Translation

Λευκωσία – Nicosia, Κύπρος πέρασμα στην Κατεχόμενη Λευκωσία

Κύπρος

Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου. Οι Φράγκοι την είπαν Nicosie και αργότερα οι Ενετοί, Nicosia. Υπήρξε μια από τις αρχαίες πόλεις – βασίλεια του νησιού, η Αρχαία Λήδρα (Ledra). Το όνομα Λευκωσία επικράτησε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια πιθανότατα λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της, δηλαδή του «λευκού» εδάφους.


Έγινε πρωτεύουσα του νησιού στα Βυζαντινά χρόνια, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις παράκτιες περιοχές για να προφυλαχθούν  από τις επιδρομές.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην πεδιάδα της Μεσαορίας, ανάμεσα στα όρη Τρόοδος και Πενταδάκτυλος.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ή ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διαθέτει 14 Αίθουσες με αρχαιολογικά ευρήματα από την Προϊστορική Περίοδο μέχρι την Πρώιμη Χριστιανική Εποχή.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Αίθουσα Ι : Νεολιθική Περίοδος (8.500 – 5.200 π.Χ.) και Χαλκολιθική Περίοδος (3.900-2.400 π.Χ.). Πέτρινα και χάλκινα αντικείμενα από τους 1ους κατοίκους του νησιού, πιθανώς από τη Συρία και την Ανατολία.

Αίθουσα ΙΙ & ΙΙΙ : Πρώιμη & Μέση Εποχή του Χαλκού (2.300 – 1.600 π.Χ.). Κεραμικά αγγεία ερυθρωστιλβωτής κεραμικής και ειδώλια με θρησκευτικά σύμβολα.

Αίθουσα ΙΙΙ :  Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1.600 –1.050 π.Χ.). Χρυσά κοσμήματα, χάλκινα και κεραμικά ειδώλια, μυκηναϊκά κύπελλα, αμφορείς.

Αίθουσα IV : Αρχαϊκό  Ιερό της Αγίας Ειρήνης. Περίπου 2000 πήλινα ειδώλια και αγάλματα  κυρίως αντρικών μορφών, από τις ανασκαφές στο Ιερό.

 Αίθουσα V & Αίθουσα VΙ : Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδος (310 π.Χ.-330 μ.Χ.). Ξεχωρίζει το διάσημο μαρμάρινο άγαλμα της γυμνής Αφροδίτης από τους Σόλους (1ος αι. π.Χ.) και το ορειχάλκινο άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα  Σεπτήμιου Σεβήρου από την Κυθρέα (2ο μισό του 1ου αι. π.Χ.)

Αίθουσα VΙΙ : Πρώιμη Εποχή του Χαλκού – Παλαιοχριστιανική Περίοδος. Ξεχωρίζει το χάλκινο αγαλματίδιο του Κερασφόρου Θεού της Έγκωμης.

Αίθουσα VΙΙΙ : Αναπαράσταση Αρχαίων Τάφων (4η χιλιετία-4ο αι. π.Χ.)

Αίθουσα ΙΧ : Επιτύμβιες Στήλες και πήλινες σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο.

Αίθουσα Χ : Εξέλιξη της Γραφής στην Κύπρο (15ος -11ος αι. π.Χ.). Ξεχωρίζει η κυπρομινωϊκή γραφή η οποία δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί.

 Αίθουσα ΧΙ Νεκρόπολη Αρχαίας Σαλαμίνας (8ου -αρχές 7ου αι. π.Χ.). Ευρήματα από τους βασιλικούς τάφους όπως του τελευταίου βασιλιά της Σαλαμίνας, Νικοκρέοντα.

Αίθουσα ΧΙΙ : Περιοδικές Εκθέσεις
Αίθουσα ΧΙΙΙ : Αγάλματα από το Ρωμαϊκό Γυμνάσιο της Σαλαμίνας.  Ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα Κιθαρωδού (2ος αι. μ.Χ.).

Αίθουσα ΧIV : Πρώιμη Εποχή του Χαλκού – Ρωμαϊκή Περίοδος. Θεματικές ενότητες με πήλινα ειδώλια της Κύπρου.

Διεύθυνση : Μουσείου 1, Λευκωσία, τηλ.: +357 22 865 854,  +357 22 865 888, www.mcw.gov.cy

  • ΤΥΜΒΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ

 

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας είναι το Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Πεσόντων στους αγώνες κατά των Τούρκων (1964 και 1974). Στον Τύμβο είναι θαμμένα τα συντρίμμια του αεροπλάνου τύπου «Noratlas» που καταρρίφθηκε, στις 22 Ιουλίου 1974, από φίλια πυρά. Μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών από την Ελλάδα στην Κύπρο, για την υπεράσπιση του νησιού. Όλοι οι επιβαίνοντας, εκτός από τον καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου, που πήδηξε στο κενό, σκοτώθηκαν. Διεύθυνση : Ηρώων, περιοχή Μακεδονίτισσα, Έγκωμη (απόσταση περίπου 35′ με το λεωφορείο από το κέντρο της Λευκωσίας).

   

  • ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

Τα «Φυλακισμένα Μνήματα» δηλαδή το Κοιμητήριο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Η ΕΟΚΑ – Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών ήταν μια εθνικιστική – αντάρτικη οργάνωση που έδρασε τα έτη 1955-1959. Σκοπός της  ήταν η απαλλαγή από τη Βρετανική Αποικιοκρατία και η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αρχηγός της ΕΟΚΑ ήταν ο Γεώργιος Γρίβας ή Διγενής (1897 – 1974).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

«ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ»

ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ 9 ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΩΝ

 

ΦΥΛΑΚΕΣ – ΚΕΛΙΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΕΛΙΟΥ

ΚΕΛΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ

ΚΕΛΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ- ΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Απαγχονισμοί

Ο Τζον Χάρντινγκ (1896 -1989) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και Κυβερνήτης της Κύπρου, από τις 3 Οκτωβρίου 1955, την εποχή που έδρασε η ΕΟΚΑ. Ο Χάρντιγκ εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο σχολείων, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, αύξηση του χρόνου κράτησης φυλακισμένων και υπόπτων χωρίς δίκη, επιβολή θανατικής ποινής για οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Λόγω της σκληρής κριτικής που δέχτηκε διεθνώς, κυρίως για την εφαρμογή της θανατικής ποινής, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1957.

Στις 7 Μαΐου αποφασίστηκε η θανατική ποινή στους Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου και στις 10 Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν. Ο Καραολής είχε καταδικαστεί για τον φόνο ενός αστυνομικού και ο Δημητρίου στις 24 Νοεμβρίου 1955 είχε πυροβολήσει, χωρίς τον σκοτώσει, έναν Άγγλο που ζούσε στην Αμμόχωστο. Συνολικά 9 αγωνιστές της ΕΟΚΑ απαγχονίστηκαν μεταξύ 1956-1957. Ήταν οι : Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου (10-5-1956), Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος και Χαρίλαος Μιχαήλ (9-8-1956), Μιχάλης Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομμάτης και Ανδρέας Παναγίδης (21-9-1956) και Ευαγόρας Παλλικαρίδης (14-3-1957). Ανάμεσα στους τάφους των 9 απαγχονισμένων βρίσκεται και του Γρηγόρη Αυξεντίου, του 2ου  στην ιεραρχία της οργάνωσης. Ο Αυξεντίου κάηκε ζωντανός από τους Άγγλους, μέσα στο κρησφύγετο του, στη μάχη που έγινε κοντά στην Ιερά Μονή Μαχαιρά (3-3-1957). Η ταφή των αγωνιστών αποφασίστηκε να γίνει εντός των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν βίαιες διαδηλώσεις και επεισόδια.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Στο χώρο των «Φυλακισμένων Μνημάτων» λειτουργεί πωλητήριο με βιβλία σχετικά με τη δράση της ΕΟΚΑ, βιογραφίες των αγωνιστών κλπ.

  • ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ – ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Λευκωσία καταλήφθηκε από Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς και Βρετανούς. Τα πρώτα τείχη κατασκευάστηκαν από τους Φράγκους (14ος αι.) και ήταν μεγαλύτερα, σε έκταση, από τα μεταγενέστερα Ενετικά. Τα κυκλικά τείχη της Παλιάς Λευκωσίας κτίστηκαν από τους Ενετούς μεταξύ 1567-1570 για να αποτρέψουν τους Οθωμανούς να εισβάλουν στην πόλη. Στην περίμετρο των τειχών υπάρχουν 11 καρδιόσχημοι Προμαχώνες και 3 Πύλες. Ένα  τμήμα των Ενετικών Τειχών και οι 5 από τους 11 Προμαχώνες βρίσκονται στην Κατεχόμενη Λευκωσία. Οι 3 Πύλες είναι η Πύλη Αμμοχώστου ή Porta Giuliani, η Πύλη Πάφου ή Porta San Domenico (στο τμήμα του ΟΗΕ) και η Πύλη Κερύνειας ή Porta del Proveditore.

Από τους Προμαχώνες που μπορείτε να δείτε είναι ο Podocatro Bastion (δίπλα στο Μνημείο Ελευθερίας και το Αρχαίο Υδραγωγείο), ο Bastion Costanza (στο Τζαμί Μπαϊρακτάρη)ο D’Avila Bastion (στο Δημαρχείο) και ο Bastion Tripoli (στο χώρο στάθμευσης).

Περιμετρικά των τειχών υπάρχει τάφρος, πλάτους περίπου 80 μ. όπου μπορείτε να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο ή να παρακολουθήσετε κάποια θεματική έκθεση.

Η Πύλη Αμμοχώστου ήταν η πιο εντυπωσιακή και οδηγούσε προς το λιμάνι της Αμμοχώστου. Αρχικά ήταν γνωστή σαν Porta Giuliani προς τιμήν του Giulio Savorgnano, του μηχανικού που έκτισε τα Ενετικά Τείχη.
Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δ. Λευκωσίας. Στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία» που περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες.

  • ΠΑΡΚΟ ΜΝΗΜΗΣ ή ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ή ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΩΝΑ ΕΟΚΑ

Το Άγαλμα της Ελευθερίας τοποθετήθηκε το 1973 στη Μνήμη των Πεσόντων της ΕΟΚΑ (1955-59). Θα δείτε 16 ορειχάλκινα αγάλματα που βγαίνουν από το σκοτάδι της φυλακής έξω στο φως προς την Ελευθερία. Τα εγκαίνια του Μνημείου είχαν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 1974 αλλά η εισβολή των Τούρκων δεν επέτρεψε τα αποκαλυπτήρια. Διεύθυνση : Αδαμάντιου Κοραή, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου & Νικηφόρου Φωκά, στον Podocatro Bastion

  • ΑΡΧΑΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ή ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΙΛΙΧΤΑΡ (18ος αι.)

Το Αρχαίο Υδραγωγείο ήταν μέρος του παλιού συστήματος ύδρευσης της Λευκωσίας.  Είναι γνωστό ως Υδραγωγείο Σιλιχτάρ, από τον τότε Οθωμανό Κυβερνήτη. Είναι μια πέτρινη τοξωτή κατασκευή κοντά στο Μνημείο Ελευθερίας και τον Podocatro Bastion

  • ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Χαρακτηριστικά σπίτια της αστικής κυπριακής αρχιτεκτονικής της Παλιάς Λευκωσίας

  • ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ – ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ Γ’

Βρίσκεται στην Παλιά Λευκωσία,  στην Πλατεία Εθνομάρτυρα Κυπριανού. Είναι η επίσημη κατοικία του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου και είναι κλειστή για το κοινό.

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ιδρύθηκε το 1937 και στεγάζεται σε κτίριο του 15ου αι. εντός της Αρχιεπισκοπής. Θα δείτε περισσότερα από 5000 αντικείμενα όπως υφαντά, δαντέλες, κεντήματα, είδη λαϊκής τέχνης, αργυροχρυσοχοϊας, κεραμικά. Λειτουργεί πωλητήριο με βιβλία, κεντήματα, σελιδοδείκτες κλπ. Διεύθυνση : Πλατεία Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ’

  • ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, δίπλα στην Αρχιεπισκοπή. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και γιορτάζει στις 8 Μαΐου στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη  και 26 Σεπτεμβρίου, στη Μετάστασή του. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη θεμελιώθηκε στις 30-4- 1662 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Νικηφόρο (1641 – 1674) στη θέση του Καθολικού παλαιότερης Μονής Βενεδικτίνων. Είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, κτισμένος από πωρόλιθους. Ο Νάρθηκας που καλύπτεται με σταυροθόλιο κτίσθηκε περίπου το 1779 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρύσανθο (1767-1810). Στο εσωτερικό του Ναού, οι εικόνες των Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (1797) και Αρχάγγελου Μιχαήλ (1798) αποδίδονται στο μεγάλο αγιογράφο Ιωάννη Κορνάρο, που έζησε στο νησί.

  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Βρίσκεται στο χώρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και δίπλα στο Ναό του Αγίου Ιωάννη. Θα δείτε  τη μεγαλύτερη Συλλογή Εικόνων της Κύπρου από τον 5ο -19ο  αι., τοιχογραφίες, τμήματα ψηφιδωτών του 6ου αι.  από την αψίδα του Ναού της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη Αμμοχώστου, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια κλπ (www.makariosfoundation.org.cy).

ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

  • ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ

Ξεκίνησε το 1753 ως  «Ελληνομουσείον»  και είναι το αρχαιότερο σχολείο της Κύπρου. Το 1812 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός δημιούργησε ένα τετρατάξιο Γυμνάσιο, την «Ελληνική Σχολή Λευκωσίας». Το 1893 ο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιου Γ’ το μετέτρεψε σε  εξατάξιο και το 1896 μετονομάστηκε σε Παγκύπριον Γυμνάσιον. Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής. Στην είσοδο του σχολείου έχουν τοποθετηθεί 2 μαρμάρινες επιγραφές που αναφέρουν :

«Από αυτό το Γυμνάσιο αποφοίτησε το 1915 ο Αρχηγός του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής» και «Από αυτό το Γυμνάσιο αποφοίτησε το 1836 ο  Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, 1ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στις 13 Μαρτίου 1949 ιδρύθηκε  η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη η οποία ανήκει στο Παγκύπριον Γυμνασίον. Το Μουσείο του Παγκύπριου Γυμνασίου περιλαμβάνει : Συλλογή της Ιστορίας του Σχολείου, Αρχαιολογική και Νομισματική Συλλογή, Συλλογές Παλαιών Χαρτών και Όπλων, Συλλογή Φυσικής Ιστορίας και Πινακοθήκη με έργα Κυπρίων ζωγράφων, απόφοιτων του σχολείου. Διεύθυνση  Μουσείου : Αγ. Ιωάννου και Θησέως, Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Παλαιά Λευκωσία

ΛΑΪΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ  ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Είναι η πεζοδρομημένη περιοχή της Παλαιάς Λευκωσίας, «εντός των τειχών» και η πιο τουριστική. Στενά δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, ταβέρνες και καταστήματα με σουβενίρ, ρούχα, κεντήματα κλπ.

Πρόσβαση : από την Πλατεία ΟΧΙ προς τις οδούς Αριστοκύπρου, Πραξάνδρου, Πρασικράτους, Φιλλοκύπρου, Πλατεία Ελευθερίας  μέχρι την οδό Λήδρας.

  • ΟΙΚΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ – ΜΟΥΣΕΙΟ

Η οικία του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (18ος αι.).

Ο δραγομάνος ή δραγουμάνος ήταν ο διερμηνέας μεταξύ του Χριστιανικού πληθυσμού και του Οθωμανού Κυβερνήτη. Το Αρχοντικό,  χαρακτηριστικό δείγμα κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αι., το 1988 πήρε το βραβείο Europa Nostra.

Διεύθυνση : Πατριάρχου Γρηγορίου 29, Παλιά Λευκωσία

  • ΛΕΒΕΝΤΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Δημόσια πινακοθήκη με τις συλλογές του Κύπριου επιχειρηματία και συλλέκτη  Αναστασίου Γ. Λεβέντη (1902-1978). Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα 3 συλλογές, τη Συλλογή του Παρισιού, με έργα ευρωπαϊκής τέχνης (17ος -20ος ), την Ελληνική Συλλογή, από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη (19ος -20ος ) και την Κυπριακή Συλλογή, με έργων Κύπριων καλλιτεχνών (αρχές 20ου -1930). Διεύθυνση : Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, Παλιά Λευκωσία www.leventisgallery.org

  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ενώνει την Παλιά Λευκωσία με τη σύγχρονη πόλη. Η ανάπλαση της πλατείας ανατέθηκε στο διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid και περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή γέφυρα πάνω από την πλατεία, υπόγειο χώρο στάθμευσης και καταστήματα.

  • TOWER 25 ή WHITE WALLS 

Ο Πύργος 25 ή Λευκά Τείχη ή Jean Nouvel Tower 25, από τον διάσημο αρχιτέκτονα Jean Nouvel, βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας. Με ύψος 67 μ. και με 16 ορόφους είναι το 4ο ψηλότερο κτίριο της Κύπρου. Τα μικρά παράθυρα με μέγεθος 40Χ40 cm εκτός από διακοσμητικό ρόλο προσφέρουν και φως στο εσωτερικό. Οι πρώτοι 6 όροφοι είναι γραφεία και οι υπόλοιποι διαμερίσματα, με τον τελευταίο όροφο να διαθέτει πισίνα. Στη Λευκωσία είναι υπό κατασκευή πολλά ψηλά κτίρια όπως το 360 Nicosia (34 ορόφων), το  LABS Tower, το Metropolitan κλπ Διεύθυνση : Στασίνου, Πλατεία Ελευθερίας (www.jeannouvel.com)

  • ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

Θεωρείται ο παλαιότερος βυζαντινός Ναός της Παλιάς Λευκωσίας. Κτίστηκε το 1450 από τη σύζυγο του βασιλιά  της Κύπρου, Ιωάννη Β’ των Lusignan,  Ελένη Παλαιολογίνα (1428 – 1458). Ο Ναός ανακατασκευάστηκε γύρω στα 1735, κατά την Τουρκοκρατία, στα πρότυπα του αρχικού βυζαντινού.  Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν στο τέμπλο η εικόνα της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας, η οποία βρίσκεται δεξιά από την Ωραία Πύλη ενώ η εικόνα του Χριστού αριστερά και η δίδυμη φορητή εικόνα της Παναγίας Αγαπητικής και Μισητικής όπου η Παναγία κοιτάζει σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Κοντά στο Ναό της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Κασσιανού. Διεύθυνση : Χρυσοσπιλιωτίσσης 13 (ανοικτά καθημερινά 6:30 π.μ. -2:30 μ.μ.)

  • ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Κτίστηκε το 1872-3 στη θέση παλιού μεσαιωνικού μοναστηριού και είναι τύπου τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Στο εσωτερικό, η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης  (14ος ) φυλάσσεται εντός του Ιερού Βήματος ενώ στο εικονοστάσιο θα δείτε αντίγραφο (1924), έργο του Κύπριου ζωγράφου,  Αδαμάντιου Διαμαντή. Στο προαύλιο υπάρχει μαρμάρινο Μαυσωλείο (1930) με τα λείψανα Εθνομαρτύρων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου 1821, όπως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Διεύθυνση : Φανερωμένης, Μουσών και Μαρίας Συγκλητικής, Παλαιά Λευκωσία

  • ΤΖΑΜΙ ΟΜΕΡΙΕ ή ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΕΜΕΡΚΕΣ – ΧΑΜΑΜ ΟΜΕΡΙΕ

Η εκκλησία του μεσαιωνικού μοναστηριού της Αγίας Μαρίας των Αυγουστίνων που μετατράπηκε το 1570  σε τζαμί. Το  Χαμάμ Ομεριέ (Hamam Omerye baths), τα Οθωμανικά λουτρά δίπλα στο τζαμί είναι ιδιωτικά και μπορείτε να πάτε για ένα παραδοσιακό χαμάμ (www.hamamomerye.com) Διεύθυνση : Τρικούπη 8, Πλατεία Τυλληρίας, κοντά στην Αρχιεπισκοπή

  • ΤΖΑΜΙ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

Το τζαμί είναι αφιερωμένο στον Οθωμανό σημαιοφόρο ο οποίος σκοτώθηκε ενώ τοποθετούσε την τουρκική σημαία στην Πύλη Constanza, στις 9 Σεπτεμβρίου 1570. Διεύθυνση :  Πύλη Constanza

  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ

Έχει ιδρυθεί από τον Ανδρέα Νικολάου και θα δείτε μοτοσικλέτες από το 1914-1983, όπως οι 3 μηχανές της αστυνομίας οι οποίες συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο  Μακάριο, η μηχανή του ήρωα της ΕΟΚΑ  Στυλιανού Λένα κλπ. Διεύθυνση : Γρανικού 44, Παλιά Λευκωσία

  • ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΛΗΔΡΑΣ

Βρίσκεται στον 11ο όροφο του Πύργου Σιακόλα και μέσα από τηλεσκόπιο θα δείτε τη Λευκωσία από ψηλά. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, με σχεδιαγράμματα και επεξηγήσεις. Διεύθυνση : Γωνία Λήδρας και Αρσινόης (εισιτήριο 2 €)

  • ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

Είναι ο πιο διάσημος πεζόδρομος της Λευκωσίας γεμάτος εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, γραφεία  κλπ. Η οδός Λήδρας  πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη-βασίλειο της Κύπρου, Λήδρα (7ος αι.) που βρισκόταν στη θέση της σημερινής πόλης της Λευκωσίας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

  • ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας χωρίζεται από την κατεχόμενη με  την  «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο» ή «Πράσινη Γραμμή» ή «Νεκρή Ζώνη», μια περιοχή που ελέγχεται από τον ΟΗΕ. Η «Πράσινη Γραμμή» υπήρχε από το 1963 και όριζε τα όρια των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η γραμμή πήρε το όνομά της από το πράσινο χρώμα του μαρκαδόρου που χρησιμοποιήθηκε για να ορίσει τα όρια στο χάρτη.

Το πέρασμα προς την Κατεχόμενη Λευκωσία γίνεται από την οδό Λήδρας, τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης. Στο τέλος της Λήδρας, υπάρχει ένα φυλάκιο της ελληνικής αστυνομίας, στη συνέχεια το τμήμα της «Νεκρής Ζώνης» του ΟΗΕ και μετά το φυλάκιο της τουρκικής αστυνομίας. Θα πρέπει να δείξετε την ταυτότητά σας ή το διαβατήριό σας και στα δυο φυλάκια. Θα καταγράψουν τα στοιχεία σας και θα περάσετε στην κατεχόμενη πλευρά της πόλης. Στην περίπτωση που έχετε αγοράσει κάτι για το οποίο απαιτείται τελωνείο η ελληνική αστυνομία, κατά την είσοδό σας, θα σας κάνει έλεγχο. Μόλις περάσετε στην κατεχόμενη πλευρά θα βρείτε μια διασταύρωση με παγκάκια και  πινακίδες που σας δείχνουν τις κατευθύνσεις.

  • BUYUK HANI

Το Büyük Han, αποτελεί σπάνιο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Υπήρξε πανδοχείο «Χάνι» και διευκόλυνε το εμπόριο, γνωστό ως caravansarai, εντός της πόλης. Οι Βρετανοί αργότερα χρησιμοποίησαν το χώρο ως φυλακή.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ

Το Buyuk Han έχει δύο εισόδους, στα ανατολικά και δυτικά. Είναι διώροφο, με 68 δωμάτια που βλέπουν σε μια εσωτερική αυλή. Σήμερα τα 10 από τα 68 έχουν μετατραπεί σε καταστήματα με σουβενίρ. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει ένα οκταγωνικό τζαμί «masjid» που στηρίζεται σε μαρμάρινες κολώνες με μια κρήνη στο κάτω μέρος.

Θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια, όπως το Sedirhan Café (μπορείτε να πληρώσετε και με ευρώ).

Αν ακολουθήσετε την πινακίδα που δείχνει δεξιά, προς KUMARCILAR HANI και BUYUK HANI θα φτάσετε στην πλατεία με το καφέ- εστιατόριο, Lorenza Coffee.

 

Απέναντι από τη μικρή πλατεία θα δείτε τα ψηλά τείχη του BUYUK HANI και μια πινακίδα που δείχνει την είσοδο προς αυτό. Διεύθυνση : Arasta Sοkak

  • KUMARCILAR HANI

Υπήρξε πανδοχείο, ένα caravansarai μικρότερο από το  Büyük Han. Είναι ένα διώροφο κτίριο με δωμάτια (αρχικά είχε 56) γύρω από μια εσωτερική αυλή. Το  ισόγειο χρησίμευε ως αποθήκη εμπορευμάτων και για τα ζώα ενώ στον 1ο όροφο ήταν τα δωμάτια. Αρχιτεκτονικά έχει στοιχεία από την Ενετική Περίοδο και από τους Οθωμανούς, με στοιχεία «Χάνι». Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και θα βρείτε καταστήματα με σουβενίρ και καφέ-εστιατόρια. Διεύθυνση : Asmaaltı Sokak

  • ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ή ΤΖΑΜΙ SELIMIYE

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, μαζί με το Ναό του Αγίου Νικολάου Αμμοχώστου (Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά). Η κατασκευή ξεκίνησε το 1209 και ολοκληρώθηκε το 1326, όταν αφιερώθηκε στην Αγία Σοφία. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς το 1491 και το 1547. Εδώ γινόντουσαν οι Στέψεις των βασιλιάδων της Κύπρου, Lusignan (βασίλευσαν από το 1192 μέχρι το 1489). Ο Οίκος των Lusignan, ήταν οικογένεια Γάλλων ευγενών που υπήρξαν βασιλείς της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου και της Αρμενίας. Ο  Guy de Lusignan ήταν ο ιδρυτής του Βασιλείου της Κύπρου και η Caterina Cornaro ήταν η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου (βασίλευσε από το 1474 μέχρι το 1489).

Το 1570, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Λευκωσία, μετέτρεψαν το Ναό σε τζαμί, γνωστό ως Τζαμί Selimiye (Selimiye Mosque). Πρόσθεσαν  στο εσωτερικό ένα «mihrab», δηλαδή μια κόγχη που δείχνει τη Μέκκα και ένα αναλόγιο. Στις 15-5-1572, με εντολή του Σουλτάνου Selim II προστέθηκαν οι μιναρέδες, ύψους 49 μ. Έχει εσωτερικές διαστάσεις 66×21 μ. και μπορεί να χωρέσει 2500 πιστούς καθώς είναι το κύριο τζαμί της περιοχής. Διεύθυνση : Selimiye Sokak, μετά το BUYUK HANI

  • TURUNCLU FETHIYE CAMII ή TURUNCLU MOSQUE

Το Turunclu Fethiye Camii κτίστηκε το 1825 σε οθωμανικό στυλ και σήμερα λειτουργεί ως χώρο λατρείας. Ο μιναρές είναι επισκέψιμος από τον εσωτερικό χώρο. Διεύθυνση : Beliğ Paşa Sokak  (αριστερά από το σημείο όπου βρίσκονται τα παγκάκια, στην αντίθετη πλευρά από το BUYUK HANI).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η Κύπρος βρίσκεται στην Αν. Μεσόγειο και συγκεκριμένα ΝΑ. της Ελλάδας, Ν. της Τουρκίας, Δ. του Λιβάνου και της Συρίας, ΒΔ.  του Ισραήλ και Β. της Αιγύπτου.
  • Είναι το 3ο μεγαλύτερο σε πληθυσμό και έκταση νησί της Μεσογείου
  • Το 1974 έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την Τουρκία να καταλαμβάνει σήμερα περίπου το 37% του νησιού, όλο το βόρειο τμήμα του
  • Το 1983 έγινε Μονομερής Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της λεγόμενης από τους Τούρκους «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει το 58% της έκτασης του νησιού
  • Περίπου το 5% του νησιού καταλαμβάνεται από τον ΟΗΕ(Πράσινη Γραμμή) και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί τις περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας
  • Η Λευκωσία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι διχοτομημένη από το 1974, με την εισβολή των Τούρκων στο νησί
  • 1-5-2004 η Κυπριακή Δημοκρατία ή Δημοκρατία της Κύπρου έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • 1-1-2008 έγινε μέλος της Ευρωζώνης και έχει ως νόμισμα το ευρώ
  • Η επίσημη γλώσσα της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι η ελληνική

Η περιήγηση σας στην Παλιά Λευκωσία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τα πόδια ή με ποδήλατο. Ο Δήμος της Λευκωσίας έχει πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων.

Για τον Τύμβο της Μακεδονίττισσας και τις Κεντρικές Φυλακές μπορείτε να πάρετε ταξί ή να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία της Κύπρου (www.cyprusbybus.com). Το εισιτήριο εκδίδεται εντός του λεωφορείου, από τον οδηγό, ο οποίος μπορεί ταυτόχρονα να σας καθοδηγήσει (κόστος απλής διαδρομής 1,5 €).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης»

Βρίσκεται σε απόσταση 7 km από το κέντρο της Λάρνακας (τηλ. : +357 77 77 8833). Από την Ελλάδα μπορείτε να φτάσετε στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο με απευθείας πτήση (διάρκεια πτήσης 1 ώρα).

  • Διεθνής Αερολιμένας Πάφου

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Τίμη και απέχει από το κέντρο της Πάφου 14 km. Εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις charters από χώρες της Ευρώπης.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *