Translation

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξανθής, μια βόλτα στην ιστορική Ξανθή

Ελλάδα Θράκη

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Η κατοικία της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου, των εύπορων καπνεμπόρων της Ξάνθης του 19ου αι., αποτελεί σήμερα το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Η οικογένεια αυτή των καπνεργατών ανήκε στην μεγαλοαστική τάξη της Ξάνθης και χαρακτηριζόταν για αγάπη της στις τέχνες.Το Μουσείο βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ξάνθης, κοντά στην πλατεία Μητροπόλεως του Τιμίου Προδρόμου, στη γωνία των οδών Αντίκα και Ορφέως.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Είναι ένα μεγαλόπρεπο νεοκλασικό κτίριο του 1860-1862, ορθογώνιας κατασκευής που αποτελείται από τις δυο όμοιες οικίες των αδελφών Αθανασίου και Παντελή Κουγιουμτζόγλου. Τα σχέδια των κατόψεων τα έφεραν τα δυο αδέλφια από τη Ρωσία, σχεδιασμένα με κερί πάνω σε μεταξωτό ύφασμα. Οι τοιχογραφίες και οι εσωτερική διακόσμηση των κατοικιών ολοκληρώθηκε το 1866 από Βαυαρούς και Ξανθιώτες καλλιτέχνες.

Η όψη του κτιρίου έχει 26 ορθογώνια παράθυρα με διακοσμητικά πλαίσια και δυο κύριες εισόδους τοξοειδείς με περιμετρική κορνίζα.

Το κτίριο διαθέτει αυλή όπου υπάρχουν δυο συντηρημένα χαμάμ και το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων. Εσωτερικά διαιρείται σε 13 αίθουσες, με υπόγειο, ισόγειο και όροφο.Το σπίτι της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας στεγάζει  επίσης το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Η συγκέντρωση του υλικού του Μουσείου ξεκίνησε από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ΦΕΞ η οποία ιδρύθηκε το 1952. Από το 1966 άρχισε να συγκεντρώνει λαογραφικό υλικό μέχρι το 1980 όπου άρχισαν οι δωρεές αντικειμένων από τους πολίτες της Ξάνθης.

Το Μουσείο περιλαμβάνει τα εξής :

  • Χρηστικά αντικείμενα από διάφορες κοινωνικές τάξεις
  • Βιβλία και έγγραφα της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου
  • «Αναμνήσεις επί χάρτου» με φωτογραφίες, κάρτες, παλαιά εισιτήρια, περιοδικά
  • Συλλογή γραμματοσήμων (από το 1961) και φάκελοι αλληλογραφίας
  • Συλλογή παραδοσιακών στολών, ενδυμάτων, υφαντών, κεντημάτων, πλεκτών κλπ
  • Κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα, όπως σόμπες με κεραμική επένδυση
  • Πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες και σύγχρονες συλλογές έργων τέχνης.

Οι εκθέσεις του ισογείου και του ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Στο υπόγειο υπάρχει η έκθεση με θέμα  την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης και η  θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».

Στο Μουσείο θα βρείτε ένα αναλυτικό Βιβλίο – Κατάλογο, με την ιστορία, τα εκθέματα, τις συλλογές και τις  φωτογραφίες του Μουσείου (κόστος 5 €).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ

Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα γνωριμίας με την Ξάνθη, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Συγκεκριμένα γίνεται περιήγηση και ξενάγηση στην πόλη της Ξάνθης, με στάσεις σε επιλεγμένα σημεία, όπως η Πινακοθήκη και το Αρχοντικό-Πολυχώρος Τέχνης του Μάνου Χατζιδάκι με κατάληξη στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο. Η αρχή της βόλτας ξεκινάει από το χώρο στάθμευσης των  τουριστικών λεωφορείων (παλιό γήπεδο Ξάνθης) και μαζί με την επίσκεψη στο Μουσείο διαρκεί  περίπου 1-1,5 ώρα. Το κόστος είναι 2€ το άτομο και συμπεριλαμβάνει και την είσοδο στο Μουσείο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Αντίκα 7, Ξάνθη, τηλ. : 2541025421, 6937120986, www.fex.org.gr.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *