηματιστεί από τις προσχώσεις,  βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου.

ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

 

ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

 

Μπορείτε να κολυμπήσετε στα κρύα νερά της λίμνης, να καθίσετε στα τραπεζάκια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος για τους επισκέπτες ή να περιηγηθείτε μέσα στο δάσος.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • «ΤΡΙΑΘΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ», τον Ιούλιο, παραλίμνια αλλά και μέσα στη λίμνη, γίνονται αγώνες τρίαθλου για αρχάριου και έμπειρους αθλητές (πληροφορίες,  www.transitionsports.gr)
  • Φεστιβάλ «FENEFEST», γίνεται τον Αύγουστο, για φιλανθρωπικό σκοπό και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικά συγκροτήματα, πεζοπορία, παζάρι τροφίμων, Yoga, Tai Chi κλπ (πληροφορίες, corinthia.events).
  • ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

Γίνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ «FENEREST» και περιλαμβάνει δυο διαδρομές.

Διαδρομή 1η : λίμνης Δόξα – δασομένο μονοπάτι (3 ώρες, κυκλική, εύκολη)

Διαδρομή 2η : ανάβαση στην κορυφή Ντουρντουβάνα Χελμού σε υψόμετρο 2.109 μ. (5,5 ώρες, δύσκολη).

Επίσης στις όχθες της λίμνης, ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ, διοργανώνετε από τις γυναίκες του χωριού Φενεού παζάρι με τρόφιμα και προϊόντα του τόπου (φασόλια, χυλοπίτες, φάβα, μαρμελάδες, υφαντά).

Αν θέλετε να έρθετε στο Φεστιβάλ μπορείτε να έχετε μαζί το μαγιό σας, ζεστά ρούχα για το βράδυ, μποτάκια πεζοπορίας, υπνόσακο για να κοιμηθείτε γύρω από τη λίμνη και κάτι για τα κουνούπια.

  • ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑ, η γιορτή για την Αναβίωση Παραδοσιακών Κτηνοτροφικών Εργασιών. Γίνεται τον Ιούνιο στη θέση Σπάρτες, στο δρόμο Μεσινό – Αρχαία Φενεός, από τον Σύλλογο Γυναικών Φενεού.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ

Ο Ξενώνας «ΕΥΧΑΡΙΣ filoxenon» που βρίσκεται στο Φενεό οργανώνει όλο το χρόνο εξορμήσεις στην περιοχή. Μανιταροεξορμήσεις, εξόρμηση στο δάσος με μηχανοκίνητες «γουρούνες» ή τζιπ 4Χ4, περιήγηση με άλογα στον παραλίμνιο δρόμο της λίμνης Δόξας, πεζοπορία και πικ νικ στη λίμνη.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ

Ξενώνας «ΕΥΧΑΡΙΣ filoxenon», Φενεός, τηλ. : 6944768115

XENONAS ALEXIOY, Αρχαία Φενεός,  τηλ. : 2742 026200

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Με δικό σας μεταφορικό από το Κιάτο προς Φενεό. Με τον Προαστιακό από Αθήνα μέχρι το Κιάτο και μετά με το τοπικό ΚΤΕΛ προς Φενεό, από Δευτέρα – Παρασκευή (ώρα αναχώρησης, 12:30, διάρκεια περίπου 2 ώρες).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΚΤΕΛ Κιάτου, τηλ: 2742022243

ΚΤΕΛ Κορινθίας, τηλ: 2741075410, www.ktelkorinthias.gr

ΚΤΕΛ Ξυλόκαστρου, τηλ: 2743022218

Προαστιακός, τηλ: 14511

Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Φενεού, τηλ. : 2747041226, 2747041238

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *