Translation

Κένυα, Όλο το Χρόνο Διακοπές, Αξιοθέατα – Εθνικά Πάρκα – Εξωτικές Παραλίες

Αφρική

Δημοκρατία της Κένυας (Jamburi ya Kenya στα Swahili) : χώρα της Αν. Αφρικής με πρωτεύουσα το Nairobi. Σύνορα : Β. με Αιθιοπία, ΒΔ. με Νότιο Σουδάν, Δ. με Ουγκάντα και λίμνη Victoria (περίπου 6%), ΝΔ. με Τανζανία, Α. με Σομαλία και ΝΑ. με Ινδικό Ωκεανό.


  • Mombasa : πόλη-λιμάνι, η 2η μεγαλύτερη πόλη μετά το Nairobi, με αμμώδεις παραλίες στον Ινδικό Ωκεανό.
  • Kisumu : η  3η μεγαλύτερη πόλη, δίπλα στη λίμνη Victoria.
  • Όρος Kenya : το ψηλότερο βουνό-ηφαίστειο της Κένυας (5.199 μ., κορυφή Batian), και το 2ο ψηλότερο βουνό της Αφρικής μετά το Kilimanjaro Τανζανίας (5.895 μ., κορυφή Uhuru). Χαρακτηρισμένο Εθνικό Πάρκο – Καταφύγιο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1997) και δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία-ορειβασία.
  • Great Rift Valley : το τμήμα της κοιλάδας που διασχίζει την Κένυα από βορά (στη λίμνη Turkana) προς νότο (Β. του Nairobi, όπου και το βαθύτερο σημείο). Ηφαιστειογενή ρήγματα, ενεργά ηφαίστεια, ροές λάβας, ρηχές λίμνες (όπως το σύστημα των 3 λιμνών Elementaita, Nakuru και Bogoria, UNESCO), συνθέτουν μια μεγάλη άνυδρη περιοχή της Κένυας.
  • Βόρεια Κένυα : άνυδρη περιοχής της Great Rift Valley στην οποία κατοικούν αυτόχθονες φυλές, ημινομάδων κτηνοτρόφων,  που ζουν ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο (Masaai, Samburu, El Molo κλπ).
  • Λίμνη Victoria : η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής (έκταση 70.000 Km2 ) και η 2η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο (μετά τη λίμνη Superio του Καναδά).
  • Kenya Wildlife Services (KWS) : Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας που διαχειρίζεται, για λογαριασμό του κράτους, όλα τα  Εθνικά Πάρκα- Αποθεματικά της Κένυας (αναλυτικές πληροφορίες : http://www.kws.go.ke).

ΚΕΝΥΑ – ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • Safari (ταξίδι στα Swahili) : στα Εθνικά Πάρκα –Καταφύγια  Άγριας Ζωής, με πιο δημοφιλές το Big Five (λιοντάρι, ελέφαντας, βουβάλι, λεοπάρδαλη, ρινόκερος).
  • Κολύμπι -καταδύσεις : στις εξωτικές παραλίες και τους κοραλλιογενείς υφάλους της  Β. και Ν. Ακτής της Mombasa, στον Ινδικό Ωκεανό.

ΚΕΝΥΑ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

  1. Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Maasai Mara ή Masai Mara

Στη Ν. Κένυα, στην κομητεία Naroc, Ν. της Great Rift Valley, 270 km Δ. του Nairobi (περίπου 4-5 ώρες οδικώς ή 40-45 λεπτά αεροπορικώς). Με έκταση 1.510 km2 είναι το πιο δημοφιλές Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αφρικής, ιδανικό για safari και βόλτα με αερόστατο (45’-60’). Διάσημο για την Μεγάλη Μετανάστευση Serengeti, μια μετακίνηση 2 εκατομμυρίων ζώων (gnu, ζέβρες, γαζέλες κλπ.), κατά μήκος του ποταμού Mara, ξεκινώντας από το Εθνικό Πάρκο Serengeti Τανζανίας (Ιούλιο –Αύγουστο), με κατεύθυνση τα καταπράσινα λιβάδια του Maasai Mara Κένυας (Αύγουστο – Οκτώβριο), για τροφή, και ξανά πίσω στο Serengeti  (Οκτώβριο – Νοέμβριο). Τα δυο Εθνικά Πάρκα  Κένυας και Τανζανίας συνορεύουν μεταξύ τους.

Η επίσκεψη στο χωριό των Maasai μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με safari στο Πάρκο (ξεχωριστό εισιτήριο). Η περιοχή διαθέτει πολλά καταλύματα όπως το πολυτελές Angama Mara https://angama.com, χτισμένο στην άκρη της Great  Rift Valley, με θέα το Εθνικό καταφύγιο.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Maasai Mara έχουν γυριστεί οι ταινίες «African Cats» (2011), «Out of Africa» (1985), η εκπομπή του BBC «Big Cats Diary» κλπ.

  1. Εθνικό Πάρκο Amboseli

Στην κομητεία Kajiado, στην περιοχή Loitoktok της Rift Valley,  στο δρόμο NairobiArusha, κοντά στα σύνορα με Τανζανία με θέα το Kilimanjaro. Αρκετά δημοφιλές για safari Big Five, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αφρικανικού ελέφαντα. Κοντά στο Amboseli θα δείτε μια τοπική κοινότητα της φυλής Maasai (Amboseli στα Maasai σημαίνει αλμυρή σκόνη), που ζει ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο (με εισιτήριο εισόδου στο χωριό).

  1. Εθνικά Πάρκα Tsavo West &Tsavo East

Στα ΒΔ. της Κένυας,  στον ποταμό  Tsavo, 240 km από το Nairobi.

  • Tsavo East :  το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Κένυας  (13.747 km2) με τον περισσότερο πληθυσμό κόκκινου ελέφαντα.
  • Tsavo West  :  αρκετά μικρότερο (9.000 Km2), διάσημο για τον μεγάλο πληθυσμό ιπποπόταμων, μαύρων ρινόκερων και κροκόδειλων Νείλου.
  • Mzima Springs : 4 φυσικές πηγές  Δ. του Tsavo West, δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία, με διαμορφωμένα μονοπάτια.
  1. Εθνικά Πάρκα Λίμνης Turkana (Sibiloi, South Island και Central)

Στη Β. Κένυα, στα σύνορα με την Αιθιοπία, στη λίμνη Turkana, στο Β. άκρο της Rift Valley.

  • Turkana : η μεγαλύτερη λίμνη ερήμου στον κόσμο, η πιο αλμυρή της Αν. Αφρικής,  γνωστή και ως Θάλασσα του Νεφρίτη, λόγω του εκπληκτικού χρώματος των νερών της.
  • Εθνικό Πάρκο Central : νησί εντός της Turkana, με 3 ενεργά ηφαίστεια και 3 λίμνες ανά κρατήρα, τις Crocodile, Flamingo και Tilapia. Εδώ αναπαράγεται ο κροκόδειλος του Νείλου και πολλά αφρικανικά φίδια. Ιδανικό μέρος για ημερήσια εκδρομή, για πεζοπορία γύρω από τους κρατήρες, για παρατήρηση πουλιών, ψάρεμα και καταδύσεις. Μπορείτε να κατασκηνώσετε στο νησί για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές αποχρώσεις των νερών των λιμνών κάτω από το φως του φεγγαριού.

Στα Εθνικά Πάρκα της Λίμνης Turkana (UNESCO 1997, 2001) ανήκει και ο κορυφαίος προϊστορικός χώρος, Koobi Fora (UNESCO), όπου έχουν βρεθεί σπάνια απολιθώματα ανθρώπων και ζώων, κυρίως κρανίων, όπως των Australopithecus Anamensis και Homo Habilis, περιόδου Πλειόκαινο – Πρώιμο Πλειστόκαινο.

  1. Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Samburu

Στη Β. Κένυα, στην οροσειρά Aberdare, Ν. του ποταμού Ewaso Nyiro, 350 km Β. του Nairobi. Με έκταση 165 km2 διαθέτει περισσότερα από 350 είδη πτηνών και 70 είδη αποδημητικών πουλιών, τσιτάχ, λιοντάρια, ελέφαντες, σομαλική στρουθοκάμηλο, δικτυωτή καμηλοπάρδαλη,  ζέβρα Grevy (είδος υπό εξαφάνιση) κλπ. Στην περιοχή κατοικεί η φυλή Samburu, συγγενική των Maasai,   ημινομάδες  κτηνοτρόφοι που φορούν το χαρακτηριστικό κόκκινο πανί «shuka»  και ζουν σε καλύβες «manyatta», από λάσπη και κοπριά (είσοδος  στο χωριό με εισιτήριο). Για διαμονή και safari θα βρείτε το  Elephant Watch Camp δίπλα στον Ewaso Nyiro, http://elephantwatchportfolio.com.

  1. Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Shaba & Buffalo Springs

Στην κομητεία Isiolo, στον  Ewaso Nyiro,  N. του Samburu.

  • Shaba : A. του Samburu, 239 km2,  με εντυπωσιακή ορνιθοπανίδα.
  • Buffalo Springs : 3 πηγές N. του Samburu, βιότοπος 131 km2 θεωρείται ο κορυφαίος προορισμός για παρατήρηση πουλιών.
  1. Umoja, το χωριό της Κενυάτισσας Λυσικράτης

Στην κομητεία Samburu, στον ποταμό Ewaso Nyiro, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Samburu. Ένα χωριό Samburu που δημιουργήθηκε το 1990 από την Rebecca Lolosoli ως ασφαλές καταφύγιο για γυναίκες με παιδιά που κακοποιούνται από τους συζύγους τους. Οι γυναίκες ζουν σε καλύβες«manyatta», ντύνονται με τα παραδοσιακά ρούχα και εξαρτώνται οικονομικά από τον τουρισμό.

  1. Εθνικό Πάρκο Λίμνης Nakuru

Στην πόλη Nakuru (4 km),  156 km ΒΔ. του Nairobi, μέσω του αυτοκινητόδρομου Α104, Nairobi-Nakuru.

  • Nakuru : ρηχή λίμνη γλυκού νερού, 188 km2, γνωστή και ως ροζ λίμνη, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πουλιών φλαμίνγκο. Στις  όχθες της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 400 είδη πουλιών, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, αντιλόπες κλπ. Διαθέτει πολλά σημεία παρατήρησης όπως ο λόφος Baboon Cliff (με χώρο στάθμευσης), στα ΒΔ. του Πάρκου, με τους  μπαμπουίνους να έρχονται σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες. Η κύρια είσοδος του Πάρκου είναι η Πύλη Latet, κοντά στον Α104.
  1. Εθνικό Πάρκο Λίμνης Naivasha

Στην κομητεία  Nakuru, 121 Km ΒΔ. του Nairobi, κατά μήκος της Great Rift Valley.

  • Naivasha : εξαιρετικά ρηχή λίμνη  γλυκού νερού, 139 km2.
  • Crescent Island : νησάκι της λίμνης σε σχήμα ημισέληνου, ιδανικό για ημερήσιες εκδρομές. Πρόσβαση με καραβάκι και επιπλέον επιβάρυνση εισιτήριο εισόδου στο νησί (περισσότερες πληροφορίες : https://www.crescentisland.co).
  • Mount Longonot : ανενεργό ηφαίστειο (από το 1860), ύψους  2.776 μ., ΝΑ. της  Naivasha, 90 km από Nairobi, δημοφιλής  προορισμός για πεζοπορία γύρω από τον κρατήρα.
  1. Εθνικό Πάρκο Hell’s Gate

Στην κομητεία Nakuru,  Ν. της λίμνης Naivasha,  δίπλα στο  Εθνικό Πάρκο Λίμνης Naivasha, 90 Km από το Nairobi. Ιδανικό για περπάτημα, ποδηλασία, camping, διαλογισμό και αναρρίχηση στους γεωλογικούς σχηματισμούς. Στην ταινία Lara Croft : Tomb RaiderThe Cradle of Life (2003) υπάρχουν σκηνές που γυρίστηκαν στα Hell’s Gate και το Amboseli.

  1. Καταρράκτες Thomson (ύψους 74 μ.)

Ανακαλύφθηκαν το 1883 από το γεωλόγο Joseph Thomson, απέχει 3 km από την πόλη Nyahururu, που είναι γνωστή κυρίως για τα πολλά θερμοκήπια λουλουδιών. Η Κένυα εξάγει λουλούδια σε περισσότερες από 60 χώρες, και αποτελεί τον σημαντικότερο εξαγωγέα μπουκέτων τριαντάφυλλων στην Ε.Ε. (κυρίως στη Μ. Βρετανία). Πληροφορίες για την Ανθοκομική Βιομηχανία της Κένυας στο  https://kenyaflowercouncil.org.

  1. Εθνικά Πάρκα Kora και Meru

Στον ποταμό Tana, το Kora 280 km ΒΑ. του Nairobi και το Meru 348 km. Εδώ έζησε (1970-1989), ο Κενυάτης φύλακας άγριας ζωής, George Adamson (Swahili : baba ya samba = πατέρας των λιονταριών), όπου και δολοφονήθηκε το 1989 από Σομαλούς λαθροκυνηγούς. Στα αξιοθέατα του Kora το σπίτι των Adamson, ο Τάφος Adamson και η Γέφυρα Adamson, στον ποταμό Tana, που ενώνει τα Πάρκα Kora και Meru. O George Adamson και η σύζυγός του Joy πρωταγωνίστησαν στην ταινία Born Free (1966) που αναφέρεται στη διάσωση της Elsa, μιας μικρής ορφανής λέαινας, που έζησε μαζί τους, μέχρι την ενηλικίωσή της και στη συνέχεια αφέθηκε στο φυσικό της περιβάλλον στο Meru.

  1. Πόλη Limuru

Στα Α. της Great Rift Valley,  30 km ΒΔ. του Nairobi. Διάσημη για τις Φυτείες Καφέ και Τσαγιού που καλλιεργούνται στην περιοχή από το 1903, από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Ενδεικτικά η  Kiambethu Tea Farm http://www.kiambethufarm.com, (από το 1910),  δέχεται επισκέπτες για ημερήσιες περιηγήσεις  με ξενάγηση και φαγητό ( Πέμπτη –Κυριακή και κατόπιν συνεννόησης ). Οι Κενυάτες πίνουν συνήθως τσάι (chai), επηρεασμένοι από Ινδούς και Άγγλους κατακτητές, ενώ ο καφές που παράγεται είναι κυρίως για εξαγωγή.

Η πόλη με τις περισσότερες φυτείες τσαγιού στην Κένυα, είναι η Kericho, Δ. της Great Rift Valley. Εδώ δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής τσαγιού (μαύρο, πράσινο κλπ.), όπως οι Unilever Tea Kenya, Finlays Kenya, Williamson Tea.

  1. Nairobi

Πρωτεύουσα της Κένυας, 140 km Ν. του Ισημερινού, στο Α. άκρο της Great Rift Valley. Η Central Business District (CBD) Nairobi, με το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο, εκτείνεται γύρω από τις Uhuru Hwy,  Haille Selassie Ave, Moi Ave και University Way (εδώ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Σιδηροδρόμων Nairobi). Μοντέρνα πόλη με ουρανοξύστες,  όπως τα Britam Tower  (200 μ., το ψηλότερο της Κένυας) και UAP Old Mutual Tower (163 μ.), χτισμένα γύρω από το Upper Hill και  το Uhuru Park. Tο Διεθνές Αεροδρόμιο «Jomo Kenyatta» απέχει 17 km από την πόλη. Η National Museums of Kenya (ΝΜΚ), με έδρα το Nairobi National Museum Kipande Rd, κοντά στην Uhuru Hwy, διαχειρίζεται όλα τα Μουσεία, Μνημεία και Τοποθεσίες της χώρας, https://museums.or.ke.

  • Nairobi National Museum, Kipande Rd, δίπλα στο Snake Park, με ενυδρείο και αφρικανικά φίδια και τον Βοτανικό Κήπο.
  • Nairobi GalleryGallery Murumbi : γλυπτά, πίνακες, γραμματόσημα, βιβλία, έπιπλα και συλλεκτικά αντικείμενα του Joseph Murumbi (1911-1990, πολιτικός , Υπουργός Εξωτερικών και 2ος Αντιπρόεδρος Κένυας), Kenyatta Ave, κόμβος Uhuru Hwy,  https://museums.or.ke .
  • Μουσείο  Karen Blixen, το σπίτι της  Δανής βαρόνης – συγγραφέα Karen Blixen που ανήκει στα  Εθνικά Μουσεία, βρίσκεται στους λόφους Kgong, στην αριστοκρατική περιοχή Karen, 10 km ΝΔ. του Nairobi.

Προσωπικά της αντικείμενα, έπιπλα εποχής, σερβίτσια, εργαλεία, φροντισμένοι κήποι. Η Karen Blixen έγραψε το 1937 την αυτοβιογραφία «Out of Africa» (που γυρίστηκε ταινία το 1985) και αναφέρεται στη ζωή της στην Κένυα, όταν υπήρξε βρετανική αποικία.

  • Κέντρο Καμηλοπάρδαλης, https://www.giraffecentre.org, Duma Rd, 5 km από το Μουσείο Karen, με καμηλοπαρδάλεις Rothschild (είδος υπό εξαφάνιση).
  • Εθνικό Πάρκο Nairobi – Μνημείο Καύσης Ελεφαντοστού – Safari Walk, https://www.nairobinationalparkkenya.com (από το 1946), Langata Rd, 7 Km Ν. του κέντρου του Nairobi (10’), έκτασης 117 km2, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μαύρου ρινόκερου.

Εθνικό Πάρκο Nairobi, ηγή : htt://www.kws.go.ke

Για ψώνια και πρωτότυπα δώρα στο Nairobi ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές διευθύνσεις :

  • Utamanudi Craft Centre, ένα αναπαλαιωμένο σπίτι με αυθεντικά αφρικανικά προϊόντα για όλη την οικογένεια, https://utamadunishops.com, Bogani East Rd, κοντά στο Κέντρο Καμηλοπάρδαλης και το Ορφανοτροφείο Ελεφάντων.
  • Kazuri Beads Factory, https://kazuri.com, διάσημο για τις χειροποίητες κεραμικές δημιουργίες και τις χάντρες για κοσμήματα, κοντά στο Κέντρο Καμηλοπάρδαλης.
  • Karen Village, https://www.karen-village.com, πολυχώρος τέχνης, Kgong Rd, περιοχή Karen, Nairobi. Το εργαστήριο Ocean Sole, https://oceansole.com, είναι μια οικολογική μη κερδοσκοπική οργάνωση που συλλέγει σαγιονάρες από τις ακτές και δημιουργεί έργα τέχνης από λάστιχο.
  • House of Treasures Emborium, μοντέρνα ρούχα, εντυπωσιακά κοσμήματα, έπιπλα, δώρα κλπ., 70 Dagoretti Rd, Karen, https://houseoftreasureskenya.com
  • Υπαίθρια Αγορά Maasai Nairobi, με χειροποίητα αντικείμενα, πανιά shuka, κοσμήματα, ρούχα,  τσάντες, σανδάλια κλπ.
  • Village Market, https://villagemarket-kenya.com, Limuru Rd, μεγάλο εμπορικό κέντρο. Αναζητήστε αυθεντικά χρωματιστά αφρικανικά πανιά Kikoi (Kikoy) ή Kitenge και κερωμένα βαμβακερά υφάσματα με αφρικανικά σχέδια. Εδώ θα βρείτε κατάστημα με χάντρες& κοσμήματα Kazuri.
  1. Mombasa

Πόλη- λιμάνι στον Ινδικό Ωκεανό, στα ΝΑ. της χώρας, με το Kilindini να είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Αν. Αφρικής. Η πόλη διαθέτει το Διεθνές Αεροδρόμιο Moi (πληροφορίες :  https://www.kaa.go.ke) Στα αξιοθέατα η  Παλιά Πόλη Mombasa, στο ομώνυμο νησί, με το Φρούριο Jesus (1593-1596,  UNESCO), που έχτισαν οι Πορτογάλοι, και το τζαμί Madhry. Η πρόσβαση στο νησί της Mombasa, από την ηπειρωτική χώρα, γίνεται από γέφυρες και με καραβάκια από τα πορθμεία. Στην είσοδο της Mombasa το σύμβολο της πόλης είναι οι 2 χαυλιόδοντες από αλουμίνιο, που σχηματίζουν το γράμμα Μ, και τοποθετήθηκαν για να τιμήσουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ που επισκέφθηκε την πόλη το 1952. Η Central Business District Mombasa είναι γύρω από τη Moi Ave και το λιμάνι Kilindini στο νησί της Mombasa.

ΚΕΝΥΑ – ΟΙ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

Οι παραλίες της Κένυας βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, οριοθετούνται από τη Mombasa και χωρίζονται σε Βόρειας και Νότιας Ακτής. Εντυπωσιακό σκηνικό, με αμμόλοφους, παραλίες με  λευκή άμμο, κοραλλιογενείς υφάλους, πανύψηλους φοίνικες, ζεστά γαλαζοπράσινα νερά και πολυτελή θέρετρα. Κοντά στην  Mombasa, στη Βόρεια Ακτή,  θα βρείτε  παραλίες  που τις προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι, όπως η Nyali Beach, γεμάτη ξενοδοχεία και το όμορφο Haller Park κοντά στο Bamburi.

ΘΕΡΕΤΡΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ

  1. Shanzu Beach

Μόλις 10 km B. της Mombasa, στην κομητεία Kilifi, στον Κόλπο Mtwapa. Στα αξιοθέατα το τουριστικό χωριό Mtwapa, με τον ιστορικό χώρο Jumba la Mtwapa (14ος αι.). Στη Shanzu θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία με ιδιωτικές παραλίες, ενδεικτικά το Serena Beach Resort & Spa, 5*, https://www.serenahotels.com, και το  Mombasa Continental Resort , 5*, https://mombasacontinental.com , πολύ κοντά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Mombasa, το PrideInn Paradise Beach Resort & Spa Mombasa https://www.prideinn.co.ke, με συνεδριακό κέντρο κλπ. Ο Κόλπος Mtwapa είναι ένα ειδυλλιακό μέρος με πολλά εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

  1. Watamu

Μεγάλη αμμώδης παραλία, με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Watamu, 100 km Β. της Mombasa, μετά το Kilifi και τον Κόλπο Mida, 15 Ν. του Malindi. Στα Β. του Watamu, εντός του Εθνικού Πάρκου – Δάσους  Arabuko Sokoke, βρίσκεται και ο Αρχαιολογικός Χώρος Gede, τουριστικός προορισμός, με ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού Swahili, όπως το Παλάτι και το Μεγάλο και Μικρό Τζαμί.

  1. Malindi

Τουριστική πόλη – ελκυστικό θέρετρο, περίπου 120 km  ΒΑ. της Mombasa, μετά το Watamu, με πολλά ξενοδοχεία. Εδώ εκβάλει ο ποταμός AthiGalana Sabaki, ο 2ος μεγαλύτερος ποταμός της Κένυας (μετά τον Tana), μήκους 390 km. Ξεκινάει ως ποταμός Athi, περνάει από το Tsavo West, ενώνεται με τον ποταμό Tsavo και εκβάλει στον Ινδικό Ωκεανό, στο Malindi, ως ποταμός Galana Sabaki.

Το Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Malindi, 213 km2, είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ και καταδύσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους. Στα αξιοθέατα της πόλης  Malindi η Κολώνα Vasco de Gama (1499, το πιο παλιό Μνημείο της Αφρικής), και το Μουσείο Malindi (πληροφορίες : https://museums.or.ke). Το εντυπωσιακό Marafa Hell’s Kitchen (λέγεται έτσι λόγω της υπερβολικής ζέστης), με κοφτερά βράχια από ψαμμίτη, βρίσκεται 40 km ΒΔ. του Malindi.

Στο Malindi θα φτάσετε από τoν αυτοκινητόδρομο Malindi –Lamu ή με εσωτερική πτήση στο Αεροδρόμιο Malindi (2,5 km Δ. της πόλης).

  1. Mambrui

Παραλία με εντυπωσιακούς αμμόλοφους Β. του Malindi, με που αξίζει να επισκεφθείτε.

  1. Αρχιπέλαγος Lamu

Στην κομητεία Lamu, 340 km ΒΑ. της Mombasa. Απομακρυσμένα νησιά, με παρθένες παραλίες, λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά, κοραλλιογενείς υφάλους και μαγκρόβια βλάστηση. Στα νησιά δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια.

Ξεχωρίζουν :

  • το νησί Manda, με αεροδρόμιο και το εντυπωσιακό θέρετρο Manda Bay, https://www.mandabay.com,   στα Β. του νησιού.

  •  το νησί Lamu, με την Παλιά Πόλη Lamu (4ος αι., UNESCO 2001), με στενά σοκάκια και τον καλύτερα διατηρημένο οικισμό Swahili της Αν. Αφρικής. Στα ΝΑ. του νησιού Lamu, απέναντι από το Manda, ξεχωρίζει το δημοφιλές χωριό Shela με φυσικούς αμμόλοφους.
  • το νησί Pate, το μεγαλύτερο του Αρχιπελάγους Lamu, είναι απομακρυσμένο με αρκετή μαγκρόβια βλάστηση.

ΘΕΡΕΤΡΑ  ΝΟΤΙΑΣ ΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ

Η πρόσβαση στα θέρετρα της κομητείας Kwale, https://kwalecountygov.com, στη Νότια  Ακτή, και κυρίωε στη Diani Beach  μπορεί να γίνει πολύ εύκολα οδικώς με taxi από τη Mombasa (90’) ή με taxi από το Αεροδρόμιο Moi (περίπου 2 ώρες), με εσωτερική πτήση από το Αεροδρόμιο Moi προς το Αεροδρόμιο Ukunda  ή με πλοιάριο από το πορθμείο Likoni της Mombasa (όπως κάνουν οι ντόπιοι).

  1. Tiwi Beach

Στην κομητεία Kwale, 20 km Ν. της Mombasa, στην πόλη Ukunda. Σε απόσταση 15’ υπάρχει το τοπικό  Αεροδρόμιο Ukunda (για εσωτερικές & ιδιωτικές πτήσεις). Λευκή άμμος, φοίνικες και πολλά καταλύματα όπως το Coconut Beach Lodge https://coconut-beach-lodge.com, το Amani Tiwi Resorts κ.ά.

Coconut Beach Lodge, https://coconut-beach-lodge.com

  1. Diani Beach

Στην κομητεία Kwale, στην πόλη Ukunda, περίπου 30 km Ν. της  Mombasa. Απέχει περίπου 5 km από το Αεροδρόμιο Ukunda και 28 Km από το Διεθνές Αεροδρόμιο Moi της Mombasa.

Η Diani Baech είναι διάσημη παγκοσμίως, βραβευμένη ως η καλύτερη παραλία της Αφρικής, 17 km  λευκής άμμου, πανύψηλους φοίνικες και ζεστά γαλαζοπράσινα νερά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό  για κολύμπι και θαλάσσια σπορ  καθώς ένας κοραλλιογενής ύφαλος, στα ανοικτά του Ωκεανού στα Β.,, την προστατεύει  από τα μεγάλα κύματα.

Η Diani Beach που φτάνει Ν. στην Galu Beach, διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία με ιδιωτικές παραλίες, τα περισσότερα από όλες τις παραλίες της Κένυας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά :

Diani Beach- Alfajiri Villas, https://www.alfajirivillas.com

Boabab Beach Resort & Spa, πηγή : https://baobab-beach-resort.com

Στα αξιοθέατα της  Diani Beach είναι το παράκτιο Εθνικό Πάρκο Shimba Hills (33 km Ν. της Mombasa), ένας βιότοπος με σπάνια είδη φυτών (ορχιδέες), μεγάλο αριθμό ελεφάντων, το μοναδικό είδος αντιλόπης Samle και οι Καταρράκτες Sheldrick (ύψους 21 μ.).

  1. Chale Island

Μοιάζει με νησί αλλά στην ουσία είναι ακρωτήριο στον Κόλπο Gazi (απέχει περίπου 2 km), στην κομητεία Kwale, κοντά στην πόλη Msambwen, 12 km από την Diani beach. Τροπικό μέρος, ιδανικό για ημερήσια εκδρομή, με εξωτικές παραλίες, ήρεμα ρηχά νερά για κολύμβηση με αναπνευστήρα, μακρόβια βλάστηση και το ξενοδοχείο The Sands at Chale Island, https://thesandsatchaleisland.com.

The Sands at Chale Island, πηγή : https://thesandsatchaleisland.com

  1. Shimoni

Στη Ν. Κένυα, στο Κανάλι Wasini, απέναντι από το νησί Wasini, κοντά στο σύνορα με Τανζανία. Πόλη-λιμάνι, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με τροπική βλάστηση και υπήρξε κάποτε «λιμάνι σκλάβων», που εξυπηρετούσε το παράνομο δουλεμπόριο της Αφρικής, με τις Slave Caves να αποτελούν αξιοθέατο.

  1. Νησί Wasini

Στην κομητεία Kwale, 75 km Ν. της Mombasa, 2 km Ν. του Shimoni. Στο νησί υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια, για περιήγηση και ξύλινα γεφυράκια, για να δείτε τα μεγάλα ζώα που δροσίζονται στο νερό (στο νησί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα). Στα αξιοθέατα το Θαλάσσιο Πάρκο Kisite –Mpunguti (40 km Ν. της πόλης  Ukunda, 11 km Ν. του Shimoni, 8 Km B. από τα σύνορα της Τανζανίας), μια προστατευόμενη περιοχή, με 4 νησιά και κοραλλιογενείς υφάλους, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο πολλά δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, εξωτικά ψάρια κλπ. Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, προς το Κανάλι Pemba Τανζανίας, είναι γνωστή παγκοσμίως για το αθλητικό ψάρεμα marlin (περισσότερες πληροφορίες : http://www.marlinfishingshimoni.co.ke) .

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για το ταξίδι σας στην Κένυα δεν απαιτείται εμβολιασμός, εκτός εάν το επιθυμείτε οι ίδιοι. Η έκδοση βίζας γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στο www.ecitizen.go.ke.

  • Κλίμα : τροπικό, με μέσο όρο θερμοκρασίας 22ο C όλο το χρόνο. (Ιανουάριος– Μάρτιος, η πιο ζεστή περίοδος, Μάρτιος- Ιούνιος, έντονες βροχοπτώσεις, Οκτώβριος-Δεκέμβριος,  σύντομες βροχοπτώσεις).
  • Θρησκεία: Χριστιανοί – Προτεστάντες (45%), Ρωμαιοκαθολικοί (33%), Ισλαμιστές(10%), ιθαγενείς θρησκείες (10%), και άλλοι (2%).
  • Γλώσσα: Αγγλικά & Kiswahili, (επίσημες), και πολλές άλλες  τοπικές γλώσσες των  διαφόρων  φυλών.
  • Νόμισμα :Κενυάτικο Σελίνι (KES).
  • Πληθυσμός : ο λαός της Κένυας αποτελείται από 42 εθνικές ομάδες ή φυλές με κυριότερες τις : Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%,  Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6% κλπ. Οι ιθαγενείς Κενυάτες κατατάσσονται σε 3 κύριες γλωσσικές ομάδες: Bantu (70%), Nilotes (κυρίως οι φυλές Maasai, Turkana, Samburu, Luo, Kalenjin) και Cushites (που ζουν στις άγονες και ημιάγονες περιοχές της Κένυας, κυρίως στα Α.- ΒΑ.)
  • Maasai – Samburu  : πρωτόγονες φυλές πολεμιστών. Σήμερα είναι ημινομάδες κτηνοτρόφοι πουν ζουν με τον παραδοσιακό τρόπο σε Κένυα και Τανζανία. Εκτρέφουν κυρίως βοοειδή αλλά και πρόβατα και κατσίκες, και η διατροφή τους περιλαμβάνει κρέας, γάλα με αίμα αγελάδας, ugali (πολτός από καλαμπόκι), σπόρους, ρίζες κλπ. βρώσιμα φυτά που έχουν μάθει να συλλέγουν από τους γηραιότερους της φυλής. Φορούν το παραδοσιακό κόκκινο πανί shuka (που τυλίγουν γύρω από το σώμα τους), και πολλές χάντρες στο λαιμό, στα χέρια και στους τεντωμένους λοβούς των αυτιών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κένυα και το ταξίδι σας :

  • Επίτιμο Προξενείο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία, Σόλωνος 126, Αθήνα, τηλ. : 210 3839259, 210 3810465, http://www.kenyagreece.com, info@ kenyagreece.com,
  • Ελληνο-Κενυάτικο Επιμελητήριο, http://ekechamber.org.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *