Translation

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα», της Πάρου

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Ο παραδοσιακός – βυζαντινός οικισμός της Μάρπησσας (16ος -17ος αι.), βρίσκεται στα Α. του νησιού της Πάρου και απέχει 17 km από την πρωτεύουσα Παροικιά.


ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η Μάρπησσα, κόρη του ποταμού Εύηνου, που ήταν πολύ όμορφη, την ερωτεύτηκε ο θεός Απόλλωνας. Όμως η Μάρπησσα, προτίμησε να παντρευτεί έναν κοινό θνητό, τον Ίδας καθώς θεώρησε ότι ο θεός Απόλλωνας θα φύγει από κοντά της, όταν χαθούν τα νιάτα της και η ομορφιά της.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Στη Μάρπησσα θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή. Πλακόστρωτα, στενά δρομάκια, παλιά αρχοντικά, σπίτια σε φόντο μπλε και άσπρα, μπαλκόνια με βουκαμβίλιες και βασιλικούς, παιδιά να παίζουν τριγύρω.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Θα δείτε την πλατεία του «Αϊ Νικόλα», την Πλατεία του «Χριστού», το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Γλυπτικής «Νίκος Περαντινός», τις ζωγραφιές της λαϊκής ζωγράφου, της κυρά Μαρσώς, τη Βιβλιοθήκη του γιατρού Αλιπράντη, τους τρεις Μύλους και στην κορυφή, την Εκκλησία του Σωτήρος.

Το Πάσχα στη Μάρπησσα είναι φημισμένο καθώς τη Μ. Παρασκευή, στην εκκλησία , η καμπάνα χτυπά πένθιμα και προετοιμάζει τους πιστούς, για το δρώμενο που θα λάβει χώρα στα σοκάκια του χωριού. Είναι ένα έθιμο 90 ετών, λέγεται «Αναπαραστάσεις», και κατά το οποίο οι κάτοικοι στα χέρια τους βυζαντινές εικόνες, με τα Πάθη του Χριστού και περιφέρονται στα μικρά δρομάκια του χωριού, αναπαριστάνοντας το Θείο Δράμα.

ΟΙ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ»

Είναι ένα βιωματικό, διαδραστικό, πολιτιστικό φεστιβάλ για όλες τις ηλικίες, όπου η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα γίνονται βίωμα για τους νέους και αναπόληση για τους μεγαλύτερους. Ένα πολιτιστικό γεγονός,νπου γίνεται στη Μάρπησσα, την προτελευταία Παρασκευή και Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, που λέγεται οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα».

Ένα τριήμερο φεστιβάλ, με παραδοσιακή και μοντέρνα μουσική από νεανικά συγκροτήματα, θα ακούσετε από λύρα μέχρι jazz, με εργαστήρι παραδοσιακών τεχνικών κινούμενης εικόνας, για την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών «animation», με ένα εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, με διάφορα δρώμενα στους δρόμους του χωριού κ.ά. (πληροφορίες: www.stimarpissa.gr).

ΦΑΓΗΤΟ

Φεύγοντας μη ξεχάσετε να φάτε στη διάσημη ταβέρνα της «Χαρούλας» (Haroulas tavern), εδώ έχουν φάει από τη Μόνικα Μπελούτσι μέχρι ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πλατεία, κάτω από τις μουριές. Έχει κρέατα παραγωγής της και φτιάχνει παραδοσιακά πιάτα, όπως κόκορα κρασάτο, συκωτάκια με κρεμμύδι και μάραθο, κατσικάκι λεμονάτο, γουρουνόπουλο, κολοκυθοκεφτέδες και στο τέλος κερνάει τηγανίτες με πετιμέζι ή γλυκό λεμόνι (τηλ.: 2284041440, 6946348053).

Στο φούρνο του χωριού αγοράστε, για το δρόμο, παραδοσιακά αμυγδαλωτά Πάρου.

ΔΙΑΜΟΝΗ

VILLA MELPOMENI, ARKAS INN, AFENTAKIS HOTEL κλπ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Αν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, τότε μπορείτε να πάρετε το ΚΤΕΛ, δηλαδή το δημοτικό λεωφορείο, που κάνει τη διαδρομή Παροικία – Μάρπησσα και Πίσω Λιβάδι (ΚΤΕΛ Πάρου, τηλ.: 2284021395, 2284022273, www.ktelparoy.gr). Το αεροδρόμιο της Πάρου απέχει από τη Μάρπησσα περίπου 11 km.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η είσοδος, στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, δεν επιτρέπετε για αυτοκίνητα ή μηχανάκια. Υπάρχουν δημοτικά parking στα οποία μπορείτε να παρκάρετε και να συνεχίσετε με τα πόδια.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *