Translation

Νίσυρος, ημερήσια εκδρομή από Κω

Χωρίς κατηγορία

Η Νίσυρος βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στην Κω (8 ν.μ. Ν.) και την Τήλο (10 ν.μ. ΒΔ. ) ενώ απέχει 9 ν.μ. από τα παράλια της Τουρκίας.


Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας. Τα παλαιότερα πετρώματα να χρονολογούνται πριν 150.000 χρόνια ενώ τα νεότερα μέχρι πριν 15.000 χρόνια. Η περιοχή του κεντρικού κρατήρα του ηφαιστείου αποτελεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και ανήκει στο Δίκτυο NATURA 2000.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το νησί έχει 4 οικισμούς, το Μανδράκι, λιμάνι και πρωτεύουσα, τους Πάλους, τον Εμπορειό και τα ΝικειάΝικιά). Στην περιοχή της Νισύρου ανήκουν οι νησίδες Γυαλί (το νησί της ελαφρόπετρας), Άγιος Αντώνιος, Περγούσσα, Παχειά, Κανδελιούσσα (με φάρο) και Στρογγυλή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ  ΚΩΣ – ΝΙΣΥΡΟΣ – ΝΗΣΑΚΙ ΓΥΑΛΙ

Από Κω και από το λιμάνι της Καρδάμαινας ξεκινούν καραβάκια για ημερήσιες εκδρομές στη Νίσυρο (αναχώρηση 9:30 π.μ. και επιστροφή στην Κω στις 4:30 μ.μ., διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα). Περιλαμβάνουν περιήγηση στο ηφαίστειο και παραμονή στο Μανδράκι (1 ώρα). Επιπλέον από την Κω θα βρείτε οργανωμένες κρουαζιέρες που συνδυάζουν περιήγηση και μπάνιο στις νησίδες Γυαλί ή Άγιος Αντώνιος.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές εταιρείες που πραγματοποιούν τις κρουαζιέρες Κως – Νίσυρος :

  • Enetikon Travel and Shipping Agency, Μανδράκι Νίσυρος τηλ. : 22420 31180, 6944 457092, ανοικτά 9 π.μ. – 9 μ.μ., https://enetikon.com. Οργανώνει διάφορες εκδρομές με το καραβάκι «Άγιος Κωνσταντίνος» όπως:

Νίσυρος (Μανδράκι) – Ηφαίστειο, οργανωμένη με ξενάγηση

Νίσυρος – Νησίδες Γυαλί – Άγιος Αντώνιος, για μπάνιο και μπάρμπεκιου

Νίσυρος Μανδράκι, με ελεύθερο χρόνο και ατομική περιήγηση (πληρώνεται μόνο το  εισιτήριο μετάβασης)

ΝίσυροςΦεστιβάλ  (Πανηγύρι) Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι ( 14 – 15 Αυγούστου).

  • Sail Away, Ανθούλης Cruise, Καρδάμαινα Κως, τηλ. : 22420 91611, 6948 182487, https://www.sailawaykos.com. Οργανώνει τις κρουαζιέρες :

Νίσυρος – Ηφαίστειο, με το πλοίο «Καπετάνιος Δημήτρης»

Νίσυρος – Νησίδες Γυαλί -& Άγιος Αντώνιος, με το πειρατικό καράβι «Μαρία Μαγδαληνή» (3 νησιά, μπάνιο και μπάρμπεκιου)

Νίσυρος – Ηφαίστειο – Νικειά.

  • ANAEMA, Μανδράκι Νίσυρος, τηλ.: 22420 31459, 6972947320, www.anaema.gr, για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, γαστρονομία, ιδιωτικές ξεναγήσεις κλπ.
  • Diakomihalis Travel Shipping Agency, πλατεία Ηρώων και Λιμάνι Μανδρακίου, Νίσυρος, τηλ. : 22420 31459, τουριστικό γραφείο για ακτοπλοϊκά εισιτήρια,  ενοικίαση αυτοκινήτων, εύρεση καταλυμάτων κλπ
  • KENTRIS TRAVEL, Μανδράκι, Νίσυρος, τηλ.: 22420 31227, τουριστικό γραφείο

ΜΑΝΔΡΑΚΙ ΝΙΣΥΡΟΥ,  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΦΑΓΗΤΟ – ΨΩΝΙΑ

Τι να δείτε, τι να κάνετε, τι να αγοράσετε κατά την παραμονή σας στο νησί, στην περιοχή Μανδράκι.

Τι να δείτε :

  • Αρχαιολογικό Μουσείο, Εκθέματα με την ιστορία του νησιού, από την προϊστορία μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο, τα ευρήματα από το νησάκι Γυαλί κλπ. Ο 4ος αι. π.Χ. ήταν ο αιώνας της μεγάλης ακμής της Νισύρου (τηλ. : 22420 31588).
  • Λαογραφικό Μουσείο, Παλιό αρχοντικό (18ος) όπου θα δείτε ένα παραδοσιακό σπίτι με χρηστικά αντικείμενα, υφαντά, κεντήματα, πιάτα κλπ.
  • Εκκλησιαστικό Μουσείο, Θα δείτε εκκλησιαστικά εκθέματα από ναούς του νησιού, όπως την Παναγία  Σπηλιανή, την Παναγία Ποταμίτισσας Μανδρακίου κλπ, άμφια, εικόνες, τάματα πιστών κλπ (ανοικτά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είσοδος με εισιτήριο).
  • Ιπποτικό ή Ενετικό Κάστρο (1400) – Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής (1600). Καστρομονάστηρο κτισμένο πάνω σε απόκρημνο πορώδη βράχο που ονομάζεται «Οξός της Παναγιάς». Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από σκαλοπάτια και από τη συνοικία Λαγκάδι (Μονή, τηλ. :2273 061361).

  • Παλαιόκαστρο (4ος π.Χ. αι.) Θα δείτε ερείπια του τείχους της αρχαίας Ακρόπολης του Μανδρακίου, κτισμένο από τοπική μαύρη πέτρα. Πρόκειται για μια από τις καλύτερα σωζόμενες οχυρώσεις του Αιγαίου και θα το βρείτε πάνω στο λόφο του Μανδρακίου (ακολουθήστε τις  πινακίδες). Θα έρθετε για να φωτογραφήσετε από ψηλά το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.

  • Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Ποταμίτισσας (1730), Ναός τύπου βασιλική με σταυροθόλια αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Το όνομα Ποταμίτισσα προέρχεται από τη συνοικία Ποταμός καθώς εδώ υπήρχε ρέμα που συγκέντρωνε τα νερά της βροχής. Θα το βρείτε στη διαδρομή προς την Παναγία Σπηλιανή και το Ιπποτικό Κάστρο (τηλ. Μονής: 2242 031125).

  • Εκκλησία Αγίου Νικήτα της Νισύρου (1953) – Ξενοδοχείο Romanzo. Είναι τοπικός Άγιος που γεννήθηκε στο Μανδράκι(1716-1732) και πανηγυρίζει στις 20-21 Ιουνίου. Απέναντι από την εκκλησία ξεχωρίζει το ανακαινισμένο πέτρινο ξενοδοχείο Romanzo (500 μ. από το Μανδράκι, προς το λιμάνι των Πάλων).
  • Μονή Ευαγγελίστριας, 4 Km από το Μανδράκι. Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με παραδοσιακούς χορούς και φαγητό.
  • Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του νησιού, ο Ανεμόμυλος Παρθένη, στη θέση «Μύλος» και ο Ανεμόμυλος Σιλβέστρου, στη συνοικία Λευκαντιό, κοντά στην πλατεία Ηρώων, έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία.

Τι να κάνετε :

  • Να καθίσετε για καφέ ή φαγητό στις πλατείες Ηλικιωμένης, Ποταμού και Ηρώων. Στις ταβέρνες του νησιού ζητήστε τοπικά φαγητά, όπως «πιτθιά» (κεφτέδες από ρεβίθια), «σακουλιαστή» (τυρί με ξινή γεύση), «το τυρί της τυριάς» (τυρί βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί), μυζήθρα, «μπουκουνιές» (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος), «καπαμά» (γεμιστό ντόπιο κατσικάκι), χταπόδι και φρέσκα ψάρια, με τη  συνοδεία  ούζου. Ξεχωρίζουν το «Restaurant Irini», με σουβλιστά κρέατα, καπαμά κλπ, το εστιατόριο Vegos και το παραδοσιακό καφενείο «Ο Αντρίκος -Βάρδα Στενοχώρια», στην πλατεία Ηλικιωμένης.

Η μικρή πλατεία «Τάβλα του Γιαλού» κάτω από το βράχο της Παναγίας Σπηλιανής, είναι ένας πολύ όμορφος χώρος δίπλα στη θάλασσα, με το OxosRestaurant για  καφέ, ποτό ή φαγητό, κάτω από τα δέντρα.

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ – «ΤΑΒΛΑ ΤΟΥ ΓΥΑΛΟΥ

 

OXOS

  • Nα κολυμπήσετε στην παραλία Χόχλακοι, με τα μεγάλα μαύρα στρογγυλεμένα βότσαλα από λάβα και τα ηφαιστειακά βράχια. Χόχλος είναι ο θόρυβος που κάνει το κύμα πάνω στα βότσαλα (θέλει λίγη προσοχή για να ισορροπήσετε πάνω στα χοντρά βότσαλα και κυρίως  όταν έχει κυματάκι). Αν δε θέλετε να κολυμπήσετε μπορείτε να καθίσετε στους διαμορφωμένους χώρους.

Η πρόσβαση γίνεται από την «Τάβλα του Γιαλού», μέσα από ένα πολύ όμορφο μονοπάτι, με φαρδιά σκαλοπάτια δίπλα στη θάλασσα, κάτω από το βράχο της Παναγίας Σπηλιανής.

  • Να περπατήσετε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στο Μανδράκι, για φαγητό ή καφέ δίπλα στη θάλασσα και να θαυμάστε τα όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα, από βότσαλα του νησιού.

 

  • Να κάνετε spa σε πισίνα με γεωθερμικό νερό, θερμοκρασίας 35ο C, που διαθέτει το ξενοδοχείο XARITOS, Μανδράκι, τηλ. : 2242 031322, 6946 461799. Η χρήση της πισίνας επιτρέπεται ακόμα και σε μη ενοίκους του ξενοδοχείου, όπου με μόνο 5 € μπορείτε να κολυμπήσετε όσο θέλετε.

        

Επιπλέον, μπορείτε να ολοκληρώσετε το spa με μια περιποίηση προσώπου ή σώματος (τιμή 5 €), με τη μοναδική ηφαιστειακή μάσκα VOLCANIC, από την επιχείρηση Natura Nisyriana, (αν δε θέλετε να κολυμπήσετε στην πισίνα, μπορείτε να επιλέξετε μόνο την περιποίηση με τη μάσκα).

Τι να ψωνίσετε :

  • Επιλέξτε τοπικά προϊόντα όπως θυμαρίσιο μέλι, «σουμάδα» (ποτό πικραμύγδαλου), «κουκουζίνα» (απόσταγμα από σύκο ή σταφύλι που μοιάζει με ρακή), κάπαρη που φύεται στα βράχια του νησιού, γλυκά του κουταλιού (νεράντζι, ντοματάκι, πορτοκάλι κλπ), «παστελλαριές» (σύκα με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι), ψιλοκούλουρα (θυμίζουν τα πασχαλινά κουλούρια, ιδανικά για τον καφέ), χαλβά Νισύρου καθώς και τοπικά τυριά.  Θα τα βρείτε στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων του νησιού όπως : Bakery Pali, Μανδράκι & Πάλοι (για ψιλοκούλουρα),  super market Ποταμός, Μανδράκι (για τυποποιημένα προϊόντα), Σακκαλή Ειρήνη, Μανδράκι, παραδοσιακό παντοπωλείο (για σπιτική σουμάδα, κανελάδα, γλυκά κουταλιού, κάπαρη κλπ).

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ

Σύμφωνα με το μυθολογία, την εποχή της Τιτανομαχίας, ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, κατά την καταδίωξη του γίγαντα Πολυβώτη απόσπασε με την τρίαινα του ένα κομμάτι από το νησί της Κω, το έριξε πάνω του και τον καταπλάκωσε. Έτσι δημιουργήθηκε η Νίσυρος και ο Πολυβώτης, από τα έγκατα του νησιού, κάθε φορά που αναστενάζει προκαλούνται εκρήξεις. Η καλντέρα του ηφαιστείου έχει διάμετρο 4 km και ο κρατήρας «Στέφανος», που είναι ο μεγαλύτερος και επισκέψιμος, έχει διάμετρο 330 μ. Επίσης υπάρχουν αρκετοί μικρότεροι κρατήρες, όπως  οι : «Φλέγεθρος», «Πολυβώτης», «Μικρός Πολυβώτης» κλπ.

«ΣΤΕΦΑΝΟΣ»

Οι ηφαιστειακοί λόφοι του νησιού, στην κοιλάδα του Λακκιού, είναι του Προφήτη Ηλία (698 μ.), στα Δ. της καλντέρας, του Αγίου  Ιωάννη (588 μ.) και του Αγίου Γεωργίου (519 μ.).

Τι θα δείτε κατά την επίσκεψή σας στον κρατήρα «ΣΤΕΦΑΝΟΣ» :

ατμίδες, θερμά αέρια, θερμοκρασίας 1000 C. Είναι τα σημεία διαφυγής αερίων, που σημειώνονται στα Α. του δαπέδου του  «Στέφανος». Τα αέρια των ατμίδων αποτελούνται από υδρατμούς, διοξείδιο του άνθρακα και υδρόθειο γι’ αυτό  και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική. Λόγω της θερμότητας το έδαφος είναι μαλακό και υποχωρεί εύκολα, γι’ αυτό μην πλησιάζετε αρκετά.

λάκκους με λάσπη στον πυθμένα, διαμέτρου 1 μ. και θερμοκρασίας 100ο C. Χρειάζεται προσοχή γιατί εδώ το έδαφος είναι μαλακό και ασταθές και υπάρχει κίνδυνος να πέσετε και να προκαλέσετε εγκαύματα στο σώμα σας.

εντυπωσιακά πετρώματα, Προσοχή, τα πετρώματα είναι ιδιαίτερα καυστικά, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα αγγίζετε  με τα χέρια ή να τα ακουμπάτε με πανιά γιατί θα καούν.

φουμαρόλεςχρωματιστούς κρυστάλλους, Σχηματίζονται στα σημεία εξόδου ηφαιστειακών αερίων και υδρατμών, με θερμοκρασία 100ο C. Περιέχουν  διοξείδιο του άνθρακα και υδρόθειο το οποίο δημιουργεί εντυπωσιακούς κρυστάλλους αυτοφυούς θείου. Οι κρύσταλλοι, δε διατηρούν το σχήμα τους, γι αυτό μην τους συλλέγετε γιατί εξατμίζονται ταχύτατα.

ΝΙΣΥΡΟΣ – ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Εκτός από το Μανδράκι οι οικισμοί του νησιού παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και αξίζει, αν έχετε χρόνο, να τους εξερευνήσετε.

  • Νικειά ή Νικιά, 14 km ΝΑ. από το Μανδράκι. Ορεινό χωριό πολύ κοντά στην καλντέρα του ηφαιστείου. Είναι διάσημο για τη βοτσαλωτή πλατεία, Πόρτα, ιδανική για καφέ ή φαγητό, στο «Πόρτα» καφέ και το «Καφενείο του Νικόλα».

Στα Νικειά βρίσκεται το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου,  το μοναδικό στην Ελλάδα. Στο Μουσείο θα δείτε πετρώματα από το ηφαίστειο της Νισύρου, καθώς και από άλλα ηφαίστεια, με πληροφορίες για τη γεωλογία τους (ανοικτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με είσοδο, τηλ. : 22420 31400, www.nisyrosvolcano.gr).

Πριν τα Νικειά ο δρόμος θα σας οδηγήσει Ν. στην παραλία Αυλάκι, με το μικρό λιμανάκι και την άγρια ομορφιά. Στη διαδρομή θα συναντήσετε το ξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονα, όπου στις 27 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι. Κοντά στα  Νικειά υπάρχει η Μονή  Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, με πανηγύρι στις 26 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να επισκεφθείτε  το Μοναστήρι του Σταυρού, στο ύψωμα του Δ. τμήματος της κοιλάδας του Λακκιού, για την εκπληκτική θέα από ψηλά. Η πρόσβαση γίνεται από δρόμο, μετά την καλντέρα του ηφαιστείου ή από μονοπάτι από τα Νικεία. Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου με μεγάλο πανηγύρι.

  • Πάλοι, 4 km Β. από το Μανδράκι

Οικισμός με λιμάνι-μαρίνα σκαφών, αμμώδη παραλία, καφέ-εστιατόρια και καταλύματα. Θα δείτε το εντυπωσιακό κτίριο των  Ιπποκράτειων Λουτρών (1895)  ή Λουτρά Παντελίδη, δημιούργημα του γιατρού Π. Παντελίδη. Τα λουτρά λειτουργούσαν μέχρι το 1930, στη συνέχεια εγκαταλείφτηκαν, αναστηλώθηκαν το 1980  και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα. Η θερμή πηγή,  με θερμοκρασία 33ο C., κατατάσσεται στις «ιαματικές υδροθειούχες αλιπηγές».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΛΩΝ

Στους Πάλους θα δείτε επίσης το εκκλησάκι της Παναγίας Θερμιανής (1871), κτισμένο δίπλα στη μεγάλη σπηλιά, όπου σύμφωνα με επιγραφή, εδώ υπήρχαν αρχαία ρωμαϊκά λουτρά. Λίγο πιο κάτω από τους Πάλους βρίσκονται οι  παραλίες Κατσούνι, Λιές (ή Λυές) και Παχιά (Παχειά) Άμμος. Οι παραλίες της Νισύρου δεν είναι οργανωμένες και θα δείτε πολλούς να  κατασκηνώνουν πάνω στην άμμο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΙ

  • Εμπορειός ή Εμποριός, 8 km ΝΑ. από το Μανδράκι

Ορεινό χωριό, με ωραία θέα στην καλντέρα του ηφαιστείου. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μια σπηλιά με θερμό νερό, γνωστή ως σάουνα.

Στα αξιοθέατα είναι το Ιπποτικό Κάστρο Παντονίκης με τη βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών, με πανηγύρι στις 8 Νοεμβρίου και οι εκκλησίες Γέννηση της Θεοτόκου, στην πλατεία και Προφήτης Ηλίας, στο ύψωμα με θέα το νησάκι Γυαλί.

Περπατήστε στα στενά καμαροσκέπαστα δρομάκια και αναζητήστε το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο, στο παλιό δημοτικό σχολείο.

       

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ – ΠΛ.ΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΛΟΥ

Στην πλατεία Χατζηευαγγέλου, θα βρείτε τις ταβέρνες «Απυριά» και «Μπαλκόνι του Εμπορειού», με θέα προς το ηφαίστειο.

           

ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΛΟΥ-ΤΑΒΕΡΝΑ «ΑΠΥΡΙΑ»

Στον Εμπορειό δε θα βρείτε πολλά καταλύματα, αλλά μερικές παραδοσιακές κατοικίες προς ενοικίαση, όπως οι : Moustafa Stone House, Pyrgos Stone House, Kafka Stone House (τηλ. : 69739 80338) και Melanopetra Boutique Apartment (τηλ. : 6978 060289, https://www.melanopetra.gr

Σε απόσταση 7,5 km ΝΑ. από τον Εμπορειό, στα Α. του λόφου Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Κυράς, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (1770). Γιορτάζει στις 15 και 23 Αυγούστου, με μεγάλο πανηγύρι. Μετά το Πάσχα, συνήθως την Πρωτομαγιά, γίνεται επίσης πανηγύρι στη Μονή (τηλ. Μονής : 22420 31432).

  • Περιοχή Λουτρά Μανδρακίου, 1,5 km από το Μανδράκι.

Από το 1872 στη θέση Λουτρά λειτουργεί οργανωμένη χρήση της θερμοπηγής (θερμοκρασία νερού από 33 – 46ο C). Ανήκει στις «ιαματικές υδροθειούχες αλιπηγές» και ενδείκνυνται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματικές παθήσεις κλπ.

Σήμερα η εκμετάλλευση γίνεται από τα «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΝΙΣΥΡΟΥ», με ξενώνας και  ταβερνάκι (πληρώνεται εισιτήριο για τη χρήση των πηγών, πληροφορίες τηλ. : 22420 31284).

  • Νησάκι Γυαλί, Β. της Νισύρου, 2 ν.μ. (περίπου 20’ με το καραβάκι)

Ηφαιστειογενές νησί στο οποίο λειτουργούν 2 ορυχεία εξόρυξης ελαφρόπετρας (εταιρεία εκμετάλλευσης  ΛΑΒΑ Α.Ε.) και περλίτη (οικοδομικά υλικά και εξάγονται σε πολλές χώρες). Στο Γυαλί κατοικούν μόνο οι εργαζόμενοι στα ορυχεία ενώ πολλοί πηγαινοέρχονται καθημερινά από τη Νίσυρο με καραβάκι. Έχει κηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους, λόγω της πλούσιας βλάστησης κυρίως για το δάσος πεύκων (Pinus brutia) που υπάρχει μόνο εδώ και όχι στη Νίσυρο. Έχει βρεθεί αρχαίο νεκροταφείο και ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μανδρακίου. Διαθέτει 3 παραλίες, με πιο εντυπωσιακή αυτή που βρίσκεται στο στενό ισθμό που ενώνει τους 2 λόφους του νησιού (με λευκό χαλικάκι από ελαφρόπετρα).

Η ΝΗΣΙΔΕΣ ΓΥΑΛΙ & ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

  • Νησάκι Άγιος Αντώνιος, 0,5 ν.μ. από Γυαλί. Διαθέτει μια πανέμορφη παραλία και το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στην κορυφή του βράχου (πρόσβαση από την παραλία).
  • Νησίδα Κανδελιούσσα ή Φάρος ή Φανάρι, ΝΔ. της Νισύρου, 8 ν.μ. Ο Φάρος κτίστηκε το 1890 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Έχει ύψος 10 μ. και εστιακό ύψος 55 μ. Η πρόσβαση στη νησίδα γίνεται με δικό σας σκάφος.
  • Νησίδες Περγούσσα & Παχειά, στα Δ. της Νισύρου. Με βραχώδη ακτογραμμή και μια μικρή παραλία στην Περγούσσα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

  • Κως, λιμάνι Καρδάμαινας (περιοχή Αντιμάχειας) : ημερήσιες κρουαζιέρες προς Νίσυρο και Γυαλί. Απέχει 6 km από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω και 30 km από την πόλη της Κω.
  • Κως, κεντρικό λιμάνι πόλης Κω: δρομολόγιο Κως –Νίσυρος με συμβατικό πλοίο (1 ώρα και 40’).
  • Ρόδος, λιμάνι Κολόνας : η κυκλικό δρομολόγιο από Ρόδο προς τα γειτονικά νησιά, Χάλκη, Τήλος, Νίσυρος, Κως, Κάλυμνος με επιστροφή (συνήθως 2 φορές την εβδομάδα, εταιρεία Dodekanisos Seaways, πληροφορίες :  τηλ. : 2241 070590, http://www.12ne.gr). Απόσταση Ρόδος-Νίσυρος περίπου 3 ώρες.
  • Πειραιάς, κεντρικό λιμάνι : τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλά δρομολόγια προς τη Νίσυρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εταιρεία Blue Star Ferries, που εκτελεί το δρομολόγιο : Πειραιάς-Λειψοί-Κάλυμνος-Κως-Νίσυρος-Τήλος (13 ώρες και 35’), πληροφορίες : https://www.bluestarferries.com.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Για την περιήγησή σας στη Νίσυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τοπικό λεωφορείο Νισύρου που εκτελεί το δρομολόγιο : Μανδράκι-Λουτρά-Πάλοι-Εμπορειός-Νικειά, καθημερινά με άμεση επιστροφή.

Επίσης θα βρείτε :

  • Three Brothers, Μανδράκι Νίσυρος, τηλ. : 22420 31344, 22420 31570, 6372 193568, http://nisyros3brothers.com , εδώ μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, ηλεκτρικό ποδήλατο, ηλεκτρικό scouter αλλά και βάρκα (για μισή ή για ολόκληρη την ημέρα)
  • Ταξί Νισύρου Ειρήνη Καρούτσου, τηλ.: 22420 31474
  • Χαρτοφύλλης Δημήτηρης, Μανδράκι Νίσυρος, τηλ. : 6974 767202, ενοικίαση αυτοκινήτων
  • Rent a car & motorbike Manos K Nisyros, Επαρ.Οδ. Πάλοι -Μανδράκι, Νίσυρος, τηλ : 22420 31029, nisyros-rentacar.gr
  • Eagle’s Nest Car & Bike Rental, λιμάνι Πάλων, Νίσυρος, τηλ. : 22420 31364, 693 2732906, 6974931055, eaglesnestnisyros.com
  • Petastra, λιμάνι Πάλων, Νίσυρος, τηλ. : 22420 31294, 6973 651424, ενοικίαση αυτοκινήτων κλπ. www.petastra.com
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *