Translation

Μοναστήρι Ρίλα – Rilski Manastir

Ευρώπη Προορισμοί

Στην οροσειρά της Ρίλα, σε υψόμετρο 1.147 μ. στην κοιλάδα του ποταμού Manastirska είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Ρίλα ή Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα ή Rilski Manastrir. Αποτελεί ένα από σημαντικότερα πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και γενικότερα των Βαλκανίων. Βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, κτισμένο σε έκταση 8.800 μ2,  δίπλα στο ποτάμι.


Ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα (St.Ivan Rilski, 876 – 946 ) θεωρείται ο πολιούχος της Βουλγαρίας καθώς υπήρξε ο 1ος μοναχός της χώρας. Γεννήθηκε στο χωριό Skrino, κοντά στη Σόφια επί βασιλείας Πέτρου του Βούλγαρου. Έχοντας μοναχική κλίση, πήγε πρώτα σε κάποια Μονή και κατόπιν ανέβηκε στο όρος Ρίλα, ο οποίος ασκήτευε σε μια σπηλιά, κοντά στη σημερινή θέση της Μονής. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε  τον 10ο αι. από τους μαθητές του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, προς τιμή του. Το 1976 ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Μνημείο της Βουλγαρίας και από το 1983 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το Μοναστήρι περιβάλλεται εξωτερικά από ψηλά τείχη, ύψους 24 μ., οχυρωματικού χαρακτήρα. Εσωτερικά υπάρχει μια αυλή, 3.200 μ2 όπου γύρω από αυτή είναι κτισμένα περιμετρικά κτίσματα, τεσσάρων ορόφων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Μονής.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΚΕΛΙΩΝ

 

Συγκεκριμένα εντός της αυλής θα δείτε :

  • την Εκκλησία της «Γέννησης της Θεοτόκου» ή «Virgin Birth», που είναι τύπου μονόκλιτη βασιλική με 5 τρούλους και 3 Αγίες Τράπεζες. Κτίστηκε μεταξύ 1834-1837, από  τον αρχιτέκτονα Πάβελ Ιωάννοφ.
  • τα 4 παρεκκλήσια
  • τον Πύργο του Hrely (1334 – 1335) με μια μικρή εκκλησία ακριβώς δίπλα του (1343)

  • το αρχονταρίκι
  • τα 300 κελιά στα οποία μένουν οι 60 μοναχοί
  • τους βοηθητικούς χώρους
  • τη Βιβλιοθήκη, με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα
  • το Μουσείο της Μονής, με πολύτιμες εικόνες (14ου -19ου ).

Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας, με τις καμάρες που υπάρχουν στο εξωτερικό καθώς και η ζωγραφική με τις ρίγες είναι επιρροές από τους Μαμελούκους (αραβικά μαμλούκ – σκλάβος), που έγιναν δημοφιλέστερες κυρίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Τούρκους (1517).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πλάτους 10 μ. για το οποίο εργάστηκαν 4 τεχνίτες επί 5 χρόνια και τον επισκοπικό θρόνο (1ος αι.). Οι τοιχογραφίες, που ολοκληρώθηκαν το 1946, είναι διαφόρων Βούλγαρων καλλιτεχνών από τις σχολές αγιογραφίας του Μπάνσκο, του Σάμοκοβ και του Ράζλογκ. Μερικές από τις υπέροχες χρωματιστές τοιχογραφίες τις υπογράφει ο καλλιτέχνης Ζαχάρι Ζογκράφ. Ο Ζογκράφ γεννήθηκε στο Σάμοκοβ, μια πόλη Ν. της Σόφιας. Ο πατέρας του, ήταν ο Χρίστο Ντιμιτρόφ, ο ιδρυτής της Σχολής Ζωγραφικής του Σάμοκοβ.

Στην εκκλησία βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα και το κενοτάφιο με την καρδιά του Τσάρου Μπόρις Γ΄ της Βουλγαρίας. Το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου, στις Κυκλάδες. Στο Μουσείο θα δείτε τον περίφημο Σταυρό του Ραφαήλ, ένα ξύλινο σταυρό (81 Χ 43 εκ.) ο οποίος σκαλίστηκε από τον μοναχό Ραφαήλ, με τη χρήση ενός λεπτού κοπιδιού και μεγεθυντικού φακού. Ο μοναχός σκάλιζε επί 12 χρόνια στο ξύλινο σταυρό 140 θρησκευτικές παραστάσεις και 650 μορφές. Ο σταυρός ολοκληρώθηκε το 1802 αλλά ο μοναχός Ραφαήλ στο τέλος έχασε το φως του.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΕΛΙΟΥ

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΕΛΙΟΥ

Το εσωτερικό των κελιών είναι λιτό και οι μοναχοί έχουν ως σκοπό τους την προσευχή και τη λατρεία στο θεό.

Το Μοναστήρι είναι αντρικό και γιορτάζει στις 18 Αυγούστου και 19 Οκτωβρίου (πληροφορίες, τηλ. : +35970542208). Η Μονή ανήκει από το 1991 στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και θα το δείτε στα χαρτονομίσματα του 1 λεβ που εκδόθηκαν το 1999, όπου στη μια όψη είναι ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα και στην πίσω όψη η Μονή Ρίλα.

Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΡΙΛΑ

Η ΠΙΣΩ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

 

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο δάσος με το ποτάμι, να κάνετε πικ νικ ή να καθίσετε  για καφέ ή φαγητό στο Rilski Μanastir ή Rila Monasteri Restaurant (τηλ. +359 705 422 80) και στο Monasterys Bakery.

Έξω από τα τείχη της Μονής υπάρχουν πωλητήρια με εκκλησιαστικά και ethnic σουβενίρ.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΡΙΛΑ

Hlebna Bungalows, 1,5 km από το Μοναστήρι

Rilets Resort Spa, 1,5 km από το Μοναστήρι

Pchelina Hotel, 3 km από το Μοναστήρι

Camping Bor, 1,3km από το Μοναστήρι

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Μοναστήρι Ρίλα βρίσκεται  117 km, Ν. της Σόφιας και απέχει 95 km από την πόλη Σάμοκοβ (Samokov). Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο 107 θα φτάσετε στο Μοναστήρι της Ρίλα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας λεβ (lv ή BGN) καθώς στη Βουλγαρία δεν παίρνουν ευρώ ή άλλο νόμισμα. Υποδιαιρείται σε χαρτονομίσματα των 1,2,5,10,20,50 lv. Υπάρχουν και κέρματα των 1,2,5,10,20 και 50 stotinki αλλά στις τιμές  των προϊόντων θα δείτε να αναγράφεται ως 0,50 lv αντί 50 stotinki.

1 lv = 0,51€.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *