Translation

Μπρατισλάβα-Βιέννη-Βουδαπέστη, 3 πόλεις σε μια εκδρομή

Ευρώπη Θέματα Προορισμοί Προτάσεις

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ


Η Μπρατισλάβα αναπτύσσεται στις δυο όχθες του ποταμού Δούναβη και από το 1993 είναι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Από το Αεροδρόμιο της Μπρατισλάβας «MR Štefánik» για να μεταβείτε στο κέντρο της πόλης θα πάρετε το λεωφορείο Νο 61 το οποίο τερματίζει στον κεντρικό σταθμό της πόλης. Εκδώστε την τουριστική κάρτα Bratislava CARD (card.visitbratislava.com), για έκπτωση στα ιστορικά αξιοθέατα, δωρεάν είσοδο σε Μουσεία, στα ΜΜΜ (λεωφορεία, τράμ, τρόλεϊ, τρένο : Γραμμή S, www.idsbk.sk).

Για τις μετακινήσεις μόνο στα ΜΜΜ, όπως λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ (η Μπρατισλάβα δεν έχει Μετρό) σας συμφέρει να αγοράσετε μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών (π.χ. για 72 ώρες,  κόστος 8 €). Το πρόστιμο σε περίπτωση που σας πιάσουν χωρίς εισιτήριο είναι περίπου 35 €.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Περιηγηθείτε στο ιστορικό κέντρο που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για κάθε τουρίστα. Είναι πεζοδρομημένο, γεμάτο εστιατόρια, café και καταστήματα για σουβενίρ.

Ξεκινήστε από την πλατεία Hviezdoslav (από τον Σλοβάκο ποιητή Pavol Országh Hviezdoslav) που βρίσκεται ανάμεσα στη Νέα Γέφυρα και το Εθνικό Θέατρο.

  • Κάστρο Μπρατισλάβας (9ος) (σλοβακικά: Bratislavský hrad), ένα σύνολο κτιρίων, στην κορυφή του λόφου, όπου ξεχωρίζει το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι, η επίσημη έδρα των βασιλιάδων της Ουγγαρίας. Σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο (σλοβακικά : Historické múzeum, οδός Vajanského nábrežie 2, www.snm.sk).

Από τον Πύργο του Στέμματος (13ος ), ύψους 47 μ. θα έχετε πολλή ωραία θέα της πόλης.

Η τουριστική κάρτα Bratislava CARD παρέχει έκπτωση 20% στη γενική είσοδο.

  •  Καθεδρικός Ναός St. Martin (15ος) (σλοβάκικα : Katedrála svätého Martina), τρίκλιτη γοτθική εκκλησία, με εντυπωσιακό πύργο (85 μ.). Εδώ όπου γινόντουσαν οι Στέψεις των βασιλιάδων της Ουγγαρίας όταν η Μπρατισλάβα ήταν πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Από το 1563 -1830 στέφθηκαν 10 Ούγγροι βασιλιάδες,1 βασίλισσα και 8 βασιλικές σύζυγοι.

Σε ανάμνηση αυτών των Στέψεων κάθε χρόνο, τον Ιούνιο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κορώνας (σλαβακικά : Korunovačné slávnosti), στην πλατεία Hviezdoslav. Περιλαμβάνει μια πομπή που ξεκινάει από την πλατεία προς τις οδούς Michalska, Venturska, Straka, με ηθοποιούς που φορούν κοστούμια εποχής, άφθονο κρασί ή μπύρα, ψητό κρέας, στιφάδο, λουκάνικα, Prešporské Bajgl (παραδοσιακό κρουασάν), πάγκους χειροτεχνημάτων κλπ www.korunovacie.sk ).

  • Παλιό Δημαρχείο – Μουσείο Μπρατισλάβας (1868), γοτθικού ρυθμού, με εντυπωσιακό πύργο ύψους 45 μ. όπου υπάρχει πρόσβαση από σκαλοπάτια.
  • Παλάτι του Πρωθυπουργού (18ος), η έδρα του σημερινού Δημάρχου της πόλης, όπου στη Γκαλερί μπορείτε να δείτε μια συλλογή 6 σπάνιων αγγλικών ταπετσαριών (17ος)
  • Παλιό Κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (1885-1886)
  • Κρήνη Ganymede(1888), το νέο-αναγεννησιακό κτίριο στην πλατεία Hviezdoslav, χρησιμεύει για όπερα και μπαλέτο. Η Κρήνη Γανυμήδη, απεικονίζει έναν όμορφο και γεροδεμένο άντρα από την ελληνική μυθολογία.
  • Μπλε Εκκλησία (σερβικά : Modrý kostolík) ή Εκκλησία St. Elizabeth ρωμαιοκαθολική εκκλησία, κτισμένη μεταξύ 1909-1913, σε στυλ Art Nouveau. (Alžbety, Bezručova 2, modrykostol.fara.sk)

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Είναι μια μοντέρνα πόλη που αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Καθώς διαρκώς εκσυγχρονίζεται, προβλέπεται να γεμίσει ουρανοξύστες κυρίως στην πρώην βιομηχανική περιοχή, όπως το Sky Park της Βρετανίδας αρχιτέκτονα Zaha Hadid, με την 1η φάση να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2019. Το Sky Park, ουρανοξύστες και στο βάθος το παλιό εργοστάσιο θέρμανσης Jurkovičova που θα μετατραπεί σε πολυχώρο.

Το Lakeside Park (οδός Vajnorská) είναι ήδη ένα τέτοιο συγκρότημα γραφείων. Η νέα ολοκληρωμένη οικιστική περιοχή Eurovea Center (οδός Pribinova, www.euroneacental.com , www.euronea.sk ) περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο Eurovea Galleria, το Sheraton Bratislava Hotel, 5*, (Pribinova 12),  πολυκατοικίες, έναν υπόγειο χώρο 1700 θέσεων στάθμευσης, πάρκο αναψυχής και χώρο περιπάτου με γκαζόν και παγκάκια, στην αριστερή όχθη του Δούναβη.

Στην πλατεία Eurovea, μπροστά από το Εθνικό Θέατρο υπάρχει η Στήλη με το άγαλμα του MR Štefánik και ένα χάλκινο λιοντάρι που κρατά το οικόσημο της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Ο Μίλαν Rastislav Štefánik (1880 – 1919), ήταν συνιδρυτής της Τσεχοσλοβακικής Δημοκρατίας, 1ος Υπουργός Πολέμων, αεροπόρος, αστρονόμος, εφευρέτης κλπ.

Για ψώνια εκτός από το εμπορικό κέντρο Eurovea Galleria (Pribinova 8, www.euronea.sk ), υπάρχουν τα εμπορικά κέντρα Avion Shopping Park με το IKEA (στο αεροδρόμιο, Ivanská cesta 16, www.avion.sk, στάση λεωφορείου Avion), το Aupark (Einsteinova 18, www.aupark.sk, στάση λεωφορείου Zochova), το Centrál (Metodova 6, www.central.sk ), Polus City Centre (Vajnorska 100, στο σιδηροδρομικό σταθμό bratislava – Nove Mesto και τη λίμνη Kuchajda), το Bory Mall (Lamač 6780, www.borymall.sk, λεωφορείο No 21,25,92, 123, στη στάση «Bory Mall»), το Cubicon (Staré Grunty 24, Mlynská dolina, λεωφορείο 31 ή 39 προς το «Cintorín Slávičie údolie»).

Η λίμνη Kuchajda (Vajnorská – tomášikova), ενδείκνυνται για βόλτα, βαρκάδα, πρόχειρο φαγητό στους πάγκους με φρέσκα ψητά ψάρια,) langos (πίτα με σκόρδο και τυρί τηγανισμένη κλπ. Το Slovenská Βryndza ή Bryndza Podhalańska, είναι ένα μαλακό τυρί Π.Ο.Π. που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει η Magio Beach, δίπλα στο Δούναβη, με άμμο, ξαπλώστρες, beach bar, γήπεδα beach volley και ωραία θέα προς το Κάστρο Μπρατισλάβας (Tyrsovo nabrezie).

Για café και φαγητό επισκεφθείτε το ιστορικό Stefanka Café, 1897 (Palisády 59,  www.stefankabypulitzer.sk ).

Γευτείτε αυθεντική σοκολάτα ρόφημα στο Čokoládovňa BON BON (Mateja Bela 2) ή το Enjoy coffee.

Το Five Points Café προσφέρει Selfieccino, δηλαδή cappuccino με τη φωτογραφία σας πάνω στο αφρόγαλα.  Στέλνετε από το κινητό σας μια φωτογραφία στη μηχανή café – εκτυπωτή και αυτό μεταφέρει τα χαρακτηριστικά σας στον καφέ (κόστος Selfieccino : 2,90 €, Panská 23, www.fivepoints.coffee).

Δοκιμάστε μαζί με κάποιο ρόφημα τα Prešporské Bajgl, παραδοσιακά κρουασάν με σπόρους παπαρούνας ή καρύδια (συνταγή από το 18ο αι.).

Η Μπρατισλάβα φημίζεται για το μέλι γι αυτό στο κατάστημα Cera Mel θα βρείτε μικρά βαζάκια με μέλι, σαπούνια, κεριά κλπ καθώς και παραδοσιακό σλαβικό ποτό με μέλι, Metheglin (Biela 4).

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ – ΒΙΕΝΝΗ

Μονοήμερη εκδρομή από Μπρατισλάβα προς Βιέννη (απόσταση 65 km). Θα πάρετε το πούλμαν της εταιρείας Slovak lines, η οποία εκτελεί το δρομολόγιο για Βιέννη (κόστος 5 €/άτομο/διαδρομή).

Θα επιδείξετε την αστυνομικής σας ταυτότητα ή το διαβατήριο στον οδηγό του πούλμαν και αυτός θα μεριμνήσει για τον έλεγχο των διαβατηρίων στα σύνορα. Θα πρέπει να επιλέξετε πρωινή αναχώρηση π.χ. 8:00 π.μ. και επιστροφή περίπου στις 10:00 μ.μ. για να μπορέσετε να απολαύσετε περισσότερες ώρες τη Βιέννη. Η διαδρομή διαρκεί μόνο 1 ώρα και εντός του πούλμαν θα σας προσφέρουν, δωρεάν, καφέ ή τσάι και θα έχετε επίσης δωρεάν Wi Fi  με οθόνες Η/Υ, σε κάθε θέση.

Αν θέλετε μπορείτε να παραμείνετε περισσότερες ημέρες στη Βιέννη και στη συνέχεια να πάρετε το πούλμαν της εταιρείας Regio Jet για να μεταβείτε στη Βουδαπέστη (κόστος 8,90 €/άτομο).

ΒΙΕΝΝΗ

Η Βιέννη (γερμανικά : Wien) κτισμένη πάνω στο Δούναβη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας.  Η Βιέννη υπήρξε η πρωτεύουσα της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, από το 1611–1804 η Βιέννη έγινε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων (1526-1804) το κέντρο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1792 – 6 Αυγούστου 1806) και η αυτοκρατορική πόλη των Αψβούργων (γερμανικά : Habsburg) έως το 1918, με τελευταίο μονάρχη τον Κάρολο Α΄.

Η πόλη που γέννησε και δημιούργησε  τους μεγαλύτερους συνθέτες της κλασσικής μουσικής, όπως ο Strauss, ο Mozart, ο Beethoven, ο Haydn, ο Schubert κλπ κατέχει τον τίτλο της «μουσικής πρωτεύουσας της Ευρώπης».

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Παλιά Πόλη της Βιέννης γνωστή ως Innere Stadt και η Ringstrasse ανήκουν από το 2001 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πάρτε από το Schwedenplatz στο Δούναβη, το τουριστικό κίτρινο «Tram Ring» και περιηγηθείτε κυκλικά μέσω της Ringstrasse στα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης (κόστος 8 €/άτομο, με αγγλική μετάφραση, διάρκεια 30’). Διαφορετικά επιβιβαστείτε στο διώροφο λεωφορείο Hop OnHopOff, με 6 διαδρομές, 50 στάσεις, πεζοπορία και δυνατότητα κρουαζιέρας στο Δούναβη.

Εκδώστε την Vienna City card (www.viennacitycard.at ) για 24, 48 ή 72 ώρες για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ και το Hop On- Hop-Off, και εκπτώσεις στα αξιοθέατα (κόκκινη κάρτα από 17-29 € και λευκή από 32-41 €).

  • Ringstrasse (γερμανικά : Ringstraße), κυκλική αρτηρία, μήκους 5,3 km, που περιλαμβάνει τις οδούς που τελειώνουν σε «Ring», Schottenring, Universitätsring, Karl-Renner-Ring, Burgring, Kärntner Ring, Schubertring, Parkring, Stubenring. Η λεωφόρος καταλήγει στην παραδουνάβια οδό Franz-Joseph-Kai η οποία δεν περιλαμβάνεται στη Ringstrasse. Δημιουργήθηκε μεταξύ 1860-1890 εκεί που ήταν οι παλιές οχυρώσεις της πόλης και θα δείτε τα περισσότερα ιστορικά κτίρια, όπως το Hofburg, το Palais Epstein (1883), το Kunsthistorisches Museum, το Naturhistorisches Museum, την Κρατική Όπερα της Βιέννης και το Κοινοβούλιο.
  • Hofburg Palace, το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι, υπήρξε η επίσημη κατοικία του αυτοκράτορα της Αυστρίας Franz Joseph  I και της συζύγου του Elisabeth, γνωστή ως Πριγκίπισσα Sissi. Σήμερα είναι η έδρα του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Προέδρου και η έδρα της Ισπανικής Σχολής Ιππασίας, με τα διάσημα λευκά άλογα της φυλής Lipizzan (Michaelerkuppel, πρόσβαση : Μετρό: Γραμμή U3 (πορτοκαλί), σταθμός Herrengasse, Τραμ: Γραμμή 1, 2 και Δ, σταθμός Burgring, Λεωφορείο: Γραμμή 1Α και 2Α, σταθμός Hofburg, www.hofburg-wien.at).
  • Καθεδρικός Ναός St. Stepfen ή Stephansdom, αντιπροσωπεύει 8 αιώνες ιστορίας, με πολλές αρχιτεκτονικές προσθήκες, γοτθικού – ρωμανικού ρυθμού, τρίκλιτη, διαθέτει παρεκκλήσια και κατακόμβες με τα οστά περίπου 10.000 πολιτών. Ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή πύλη εισόδου, γνωστή ως Πόρτα του Γίγαντα ή Riesentor, τα χρωματιστά κεραμίδια στην οροφή, ο Βόρειος Πύργος με τη μεγάλη καμπάνα «Pummerin», ο Νότιος Πύργος ή «Steffl», ύψους 136 μ. και η Δυτική Γκαλερί, με σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια.
  • Μουσείο Kunsthistoricshes (1891), το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης σε αναγεννησιακό κτίριο (Maria Theresien Platz).
  • Μουσείο Naturhistorisches, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα του Μουσείου είναι το αγαλματίδιο της «Αφροδίτης του Willendorf», μόλις 11 cm από ασβεστόλιθο, βαμμένο με κόκκινη ώχρα, Παλαιολιθικής Εποχής (από 28.000 π.Χ. -25.000 π.Χ.). Άλλα  εκθέματα είναι ένα κομμάτι από το μετεωρίτη του Άρη «Tissint» (το άλλο είναι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου), διάφοροι σκελετοί δεινοσαύρων κλπ (Burgring 7, www.nhm-wien.ac.at).
  • Κρατική Όπερα της Βιέννης (1863)(γερμανικά : Wiener Staatsoper), η λυρική σκηνή είναι μια από τις διάσημες του κόσμου. Στον 6ο  όροφο στην Αίθουσα Οργάνων (6ος όροφος) θα δείτε 2.500 εκκλησιαστικά όργανα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως (Goethegasse 1, www.wiener-staatsoper.at)
  • Κοινοβούλιο (1874-1883) (γερμανικά : Parlamentsgebäude), νεοκλασικό κτίριο, έργο του Theophil von Hansen με στοιχεία  αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, όπως η Pallas Athena Fountain, η κρήνη μπροστά από το κτίριο με το άγαλμα της θεάς Αθηνάς.
  • Schönbrunn Palace (γερμανικά :Schloss Schönbrunn), μπαρόκ κτίριο, πρώην θερινή κατοικία των Αψβούργων ηγεμόνων. Δημιούργημα της αυτοκράτειρας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Maria Theresia (Theresien), διαθέτει 1.441 δωμάτια και εντυπωσιακούς κήπους. Ο αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας Franz Joseph I (1830-1916), γεννήθηκε στο Schönbrunn. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (περιοχή Hietzing).
  • Belvedere(18ος) – Upper and Lower Belvedere, μπαρόκ παλάτι, η θερινή κατοικία του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας (1663-1736), στο Belvedere Garden. Ανήκει στα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελείται από δύο παλάτια το Upper και  Lower Belvedere.  Σήμερα στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή αυστριακής τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, με έργα καλλιτεχνών όπως Claude Monet, Vincent van Gogh, Max Beckmann κλπ (Prinz Eugen-Straße 27, πρόσβαση : με τα πόδια από το Hofburg προς ΝΑ. ή με το Τραμ D, www.belvedere.at).
  • Δημαρχείο της Βιέννης (1883), στην πλατεία Rathausplatz, μπροστά από το Δημαρχείο, τα Χριστούγεννα στήνεται παγοδρόμιο και μεγάλη αγορά (Friedrich-Schmidt-Platz 1).
  • MuseumsQuartier (MQ), το μπαρόκ κτίριο που φιλοξενούσε τον 18ο αι. τα αυτοκρατορικά άλογα. Από στάβλος μετά από πολλούς επανασχεδιασμούς μετατράπηκε το 2001 σε πολυχώρο που φιλοξενεί 60 πολιτιστικά ιδρύματα όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MUMOK www.mumok.at. Διαθέτει εντυπωσιακές αυλές γεμάτες μικρά café και εστιατόρια, με design έπιπλα, ανοικτά 24 ώρες (www.mqw.at)

  • Εκκλησία St. Charles (1737)  (γερμανικά : Rektoratskirche St. Karl Borromäus), η μπαρόκ εκκλησία του Άγιο Charles Borromeo κτίστηκε ένα χρόνο μετά την τελευταία μεγάλη επιδημία πανώλης (1713), από το Ρωμαίο αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολο VI (Kreuzherrengasse 1, Karlsplatz).
  • Plague Column (γερμανικά : Pestsäule), ο «Στύλος Πανώλης» ή στήλη «Trinity» στήθηκε για να θυμίζει τη μεγάλη επιδημία πανώλης του 1679, γνωστή και ως «Μεγάλη Πληγή της Βιέννης» (οδός Graben).
  • Jewish Museum Vienna, ιδρύθηκε το 1895 και ήταν το 1ο εβραϊκό μουσείο στον κόσμο. Το 1988 δημιούργησε το Εβραϊκό Μουσείο της Βιέννης που σήμερα  στεγάζεται στο Palais Eskeles  (Dorotheergasse 11, www.jmw.at)
  • Vienna Secession (1897), το Κτίριο Απόσχισης (από το Κίνημα Sezession των Αυστριακών Καλλιτεχνών) είναι ένα ιδιόρρυθμο, αρχιτεκτονικά, λευκό κτίριο με χρυσές διακοσμήσεις, όπως στο θόλο και στο δέντρο στην είσοδο. Ένα σημαντικό αξιοθέατο είναι η «Ζωφόρος του Beethoven» από τον Gustav Klimt (1862 – 1918), που αναφέρεται στην 9η Συμφωνία και αποτελεί εξαίσιο δείγμα βιεννέζικης Art Nouveau (Friedrichstraße 12 , Υπόγειος σταθμός Karlsplatz  U1, U2, U4).
  • Hundertwasser Hous (1983-1986) & Kunst Haus Wien (1991), χαρακτηριστικές χρωματιστές πολυκατοικίες του καλλιτέχνη του Κινήματος Sezession, Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), που θυμίζουν τον Antonio Gaudi. Στο ισόγειο του Hundertwasser Hous λειτουργεί το art café «Kunst und Café» (Kegelgasse 37-39 & Loewengasse, www.hundertwasser-village.com ). Το Kunst Haus Wien είναι ένα Μουσείο με έργα του καλλιτέχνη (Untere Weißgerberstraße 13, www.kunsthauswien.com).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ CAFÉ

Η Βιέννη είναι γεμάτη ιστορικά café, όπως η αλυσίδα Café Diglas, που θα τη βρείτε σε διάφορα σημεία της πόλης,  Café Diglas Wollzeile, 1875 (Wollzeile 10, wollzeile.diglas.at),  Café Diglas in Schottenstift, 1878 (Schottengasse 2, cafeimschottenstift.at ), Meierei Diglas, 1888 (Hasenauerstrasse 56, www.meierediglas.at) και  Diglas am Fleischmarkt, 1875 (Fleischmarkt 16, fleischmarkt.diglas.at). Άλλα διάσημα café είναι το Café Central, 1876 το οποίο στεγάζεται στο μπαρόκ κτίριο Palais Abensperg-Traun με εσωτερική αυλή γεμάτη καταστήματα γύρω από το σιντριβάνι «Donaunixen» (Herrengasse & Strauchgassewww.cafecentral.wien), Café Weimar, 1900 (Wahringerstrasse 68, cafeweimar.at), το Café Westend, 1895 (Mariahilfer Str. 128, cafe-westend.at), το Café Frauenhuer, 1824, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο του 1314 (Himmelpfortgasse 6, www.cafefrauenhuber.at ),Café Museum (1899) (γωνία Friedrichstraße 6 & Operngasse 7) κ.ά.

O Wiener Melange είναι ένας καφές που μοιάζει με καπουτσίνο ή espresso με κρέμα και σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι. Ο Grosser ή Kleiner Brauner σερβίρεται με μια μικρή κανάτα γάλα ή κρέμα για να προσθέσετε μόνοι σας όσο θέλετε. Το Grosser ή Kleiner Schwarzer είναι ένα μεγάλο ή μικρό, αντίστοιχα, φλιτζάνι σκέτου, δυνατού καφέ.

Τα παραδοσιακά γλυκά και κέικ (torte) της Βιέννης που συνοδεύουν τον καφέ είναι : το Sachertore, σοκολατένιο κέικ με μαρμελάδα βερίκοκο (συνταγή από το 1832), το Salzburger Nockerl, γλυκό σουφλέ με ζάχαρη και σάλτσα βατόμουρου, το Linzertorte, κάτι σαν πάστα φλώρα (ίσως το παλαιότερο κέικ στον κόσμο), το Gugelhupf, κέικ με σταφίδες και  αμύγδαλα, Almás rétes, strudel, μήλο με σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα, ρούμι, το Esterházytorte, λευκό κέικ με φρούτα, αμύγδαλα και σχέδια από σοκολάτα, το Topfenpalatschinken, τηγανίτες, το Malakowtorte, κέικ με μπισκότα κλπ.

Η βιεννέζικη κουζίνα περιλαμβάνει σούπες, όπως οι Leberknödelsuppe, Gulash και Gulaschsuppe, πολλά κρέατα όπως το παραδοσιακό πιάτο Zwiebelrostbraten (ψητό βοδινό με κρεμμύδια), οι Gefüllte Paprika (γεμιστές πιπεριές) κλπ. Δοκιμάστε Langos, στρογγυλό σνακ από ζύμη πατάτας τηγανισμένο σε λάδι, με αλμυρή γέμιση, κυρίως τυρί και ξινή κρέμα ή σε γλυκό. Θα το βρείτε παντού, κυρίως σε υπαίθρια κιόσκια (κόστος 2 – 3 €).

Η οδός Graben εκεί που είναι και ο «Στύλος Πανώλης» είναι η πιο διάσημη οδός της πόλης για καφέ, φαγητό, ψώνια κλπ. Για περισσότερες αγορές κινηθείτε μεταξύ των οδών Kohlmarkt, Tuchlauben και Kärntner Strasse.

Αγοράστε τα παραδοσιακά σοκολατάκια Ildefonso, Mozart (Mozarttaler) και Sissi Taler, λικέρ κακάο Mozart, καραμέλες Wiener Zuckerl, βιεννέζικη μπύρα Gosser κλπ.

Πολλές εξωτερικές πισίνες , όπως το περίφημο “Gänsehäufel”, δασώδη νησί άμμου στην Παλιά Δούναβη στη Βιέννη περιοχή Donaustadt , το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα spa. άνοιξε στις 5 Αυγούστου 1907 ως δημόσια λουτρά.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ- ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Αναχώρηση από την Μπρατισλάβα για Βουδαπέστη, παραμονή, διανυκτέρευση και επιστροφή στην Αθήνα.

Από το σταθμό λεωφορείων της Μπρατισλάβας «Náhradná autobusová stanice Nivy» (ο κύριος σταθμός AS Mlynské Νivy είναι προσωρινά κλειστός λόγω ανακατασκευής) θα πάρετε το χαρακτηριστικό κίτρινο πούλμαν της εταιρείας Regio Jet, για Βουδαπέστη. Εντός του πούλμαν θα έχετε δωρεάν Wi-Fi, περιοδικά, εφημερίδες, καφέ ή τσάι (διάρκεια 2,5 ώρες, κόστος 6,50 €/άτομο).  Το πούλμαν τερματίζει εκτός κέντρου γι αυτό θα πρέπει να πάρετε το αντίστοιχο Τραμ και Μετρό για το κέντρο της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. BUDA & PEST.

Η Buda από το 1361 ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ουγγαρίας. Από το 1541 έως το 1686, υπήρξε μέρος της οθωμανικής κεντρικής Ουγγαρίας.  Είναι δασώδης, με λόφους και καταλαμβάνει το 1/3 της Βουδαπέστης, στη δυτική όχθη του Δούναβη.

Η Pest είναι το ανατολικό και επίπεδο τμήμα της πόλης. Διαχωρίζεται από τη Buda από τον ποταμό Δούναβη. Από το 1873 η Buda, η Pest και η αρχαία πόλη Óbuda αποτελούν τη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Η ονομασία Pest επικρατεί σήμερα για όλη τη Βουδαπέστη. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων αξιοθέατων της είναι η Εσωτερική Πόλη, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, η Πλατεία των Ηρώων και η Λεωφόρος Andrássy.

Στη Βουδαπέστη μπορείτε να πάρετε ένα το μικρό λεωφορείο Νο 16, από την κεντρική πλατεία της Pest και να περιηγηθείτε στα αξιοθέατα της Buda και Pest. Αν βγάλετε κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ ισχύει και στο συγκεκριμένο mini bus (κόστος 12 €/άτομο για 72 ώρες).

Επίσης αν θέλετε να περπατήσετε η γέφυρα που ενώνει τη μια πόλη με την άλλη είναι περίπου 500 μ. Για τις αγορές σας επισκεφθείτε τη λεωφόρο Ρακότσι και τον πεζόδρομο Βάτσι.

  • Castle Hill (ουγγρικά : Várhegy=λόφος) & Buda Castle Ουγγρικά: Budavári Palota  – Βασιλικό Παλάτι ( ουγγρικά : Kiralyi-Palota ) (1247), κτίστηκε από το βασιλιά της Ουγγαρίας Βέλα IV (από το 1247- 1265) γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η Buda. Το παλάτι καταστράφηκε μετά την απελευθέρωση της Buda από τους Τούρκους. Το μπαρόκ Βασιλικό Παλάτι κτίστηκε μεταξύ 1749 και 1769. Υπέστη πολλές φθορές κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακατασκευάστηκε πάνω στα πρότυπα  του αρχικού. Από το 1897 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η θέα της πόλης από ψηλά είναι εκπληκτική και θα δείτε τις δυο πόλεις από τη μια όχθη στην άλλη (budacastlebudapest.com). Το κάστρο στεγάζει τώρα την Ουγγρική Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστη.
  • Το Κάστρο της Βούδας, βρίσκεται στη νότια άκρη του Castle Hill, οριοθετημένη στα βόρεια με την περιοχή του Κάστρου (Várnegyed), που είναι διάσημη για μεσαιωνικά, μπαρόκ και νεοκλασικά σπίτια, εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Ο λόφος συνδέεται με την πλατεία Clark Ádám και τη γέφυρα αλυσίδων Széchenyi με το τελεφερίκ Castle Hill.
  • Βασιλικό Παλάτι, πρόσβαση : με τα πόδια από τα «Σκαλιά των Αψβούργων», με το τελεφερίκ από την Clark Ádám tér και τη Γέφυρα των Αλυσίδων, στη Buda (κόστος περίπου 8 €/άτομο) ή με το mini bus Νο 16, από την πλατεία Deak Ferenc, οδό Deak tér προς την οδό Disz tér, που σας πηγαίνει μέχρι την είσοδο ή από την πλευρά της Buda το Νο 16 ή 116 από την Széll Kálmán tér.
  • Λαβύρινθος – Κατακόμβες, ένα σύστημα σπηλαίων που βρίσκεται 16 μ. κάτω από το Κάστρο, μήκους 1200 μ. με θερμοκρασία 20ο C. Χρησίμευε ως φυλακή (15ος ) για τον Βλαντ Γ’ Τσέπες Vlad Ţepeş, Vlad III Ţepeş (γνωστός ως κόμης Δράκουλας), κατά τη βασιλεία του Matthias Corvinus, ως για καταφύγιο, αποθήκες, νοσοκομείο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κλπ.
  • Εκκλησία St. Mathiu  ή Matthias ή Εκκλησία της Παναγίας, νεογοτθικού ρυθμού, με εντυπωσιακό πύργο και χρωματιστά κεραμίδια Zsolnay, δεσπόζει στο λόφο του Κάστρου. Πήρε το όνομά της από το βασιλιά της Ουγγαρίας Matthias Corvinus ο οποίος παντρεύτηκε εδώ το 1474 την 3η του σύζυγο, Beatrice (στο Castle Hill).
  • Προμαχώνας Ψαράδων ή Μπαλκόνι Ψαράδων (1905) (ουγγρικά : Halászbástya), πήρε το όνομά του  από τη συντεχνία των ψαράδες του Μεσαίωνα οι οποίοι υπερασπίζονταν την περιοχή. Υπάρχουν 7 μεσαιωνικοί πύργοι, για να θυμίζουν τις 7 ουγγρικές φυλές κατάκτησης, με ψηλά τείχη, νέο-ρωμανικού ρυθμού και το άγαλμα του Stephen I, γνωστός ως  King Saint Stephen  (ουγγρικά  : Szent István király), του 1ου βασιλιά της Ουγγαρίας. Είναι προσβάσιμος με ωραία θέα της πόλης (στο λόφο του Κάστρου Buda).
  • Buda Tower ή Πύργος της εκκλησίας της Αγίας Μαγδαληνής, στην περιοχή του Κάστρου της Βούδας, προσφέρει απεριόριστη θέα στην πόλη (πλατεία Kapisztran 6, www.budatower.com)
  • Stephen’s Basilica(1905) (ουγγρικά : Szent István-bazilika), νεοκλασικού ρυθμού, οφείλει το όνομά της στον Stephen I, τον 1ο βασιλιά της Ουγγαρίας (975-1038). Αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της χώρας (96 μ.), γύρω από το Ναό απαγορεύεται να κτιστεί άλλο ψηλότερο κτίριο και η καμπάνα στο Νότιο Πύργο είναι η μεγαλύτερη της Ουγγαρίας (διάμετρος 240 cm) (Szent István tér 1).
  • Κτίριο Κοινοβουλίου – Πλατεία & Μνημείο Lajos Kossuth, γοτθικό κτίριο, ανήκει στα Ορόσημα της χώρας και  σήμερα είναι το Προεδρικό Μέγαρο, www.parlament.hu. Η πλατεία Lajos Kossuth, μπροστά από το Κοινοβούλιο πήρε το όνομά του από το 1849 ο Lajos Kossuth, Ούγγρος Πρόεδρος, ηγέτης της Ουγγρική Επανάσταση του 1956, Εθνικής Επανάστασης του 1848 με άλλες 6 μορφές όπως του εθνικού ποιητή Sándor Petőfi (Μετρό M2, Kossuth tér ή το Streetcar 2, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Pest και έχει μια στάση στο Kossuth tér).

Για να φτάσετε στο κτίριο του Κοινοβουλίου: Πάρτε το Insider.

Συμβουλή: Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την περιοδεία είναι να αγοράσετε το εισιτήριό σας εκ των προτέρων (ηλεκτρονικά στο www.jegymester.hu/parlament ), καθώς οι γραμμές τείνουν να είναι μεγάλες και αργές και υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εισιτηρίων. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε μια ομαδική εκδρομή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου στη διεύθυνση www.parlament.hu . Επίσης, αν έχετε διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μην ξεχάσετε να το πάρετε μαζί σας, καθώς λαμβάνετε έκπτωση από το τέλος εισόδου.

  • Andrássy út, η Λεωφόρος Andrássy, μήκους 2,31 km, η οποία καταλήγει στην Πλατεία Ηρώων . Περιλαμβάνονται από το 2002 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως το Κάστρο Buda και οι όχθες (banks) του Δούναβη.
  • Πλατεία Ηρώων (ουγγρικά : Hősök tere), βρίσκεται στην Pest και είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Βουδαπέστης. Ξεχωρίζει η στήλη 36 μ. πάνω με το άγαλμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και κάτω στη βάση τα αγάλματα των ηγετών των 7 φυλών των Magyar που ίδρυσαν την Ουγγαρία (στο τέλος της Andrássy, δίπλα στο City Park, Μετρό: M1ή Trolejbus: 72).
  • Μουσείο Καλών Τεχνών(ουγγρικά: Szépművészeti Múzeum) – Γκαλερί  Τέχνης Műcsarnok, διαθέτει συλλογές έργων τέχνης  όπως τη 2η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αιγυπτιακής τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη (Πλατεία Ηρώων, www.szepmuveszeti.hu) Διαθέσιμο: Σιδηρόδρομος Millennium Underground – Πλατεία Ηρώων Στάση: 75, 79 / Λεωφορείο: 20, 30, 105Dózsa György út 37.
  • City Park(ουγγρικά : Városliget) – Κάστρο Vajdahunyad – Θερμά Λουτρά Széchényi, δημόσιο πάρκο που ανήκει στα Ορόσημα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουγγαρίας. Το κάστρο Vajdahunyad εντός του City κατασκευάστηκε μεταξύ 1896 -1908 ως μέρος Έκθεσης για τα 1000 χρόνια της Ουγγαρίας από την Ουγγρική Κατάκτηση της Καρπαθικής Λεκάνης το 896. (είσοδος από την πλατεία Ηρώων). Τα θερμά λουτρά Széchényi, spa σε 21 πισίνες (πρόσβαση Μετρό Millennium ή Trolejbus: 72, www.szechenyibath.hu).
  • Ζωολογικός Κήπος (ουγγρικά: Fővárosi Állat- és Növénykert), βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, άνοιξε το 1866 και είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Έχει 1.072 είδη ζώων όπως ο «Δράκος του Komodo», μια σαύρα μήκους 3 μ. με θανατηφόρο σάλιο. (Μετρό 1). Οι κάτοχοι καρτών της πόλης της Βουδαπέστης λαμβάνουν έκπτωση 25% για ένα εισιτήριο στο Ζωολογικό Κήπο.
  • Gellért Hill(ουγγρικά : Gellért-hegy) – Citadella (Citadel), είναι ένας λόφος ύψους 235 μ. πάνω από τον Δούναβη που πήρε το όνομά του από τον χριστιανό επίσκοπο Gellért (Gerard), ο οποίος δολοφονήθηκε το 1046 στο λόφο από τους ειδωλολάτρες. Στην κορυφή υπάρχει η Citadella, που σημαίνει Ακρόπολη (κτίστηκε το 1849) με το Άγαλμα της Ελευθερίας (ουγγρικά : Szabadság Szobor) το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, για να θυμίζει την απελευθέρωση από τους Ναζί. Το άγαλμα (από το Zsigmond Kisfaludi Strobl, 1947) ανεγέρθηκε κατά την κομμουνιστική εποχή. Από το 1987, ο Gellért Hill έχει καταχωριστεί ως χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς, ως μέρος της περιοχής οι τράπεζες του Δούναβη. Το διάσημο Hotel Gellért και τα λουτρά Gellért βρίσκονται στην πλατεία Gellért, στους πρόποδες του λόφου. Πως θα φτάσετε στο Hill Gellért : Τα τραμ 19, 47 και 49 έχουν στάσεις στην πλατεία Gellért.

Συμβουλή : Το Gellért Hill διαθέτει μια δημοφιλή περιοχή παιχνιδιού εξοπλισμένη με διαφάνειες διαφορετικού μήκους και δυσκολίας. Δεν είναι ορατό από το κύριο μονοπάτι, οπότε αναζητήστε τα ξύλινα πινακίδες που δείχνουν προς το “csúszdák”.

Το διάσημο Hotel Gellért με τα λουτρά Gellért (ουγγρικά : Gellért gyógyfürdő) καθώς και το μικρό σπήλαιο – παρεκκλήσι Gellért Hill (Sziklatemplom) βρίσκονται στην πλατεία Gellért, στους πρόποδες του λόφου, δίπλα στη γέφυρα Liberty. Η θέα από το λόφο είναι εκπληκτική και προς τις δυο πλευρές του Δούναβη.

  • Γέφυρα Széchenyi ή Γέφυρα Αλυσίδων (1849)(ουγγρικά : Széchenyi lánchíd), είναι η παλαιότερη και πιο γνωστή γέφυρα του Δούναβη, η οποία συνδέει τις πόλεις Buda και Pest. Η κατασκευή της ξεκίνησε από τον κόμη István Széchenyi, γι αυτό φέρει και το όνομά του.
  • Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο (ουγγρικά : Magyar Nemzeti Múzeum), περιλαμβάνει παλαιολιθικά και προϊστορικά εκθέματα, οστών ζώων, ρωμαϊκά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Aquincum, μεσαιωνικά γλυπτά, συλλογές όπλων, καμπανών, επίπλων, κοσμημάτων, γυαλιού, κεραμικών, παιχνιδιών κ.ά. (Múzeum korut 14-16, www.mnm.hu).
  • Oυγγρική Εθνική Πινακοθήκη, είναι μια συντριπτική συλλογή που απλώνεται σε τέσσερις ορόφους που ανιχνεύουν την ουγγρική τέχνη από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι μεγαλύτερες συλλογές περιλαμβάνουν μεσαιωνική και Αναγεννησιακή λιθοτεχνία, γοτθικά ξύλινα γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, αργά γοτθικά φτερωτά βωμούς και τέχνη αναγεννησιακής και μπαρόκ.
  • Παπούτσια του Δούναβη (2005) (ουγγρικά : Cipők a Duna-parton), το Μνημείο αποτελείται από 60 σιδερένια ζεύγη παπουτσιών σε φυσικό μέγεθος,  αντρικά, γυναικεία και παιδικά. Μνημονεύει τους 3.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 800 Εβραίοι, που πυροβολήθηκαν στο Δούναβη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τους στρατιώτες του ακραίου κινήματος Arrow Cross. Συγκέντρωναν τους ανθρώπους στην άκρη του Δούναβη, τους ανάγκαζαν να βγάζουν τα παπούτσια τους και αφού τους σκότωναν και τους άφηναν να παρασυρθούν από το ποτάμι. Στο Μνημείο θα δείτε λουλούδια, κεριά και μικρές πέτρες, κάτι που συνηθίζουν να αφήνουν οι Εβραίοι στους τάφους των νεκρών (Id. Antall József rkp., Pest).
  • Aquincum, αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Ουγγαρίας, μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θα δείτε την αρχαία πόλη, δυο αμφιθέατρα, τη Villa Hercules (μόνο με ξενάγηση) και τα Thermae Maiores (ρωμαϊκά λουτρά). Βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα της Βούδας, που ονομάζεται Óbuda και θα πάτε από την πλατεία Batthiány (Μετρό M2).
  • Dohány Street Synagogue (1859) (ουγγρικά: Dohány utcai zsinagóga ή Nagy zsinagoga), στεγάζεται σε μαυριτανικής αρχιτεκτονικής κτίριο και είναι η μεγαλύτερη Συναγωγή στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Το κτίριο της Κεντρικής Συναγωγής στο Manhattan της Νέας Υόρκης είναι αντίγραφο της Συναγωγής της Οδού Dohány. (Dohány 2, περιοχή Erzsébetváros, Pest).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΑΓΗΤΟΥ

Για πρωινό, καφέ και φαγητό αξίζει να επισκεφθείτε τα ιστορικά café της πόλης, όπως :

  • Café New York (1894), το πιο διάσημο café της Ευρώπης, βραβευμένο ως το καλύτερο café παγκοσμίως (Erzsébet krt. 9-11, www.newyork.hu)
  • Café Central & Restaurant ή Central Kavehaz (1887) (Károlyi utca 9, hu)
  • Café Ruszwurm (1827), το πιο παλιό και πιο διάσημο ζαχαροπλαστείο της πόλης. Δοκιμάστε γλυκά με γέμιση Κρέμας Ruszwurm (αυγά, γάλα, ζάχαρη, βανίλιαή SomloiGalauska, παραδοσιακό γλυκό που συνοδεύει τον καφέ στη Βουδαπέστη) (Szentháromság u. 7, www.ruszwurm.hu)
  • Μεγάλη Αγορά ή Μεγάλη Αίθουσα ή Κεντρική Αγορά (1897) (ουγγρικά : Nagyvásárcsarnok ή Központi Vásárcsarnok), είναι η παλαιότερη κλειστή αγορά της πόλης, 10.000 μ2, νέο-γοτθικού ρυθμού με χαλύβδινη οροφή και κεραμίδια, Zsolnay. Στους πάγκους στο ισόγειο θα βρείτε φρούτα, λαχανικά, αρτοσκευάσματα, καραμέλες και το δημοφιλές σνακ της Ουγγαρίας, Túró Rudi, (κρύα μπάρα με τυρί και επικάλυψη σοκολάτας),μπαχαρικά και ποτά, όπως το διάσημο ουγγρικό κρασί Tokaji (ουγγρικά : Tokaj), κρέατα, λουκάνικα κλπ. Στο πάνω όροφο θα βρείτε εστιατόρια και τα καταστήματα με σουβενίρ (στο τέλος της πιο γνωστής πεζοδρομημένης εμπορικής οδού Váci utca, Vámház krt. 1-3, στην Pest, Γέφυρα Szabadság , πλατεία Fővám, από Δευτέρα- Σάββατο ανοίγει στις 6:00 π.μ.)
  • Fény Utcai Piac, η μεγάλη κλειστή αγορά στη Buda, που λειτουργεί 24 ώρες. Αν χρειαστεί να αγοράσετε φρούτα, τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, τυριά, ποτά, τσιγάρα, σουβενίρ κλπ υπάρχει και αυτή η μεγάλη αγορά (Lövőház u. 12, www.fenyutcaipiac.hu ), απέναντι από το εμπορικό κέντρο Mammut Shopping Center. Στον 1ο όροφο υπάρχουν πολλά μικρά εστιατόρια, όπου μπορείτε να φάτε τοπικά πιάτα, ψάρια, γλυκά κλπ (5 -10 €/άτομο).

  • Mammut Shopping Center, ένα Mall, για φαγητό και καφέ όπως το Costa coffee και το KFC, καταστήματα για ψώνια, super market SPAR, φαρμακείο, αναψυχή όπως τοίχος αναρρίχησης, κινηματογράφο κλπ ( Lövőház u. 2-6, ανοικτά και τις Κυριακές, www.mammut.hu)
  • Borjour Magnum, η μεγαλύτερη γευστική δοκιμή κρασιών, με την παρουσία 200 οινοποιών από τη Βουδαπέστη και περισσότερες από 1.000 ετικέτες (Kis Rókus utca 16-20, κτίριο MILLENARY B, C, D, μήνας Φεβρουάριος, borjour.hu)

Η οδός Dorottya είναι μισή πεζοδρομημένη, ήσυχη και ήσυχη και είναι η συνέχεια του Váci, ο κύριος πεζόδρομος της πόλης. Περιηγηθείτε ευθεία στο Dorottya utca και θα φτάσετε στην καρδιά του Pest, στην πλατεία Vörösmarty.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Μπρατισλάβας «MR Štefánik» (σλοβακικά : Letisko Bratislava ή Letisko MR Štefánika), οδός Ivanská cesta, Μπρατισλάβα, 9 km από το κέντρο της πόλης, www.bts.aero

Σταθμός λεωφορείων Μπρατισλάβα, «Náhradná autobusová stanice Nivy», Bottova 7, Μπρατισλάβα  κεντρικός σταθμός λεωφορείων της Μπρατισλάβα Mlynske Nivy βρίσκεται στην περιοχή Ruzinov της Μπρατισλάβα, δίπλα στο ψηλό κτίριο της VUB Bank στη συμβολή των οδών Mlynske Nivy και Karadzicova και απέχει περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης . Ο σταθμός είναι εύκολα προσβάσιμος με τη δημόσια συγκοινωνία (λεωφορεία αρ. 21, 25, 50, 70, 78 και 88, τροχόσπιτα αρ. 202, 205, 206, 208 και 210).  οδό Karadzicova. Ο σταθμός λεωφορείων είναι προσβάσιμος με λεωφορεία Νο 21, 25, 50, 70, 78 και 88. Τα λεωφορεία Νο 21 και 25 συνδέουν το σταθμό λεωφορείων με τη Μπρατισλάβα-Devinska Nova Ves. Το λεωφορείο αρ. 50 συνδέει το σταθμό με το εμπορικό κέντρο Aupark στο Petrzalka και με το Ruzinov. Το λεωφορείο αρ. 70 προσφέρει σύνδεση με τη Μπρατισλάβα-Podunajske Biskupice. Το λεωφορείο αριθ. 78 συνδέει το σταθμό με το Petrzalka και τη Μπρατισλάβα-Βρακούνα (Bratislava-Dolne Hony). Το λεωφορείο αριθ. 88 συνδέει το σταθμό των λεωφορείων με το κέντρο της πόλης όπου αναχωρεί και φτάνει από τη στάση κάτω από τη γέφυρα Novy Most.

ΤΡΟΛΕΪ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Το τροχόσπιτο αριθ. 202 συνδέει το σταθμό με το κέντρο της πόλης και Bratislava-Dolne Hony. Το τροχαίο αριθ. 205 συνδέει το σταθμό με το κέντρο της πόλης και τη Μπρατισλάβα-Ρουζινόφ. Το τροχόσπιτο αριθ. 206 παρέχει τη σύνδεση με το Πανεπιστημιακό Διδακτικό Νοσοκομείο του L. Derer-Kramare. Το τροχόσπιτο αριθ. 208 συνδέει το σταθμό λεωφορείων με τη Μπρατισλάβα-Ρουζινόφ και το κέντρο της πόλης.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό bratislava – Nove Mesto Κοντά στο σταθμό υπάρχει στάση λεωφορείου ŽST Nové Mesto με τις ακόλουθες γραμμές, Τραμ : 2, Λεωφορεία : 50, 58, 196

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπρατισλάβα –Βιέννη : 65 km

Μπρατισλάβα –Βoυδαπέστη : 180 km

Μπρατισλάβα –Πράγα : 330 km

Μπρατισλάβα –  Αεροδρομίο Wien – Schwechat, κοντά στη Βιέννη  :  40 Km

Επίσημο νόμισμα Μπρατισλάβας : 1 ευρώ  = 100 cents 

ΑθήναΜπρατισλάβα με τη RYANAIR, αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους και Βουδαπέστη-Αθήνα με τη Wiss Air, ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.

Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία του διάσημου Café New York (1894) της Βουδαπέστης σας παραπέμπουμε στο σχετικό άρθρο μας.

https://www.driverstories.gr/new-york-cafe

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *