Translation

Λιμνιώνας – Μύλοι – Πετάλη, παραλίες της Εύβοιας με θέα τις Σποράδες

Ελλάδα Στερεά Ελλάδα

Ο Λιμνιώνας βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, προς τη μεριά του Αιγαίου, και ανήκει στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων. Απέχει 120 km από την Αθήνα και η πρόσβαση γίνεται από Χαλκίδα (45 km), Νέα Αρτάκη, Ψαχνά, Κοντοδεσπότι, Αγία Σοφία (25 km, ανέβασμα στη Δίρφυ σε δρόμο με πολλές στροφές και σε ορισμένα σημεία κακό οδόστρωμα).


Λιμνιώνας : μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, με μεγάλη παραλία, ταβέρνες για φρέσκο ψάρι και ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

   

Παραλία Λιμνιώνα : σκουρόχρωμο χαλικάκι, όχι οργανωμένη, αλμυρίκια για σκιά, βράχια και σπηλιές για εξερεύνηση. Είναι ιδανική για κολύμπι όταν δε έχει βοριά, και όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή φαίνονται η Αλόννησος και η Σκύρος. Την προτιμούν πολλοί που θέλουν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ (η νομοθεσία το απαγορεύει) και όσοι έχουν τροχόσπιτα.

       

Πίσω από τον ψηλό βράχο με τη σπηλιά, 50 μ. από την ταβέρνα Μανταλένας, θα βρείτε μια μικρή παραλία με beach bar (πρόσβαση με τα πόδια).

Η παραλία πίσω από την ταβέρνα Μανταλένας

   

 

Ο οικισμός δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο, που το προτιμούν για το καλό φαγητό και για τις εξορμήσεις στη Δίρφυ. Ενδεικτικά παραμένουν ανοιχτά, χειμώνα-καλοκαίρι, το κατάλυμα Λιθόκτιστον Guest House (τηλ. : 694 522 8873, https://www.lithoktiston.gr), και η ταβέρνα Μανταλένας (με τζάκι και εξαιρετικό φαγητό, τηλ. : 22280 23435).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Μύλοι -πρώην Κατούνια (καμία σχέση με τα Κατούνια κοντά στη Λίμνη Εύβοιας) : μικρός οικισμός Β. του Λιμνιώνα (ασφαλτοστρωμένος δρόμος), με λιγοστούς κατοίκους και ελάφια να κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό ανάμεσα στους τουρίστες.

Θα βρείτε το παραδοσιακό ψητοπωλείο-καφέ-παντοπωλείο «Η Μαρδίτσα», ένα μαγαζί που πηγαίνει από γενιά σε γενιά (από το 1952). Διακόσμηση εποχής, σπιτικό φαγητό από την κ.Έφη (στα top το μπιφτέκι προβατίνας, παϊδάκια προβατίνας, τράγος κοκκινιστός, τυροπιτάρι), και βιολογικό κόκκινο κρασί παραγωγής τους, γλυκά του κουταλιού, μέλι κλπ (ανοιχτά : χειμώνα μόνο ΣΚ, και Μάιο –Σεπτέμβριο καθημερινά, τηλ. : 22280 22110).

   

  • Στα αξιοθέατα των Μύλων η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ή Κατουνιώτη, με πανηγύρι 29 Αυγούστου. Το έθιμο που επικρατεί είναι το εξής : το πρωί του Σαββάτου,  στο Θαύμα των Κολλύβων του Αγίου  Θεοδώρου του Τήρωνος (κινητή γιορτή, το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής) οι ντόπιοι μεταφέρουν, με τα πόδια, την εικόνα του Αγίου στα Ψαχνά (περίπου 35 km), και την υποδέχεται μία από τις τρεις ενορίες των Ψαχνών (διαφορετική κάθε χρόνο). Η εικόνα παραμένει εκεί για 40 ημέρες, μέχρι  το Σάββατο του Λαζάρου και επιστρέφει πίσω με τον ίδιο τρόπο.
  • Παραλία Μύλων : πολύ μικρή παραλία, 800 μ. από το χωριό Μύλοι, στο τέλος της ρεματιάς κάτω από τον γκρεμό, με χώρο στάθμευσης. Πρόσβαση με τα πόδια ή με ΙΧ  από χωματόδρομο (το χειμώνα ο δρόμος είναι πολύ κακός αλλά το καλοκαίρι είναι διαμορφωμένος και μπορείτε να φτάσετε στην παραλία σχετικά καλά).
  • Σαρακήνικο : μετά τους Μύλους από πολύ κακό χωματόδρομο (η πρόσβαση στο Σαρακίνητο γίνεται κανονικά από το χωριό Πήλι).
  • Παραλία Πετάλη : μικρή παραλία, Ν. του Λιμνιώνα (20’), μετά την παραλία Ακτή, με εύκολη πρόσβαση από βατό χωματόδρομο. Άγρια ομορφιά, εντυπωσιακά κάθετα βράχια και  μια σπηλιά. Μαζεύει αρκετό κόσμο και κυρίως ελεύθερους κατασκηνωτές (σας θυμίζουμε ότι  απαγορεύεται). Για φαγητό θα βρείτε την ταβέρνα – καφέ «Η Πετάλη», με ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην παραλία  (ανοιχτά μόνο καλοκαιρινούς μήνες).

   

  • Από την παραλία Πετάλη ή δεξιά στη διχάλα όπως έρχεστε από Λιμνιώνα (παρακάμπτοντας την Πετάλη) ανηφορίζοντας προς τα χωριά Νίκη, Κοτσίκια και Κερασία (πριν την Αγριοσυκιά)  θα βρείτε στη μέση του πουθενά, την εξοχική ταβέρνα – κρεοπωλείο «Ο Τσέλιγκας» (περίπου 35’ από Λιμνιώνα, 8 Km βατός χωματόδρομος). Διάσημη ταβέρνα της περιοχής  (το καλοκαίρι τα πούλμαν κάνουν ουρά), με καταπληκτικό φαγητό, κρέατα από τη φάρμα τους (που είναι δίπλα στην ταβέρνα), τυριά παραγωγής τους και  φρέσκα  λαχανικά από τον κήπο τους. Δοκιμάστε τυροπιτάρι με δική τους φέτα, ελάφι στιφάδο, μοσχαράκι, κοντοσούβλι μοσχάρι ή αρνί, αγριογούρουνο (δίνει και πακέτο).

Στο κρεοπωλείο θα βρείτε πρόβεια φέτα, ελάφι, μοσχάρι κλπ, τηλ. :  6985 019744 (ανοιχτά και το χειμώνα δίπλα στο τζάκι). Στην ταβέρνα  «Ο Τσέλιγκας» μπορείτε να έρθετε απευθείας  από Χαλκίδα και Νέα Αρτάκη περνώντας από  το χωριό Άγιος Αθανάσιος και το Διάσελο Αγάλης προς Γλυφάδα (άσφαλτος, 45 km ΒΑ. από Χαλκίδα, υπάρχει πινακίδα προς ταβέρνα «Ο Τσέλιγκας», 300 μ. πριν την ταβέρνα ξεκινάει βατός χωματόδρομος).

  • Φαράγγι Πετάλης : ορειβατική διαδρομή 4  km που ξεκινάει 200 μ. από την ταβέρνα «Ο Τσέλιγκας» (το έχει διαμορφώσει ο ιδιοκτήτης) και φτάνει μέχρι την παραλία Πετάλη (υψομετρική διαφορά 300 μ., δύσκολη). Εντυπωσιακό φαράγγι με πολλούς καταρράκτες και μόνο για έμπειρους ορειβάτες καθώς σε ορισμένα σημεία απαιτείται σκάλα.

Για οργανωμένη πεζοπορία πληροφορίες στους  Ιπποβότες, Αθλητικός, Πολιτιστικός, Φυσιολατρικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων και σε ορειβατικούς συλλόγους.

 

 

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *