Translation

Καστανιά Αγράφων, ένα χωριό στη λίμνη Πλαστήρα με το μοναδικό μουσείο του Τσαγκάρη

Ελλάδα Θεσσαλία

Η Καστανιά Αγράφων (ή Καστανέα) είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 850 μ., στα  ΝΑ. της Λίμνης Πλαστήρα, μέσα στις καστανιές και τα έλατα. Απέχει 8 km από το Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα, 5 km από τη Μούχα και 23 km από την πόλη της Καρδίτσας. Τοποθετείται στη Β. πλαγιά της κορυφής Τσιούκα (1.504 μ.) του βουνού  Ίταμος, που ανήκει στην οροσειρά των Θεσσαλικών Αγράφων της Πίνδου.


ΚΑΣΤΑΝΙΑ – ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • το ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο (μοναδικό δείγμα της ξυλόγλυπτης τέχνης του 18ου αι.), στην εκκλησία της Καστανιάς.

Το τέμπλο ανήκε στο Καθολικό της κατεστραμμένης σήμερα Μονής, Γεννήσεως Θεοτόκου Μούχας (18ου αι.)  που βρισκόταν  χτισμένη στο βουνό  Πυργούλι Αγράφων (υψόμετρο 1.247 μ.). Στην εκκλησία της Καστανιάς, γνωστή και ως  «Παναγία της Καστανιάς», αφιερωμένη στη Γέννηση  της Θεοτόκου, φυλάσσεται τμήμα της Τίμιας Κάρας του Αγίου Τρύφωνα, (προστάτης της περιοχής).  Μεταφέρθηκε εδώ από το μοναστήρι του Αγίου Τρύφωνα Μούχας (3 km Ν. της Μούχας), που είχε χτιστεί στη θέση της παλιάς Μονής, Γεννήσεως Θεοτόκου Μούχας. Το τμήμα της Τίμιας Κάρας του Αγίου Τρύφωνα, σύμφωνα με την παράδοση, το αγόρασαν  κάτοικοι της Καστανιάς από ληστές (επί Τουρκοκρατίας), Το μεγαλύτερο τμήμα της Κάρας του Αγίου Τρύφωνα φυλάσσεται στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

  • Μουσείο του Τσαγκάρη – Εργαστήριο Παραδοσιακών Υποδημάτων της οικογένειας Κόγια, από το 1910.

Πηγή : Μουσείο του Τσαγκάρη

Το Εργαστήριο κατασκευάζει παραδοσιακά τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, κρητικά και ποντιακά στιβάνια (μπότες), μπότες ιππασίας, γυναικεία παπούτσια χορού με μπαρέτα κλπ. Τα περισσότερα από τα παπούτσια είναι χειροποίητα, αδιάβροχα, από δέρμα μοσχαριού, και τα αγοράζουν κυρίως χορευτικοί σύλλογοι. Κατά την επίσκεψή σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά πως κατασκευάζονται τα τσαρούχια και τα παπούτσια. (πληροφορίες : https://kogiasart.gr και στο e-shop).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Γουρουνοτσάρουχα, πηγή : Μουσείο του Τσαγκάρη

Στο Μουσείο του Τσαγκάρη θα δείτε παλιά εργαλεία, μία μηχανή του 1870  στην οποία έραβαν τα υποδήματα (από τις παλαιότερες στην Ελλάδα), παλιά γουρουνοτσάρουχα, συλλογές παπουτσιών από όλη την Ελλάδα (από το 1900), συλλογή εργοστασιακών παπουτσιών της περιόδου 1950-1980, κ.ά. Ανοικτά καθημερινά,  από το πρωί – 6 μ.μ., εισιτήριο : 1,00 € και ξενάγηση (για συνεννόηση, τηλ. : 697 8210 081, 24410 97111). Θα το βρείτε λίγο πιο κάτω από την ταβέρνα Ιστορικός Κωστούλας (ρωτήστε στην ταβέρνα να σας καθοδηγήσουν).

  • Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας των Αγράφων της Πίνδου, στο πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο Καστανιάς, με φωτογραφίες και πραγματικό υλικό (προσωρινά κλειστό).

ΣΤΗΝ  ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

  • «Ιστορικό Κωστούλας», από το 1962  στο παλιό καφενείο η ταβέρνα του  παππού Κωστούλα. Ψητά σούβλας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι κλπ (μόνο Κυριακές & γιορτές), παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό, ντόπιες σπεσιαλιτέ, ζεστές σούπες (γίδα, μοσχαράκι), χύμα κρασί ή τσίπουρο, και το πρωί καφές και γλυκό, τηλ : 2441 094125, https://istorikoskostoulas.gr.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ-ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Ξενώνας Καλλιστώ, τηλ. : 24410 75765, 24410 97150

ΚΑΣΤΑΝΙΑ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Από Καρδίτσα, προς Καλλίθηρο, μετά το Χάνι και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην τριπλή διασταύρωση (όπως είναι γνωστή), συνεχίζετε ευθεία,  προς Καστανιά, Μούχα και Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα.
  • Από το Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα και τη Μούχα συνεχίζετε προς Καστανιά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η Καστανιά όπως και η Μούχα ανήκουν στη Δ.Ε. Ιτάμου, του Δήμου Καρδίτσας.
  • Από την Κατσανιά είχαν καταγωγή οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, Καλλίνικος Β΄ (τα έτη 1688, 1689-1693, 1694- 1702) και  (1733-4) (πληροφορίες Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς-Μούχας ο «Άγιος Τρύφων», https://kastania-agrafa.gr).
  • Η Μούχα είναι χτισμένη δίπλα στο Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα, σε υψόμετρο 840 μ. (απέχει 30 km από Καρδίτσα). Διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες, ξενοδοχεία, και στα αξιοθέατα είναι το Μουσείο Τύπου της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα (παλιότερα Φράγμα Ταυρωπού ή Μέγδοβα) δημιουργήθηκε το 1959, στη θέση «κακαβάκια» Μούχας (υψόμετρο 712 μ.), που είναι και το πιο στενό τμήμα του ποταμού. Το τοξωτό  φράγμα, στη στέψη, έχει μήκος 220 μ.,  ύψος 83,50 μ., και πλάτος, στη βάση 19 μ. και στη στέψη 3,5 μ. Τα νερά που συγκεντρώνονταν στο οροπέδιο  της Νεβρόπολης σχημάτισαν την τεχνητή  Λίμνη Πλαστήρα η οποία δημιουργήθηκε για την ύδρευση της Καρδίτσας, την  άρδευση του Θεσσαλικού Κάμπου και για την παραγωγή ενέργειας από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο χωριό Μητρόπολη (ξεκίνησε το 1962). Η δημιουργία του φράγματος  ήταν ιδέα του πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα, όταν το 1935 επισκέφθηκε τη γενέτειρά του  Μορφοβούνι Καρδίτσας.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *