Translation

Νησί Πρώτη, Μαραθόπολη Μεσσηνίας

Ελλάδα Κρουαζιέρες Νησιά Ιονίου Πελάγους Πελοπόννησος

Η Πρώτη είναι μικρό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος, άνυδρο και ακατοίκητο. Βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη, του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας και απέχει από την ακτή μόλις 1 ν.μ.


Κατά την ελληνική μυθολογία, το όνομα του νησιού Πρώτη οφείλεται στον Πρωτέα, θεός της θάλασσας. Ο Πρωτέας ήταν προικισμένος με μαντικές ικανότητες και μπορούσε να παίρνει τη μορφή ζώου, φυτού, ψαριού κλπ. Επειδή το νησί μοιάζει με ζώο, το σχήμα του θυμίζει κροκόδειλο, το όνομά του αποδίδεται στον Πρωτέα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία καθώς εδώ σώζονται ερείπια αρχαίας Ακρόπολης, Μυκηναϊκής ή Προκλασικής εποχής, με τείχος και πυργίσκο. Η πρόσβαση γίνεται από την παραλία της Βουρλιάς με κατεύθυνση προς το εσωτερικό του νησιού.

Το νησί διαθέτει ένα φυσικό λιμανάκι, που το καλοκαίρι γεμίζει από σκάφη, με μια μικρή αμμώδης παραλία, την παραλία της Βουρλιάς.

Στην είσοδο της Βουρλιάς υπάρχει ένα ναυάγιο, από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδανικό για εξερεύνηση. Προσοχή, αν έρχεστε με δικό σας σκάφος, σε ορισμένα σημεία γύρω από το ναυάγιο.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στα βόρεια της Βουρλιάς, υπάρχει η Ιερά Μονή της Παναγίας της  Γοργοπηγής. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοπηγής βρέθηκε στις 24 Σεπτέμβρη 1984, στο βράχο κάτω από το Μοναστήρι, όπου υπάρχει και αναμνηστική πλάκα. Στη θέση της σημερινής Μονής, υπήρχε παλιό εκκλησάκι (1850) που ήταν κτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό της Ευπλοίας Αρτέμιδος. Πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, από τον κολπίσκο του Μοναστηριού, και στη συνέχεια από σκαλοπάτια.

         

Η Σπηλιά της Φώκιας, βρίσκεται κάτω από τη Μονή, και είναι ιδανική για μπάνιο και εξερεύνηση (πρόσβαση με δικό σας με σκάφος).

ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Μαραθόπολη ή Μάραθος, για τους ντόπιους, βρίσκεται στα ΝΔ. της Πελοποννήσου και ανήκει στο Δήμο Τριφυλίας Μεσσηνίας. Ο οικισμός είναι παραθαλάσσιος και διαθέτει λιμανάκι, ενοικιαζόμενα καταλύματα, camping όπως το Camping Proti (www.camping-proti.gr ), ταβέρνες, καφετέριες, super market κλπ. Η Μαραθόπολη, η οποία αναπτύσσεται γύρω από το λιμανάκι, δε διαθέτει παραλίες.

          

         

 Οι κοντινότερες παραλίες είναι ο Λαγκούβαρδος (απέχει 3 km από τη Μαραθόπολη), Αγία Κυριακή και οι παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου, προς τα Β. και οι παραλίες Βρωμονέρι, Χρυσή Ακτή-Μάτι, Βοϊδοκοιλιά, στα Ν.

Ο Λαγκούβαρδος και στο βάθος το νησάκι Πρώτη.

 

 

 

 

 

 

Το Κoa Club στη Χρυσή Ακτή – Μάτι.

 

 

 

 

 

          Βοϊδοκοιλιά

Η Φοινικούντα

 

 

 

 

ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Μαραθόπολη απέχει από τους Γαργαλιάνους 5,5 km όπου μαζί με την Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά είναι οι 3 μεγάλες πόλεις του Δ. Τριφυλίας. Η απόσταση της Μαραθόπολης από την Πάτρα είναι περίπου 185 km, μέσω της Ε.Ο. Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία. Η απόσταση της Μαραθόπολης από την πόλη της Καλαμάτας είναι περίπου 72 km. Πρόσβαση στην Καλαμάτα από Αθήνα, γίνεται μέσω της  Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας. Αεροδρόμιο Καλαμάτας, 9 km Δ. της πόλης, τηλ. :  2721 063805. ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας, Αρτέμιδος 7, Καλαμάτα, ktelmessinias.gr, τηλ. : 27210 28581.

 

Δείτε το σχετικό άρθρο του Driver Stories για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Κυπαρισσιακός Κόλπος, κολύμπι στους αμμόλοφους

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *