Translation

Κύθηρα ή Τσιρίγο – kythera

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο (Cerigo, από τους Ενετούς), βρίσκεται στη Νότια Ελλάδα, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη με επιρροές από το Ιόνιο και το Αιγαίο. Ανήκουν στο Δήμο Κυθήρων, μαζί με τα Αντικύθηρα, ο οποίος υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής.ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ


Σύμφωνα με τη «Θεογονία» του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα, από τον Κρόνο, γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Στη συνέχεια παρασύρθηκαν από τα κύματα και η θεά έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά και προστάτης του νησιού.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η θεά Αφροδίτη λατρευόταν με τρεις μορφές. Ως Ουρανία Αφροδίτη, θεά της αγάπης και του αγνού έρωτα, με κύριο τόπο λατρείας τα Κύθηρα. Ως Πάνδημος Αφροδίτη, θεά του σαρκικού έρωτα και της αναπαραγωγής, με κύριο τόπο λατρείας την Κύπρο. Ως Αποστρόφια Αφροδίτη, θεά της ηθικής τάξης, της οικογένειας, καθώς προστάτευε τη σύζυγο και τα παιδιά, με κύριο τόπο λατρείας Θήβα. Η Αφροδίτη ονομάζεται επίσης Κυθέρεια και Κύπριδα από τους δύο βασικούς τόπους λατρείας της, τα Κύθηρα και την Κύπρο. O Ησίοδος την αναφέρει ως Κυθηρεία και Κυπρογενή.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΧΩΡΑ, χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Θα δείτε το Κάστρο (16ου αι). με τη Συλλογή Οικοσήμων, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Λαογραφική  Συλλογή «Λουράντου», το Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου, το Ναό του Σωτήρα (1679). Αξίζει να περπατήσετε στο Μεσαιωνικό Οικισμό του Μέσα Βούργου και να θαυμάσετε τις εκκλησίες (Αγίας Τριάδας, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου κλπ) που είναι κτισμένες στη βόρεια πλευρά του Κάστρου. Είναι μονόχωροι Ναοί, καμαροσκέπαστοι, με βυζαντινές (15ου αι,) και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες (18ου αι.). Εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει στα Κύθηρα  είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών και οι πολλές καμάρες «τα διαβατικά», δηλαδή οι θολοσκέπαστοι κοινόχρηστοι χώροι.

The Ultimate Managed Hosting Platform

  • ΚΑΨΑΛΙ, το παλαιό λιμάνι του νησιού και τώρα μαρίνα σκαφών. Ο Φάρος, στην είσοδο του παλιού λιμανιού, στέκει εδώ από το 1853. Το Καψάλι διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα, κάμπινγκ, εστιατόρια, καφέ-μπαρ για έντονη νυχτερινή διασκέδαση, με θέα το φωτισμένο Κάστρο. Αν δεν έχετε έρθει με δικό σας μεταφορικό μέσο στο νησί, να επιλέξετε το Καψάλι για τις διακοπές σας, καθώς είναι πολύ κοντά στη χώρα και στις παροχές που διαθέτει.

 

  • ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ή ΠΑΛΙΟΠΟΛΗ, εδώ υπήρχε η αρχαία πόλη Σκάνδεια, του Ομήρου, όπου πιστεύεται ότι ένα μέρος της έχει βυθιστεί στα νερά του Αιγαίου. Στην Παλαιόπολη έχουν βρεθεί τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, όπως οι υπόγειοι λαξευτοί τάφοι. Σύμφωνα με το μύθο, από τη θάλασσα της Σκάνδειας αναδύθηκε η Κυθέρεια Αφροδίτη και στο σημείο όπου βρέθηκαν ερείπια αρχαίου οικοδομήματος, εικάζεται ότι είναι τα «Λουτρά της Αφροδίτης».

 

  • ΧΩΡΙΟ ΜΥΡΤΙΔΙΑ, μικρό χωριό στα ΝΔ. των Κυθήρων, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (13ου αι. μ.Χ.). Σύμφωνα με την παράδοση, ένας βοσκός είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα σημείο, στην περιοχή που είχε τα πρόβατα του, όπου υπήρχε μια εικόνα της Παναγίας. Ξυπνώντας την επόμενη μέρα, πήγε στο σημείο που του είπε ο άγγελος και βρήκε την εικόνα μέσα σε μια μυρτιά. Την πήρε στο σπίτι του, στο γειτονικό χωριό Καλοκαιρινές αλλά τη νύχτα η εικόνα εξαφανιζόταν και επέστρεφε πίσω στη μυρτιά. Ο βοσκός είδε ξανά στον ύπνο του τον άγγελο να του λέει πως η εικόνα έπρεπε να μείνει στο σημείο που βρέθηκε. Έτσι ο βοσκός έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι, δίπλα στη μυρτιά και τοποθέτησε την εικόνα μέσα, την οποία την ονόμασε Μυρτιδιώτισσα.

  • Ι.Μ.ΜΥΡΤΙΔΙΩΝ ή ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ, αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του νησιού. Η Ι.Μ. Μυρτιδίων, είναι κτισμένη στο σημείο που υπήρχε ο αρχικός μικρός Ναός. Φτιάχτηκε, μετά από πολύ κόπο και προσπάθειες του ιερομόναχου και ηγούμενου της Μονής, Αγαθάγγελου Καλλίγερου (1841 μ.Χ.), με πρωτομάστορα, το Ζαχαρία Φιλιππότη, από την Τήνο. Ο μικρός Ναός της «εύρεσης», αποτελεί το Καθολικό του μεγάλου Ναού και παραμένει μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Εδώ φυλάσσεται, κατά τους χειμερινούς μήνες, η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στο κάτω μέρος της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται τρία θαύματα: το θαύμα της εύρεσης της εικόνας από το βοσκό, το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου, στις 24 Σεπτεμβρίου(17ου αι.) και το θαύμα της διάσωσης του Κάστρου των Κυθήρων, από τους κεραυνούς (22 Ιανουαρίου 1829). Στον Ιερό Ναό υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, ένα αριστερά του τέμπλου, αφιερωμένο στην Αγία Ελέσα και ένα δεξιά, στον Όσιο Θεόδωρο.

Ο χώρος του μοναστηριού περιβάλλεται από το μεγαλοπρεπή Ναό, με το εντυπωσιακό καμπαναριό ύψους 25 μ., έργο του Κυθήριου Νικόλαου Φατσέα (1888), τα κελία, τους βοηθητικούς χώρους και ένα Μουσείο Εικόνων (17ου -18ου αι.). Η Ι.Μ. Μυρτιδίων γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 15 Αυγούστου. Το μοναστήρι διαθέτει τα κελιά του για τη φιλοξενία των επισκεπτών, ύστερα από συνεννόηση. Οι πιστοί, ιδιαίτερα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, πηγαίνουν με τα πόδια στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας, εκπληρώνοντας έτσι κάποιο τάμα τους προς την Παναγία. Την περίοδο 1680-1842, η θαυματουργή εικόνα είχε μεταφερθεί από την Ι.Μ. Μυρτιδίων, στο Κάστρο της Χώρας του νησιού, για το φόβο των πειρατών, ως προστασία. Σε ανάμνηση  αυτού του γεγονότος, οι Κυθήριοι, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, παίρνουν την Ιερή εικόνα από τη Μονή και την εναποθέτουν στο Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.  Από τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, αρχίζει να γίνεται η περιφορά της εικόνας στα χωριά του νησιού για ευλογία, που κρατάει 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Κυριακή των Μυροφόρων.  Μετά η θαυματουργή εικόνα επιστρέφει και πάλι στην Ι. Μ. Μυρτιδίων.

  • ΧΩΡΙΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, κεφαλοχώρι, ένα από τα ομορφότερα του νησιού, χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός. Η κεντρική πλατεία είναι γεμάτη πλατάνια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να φάτε στον «Πλάτανο». Εδώ μπορείτε να δείτε το Ενετικό Κάστρο (Κάτω Χώρα) όπου πάνω από την είσοδο, ως οικόσημο, υπάρχει το «Λιοντάρι της Δυναστείας του Αγίου Μάρκου». Άλλα αξιόλογα αξιοθέατα είναι το Αγγλικό Σχολείο, η Ρεματιά των 23 Νερόμυλων, ο περίφημος «Καταρράκτη της Φόνισσας» και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας (Κάτω Χώρα). Στο σπήλαιο αυτό έχουν βρεθεί πολλά αγγεία που μαρτυρούν ότι το νησί  είχε κατοικηθεί τουλάχιστον από το τέλος της 6ης  χιλιετίας π.Χ. Το Δάσος Μυλοπόταμου που είναι γεμάτο κέδρους ανήκει στο δίκτυο βιότοπων, CORINE.

Ο καταρράχτης που υπήρχε εδώ, έχει στερέψει από νερό λόγω του υδραγωγείου που δημιουργήθηκε στην περιοχή, το οποίο προκάλεσε, με τις γεωτρήσεις, την διαφυγή του νερού.

 

 

 

 

 

 

  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ, στο δρόμο από το Μυλοπόταμο προς την παραλία Καλάμι. Ο Ναός του μοναστηριού, κατά μεγάλο μέρος του, βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά, μήκους 8 μ. και πλάτους 7 μ. Αξίζει να έρθετε για το τοπίο, καθώς το μοναστήρι είναι κτισμένο δίπλα στη ρεματιά με τα τρεχούμενα νερά του καταρράκτη. Στον χώρο αυτό βρέθηκε εικονίδιο της Αγίας Ελεούσας με την επωνυμία «Ορφανή». Το εικονίδιο είναι διακοσμημένο με αργυρή επένδυση, όπως και η μεγάλη εικόνα της «Παναγίας Ελεούσας ή Ορφανής», όπως ονομάστηκε, που φιλοτεχνήθηκε από τον Νικόλαο Σπιθάκη.
  • ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΑΜΟΣ, καταπράσινο χωριό, με πολλά καταλύματα. Εδώ θα δείτε το 2ο  Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Προδρόμου), κτισμένος μέσα σε σπήλαιο. Ο Ναός γιορτάζει στο Γενέσιο του Προδρόμου (24 Ιουνίου) και στην Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής( 29 Αυγούστου). Αξίζει να έρθετε για την εκπληκτική θέα που έχει το χωριό προς το Κάστρο της Χώρας. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει η πανέμορφη παραλία Χαλκός.

  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ, αφιερωμένο στην Παναγία και στον Άγιο Γεώργιο, καθώς η  θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε από κάποιον βοσκό (1766), είχε τη μορφή της Παναγίας από τη μια πλευρά και του Αγίου Γεωργίου, από την άλλη. Ονομάστηκε «Αγία Μόνη» καθώς η θαυματουργή εικόνα έγραφε πάνω «Μόνη των πάντων ελπίδα». Το μοναστήρι της Αγίας Μόνης(1840), έχει κτιστεί σε ένα απ’ τα υψηλότερα βουνά του νησιού, πριν το Διακόφτι και έχει καταπληκτική θέα. Ο Ναός πανηγυρίζει στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου και διαθέτει κελία για τη φιλοξενία των επισκεπτών του νησιού.

  • ΧΩΡΙΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ,το νέο λιμάνι του νησιού, με μια εντυπωσιακή παραλία που θυμίζει Καραϊβική και το ναυάγιο του πλοίου Norland, στη βραχονησίδα Πρασονήσι. Στο Πρασονήσι, που ανήκει στο δίκτυο Natura, έχουν εντοπιστεί φώκιες Monachus Monachus. Στο σπήλαιο της «Χουστής», κοντά στο Διακόφτι, έχουν βρεθεί ίχνη και πέτρινα εργαλεία, που φανερώνουν ότι το νησί κατοικήθηκε από το 3.800 π.Χ. Στο Διακόφτι υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και νυχτερινή ζωή.Απέναντι από το λιμάνι βρίσκεται το νησί Μακρυκύθηρα, το «νησί των καλλιτεχνών» όπως λέγεται, επειδή έχει παραχωρηθεί στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

  • ΧΩΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙ, Θα δείτε  το Αγγλικό Γεφύρι «Κατούνι», την πέτρινη τοξωτή Γέφυρα, με 12 τόξα, η οποία κτίστηκε το 1823 από τον Άγγλο Αρμοστή John Mc Phail, για χάρη της αγαπημένης του. Στο Κάτω Λιβάδι, υπάρχει ο μεταβυζαντινός Ναός της Ανάληψης, στον οποίο στεγάζεται ένα μικρό Βυζαντινό Μουσείο, με τη Συλλογή «Βυζαντινών Αρχαιοτήτων». Κάθε Κυριακή εδώ γίνεται μεγάλο Παζάρι, με προϊόντα του νησιού, όπως τυροκομικά, κρασί, λάδι, μέλι, λαδοπαξιμάδια Κυθήρων κλπ. Εδώ υπάρχει το εργαστήρι «Τοξότης» όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το τοπικό ποτό «φατουράδο», το οποίο γίνεται από τσίπουρο, κανέλλα, γαρύφαλλο. Επίσης θα βρείτε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, βότανα και παξιμάδια Κυθήρων. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε το γάμο σας ή κάποια βάφτιση στα Κύθηρα, στο Λιβάδι λειτουργεί και το εστιατόριο «Τοξότης», όπου αναλαμβάνουν να κάνουν τη δεξίωση (τηλ: 27360 31781, 6944 671859, Θοδωρής Καραβουσάνος).

 

  • ΧΩΡΙΟ ΠΟΤΑΜΟΣ, κεφαλοχώρι, το μεγαλύτερο χωριό των Κυθήρων. Έχει πολλά αξιοθέατα όπως το Ενετικό Φρουραρχείο, το Νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Νηπιοτροφείου, το Ναό του Αγίου Ιωάννη (13ου αι.). Στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπορείτε να πιείτε καφέ στα παραδοσιακά καφενεία ή να φάτε στις πολλές ταβέρνες που υπάρχουν εδώ. Εδώ θα βρείτε ένα από τα παλαιότερα καφενεία της Ελλάδας (1903), το «Αστικόν», για καφέ, ποτό και ζωντανή μουσική από νεανικά συγκροτήματα. Κάθε Κυριακή στο χωριό στήνετε μεγάλο Παζάρι, με τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως λάδι, κρασί, τυριά, μέλι, παξιμάδια.

 

  • ΠΑΛAΙΟΧΩΡΑ, 2,5 km από τον Ποταμό, προς Αρωνιάδικα, θα φτάσετε στη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού. Το κατεστραμμένο Κάστρο, κτίστηκε από κατοίκους της Μονεμβασίτες (12ος αι.) που έμεναν εδώ και ονόμαζαν την περιοχή, πόλη Αγίου Δημητρίου. Το όνομα Παλαιόχωρα το πήρε όταν έπαψε να είναι η πρωτεύουσα του νησιού, μετά την επιδρομή του τουρκικού στόλου (1537), με αρχιναύαρχο τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Μέσα στο Κάστρο σώζονται ερείπια εκκλησιών, όπως ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας, εξαιρετικό δείγμα μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής.

  • ΧΩΡΙΟ ΜΗΤΑΤΑ & ΧΩΡΙΟ ΒΙΑΡΑΔΙΚΑ, τα δυο χωριά τα χωρίζει το «Φαράγγι του Τσάκωνα». Μέσα στο φαράγγι, υπάρχουν τα σπήλαια «του Σκύλου και της Γάτας», ξωκλήσια  καθώς και δύο πηγές, μία για κάθε χωριό. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα και αρκετές διακλαδώσεις, το φαράγγι,  καταλήγει στην περιοχή της Παλαιόπολης. Στα Μητάτα, 17 km από τη Χώρα, υπάρχει ο  ιδιωτικός πολυχώρος «Του Φάβα το Λιοτρίβι», όπου θα δείτε ένα παλαιό αναστηλωμένο λιοτρίβι, ένα τυπικό κυθηραϊκό σπίτι-μουσείο και στην αυλή, για να ψωνίσετε τοπικά προϊόντα, αναστηλωμένο το παλαιό παντοπωλείο του παππού Φάβα. Στον ίδιο χώρο, στεγάζονται οι εκδόσεις «Κυθηροποιήματα» και στη μεγάλη καμάρα του παλαιού καφενέ, λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, συναυλίες κλπ. (είσοδος ελεύθερη, Δευτέρα κλειστά,  τηλ. : 2736033500, 6972849663).

  • ΧΩΡΙΟ ΑΒΛΕΜΟΝΑΣ, παραθαλάσσιο, αλλά με μικρή παραλία. Μπορείτε να δείτε το «Αρχοντικό Cavalini», με το ηλιακό ρολόι και το Ενετικό Κάστρο, Castello (16ου αι.). Πάνω στο βουνό υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου στην κορυφή έχει βρεθεί, μετά από ανασκαφές, Μινωικό Ιερό. Στον Αβλέμονα υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα και καταστήματα. Για καφέ, σνάκ, ποτό, στο «Αραχτοπωλείο», πάνω στη θάλασσα, με θέα τις βάρκες.

 

  • ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ, είναι το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο των Κυθήρων, στα ΒΑ. του νησιού. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, με τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα. Εκτός από την ομώνυμη παραλία, εδώ καταλήγει το «Φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας», που αποτελεί ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, να επιλέξετε να μείνετε κάπου αλλού, καθώς το ταξί για να σας πάει στη Χώρα θα σας χρεώσει περίπου 30 ευρώ (μια διαδρομή). Επίσης τα περισσότερα ενοικιαζόμενα καταλύματα είναι σε απόσταση από τα εστιατόρια και τα καφέ της Αγίας Πελαγίας και θα χρειαστεί να περπατήσετε.

  • ΩΡΙΟ ΠΟΥΡΚΑ, υπάρχει ο βυζαντινός Ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 4 Ναών, σπάνιο για τον ελλαδικό χώρο. Ο προσανατολισμός τους είναι σωστός μόνο στο νότιο Ναό και στο βορειοανατολικό ενώ οι άλλοι δυο Ναοί είναι στραμμένοι προς το Βορρά. Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος Ναός, που έδωσε το όνομά του στο συγκρότημα, είναι ο νότιος, αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο (13ου αι.) και οι άλλοι Ναοί, στην Παναγία, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Βασίλειο. Οι τοιχογραφίες των Ναών είναι με βυζαντινές και μεταβυζαντινές παραστάσεις (13ου – 14ου αι.). Η είσοδος είναι μία, από τα δυτικά καθώς και οι 4 Ναοί επικοινωνούν μεταξύ τους.

 

  • ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΑΒΑΣ, παραδοσιακό χωριό, στα Β. του νησιού. Από εδώ θα περάσετε για να πάτε στις παραλίες Πλατειά Άμμος και Φούρνοι. Πιείτε καφέ στου Αμίρ Αλί.
  • ΧΩΡΙΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙ, αριστερά στο δρόμο προς Καραβάς, βρίσκεται το Δάσος Γερακαρίου, μια μεγάλη δασώδης περιοχή, γεμάτη πεύκα, ευκαλύπτους κλπ.  Στο Δάσος Γερακαρίου δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.
  • ΝΗΣΙ ΧΥΤΡΑ ή ΑΥΓΟ, βρίσκεται στα Ν. του νησιού, απέναντι από το Καψάλι. Έχει ένα εντυπωσιακό σπήλαιο και η πρόσβαση γίνεται είτε με δικό σας σκάφος, είτε με το τουριστικό σκάφος «Αλέξανδρος», που διοργανώνει μονοήμερες εκδρομές στο νησί. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή καθώς εδώ κτίζουν τις φωλιές τους οι μαυροπετρίτες, σπάνιο είδος πουλιού, υπό εξαφάνιση και αλλά έχουν εμφανιστεί και φώκιες Monachus Monachus.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Κοντά στη Χώρα, Ν. και ΝΔ. του νησιού, υπάρχουν οι εξής παραλίες :

  • παραλία Μελιδόνι, μια μικρή παραλία, σε κλειστό όρμο, ΝΔ. στον όρμο Σκυδίας. Πολύ δημοφιλής, με άμμο και μικρό κόκκινο βοτσαλάκι, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar. H παραλία  είναι  παντός καιρού καθώς δεν την πιάνει ο άνεμος. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Δρυμώνας, από χωματόδρομο. Ο εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στην παραλία, είναι με τον Καπετάν Σπύρο και το σκάφος του από το λιμανάκι του Καψαλίου.

 

  • παραλία Φελωτή, στην είσοδο της Χώρας, στον ομώνυμο όρμο. Η πρόσβαση γίνεται από όχι βατό χωματόδρομο. Αν έχετε σκάφος μπορείτε να δέσετε άνετα εδώ καθώς υπάρχει μικρός μόλος. Η παραλία είναι μικρή, χωρίς κόσμο, με μικρό βοτσαλάκι. Τριγύρω υπάρχουν βράχια με σπηλιές, για εξερεύνηση και υποβρύχιο ψάρεμα. Εδώ οι ντόπιοι μαζεύουν το χοντρό αλάτι από τα βράχια, στις «αλατερές», για το οποίο αλάτι φημίζεται το νησί.

  • παραλία Σπαραγαρίο – Καψάλι, στο όρμο Καψαλίου. Είναι οι δυο μεγάλες παραλίες, στο παλαιό λιμάνι του νησιού. Μαζεύουν πολύ κόσμο καθώς εδώ βρίσκονται αρκετά καταλύματα, εστιατόρια, καφέ –μπαρ και καταστήματα για αγορές. Είναι οργανωμένες, με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, ιδανικές για οικογένειες. Ο Ναυτικός Όμιλος Κυθήρων διοργανώνει στο Καψάλι  μαθήματα κολύμβησης και ιστιοπλοΐας.

 

 

  • παραλία Χαλκός, η πιο δημοφιλής του νησιού. Μικρή παραλία, αμμώδης με μικρό κόκκινο βοτσαλάκι, οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες  και καντίνα. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Κάλαμος, στην  αρχή από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά από χωματόδρομο. Εδώ μπορείτε να έρθετε με δικό σας μεταφορικό μέσο.

 

 

 

  • παραλίες Βρουλέας & Στενό Αυλάκι, δίπλα από την παραλία Χαλκός. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Κάλαμος, περίπου 4 km και από βατό χωματόδρομο. Η παραλία της Βρουλέας, είναι σε μικρό κλειστό όρμο, με γαλάζια, καθαρά νερά και έχει ένα μικρό λιμανάκι με ψαρόβαρκες, στο οποίο μπορείτε να δέσετε το σκάφος σας. Από τη μικρή παραλία και με δικό σας σκάφος, θα φτάσετε προς τις βραχονησίδες Καπέλο και Κουφό, στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το ακρωτήριο Καπέλο.

Οι παραλίες που βρίσκονται Α. και ΒΑ. είναι οι πιο δημοφιλής του νησιού και είναι οι εξής :

  • παραλία Φυρή Άμμος Λιβαδιού, όμορφη παραλία, ιδανική για θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως σκι, windsurf. Είναι οργανωμένη αλλά θα βρείτε και χώρο χωρίς ομπρέλες καθώς η παραλία είναι αρκετά μεγάλη. Στα δεξιά υπάρχει μια φυσική σπηλιά. Έχει μικρό κόκκινο βοτσαλάκι και η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο, με δικό σας μεταφορικό μέσο.

 

 

 

  • παραλία Κομπονάδα, βρίσκεται σε συνέχεια με τη Φυρή Άμμο Λιβαδιού και η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Λιβάδι, από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Είναι μια μικρή παραλία, με βοτσαλάκι, οργανωμένη, με δυνατότητα θαλασσίων σπορ.

 

 

 

 

  • παραλία Καλαδί, είναι μια πολύ δημοφιλής παραλία. Στην ουσία πρόκειται για δυο παραλίες που χωρίζονται από ένα μεγάλο βράχο. Μετά τη σπηλιά που υπάρχει εδώ, θα βρείτε και μια τρίτη μικρή παραλία. Έχουν όλες ψιλό βοτσαλάκι και δεν είναι οργανωμένες. Θα πρέπει να φέρετε μαζί σας νερό και φαγητό. Η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά από μονοπάτι με 120 πέτρινα σκαλοπάτια.

 

  • παραλία Βλυχάδα, βρίσκεται λίγο πριν από την Καλαδί, ήσυχη και απομονωμένη.

  • παραλίες Παλαιόπολη & Λίμνη, στο χωριό Παλαιόπολη, πριν τον Αβλέμονα. Η παραλία Παλαιόπολης, είναι η μεγαλύτερη του νησιού και συνδυάζει άμμο με λεπτό κόκκινο βοτσαλάκι. Είναι οργανωμένη, με δυνατότητα θαλασσίων σπορ  και διαθέτει  beach bar.Ο μεγάλος βράχος που χωρίζει την παραλία σε δυο, την Παλαιόπολη & Λίμνη, θα σας θυμίσει ανθρώπινα πρόσωπα, σμιλεμένα από το κύμα.

 

 

  • παραλίες Λαγκάδα & Λορέντζου, όμορφες, μικρές παραλίες κοντά στην Αγία Πελαγία. Η Λαγκάδα βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι Μπαρμπαρόσα ή «Κακιά Λαγκάδα». Είναι μεγάλη παραλία, με κόκκινο ψιλό βοτσαλάκι, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar. Η Λορέντζου είναι πιο μικρή, επίσης με κόκκινο βοτσαλάκι, δεν είναι οργανωμένη και έχει μικρές σπηλιές που προσφέρουν ίσκιο. Η πρόσβαση  στις παραλίες γίνεται από βατό χωματόδρομο και με δικό σας μεταφορικό μέσο, από την Αγία Πελαγία και μετά τη Φυρή Άμμο.

 

  • παραλία Αυλέμονας, μικρή παραλία, στο ομώνυμο χωριό. Το καλοκαίρι εδώ γίνονται μαθήματα κολύμβησης από το Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων.

 

 

 

 

  • παραλία Διακόφτι, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες, στο νέο λιμάνι του νησιού. Αμμώδης, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, οργανωμένη, ιδανική για οικογένειες. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο καθώς εδώ υπάρχουν  ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ και καταστήματα για αγορές. Η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

 

 

 

  • παραλία Φυρή Άμμος Αγίας Πελαγίας, κοντά στην Αγία Πελαγία, ΒΑ. του νησιού. Έχει κόκκινο βοτσαλάκι και προστατεύεται από δυτικούς και νότιους ανέμους. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Αγία Πελαγία, πριν την είσοδο στο κάνετε δεξιά και μετά από 1 km ασφαλτοστρωμένου δρόμου μετά χωματόδρομου φτάνετε  εύκολα στην παραλία.

  • παραλίες Νέος Κόσμος, Καλαμίτσι, Αγία Πατοικία, βρίσκονται κοντά στην Φυρή Άμμο Αγίας Πελαγίας και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή με κόκκινο βότσαλο. H παραλία Νέος Κόσμος, είναι η πιο μεγάλη παραλία,   με κόκκινο ψιλό βότσαλο και αρμυρίκια για σκιά.

 

 

 

Στα Β. και ΒΑ. του νησιού θα συναντήσετε τις εξής παραλίες :

  • παραλία Πλατειά Άμμος, στο ομώνυμο χωριό.  Μεγάλη παραλία, σχετικά ήσυχη, με άμμο και μικρό βοτσαλάκι, αρμυρίκια, ιδανική για οικογένειες. Έχει ένα μικρό λιμανάκι όπου μπορείτε να δέσετε το σκάφος σας για να κολυμπήσετε ή να φάτε στις ταβέρνες του χωριού. Η πρόσβαση γίνεται από το χωρίο Καραβάς, από ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

 

 

 

  • παραλία Φούρνοι, στο δρόμο Καραβάς-Πλατειά Άμμος. Έχει λευκή άμμο και  βοτσαλάκι, είναι οικογενειακή, οργανωμένη και διαθέτει καντίνα για τα απαραίτητα.

  • παραλία Άγιος Νικόλαος, στο πιο βόρειο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Έχει μικρό βοτσαλάκι, δεν είναι οργανωμένη και χωρίζεται σε δυο παραλίες, από ένα βράχο με το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Η πρόσβαση γίνεται από την Πλατειά Άμμο. Εδώ υπάρχει ο «Φάρος Μουδαρίου ή Σπαθί»,  ο οποίος χτίστηκε το 1857 από τους Άγγλους.

 

 

 

Στα ΒΔ. και Δ. του νησιού θα συναντήσετε τις εξής παραλίες :

  • παραλία Ρούτσουνας, ΒΔ. του νησιού, απομονωμένη, όχι οργανωμένη, με βαθιά καθαρά νερά. Η πρόσβαση γίνεται ως ένα σημείο από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, από το χωριό Γερακάρι. Στη συνέχεια ακολουθείτε ένα χωματόδρομο και στο τέλος το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία.
  • παραλίες Λυγία & Πετρίτη, στα Δ. του νησιού, στην περιοχή Όχελες. Είναι αρκετά απομονωμένες, με σκουρόχρωμα βότσαλα και πλάκες στο βυθό. Ιδανικές για εξερεύνηση του βυθού και υποβρύχιο ψάρεμα. Η πρόσβαση γίνεται από το δρόμο Ποταμός – Καραβάς, προς Σταβλί, από χωματόδρομο και μετά από μονοπάτι. Στην περιοχή Όχελες βγαίνουν οι σχιστολιθικές πλάκες, «χελόπλακες», όπως τις λένε, που χρησιμοποιούνται στην Κυθηραϊκή αρχιτεκτονική.
  • παραλίες Δίπορος & Πλάκα, στα Δ., με πρόσβαση από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά από το χωματόδρομο που υπάρχει, πριν από το χωριό Ποταμός. Απομονωμένες, όχι οργανωμένες, με βότσαλο και πλάκες στο βυθό, ιδανικές για ψάρεμα.
  • παραλία Λυκόδημου, στον ομώνυμο όρμο. Απομονωμένη, αμμώδης με κόκκινο βότσαλο, όχι οργανωμένη. Είναι ιδανική για καταδύσεις και ψάρεμα, καθώς διαθέτει υπέροχο βυθό. Στην παραλία υπάρχει μια σπηλιά με τρεχούμενο, πόσιμο νερό. Μπορείτε να μείνετε μέχρι αργά για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Η πρόσβαση γίνεται από το δρόμο Αρωνιάδικα – Ποταμός, αριστερά προς Λογοθετιάνικα, μέσα από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Δίπλα υπάρχει η παραλία Άγιος Λευθέρης ή Άγιος Ελευθέριος. Είναι μικρή παραλία, άγριας ομορφιάς, γύρω από βράχια, ιδανική για απομόνωση και ψάρεμα.

  • παραλία Καλάμι, μια απομονωμένη παραλία, που θα φτάσετε (με δυσκολία)  ακολουθώντας τη Ρεματιά των Νερόμυλων, από το χωριό  Μυλοπόταμος. Μετά το Μοναστήρι «Παναγίας Ορφανής», στο τέλος του χωματόδρομου, αρχίζει ένα δύσκολο μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να το κατέβετε και μετά να το ανέβετε, πράγμα αρκετά δύσκολο. Αν έχετε έρθει με σκάφος αυτή η παραλία θα σας μαγέψει.

 

 

 

 

  • παραλία Λιμνιώνας, μικρή παραλία που θυμίζει λίμνη, λόγω του κλειστού όρμου που την περιβάλει. Είναι αμμώδης, όχι οργανωμένη αλλά διαθέτει καντίνα. Γύρω σας θα δείτε αρκετά εξοχικά σπίτια. Εδώ μπορείτε να δέσετε το σκάφος σας καθώς υπάρχουν  υποτυπώδης «δέστρες». Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Μυλοπόταμος και από ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

 

 

 

  • παραλία Λιμνάρια, κοντά στην Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Μετά το μοναστήρι, υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί προς την παραλία. Απέναντι υπάρχουν οι νησίδες Ξερόνησο και Γαϊδουρόνησο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Μίνι κρουαζιέρα στο νησί Χύτρα, με το ταχύπλοο «Αλέξανδρος», παραμονή στο νησί 2 ώρες και επιστροφή στα Κύθηρα.

  • ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Kythira Walking Tours

Μονοήμερη εκδρομή

Διαδρομή 1η : Ποταμός-Τριφυλλιάνικα-Αγγλική Γέφυρα-Παλαιόχωρα – Ποταμός

Διαδρομή 2η : Μυλοπόταμος-Καταρράκτες-Ρεματιά Νερόμυλων-Πίσω Πηγάδι-Κάτω Χώρα-Μυλοπόταμος (6 ώρες)

Διαδρομή 3η : Ιστορική περιήγηση, Χώρα-Μεσαιωνικό Μέσα Βούργο-Κάστρο -Ακρωτήριο Τράχηλος- Καψάλι-Χώρα (6 ώρες)

Διαδρομή 4η : Παλαιόπολη-Παραλία-Αβλέμονας-Κάστρο-Μικρό Χωριό

Εβδομαδιαία εκδρομή : Περιήγηση σε 4 σπήλαια περιοχής Καψαλίου και Καλάμου, όπως του Αγίου Παύλου, της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Ιωάννη εν Κρυμνώ και της Αγίας Σοφίας.

Διαδρομή 1η : Αρωνιάδικα-Πιτσινάδες-Μοναστήρι Οσίου Θεοδώρου-Άγιος Ηλίας-Αρωνιάδικα.

Διαδρομή 2η : Ποταμός-Μελιτιάνικα -Τριφυλλιάνικα -Φαράγγι Παλαιόχωρας -Ποταμός (6 ώρες)

Μια εξαιρετική αλλά δύσκολη διαδρομή, είναι από το χωριό Τριφυλλιάνικα προς τη ρεματιά «Κακιά Λαγκάδα».

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΓΙΑΚ, με μονοθέσια ή διθέσια καγιάκ, αναχώρηση από παραλία Κομπονάδα, παραλία Λυκοδήμου, παραλία Αγίου Νικολάου.
  • ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, με ποδήλατα βουνού.

Διαδρομή 1η :  Ποταμός-Γερακάρι -Άγιος Ιωάννης-Προγκί- Διακοπουλιάνικα- Καραβάς-Αμίρ Αλί-Πλατειά Άμμος
(διάρκεια 2,5 – 3 ώρες, 12 km και από αυτά 3 km χωματόδρομος)

Διαδρομή 2η : Ποταμός-Γερακάρι-Δάσος Γερακαρίου-Καλακάθι-Κρυονέρι-Πλατειά Άμμος

(διάρκεια: 2,5 – 3 ώρες, 14 km και από αυτά 7,5 km χωματόδρομος)

  • ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ, γίνεται με τη μορφή μονοήμερης εκδρομής κυρίως στα πιο ενδιαφέροντα μέρη του νησιού, από οργανωμένο πρακτορείο τουρισμού με ξενάγηση.
  • ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ, διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων, οι Κυθηραϊκοί Αγώνες Δρόμου (την άνοιξη), με τίτλο «Δρόμοι Σεμπρεβίβα», σε διαδρομές ασφάλτου, με δωρεάν συμμετοχή.
  • ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, στην Αγία Πελαγία από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Πελαγία» οργανώνεται κάθε χρόνο, την Κυριακή του Πάσχα ψήσιμο αρνιών, με σούβλες στην παραλία και στις 24 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, γίνεται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και φαγητό.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το νησί έχει μεγάλο αριθμό καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :

«ΠΕΤΡΟΚΑΛΛΙ», οικίες, Κάλαμος, τηλ. :2736033875, [email protected]

Kythera irida Hotel,3*,Αγ. Πελαγία, τηλ. :2736034273, www.kythereairida.gr

Romantica Hotel,3*, Αγ. Πελαγία, τηλ. : 2736033634, www.romanticahotel.gr

VENARDOS Hotel,3*, Αγ. Πελαγία, τηλ. :2736034100, www.venardos-hotels.gr

KYTHEA RESORT,4*, Αγ. Πελαγία, τηλ. : 2736039150, www.kythea.gr

Filoxenia, Apartments, Αγ. Πελαγία, τηλ. : 27360333100, www.filoxenia apartments.gr

EVI Studios, Αγ. Πελαγία, τηλ. :2736033934

Prapas Apartments, Αγ. Πελαγία, τηλ. :2736039033, prapas-apartments.gr

Νερόμυλος, Watermill, Επιπλωμένες Κατοικίες, Αγ. Πελαγία, τηλ. :2736033321, www.kythereia..gr

Porto Diakofi Hotel, Διακόφτι, τηλ. 2736033760, www.portodiakofti.com

Kythira Golden Resort,4*, Διακόφτι, τηλ. :2736 033407, www.kythiragoldenresort.gr

Paleopoli Villas, Αβλέμονας, τηλ. : 2736 034354, www.facebook.com/PalaeopoliVillas

Villa VENUS, οικίες, Διακόφτι, τηλ. : 27360 33755

Porfyroussa, παραδοσιακός ξενώνας,  Μυλοπόταμος, τηλ. : 27360 38281

Corte O, παραδοσιακός ξενώνας, Βούργος, Χώρα, τηλ. : 27360 39139

Castello Apartments, Χώρα-Καψάλι, τηλ. 27360 31069

AFRODITE  Hotel, Καψάλι, τηλ. :  27360 31328, www.hotel-afrodite.gr

SEMELI  Tradisional House, Αρωνιάδικα, τηλ. : 27360 33755, 27360 34015

ΦΑΓΗΤΟ

Ταβέρνα «Φιλιώ», στον Κάλαμο, με ντόπια πιάτα όπως τσιριγώτικα λουκάνικα, ξυνόχοντρο με μελιτζάνες, κατσικάκι λεμονάτο, κουνέλι στιφάδο, κόκορας κρασάτος, κολοκύθια γεμιστά.

Ζαχαροπλαστείο «Sempreviva», στην  Αγία Πελαγία, για λουκουμάδες με τσιριγώτικο παγωτό.

Ουζερί «το ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ», στην Αγία Πελαγία

Μεζεδοπωλείο «ΚΑΠΑΡΗ», παραλία Καψάλι, γαρίδες σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα, χταπόδι, παστίτσιο

Ταβέρνα «Ο Πλάτανος», στο Μυλοπόταμο, φαγητό κάτω από τα πλατάνια

Ταβέρνα «Πιέρρος», στο Λιβάδι, οικογενειακή ατμόσφαιρα, ντόπια πιάτα

Ταβέρνα «Λιμανάκι», στον Αβλέμονα, ψαρομεζέδες από το καΐκι της επιχείρησης

«BELVEDERE», Χώρα, κυρίως πίτσα με καταπληκτική θέα στο Κάστρο.

ΑΓΟΡΕΣ

Μέλι, λάδι, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια, γλυκά  όπως «ροζέδες», τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά των Κυθήρων, το «παστιτσέτο», ένα γλυκό που φτιάχνεται από βανίλια, φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα κυδώνι, πάστα μήλου, γλυκό «κούμαρα», ξεροτήγανα, «μελούνια», «μπουτίνο», το παντεσπάνι των Κυθήρων. Από ποτά εδώ φτιάχνεται το «φατουράδο» από τσίπουρο, κανέλλα και γαρύφαλλο.

ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ή ΣΕΜΠΡΕΒΙΒΑ

Στο νησί των Κυθήρων και στο νησί Χύτρα, απέναντι, ανθίζει μέσα στα βράχια, το κίτρινο λουλούδι Ελίχρυσος ή «σεμπρεβίβα», από το ιταλικό «siempre viva» (ζωντανό για πάντα). Το ονόμασαν έτσι οι Ενετοί κατακτητές καθώς το εντυπωσιακό κίτρινο λουλούδι, αφότου κοπεί, δε μαραίνεται (αμάραντο). Μαζεύεται από τους ντόπιους, με το χέρι, οι οποίοι φτιάχνουν στεφάνια, ανθοδέσμες κλπ  και θα το βρείτε στα καταστήματα του νησιού, ως σουβενίρ. Το πανέμορφο αυτό λουλούδι το προτιμούν πολλές νύφες, ως νυφική ανθοδέσμη αλλά και για το στολισμό της εκκλησίας. Στο νησί, το μήνα Μάιο, θα δείτε να ανθίζει, μέσα στα τείχη του Κάστρου της Χώρας, ένα άλλο φυτό, το «πετροκάλλι», το οποίο λέγεται έτσι καθώς ξεπροβάλει εντυπωσιακό μέσα από τις πέτρες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Το νησί διαθέτει Διεθνές Αεροδρόμιο, το οποίο απέχει 24 km από την Χώρα Κυθήρων και συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, όλο το χρόνο. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Άκτιο , Πρέβεζα, Λευκάδα και Κέρκυρα.

Τέλος πραγματοποιούνται πτήσεις Charter μέσω Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Αθήνας, (Απρίλιος – Οκτώβριος), από Δανία και Ολλανδία, με τις εταιρείες Transavia.com και Danish Air Transport.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΥΕΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Κυθήρων, Χώρα, τηλ. : +30 2736031213

Αστυνομικό Τμήμα, Χώρα, τηλ. : +30 2736031206

Αρχαιολογικό Μουσείο, Χώρα, τηλ. :+30 2736031739

Λιμεναρχείο, Αγία Πελαγία, τηλ. : +30 2736033280

Νοσοκομείο, Ποταμός, τηλ. : +30 2736033203, -33325, -33190

Αεροπορικές εταιρείες, τηλ. : +30 2736033292,-33553

Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων, τηλ. : +30 2736031281, -31202

Ναυτικός Όμιλος Κυθήρων, www.nokithiron.weedly.com , τηλ. :2736031128, 6932042066, κ. Μπέλμπας και 6972163844 κα Βάσσιου.

www.drakakistours.com,  Λιβάδι, Κύθηρα, τηλ. :+30 2736031160, για περιήγηση

www.kithiratravel.gr , Χώρα, τηλ. : +30 2736031390 & Ποταμός, τηλ. : +30 2736031848

Lane Sea Lines, Καρβουνάδα, τηλ. : +30 2736037055, www.lane-kithira.gr

Active,Rent a car & bike, Αγία Πελαγία, τηλ. : +30 2736033207  &  Διακόφτι, τηλ. : +30 2736033911, www.activerent.gr

www.pyrgoshouse.com , τηλ. : 6989863140, για περιπατητικές διαδρομές και ποδηλασία.

www.transavia.com

www.danishair.com

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *