Translation

«Ηραίο» της Περαχώρας, για μπάνιο δίπλα στο Ιερό της Ήρας

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις Πελοπόννησος

Βρίσκεται στα ΒΔ. του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στην Πελοπόνησο. Κοντά στο Φάρο του Ηραίου, στο Ακρωτηρίο Μελαγκάβι σώζονται τα ερείπια του περίφημου Ιερού της Ήρας, γνωστό και ως το «Ηραίο της Περαχώρας».


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΗΡΑΙΟΥ»

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου αποτελείται από δύο τμήματα. Μέχρι πρόσφατα οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι επρόκειτο για δύο Ιερά, το «Ιερό της Ήρας Ακραίας» (= το Ιερό στο  Άκρο της Στεριάς) και το «Ιερό της Ήρας Λιμενίας (= το Ιερό του Λιμανιού). Οι νεότερες ανασκαφές έχουν οδηγήσει τους ερευνητές στην άποψη ότι υπήρχε ένα Ιερό, το «Ιερό της Ήρας Ακραίας – Λιμενίας».

Στο 1ο Ιερό που βρέθηκε, της Ήρας Ακραίας, που βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του Αρχαιολογικού Χώρου, η λατρεία άρχισε κατά τη Γεωμετρική Περίοδο. Γύρω στο 800 π.Χ οικοδομήθηκε ο 1ος  αψιδωτός ναός της Ήρας, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται τίποτα. Κατά τον 6ο π.Χ. αι. κτίστηκε σε απόσταση 200 μ. και λίγο δυτικότερα, ένα καινούριο Ιερό, αφιερωμένο στην Ήρα Λιμενία. Ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού, ορθογώνιος, με διαστάσεις 10,30 Χ 31 μ.

Στα ανατολικά του Ιερού υπήρχε επιμήκης βωμός, διακοσμημένος με τρίγλυφα στοιχεία. Τον 4ο  π.Χ. αι. προστέθηκαν γύρω από το βωμό 8 κίονες ιωνικού ρυθμού, που βαστούσαν ένα στέγαστρο για την προστασία των ιερέων και της ιερής φωτιάς από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου βρίσκεται περίπου 15 km ΒΔ. της Αρχαίας Κορίνθου γι’ αυτό και υπάρχουν τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού Πολιτισμού. Βρέθηκε μια διώροφη στοά σχήματος Γ’ (4ος π.Χ.), με δωρικούς κίονες στο ισόγειο και ιωνικούς στον πρώτο όροφο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια μεγάλη δεξαμενή συλλογής νερού, με εντυπωσιακό σύστημα στεγανότητας και ένα ορθογώνιο κτίριο με αίθουσες φαγητού που χρησίμευαν μάλλον για τους προσκυνητές του Ιερού. Η πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο είναι δωρεάν.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΗΡΑΙΟΥ

Είναι η μικρή παραλία μπροστά ακριβώς από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η παραλία είναι αρκετά μικρή, αμμώδης με μικρό χαλικάκι και ελάχιστη σκιά. Αν έχετε σκάφος υπάρχει χώρος για να δέσετε καθώς η παραλία είναι και λιμανάκι μικρών σκαφών. Στην άκρη του βράχου θα δείτε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Αν έρθετε από το Λουτράκι για να επισκεφθείτε το «Ηραίο» αξίζει να κάνετε μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά.

ΦΑΡΟΣ ΗΡΑΙΟΥ

Βρίσκεται στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, στο «Ηραίο», στο τέλος της χερσονήσου της Περαχώρας. Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και καθοδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό Κόλπο και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Κτίστηκε το 1897 και αρχικά λειτουργούσε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ο Φάρος πλέον λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια. Θα φτάσετε με τα πόδια από το χωματόδρομο που βρίσκεται πίσω από τον Αρχαιολογικό Χώρο του «Ηραίου».

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Απέχει από την Αθήνα περίπου 1 ώρα 20 λεπτά, από το Λουτράκι 20 λεπτά και από την Περαχώρα 10 λεπτά. Θα φτάσετε με δικό σας μεταφορικό μέσο, από το Λουτράκι, ακολουθώντας την Επαρχ. Οδό. Λουτρακίου – Περαχώρας.  Πριν το χωριό Περαχώρα, θα δείτε πινακίδες προς Λίμνη Βουλιαγμένης. Συνεχίζετε στην Επαρχ. Οδό Περαχώρας – Λίμνη Βουλιαγμένης, περνώντας από τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Μετά από 1 km ο δρόμος τερματίζει στον Αρχαιολογικό Χώρο του «ΗΡΑΙΟΥ» και τη μικρή παραλία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Λουτρακίου, τηλ. : +30 27440 69000, +30 274430 60110,  www.loutraki-agioitheodoroi.gr

ΚΤΕΛ Λουτρακίου, τηλ. : +302744022262,  www.ktelkorinthias.gr

Λουτράκι TAXI ( RADIO-TAXI ), τηλ. :+30 27440 61000

Προαστιακός, τηλ. : 1110, www.trainose.gr

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *