Translation

Καστελλόριζο ή αλλιώς Μεγίστη

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Καστελλόριζο, από το Castello Rosso (Κόκκινο Κάστρο). Είναι το Φρούριο που έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες πάνω στον κοκκινωπό λόφο.


Μεγίστη, το επίσημο όνομα του νησιού καθώς είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα 14 μικρών νησίδων. Είναι και το αρχαιότερο όνομα του νησιού. Η αρχαία Μεγίστη, είχε ως σύμβολο στο νόμισμά της, την κεφαλή του θεού Απόλλωνα Μεγιστέα, από τη μια πλευρά,  και από την άλλη, ένα τσαμπί σταφύλια.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, είναι το Καστελλόριζο, στη Β. πλευρά. Αποτελείται από 3 συνοικίες, τα Χωράφια, τα Πηγάδια και το Μανδράκι, το 2ο λιμάνι (απέχει περίπου 700 μ. από το κεντρικό). Τα σπίτια, παλιά αρχοντικά, είναι δίπατα ή τρίπατα, βαμμένα με έντονα χρώματα, αυθεντικά δείγματα Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα εγκαταλείφθηκαν, κάποτε, καθώς οι ιδιοκτήτες τους μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Ξεχωρίζουν το κτίριο του Δημαρχείου και η Νέα Αγορά.

     

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ & ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ

Το Καστελλόριζο δε διαθέτει αμμώδεις παραλίες, καθώς είναι βραχώδες. Το μήκος της ακτογραμμής είναι 18,3 km. Υπάρχουν αρκετά σημεία όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και  στα περισσότερα από αυτά η πρόσβαση γίνεται με σκάφος, θαλάσσιο ταξί  ή με τα πόδια. Στον οικισμό, θα βρείτε τοποθετημένες σκάλες στα βραχάκια, που θα σας βοηθήσουν να βουτήξετε στη θάλασσα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

 

Περιοχές που μπορείτε να κολυμπήσετε :

  • Μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγίστη»
  • Στο «Φάρος» café-bar, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπέζια μπροστά στη θάλασσα
  • Μπροστά από το ξενοδοχείο «Ποσειδών», μόνο για τους πελάτες
  • Μπροστά από το ξενοδοχείο «Mediterraneo», για τους πελάτες

  • Στο Μανδράκι, μπροστά από το ««Agnanti Studios»
  • Πλάκες, μετά το ξενοδοχείο «Μεγίστη», πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί ή από μονοπάτι.
  • Γαλάζια Σπηλιά – Blue Cave, μπορείτε να κολυμπήσετε κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο. Πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί (αν το επιτρέπει ο καιρός).
  • Σπηλιά Κολώνες, πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί
  • Όρμος Αγίου Στεφάνου, στα ΒΔ. με την ομώνυμη εκκλησία, κολύμπι από τα βραχάκια. Απέναντι βρίσκονται οι ακτές της Τουρκίας
  • Παραλία Αγίου Γεωργίου, στο μικρό νησάκι στον όρμο του Καστελλόριζου. Κολύμπι κάτω από το ομώνυμο ξωκλήσι, όπου θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες και εστιατόριο-καφέ.

Πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί.

  • Νησίδα Ρω, στα Δ. του Καστελλόριζου. Εδώ υπάρχει ο τάφος και το Μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, γνωστή ως η Κυρά της Ρω (1898-1982). Υπήρξε η μοναδική κάτοικος του νησιού  και για χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία εδώ, μέχρι και το 1982 που απεβίωσε. Σήμερα υπάρχει φυλάκιο του Ελληνικού Στρατού που υψώνει καθημερινά την Ελληνική σημαία στο νησί. Θα κολυμπήσετε στις 2 παραλίες του νησιού, στον Άγιο Γεώργιο, με το ομώνυμο ξωκλήσι  και τη Στρογγύλη. Πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί.
  • Νησίδα Στρογγυλή, με τον Άγιο Νικόλαο και το Φάρο, στα Ν. Πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί.

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΠΡΟΣ KAS ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Για ημερήσιες εκδρομές ή κρουαζιέρες, με το θαλάσσιο ταξί  :

  • «Αντώνης» – Antonis Daily Cruises προς Πλάκες, Blue Cave, Κολώνες και στα κοντινά νησάκια Ρω, Στρογγύλη, Άγιος Γεώργιος.
  • Sea Taxi Kostas, τηλ: 6946 178 018

Το Καστελόριζο βρίσκεται απέναντι από την πόλη Kaş (η αρχαία πόλη Αντίφελλος), της επαρχίας Αττάλειας της Τουρκίας και απέχει περίπου 30’ με σκάφος. Μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρα από το Καστελλόριζο προς το Kaş και το νησί Kekova, με τη βυθισμένη πόλη Dolchiste (Dolikisthe) ή να επισκεφτείτε τους λαξευτούς τάφους της Λυκίας. Κάθε Παρασκευή στο Kaş (στο Σταθμό Λεωφορείων) γίνεται παζάρι με ρούχα, τσάντες, CD, φρέσκα φρούτα κλπ (πρόσβαση με τα θαλάσσια ταξί από το Καστελλόριζο).

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ –  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Γαλάζια Σπηλιά ή «Τρύπα του Παραστά» ή «Φώκιαλη», στα ΝΑ. του νησιού, προς το Μεγάλο Νίφτη.

Διάσημη παγκοσμίως και κορυφαίο αξιοθέατο του νησιού. Έχει εντυπωσιακό μπλε χρώμα, λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στο νερό, τεράστιο θόλο (διαστάσεις 75Χ40Χ35) και λευκούς σταλακτίτες. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες monahus – monahus γι’ αυτό λέγεται και «Φώκιαλη».

Πρόσβαση : με θαλάσσιο ταξί, κυρίως νωρίς το πρωί και με ήρεμη θάλασσα, καθώς το άνοιγμα είναι μόνο 1μ.

  • Σπηλιές Κολώνες, Φωτσαλίκι, Αρναούτη και Κατραντζή.

  Πρόσβαση : με θαλάσσιο ταξί

  • Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη (14ος).

Κτίστηκε από τους Ιππότες  του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη πάνω στο λόφο, στην είσοδο του λιμανιού. Από το Φρούριο σώζεται ένας Πύργος και ο εξωτερικός Προμαχώνας με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (15ος). Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

 

 

Κατά την Οθωμανική περίοδο, οι Τούρκοι έκτισαν πάνω στην αρχαία Ακρόπολη, δημόσια λουτρά  (χαμάμ), ερείπια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.

Δίπλα υπάρχει ανεμόμυλος, πρόσφατα ανακαινισμένος από το Δήμο. Θα έρθετε  για φωτογραφίες καθώς από εδώ η θέα του οικισμού είναι καταπληκτική.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγίστης, στο Κάστρο, θέση Κάβος.

Από το 1984 στεγάζεται στο διώροφο κτίριο, γνωστό ως «Κονάκι», έδρα του Τούρκου διοικητή,  που αποτελεί τμήμα του Κάστρου του Αγίου Νικολάου. Το ισόγειο ανήκει στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, ενώ ο όροφος αποτελεί προσθήκη του 19ου, από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Μεγίστη,  τοιχογραφίες, λαϊκές φορεσιές, παλιά αντικείμενα, κεντήματα, σκάφανδρο και στολή σφουγγαρά κλπ. Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

  • Λυκιακός Τάφος (4ος ), στα Α. του λιμανιού, κάτω από το Κάστρο.

Λαξευμένος τάφος σε βράχο, θαλαμοειδής, με τριγωνική στέγη, Ελληνιστικής περιόδου, με πλάτος 2,70 μ. και ύψος 3 μ. Στο εσωτερικό υπάρχουν νεκρικές κλίνες, στις 3 πλευρές, και σε 2 επίπεδα. Πήρε το όνομά του από την πόλη Λυκία της Μικράς Ασίας,  όπου χαρακτηριστικό της είναι οι λαξευμένοι τάφοι σε βράχους, διώροφοι, με τριγωνική στέγη. Πολλοί έχουν ανάγλυφη διακόσμηση, ενώ στο εσωτερικό τους έχουν μεγάλων διαστάσεων σαρκοφάγους, με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή και τη μυθολογία. Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Για να φτάσετε θα πάρετε το μονοπάτι πίσω από το Τζαμί.

  • Οθωμανικό Τζαμί (1755-1756) – Ιστορική Συλλογή Καστελλόριζου, στην είσοδο του λιμανιού, θέση Κάβος. Θα μάθετε την ιστορία του νησιού μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα κλπ, από την πρόσφατη ιστορία του νησιού (19ος).
  • Σαντραπεία Αστική Σχολή (1903), στα Χωράφια. Το κτίριο κτίστηκε με δαπάνη του Λουκά Σαντραπέ, σε ρυθμό ίδιο με του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα στεγάζεται το σχολείο του νησιού και βρίσκεται μαζί με το Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Λουκάς Σαντραπέ (1852-1912) γεννήθηκε στο Καστελόριζο και υπήρξε Μεγάλος Ευεργέτης του νησιού.
  • Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1835), στα Χωράφια. Είναι τύπου τρίκλιτη βασιλική, με θόλο που στηρίζεται σε 12 μονολιθικούς κίονες από γρανίτη, και ανήκαν σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα, από τα Πάταρα της Λυκίας. Ξεχωρίζει από μακριά με το ψηλό καμπαναριό. Πληροφορίες, Εφημέριος, Μαλτέζος Γεώργιος, τηλ. : 22460 49352, 6949 727789.
  • Παναγία του Χωραφιού & Άγιος Σπυρίδων (19ος), στα Χωράφια. Ακριβώς δίπλα στη Μητρόπολη υπάρχει ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου γίνεται το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
  • Άγιος  Γεώργιος  του «Σαντραπέ» ή «Λουκά»  ή «Χωραφιού» (19ος ),  στα Χωράφια.

Ο μεγαλοπρεπής Ναός άρχισε να κτίζεται από το ζεύγος Σαντραπέ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Σήμερα, η ΑΜΚΕ «Αιγέας», γνωστοποίησε ότι θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των εργασιών αποπεράτωσης του Ναού, αλλά και το κόστος για τον εσωτερικό εξοπλισμό.

 

 

 

 

  • Άγιος Γεώργιος  του «Πηγαδιού», στη συνοικία  Πηγάδια. Ξεχωρίζει το καμπαναριό με το ρολόι του 1903.
  • Παλαιόκαστρο Καστελλόριζου, στα Δ. του οικισμού, στο βράχο της Βίγλας. Αρχαία Ακρόπολη με τείχη που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Στον χώρο αυτό υπήρχε αρχαίος οικισμός (σπίτια, δεξαμενές) και 5 εκκλησίες της Μεσοβυζαντινής περιόδου, από τις οποίες, η Αγία Λέσα και ο Πανορμίτης, καταστράφηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντός του Κάστρου, που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους, με επεμβάσεις στην περίοδο της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας, υφίστανται 5 εκκλησίες, μονόχωρες καμαροσκέπαστες. Τα σπίτια έχουν ερειπωθεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στο χώρο θα δείτε την Παναγία Παλαιοκαστρίτισσα (1858), με βοτσαλωτή αυλή και δεσποτικές εικόνες στο τέμπλο (19ος). Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, με πανηγύρι. Σώζονται επίσης ο Άγιος Στέφανος (1850), ο Άγιος Νικόλαος και μερικώς η Αγία Λέσα. Πρόσβαση από μονοπάτι και χωματόδρομο.

Στο δρόμο για την αρχαία Ακρόπολη θα συναντήσετε πολλές μικρές εκκλησίες, όπως την Αγία Μαρίνα, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Γεώργιο το Φτωχό κλπ. Στη θέση Λιμενάρι, σώζονται ερείπια από «κυκλώπεια τείχη».  Η Βίγλα είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού (272 μ.),  και από εδώ θα βγάλετε ωραίες φωτογραφίες.

  • Άγιος Γεώργιος  του Βουνού ή «Βουνιού», στο Παλαιόκαστρο.

Η Μονή κτίστηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, με το ψηφιδωτό δάπεδο και μερικά κιονόκρανα να βρίσκονται σήμερα εντός του Καθολικού. Είναι ένας μονόχωρος Ναός με νευρωτά σταυροθόλια. Το Καθολικό ανακαινίστηκε το 1759 από τον Όσιο Άνθιμο Κουρούκλη, από την Κεφαλονιά, και στο ξυλόγλυπτο τέμπλο θα δείτε εικόνες του 18ου.  Επίσης, μέσα στο Ναό, υπάρχει  μια κατακόμβη (πρόσβαση από 3 μικρά σκαλάκια) με παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.

Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

           

Πρόσβαση : από τον οικισμό, από πλακόστρωτο μονοπάτι με 315 σκαλοπάτια(για άλλους 401), θα σας πάρει περίπου 30’. Είναι καλύτερα να έρθετε νωρίς το απόγευμα. Πληροφορίες, Εφημέριος, Μαλτέζος Γεώργιος, τηλ. : 22460 49352, 6949  727789. Υπάρχει και ο Άγιος Ιωάννης του Βουνού, αλλά είναι σε πολύ δύσβατο σημείο.

  • Προτομή της Κυράς της Ρω, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, πλατεία Χωραφιών.
  • Προτομή του Λοχία Νικόλαου Σάββα, ήρωα του νησιού, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νησί υπάρχει το στρατόπεδο «Λοχία Νικολάου Σάββα».
  • Μνημείο των Αγνώστων Στρατιωτών, κεντρικό λιμάνι.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ (πληροφορίες, www.idisme.gr ). Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», θα πραγματοποιηθεί από 25/8-1/9/2019 , με τη  συμμετοχή 25 χωρών απ’ όλο τον κόσμο
  • 21 Μαϊου, γιορτάζει η Μητρόπολη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
  • 26 Ιουνίου, της Αγ. Παρασκευής
  • 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία. Επειδή αυτή την ημερομηνία οι κάτοικοι επέστρεψαν στο νησί, μετά την Ελληνική Επανάσταση, γίνονται τριήμερες εκδηλώσεις.

Οι κάτοικοι έχουν ως έθιμο να πέφτουν στη θάλασσα με τα ρούχα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας μοναχός, και μοναδικός κάτοικος του νησιού, είδε το καράβι με τους ντόπιους  να επιστρέφουν  στο νησί, έτρεξε να τους υποδεχτεί πέφτοντας στη θάλασσα με τα ρούχα

  • 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, πανηγύρι στην πλατεία Χωραφιών, με φαγητό και κρασί, στην Παναγία Χωραφιού, πίσω από τη Μητρόπολη
  • 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, γλέντι στην Παναγία Παλαιοκαστρίτισσα
  • 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα Απελευθέρωσης  του Καστελλόριζου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με διάφορες εκδηλώσεις
  • 7 Μαρτίου, πανηγυρίζεται η Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Μητέρα Ελλάδα (7 Μαρτίου 1948)
  • Πάσχα στο Καστελλόριζο, τριήμερος εορτασμός.

Τη Μ. Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου, από το Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  προς τον οικισμό.

Το Μ. Σάββατο, ο ιερέας εκφωνεί το «Χριστός Ανέστη» από την εξέδρα που έχει στηθεί. Στη συνέχεια στήνεται γλέντι, με μουσική και χορό, γύρω από την εξέδρα, ενώ η εκκλησία κερνάει σε όλους το παραδοσιακό ποτό «σουμάδα».

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ 

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται, εκτός από τον τουρισμό, με την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Δοκιμάστε :

  • φρέσκα ψάρια, όπως γαρίδες, χταπόδια, ξιφία, ροφό, σαργούς, μελανούρια, γόπες, μαγιάτικα. κλπ
  • κατσικάκι Καστελλόριζου, γεμιστό με ψίχα ψωμιού, κοκκινιστό, ψητό
  • «κατουμάρι», το διάσημο γλυκό του νησιού. Τηγανητό φύλλο πασπαλισμένο με κοπανισμένη ζάχαρη, κανέλα, και γαρύφαλλο
  • «στραβά», τηγανιτά μπακλαβαδάκια, γεμισμένα με καρύδια και κοπανισμένη ζάχαρη. Είναι το παραδοσιακό  γλυκό του γάμου  αλλά και της Σαρακοστής
  • «σύκο», γλυκό του κουταλιού, από τις πολλές συκιές του νησιού
  • χαλβάς κουταλιού, κουταλιές με παραδοσιακό χαλβά πασπαλισμένες με ζάχαρη
  • «σουμάδα», το ποτό του γάμου, και το συνηθισμένο κέρασμα στο νησί. Περιέχει νερό, λεμόνι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο.

Θα τα γευτείτε στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα εξής:

  • «Τα Πλατάνια», στα Χωράφια, παραδοσιακή ταβέρνα με ντόπια πιάτα, όπως κατσικάκι Καστελόριζου, γεμιστά κρεμμύδια, ρεβυθοκεφτέδες κλπ. H ταβέρνα έγινε διάσημη διεθνώς από τα γυρίσματα της  ταινίας «Mediterraneo» (1991), η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας  (1992)
  • «Αλεξάνδρας», στο λιμάνι, τηλ. : 2246 049019
  • Μικρό Παρίσι, εστιατόριο, τηλ. : 2246 049282
  • «Αθήνα Ψαροταβέρνα», για φρέσκο ψάρι, τηλ. : 2246 049289
  • «Lazarakis», στα Πηγάδια, παραδοσιακή ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, τηλ. : 2246 049370
  • Billis restaurant, για φρέσκο ψάρι, στο λιμάνι, τηλ. : 2246 049224
  • Old Story – Old Time, εστιατόριο, τηλ. : 697 881 5071
  • «Το Παραγάδι», εστιατόριο, τηλ. :  2246 049396
  • «Mandraki Seafood Ostraka Restaurant», τηλ. : 694 534 2957
  • «Φάρος», café- bar, τηλ.: 2246 049509

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – ΔΙΑΜΟΝΗ

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά καταλύματα :

  • «Ποσειδών», ξενοδοχείο, τηλ. : 2246 049212, www.kastelorizo-poseidon.gr
  • «Μεγίστη», ξενοδοχείο, 4*, τηλ. : 2241 067067
  • «Καστελλόριζο», ξενοδοχείο, 4*, τηλ. : 2246 049044
  • Mediterraneo Kastelorizo ​​Boutique Hotel, τηλ. : 22460 49007, Κινητό : +30 697 367 6038 (Ελλάδα), +33 618080527 (Γαλλία), +90 5393004088 (Τουρκία),  www.mediterraneo-megisti.com

  • «Agnanti Studios», ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. : 2246 049094
  • Panorama studios, τηλ. : 2246 049098
  • Alexandra Hotel Kastellorizo, τηλ. : 2246 049248, alexandrapension-kastelorizo.gr
  • Moments Apartments, τηλ. : 697 464 9730
  • «Mandraki Paradise», βίλλες και studios, τηλ. : 697 777 6927, 6976299959

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

  • Kastellorizo Bakery, τηλ.:  2246 049391, www.kastellorizobakery.com  αρτοσκευάσματα, τοπικά γλυκά, όπως «κατουμάρι», «στραβά», «σύκο», ποτό «σουμάδα»
  • Pearls Center, με έδρα την Αθήνα, τηλ. : 694 444 0182, www.pearlscenter.com (ανοικτά : Ιούνιος-Σεπτέμβριος), μαργαριτάρια, διαμάντια, χρυσά κοσμήματα κλπ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και ανήκει στα Δωδεκάνησα.
  • Απέχει 72 ν.μ. από τη Ρόδο και 1,25 ν.μ. από τις ΝΔ. ακτές της Τουρκίας.
  • Το σχήμα του είναι σχεδόν τριγωνικό με μήκος 6 Km, από το Ακρωτήρι Αγίου Στεφάνου στα Β. μέχρι το Ακρωτήρι Πουνέντη στα Ν., και πλάτος 3 km από το Ακρωτήρι Λιμενάρι, στα Δ. μέχρι το Μεγάλο Νίφτη στα Α.
  • Έχει έκταση 9,5 km2 και βραχώδες έδαφος.
  • Στην είσοδο του όρμου απλώνονται οι βραχονησίδες Ψωραδιά, Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Πολύφαδος, Ψωμί, Μεγάλο Μικρό Μαύρο Ποϊνί & Μικρό Μαύρο Ποϊνί.
  • Στην πανίδα του νησιού κατατάσσεται η Σαλαμάνδρα του Καστελλόριζου ή Νυφίτσα (για τους ντόπιους), που θα τη βρείτε μόνο εδώ. Έχει πορτοκαλί χρώμα και κρύβεται κάτω από τις πέτρες ή βαθιά μέσα στο χώμα.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ-ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Το νησί διαθέτει Αεροδρόμιο, τηλ. : + 30 2246 049502. Απέχει 2,5 km από τον οικισμό και η πρόσβαση μπορεί να γίνει με ταξί, τηλ.: 6938739178 ή το τοπικό λεωφορείο (ιδιωτικό). Η πτήση Ρόδος-Καστελλόριζο πραγματοποιείται με μικρά ελικοφόρα αεροπλάνα και η διάρκεια είναι περίπου 25’ , με αναχώρηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου, τηλ.: + 30 2241 088700,  www.rho-airport.gr ).
  • Το Καστελλόριζο έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα εξής λιμάνια: Πειραιάς – Κάλυμνος – Κως – Ρόδος – Ικαρία (Αγ. Κήρυκος) – Φούρνοι – Αστυπάλαια – Πάτμος – Λειψοί – Λέρος – Νίσυρος – Τήλος – Σύμη – Κάρπαθος – Κάσος – Καστελλόριζο, με το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ», πληροφορίες bluestarferries.com  (αναχωρεί από Πειραιά στις 17:30   και φτάνει την επόμενη μέρα στο Καστελλόριζο στις 16:10).

Επίσης μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη Ρόδο, με το πλοίο BLUE STAR 1 & BLUE STAR 2, πληροφορίες : www.bluestarferries.com, που εκτελεί το δρομολόγιο «Πειραιάς – Σαντορίνη – Σάμος (Βαθύ) – Κως – Σύμη – Ρόδος».

  • Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρόδος – Καστελλόριζο – Ρόδος πραγματοποιείται με το catamaran «DODEKANISOS PRIDE», το οποίο παίρνει και αυτοκίνητα (διάρκεια περίπου 2,5 ώρες), της εταιρείας DODEKANISOS SEAWAYS, πληροφορίες, www.12ne.gr.

Η ίδια εταιρεία συνδέει τη Ρόδο και με άλλα νησιά.

  • Από Τουρκία η ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται από την πόλη Kaş (περίπου 20-30’).

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ –ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Μεγίστης, τηλ. : 22460 40232, 22460 49269, www.megistinews.blogspot.com
  • Τουριστικό Γραφείο, τηλ.: 22460 70630
  • Αστυνομία, τηλ. : 22460 49333
  • Περιφερειακό Ιατρείο, τηλ. : 22460 49267
  • Λιμεναρχείο, τηλ. : 22460 49270
  • Αεροδρόμιο, τηλ. : 22460 49250
  • Ταξί, τηλ.: 6938739178
  • ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ TRAVEL, ταξιδιωτικό πρακτορείο, Καστελλόριζο, τηλ. : 22460 70630, 22460 49356, www.papoutsistravel.com
  • Antonis Sea taxi – Daily Cruises Antonis, τηλ. : 6977 776927, Πατινιώτης Αντώνης
  • Sea Taxi Kostas, τηλ: 6946 178 018

ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ KAS ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Για ημερήσιες εκδρομές ή για μετάβαση και παραμονή στο Καστελλόριζο, υπάρχουν αρκετές εταιρείες για να σας εξυπηρετήσουν (απαιτείται διαβατήριο).

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις εξής :

  • www.meisferrylines.com, Kaş – Καστελλόριζο, (διάρκεια 20-30’) τηλ. : +90 242 836 18 00
  • www.meisexpress.com , Kaş – Καστελλόριζο, (διάρκεια 20-30’) τηλ. : +90 242 836 17 25 (Pbx) και +90 242 836 41 06
  • www.boattripturkey.com, Kaş – Καστελλόριζο, ενοικίαση σκαφών για ιδιωτική κρουαζιέρα κλπ, τηλ. : +90 542 731 2358
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *