Translation

Ο Πύργος Μαυρομιχάλη στο Λιμένι της Μάνης

Ελλάδα Πελοπόννησος

Το Λιμένι βρίσκεται στην Ανατολική Μάνη, και είναι το επίνειο της Αρεόπολης, του Νομού Λακωνίας, στην Πελοπόννησο.


Αποτελεί τον παλαιό οικισμό της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, όπου σώζονται αρκετά κτίσματα, όπως πύργοι, αρχοντικά κλπ, χαρακτηρισμένα σήμερα διατηρητέα κτίρια, με ιστορική αξία. Τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της οικογένειας έχουν ανακαινιστεί και μερικά λειτουργούν ως ξενοδοχεία –εστιατόρια.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

  • ΠΑΛΑΤΙ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

 Ο Πέτρος (Πετρόμπεης) Μαυρομιχάλης, γεννήθηκε στο Λιμένι. Υπήρξε ο τελευταίος Μπέης της Μάνης και οπλαρχηγός του 1821. Η κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη, έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821, όπου μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί  στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, και  αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Το Παλάτι όπου διέμενε ο Πετρόμπεης, ανακαινίστηκε, το 1976, όπως αναγράφετε στην ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί, από τους κληρονόμους της ιστορικής οικογένειας. Το Παλάτι σήμερα παραμένει ακατοίκητο.

Η ταμπέλα αναγράφει τα εξής :

The Ultimate Managed Hosting Platform

«Το Αρχοντικό των Μαυρομιχαλαίων, αναστηλώθηκε με δαπάνη του Κων/νου Πέτρου Μαυρομιχάλη το 1976».

  • Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙ»

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Παλάτι, πάνω στη θάλασσα. Ο ιστορικός Πύργος, θεμελιώθηκε περίπου το 1762, από τον Πιέρρο Μαυρομιχάλη, πατέρα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη(1765-1848). Αποτέλεσε την πρώτη κατοικία του Πέτρου (Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη.

 

 

Ο πέτρινος Πύργος αναφέρεται και ως «Συσσίτιο», διότι ο Πετρόμπεης, σε συνέχεια και της ανέγερσης του «Παλατιού», το διέθετε στους οπλαρχηγούς του, ως τόπο διαμονής και σίτισης. Στο κτίριο διέμεναν οι απόγονοι του Πετρόμπεη, μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα οπότε και εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα την ερήμωσή και κατάρρευση του.

Το 2001 το κτίσμα, πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Α. Παρπαΐρη. Την αναστύλωση του κτίσματος ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Παρπαΐρης & Συνεργάτες (www.parpairis.gr). Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007 προς τιμήν της ηρωικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Σήμερα είναι το ξενοδοχείο  «ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙ», Boutique Hotel, τηλ. : 27330 52400,  www.mavromichalai.gr.

 

 

 

 

 

 

 

  • ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (18ος αι.), όπου στο εσωτερικό  σώζεται ολόσωμη η τοιχογραφία του Αγίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ

Στο Φάρο, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, θα δείτε την προτομή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

 

 

 

 

 

ΛΙΜΕΝΙ – ΦΑΓΗΤΟ

Εκτός από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, για φαγητό και καφέ, θα βρείτε τα εξής :

  • «Ο Τάκης», ψαροταβέρνα, τηλ. : 2733 051327

  • «Κουρμάς», τηλ. : 2733 051458

  • «Τελωνείο», εστιατόριο-bar,τηλ. 2733 052702

  • «Η Οκά», παντοπωλείο – εστιατόριο, τηλ. :2733 051595, www.oka-Limeni.gr

Το παντοπωλείο «η Οκά», εκτός από παραδοσιακά προϊόντα, διαθέτει και εστιατόριο πάνω στην ταράτσα του κτιρίου, με ωραία θέα.

       

ΛΙΜΕΝΙ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το Λιμένι δε διαθέτει παραλίες αλλά μπορείτε να βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά από τα βραχάκια ή από διαμορφωμένες σκάλες. Η παραλία Δεξαμενή είναι πολύ μικρή, με βραχάκια. Ο βυθός έχει ψιλή άμμο και θα δείτε αρκετές  θαλάσσιες χελώνες να κολυμπούν ανάμεσά σας.

        

Προσοχή, οι χελώνες είναι πολύ παιχνιδιάρικες, και μπορεί να σας τραβήξουν, με το βάρος τους, προς το βυθό. Υπήρξε περιστατικό όπου θαλάσσια χελώνα (καλοκαίρι στο Λιμένι) πιάστηκε από το μαγιό κολυμβήτριας και τη τραυμάτισε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε χρόνο, στις 17 Μαρτίου, πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις στην Αρεόπολη (15-17 Μαρτίου), με αφορμή την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821 που σηματοδοτεί την  έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην περιοχή.

ΛΙΜΕΝΙ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Λιμένι απέχει από την Αρεόπολη 5 km, από το Γύθειο 27 km, από την Σπάρτη 72 km, από την Καλαμάτα 83 km, από την Πάτρα 322 km και από την Αθήνα περίπου 278 km.

Από Αθήνα προς Κόρινθο, μέσω της Ολυμπίας Οδού, ακολουθείτε τη διαδρομή προς Τρίπολη- Καλαμάτα. Στη συνέχεια μπαίνετε στην Ε.Ο. Σπάρτης – Γυθείου και στην Επαρ.Οδ. Γυθείου – Αρεόπολης μέχρι την Αρεόπολη.

Όταν φτάσετε στην Αρεόπολη, συνεχίζετε προς την Επαρ.Οδ. Καλαμάτας-Αρεόπολης.

 

 

             

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *