Translation

Παραλία Βόρη, Άνδρος, με εντυπωσιακά ναυάγια στο βυθό

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Βρίσκεται στην Α. πλευρά του νησιού, απομονωμένη, με άγρια ομορφιά, βράχια και βλάστηση από τον ομώνυμο υγρότοπο. Σας περιμένουν πεντακάθαρα νερά, άμμος με λευκά βοτσαλάκια και ένας εντυπωσιακός βυθός με παλιά ναυάγια. Δεν είναι οργανωμένη και θα πρέπει να φέρετε μαζί σας νερό, καφέ, φαγητό κλπ.


Η  παραλία είναι εκτεθειμένη στους  βοριάδες  γι’ αυτό υπάρχουν και τα ναυάγια στο βυθό της. Πλοία που, μετά από βλάβη,  τα παρέσυρε  ο αέρας και τα θαλάσσια ρεύματα  στην ακτή.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Πίσω από τα βράχια της παραλίας θα δείτε ότι έχει απομείνει από το ναυάγιο του πλοίου  «ELINA, πρώην «SEMIRAMIS»  που έχει δώσει και το όνομα στην περιοχή.

             

Το «SEMIRAMIS» προσάραξε εδώ το 1996 αλλά σήμερα καθώς σκουριάζει, σπάει σε κομμάτια και σιγά σιγά βυθίζεται. Πλέον είναι ιδανικό για υποβρύχια εξερεύνηση (με προσοχή, αν δεν έχετε εμπειρία).

Στην παραλία Βόρη, έγιναν γυρίσματα της βραβευμένης ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, Μικρά Αγγλία (2013), η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του και σεναριογράφου της ταινίας, Ιωάννας Καρυστιάνη. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή δυο αδελφών από την Άνδρο, της Όρσας και της Μόσχας, τη δεκαετία του 1930, που αγαπούν τον ίδιο άντρα τον Σπύρο. Ο Σπύρος, καπετάνιος και παντρεμένος πλέον με τη Μόσχα, χάνει τη ζωή του σε ναυάγιο, μαζί με άλλους ναυτικούς από το νησί. Στη Βόρη, με φόντο το ναυάγιο του «SEMIRAMIS», η Μόσχα θρηνεί το χαμό του άντρα της.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ – ΕΛΟΣ ΒΟΡΗΣ

Ο υγρότοπος Βόρης τροφοδοτείται από το έλος Βόρη και από 2 ρέματα, με μόνιμη ροή, που εκβάλουν σ’ αυτό. Η κοιλάδα της Βόρης, έκτασης 141 στρ. έχει πλούσια βλάστηση, με δάση σκλήθρων, ιτιές, λυγαριές, πλατάνια κλπ. Υπάρχουν επίσης νεροχελώνες και πολλά μεταναστευτικά πουλιά, μερικά από τα οποία φωλιάζουν εδώ. Ο υγρότοπος βρίσκεται εντός των ορίων Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (GR4220001), Ζώνης Ειδικής Προστασίας (GR4220028), Καταφύγιου Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 936/Β/1998) και Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά. Ο κοντινή κοιλάδα της Λεύκας έχει επίσης δάση σκλήθρων, κάτι που συναντάται κυρίως στην Άνδρο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΡΗ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Για να πάτε στην παραλία της Βόρης καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο 4Χ4.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΒΟΥΡΚΩΤΗ-ΒΟΡΗ       

 

Η πρόσβαση γίνεται από τα Ρέματα και το καταπράσινο ορεινό χωριό Άρνη (υψόμετρο 500 μ.) όπου ο χωματόδρομος είναι σχετικά καλός.

Εναλλακτικά από το ορεινό χωριό  Βουρκωτή (620 μ.) που είναι ο πιο κοντινός οικισμός στη Χώρα, αλλά με δύσκολο χωματόδρομο (τα δεδομένα αυτά κάθε χρόνο αλλάζουν καθώς εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες). Θα πρέπει να έχετε αρκετή βενζίνη καθώς δεν υπάρχει βενζινάδικο στα κοντινά αυτά χωριά. Η χρήση μηχανής δεν ενδείκνυνται. Στη διαδρομή θα δείτε το ορεινό τμήμα του νησιού, λόφους με λίγα διάσπαρτα σπίτι.

Στη διαδρομή από τη Βουρκωτή προς την παραλία Βόρη θα συναντήσετε βυζαντινά-μεταβυζαντινά εκκλησάκια, όπως του Αγ. Ισιδώρου Βουρκωτής, με ωραία θέα και λίγο πιο πάνω από την παραλία, του Αγ. Νικολάου Βουρκωτής, με λίγες τοιχογραφίες (μετόχι  της  Μονής Αγ. Νικολάου).

Η πρόσβαση στη Βόρη δεν είναι εύκολη, αλλά αξίζει να έρθετε για να χαλάρωση, για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) και για ψαροντούφεκο.

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *