Translation

Παραλία Καντούνι Καλύμνου

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΝΤΟΥΝΙ


Από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, με λεπτή, χρυσαφένια άμμο, ρηχά νερά, κύματα που γλύφουν την αμμουδιά και πεύκα πάνω στη θάλασσα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το γραφικό Καντούνι της Καλύμνου είναι από τα ομορφότερα μέρη του νησιού. Πάνω από το Καντούνι, ο εντυπωσιακός πέτρινος όγκος, με τις κοκκινωπές αποχρώσεις που παίρνει την ώρα της δύσης, μέσα από μια πευκόφυτη κοιλάδα, συναντάει το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου.

Η παραλία βρίσκεται στον οικισμό Πάνορμος και απέχει από την πρωτεύουσα του νησιού, Πόθια, 8,5 km.

Το Καντούνι είναι μέρος που το προτιμούν κυρίως νέοι γι αυτό διαθέτει αρκετά εστιατόρια, καφέ, beach bar και νυχτερινή ζωή. Αν επιλέξετε το Καντούνι για τη διαμονή σας, θα μπορείτε από εδώ να κάνετε πολλές εξορμήσεις σε γειτονικές παραλίες, ημερήσιες εκδρομές σε διπλανά χωριά, όπως οι Μυρτιές και το Μασούρι, στο νησί Τέλενδο αλλά και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Στην παραλία μπορείτε να φτάσετε από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Πολύ κοντά στον οικισμό του Πάνορμου (περίπου 3 km) βρίσκεται και το Αεροδρόμιο της Καλύμνου.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΝΑΡΙΑ

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την παραλία Καντούνι και επειδή τις χωρίζει μόνο ένας βράχος τις αποκαλούν και δίδυμες. Τα Λινάρια είναι μια παραλία, αμμώδης με μικρά βότσαλα, αρκετά πιο ήσυχη και ενδείκνυται για οικογένειες. Προτείνεται για όσους θέλουν να χαλαρώσουν κάτω από τον ήλιο ή στη σκιά των πεύκων.

ΕΘΙΜΑ

Ο Αϊ Γιάννης ο Μελιτσάχας στις Μυρτιές, γιορτάζει το καλοκαίρι, στην Αποκεφάλιση του Ιωάννη του Προδρόμου (29 Αυγούστου). Στο Καντούνι, το βράδυ, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στους κεντρικούς δρόμους, τα παιδιά πηδούν από πάνω και ακολουθεί γλέντι.

Η παλαιοχριστιανική εκκλησία του  Άγιου Ιωάννη του Μελιτσάχα (5ος μ.Χ. αι.), βρίσκεται στην παραλία Μελιτσάχας, δίπλα στο νεότερο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Θα δείτε ερείπια μια μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που είχε κτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου λατρευτικού ναού, δωρικού ρυθμού, αφιερωμένου στον Ποσειδώνα. Στο Νάρθηκα του ναού σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ψηφιδωτό δάπεδο με την επιγραφή «ΚΥΡΙΕ ΒΟΗΘΙ ΤΩ Δ ΑΝΑΤΟΛΙΩ ΤΩ ΚΤΙCΑΝΤΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗΝ ΑΜΗΝ», η οποία χρονολογείται στα τέλη του 5ου  με αρχές 6ου μ.Χ. αι.

ΦΑΓΗΤΟ

Δοκιμάστε τοπικές γεύσεις όπως «μουούρι» (γεμιστό κατσικάκι ή αρνάκι στη γάστρα), ρεβίθια στο φούρνο, ντολμαδάκια, «μιρμιζέλι» (η χωριάτικη σαλάτα Καλύμνου, με παστό ψάρι, μελιτζάνα και κριθαροκουλούρα), «σπινιάλο» (ψαρομεζές), μπακαλιάρος λεμονάτος με πράσα, πιττάκια με μαρίδες, χταπόδι στιφάδο και ντόπιο κρασί. Για γλυκό σας προτείνουμε «σβίγγους»(τηγανίτες με θυμαρίσιο μέλι) και «πουγγιά» (ζύμη με γέμιση μυζήθρας, πασπαλισμένα με κανέλλα).

Στο Καντούνι θα βρείτε πολλά καταστήματα για καφέ και φαγητό, όπως το «Rock and Blues», καφέ-μπαρ, «Domus», εστιατόριο, «Fontana», καφέ-εστιατόριο, «Τα Λινάρια», εστιατόριο, «Kafes & Alati», περιοχή Λινάρια, καφέ-εστιατόριο, «Café Del Mar»,περιοχή Λινάρια, ταβέρνα με ψάρια κ.ά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε :

Kalydna Island Hotel, Καντούνι,  τηλ. : 2243047880-1

ELIES Hotel & PADI 5*Star Dive Resort, Πάνορμος, τηλ.: 2243 047890

Kantouni Beach Hotel, Πάνορμος, τηλ.: 22430 47980, 22430 47981

Elite, Apartmens/Studios, Πάνορμος, τηλ.: 22430 47492, 215 5252395

Alkyonis Hotel Apartments, Καντούνι, τηλ.: 2243047209

Liogerma-Studios Koleti, τηλ.: 697467 9140

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πεζοπορία, Αναρρίχηση, Καταδύσεις, Yoga, Ποδηλασία, Ημερήσια Εκδρομή στο νησί Τέλενδο.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

 

Στο βουνό που περιβάλει το Καντούνι βρίσκεται φωλιασμένο το μικρό εκκλησάκι – ησυχαστήριο του Τίμιου Σταυρού που ήταν παλιά ασκηταριό του Γέροντα Σάββα, του υποτακτικού. Η ανάβαση στο ησυχαστήριο είναι δύσκολη, γίνεται από δύσβατο μονοπάτι, αλλά αν σας αρέσει η πεζοπορία αξίζει να περπατήσετε μέχρι εδώ, για την εκπληκτική θέα από ψηλά. Από το εκκλησάκι, θα βγάλετε τις ωραιότερες αναμνηστικές φωτογραφίες προς το Καντούνι, τον Πάνορμο, που βρίσκεται στα δεξιά, τις Μυρτιές, το Μασούρι, την Τέλενδο και μπροστά σας τη βραχονησίδα της Αγίας Κυριακής, στο κόλπο της παραλίας Καντούνι.

Για περισσότερη πεζοπορία, πληροφορίες στα καταστήματα στο Μασούρι, όπου θα βρείτε σχετικούς χάρτες πεζοπορίας.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΕ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Η Κάλυμνος, θεωρείτε το μέρος με την υψηλότερη συγκέντρωση αθλητικών πεδίων – διαδρομών από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι διαδρομές αυτές βρίσκονται κυρίως Δ. και Ν. του νησιού και υπολογίζονται σε 3.000. Για τη διάνοιξη των διαδρομών χρησιμοποιούνται σύγχρονα ανοξείδωτα υλικά, στα οποία γίνεται τακτικά συντήρηση. Οι περισσότερες διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες, με βύσματα και οι κορυφές τους είναι εξοπλισμένες με αλεξικέραυνα. Το σύστημα αξιολόγησης είναι το Γαλλικό και οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν από 4c, για τις εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και 9c, για τους έμπειρους αναρριχητές.

Οι διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης, είναι κυρίως «μιας σχοινιάς», δυσκολίας από 4 – 9 βαθμών και εύκολα προσβάσιμες από μονοπάτια. Οι περισσότερες διαδρομές της «μιας σχοινιάς» κυμαίνονται μεταξύ 20-30 μ. αλλά υπάρχουν και διαδρομές που φτάνουν τα 50-60 μ. Στην Κάλυμνο, ετησίως, ανοίγονται περίπου 100 – 150 νέες διαδρομές, από Έλληνες και ξένους αναρριχητές, με τις πιο γνωστές να είναι «μιας κορυφής».

Κάθε χρόνο, το μήνα Οκτώβριο, γίνεται στο νησί το Φεστιβάλ Αναρρίχησης, «Kalymnos Rock Climbing Festival» (πληροφορίες τηλ.: 2243059445).

Στο νησί υπάρχει κλειστή πίστα αναρρίχησης (ιδιωτική), για αρχάριους και προχωρημένους αναρριχητές (πληροφορίες τηλ.: 22430 47437, 6949027077, www.climbinkalymnos.com ).

Οι αναρριχητικές περιοχές της Καλύμνου μπορούν να χωριστούν σε 4 περιοχές, όπως φαίνεται στο χάρτη.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκαρών και διαδρομών βρίσκεται Δ. του νησιού, πάνω από τα χωριά Μυρτιές, Μασούρι, Πάνορμος και Αρμεός, γι αυτό τις προτιμούν οι περισσότεροι αναρριχητές. Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί οι τομείς μπορούν να προσεγγιστούν από το Μασούρι με τα πόδια (20 – 35 λεπτά περπάτημα). Πολλά από τα μεγάλα βράχια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και τα ονόματα αυτών είναι : Grande Grotta, Πανόραμα, Απόγευμα, Οδύσσεια, Ποιητές, Καλύδνα, Ιάννης και Δίας.

Ο κεντρικός βράχος, η «Grande Grotta», είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή προεξοχή στην Κάλυμνο. Είναι δύσκολης διαδρομής και χωρίζεται σε τρεις τομείς, καθένας με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα δρομολόγια ξεκινούν από αριστερά, στον τομέα «Απόγευμα», ο οποίος οφείλει το όνομά του στο το γεγονός ότι παραμένει στη σκιά μέχρι το μεσημέρι. Ο τομέας χαρακτηρίζεται από την τεράστια γωνιά του και προσφέρει περίπου 20 εύκολες διαδρομές, σε ακατέργαστο βράχο. Στα δεξιά του «Grande Grotta» βρίσκεται ο τομέας «Πανόραμα», με τις ελαφρώς προεξέχουσες διαδρομές, με 30 μ. απόλυτης αντοχής.

Για να φτάσετε εδώ θα αναχωρήσετε από το Μασούρι, ακολουθώντας το μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια, από το Hotel Filoxenia προς τον ελαιώνα. Για να πάτε στο «Απόγευμα» κάνετε αριστερά και για το «Πανόραμα», δεξιά (20 λεπτά περπάτημα). Αν μένετε στο Καντούνι, στα Λινάρια ή τον Πάνορμο μπορείτε να προσεγγίσετε μέσα σε λίγα λεπτά, με ένα σκούτερ, τα συγκεκριμένα αναρριχητικά πεδία.

Επίσης το νησί Τέλενδος, που απέχει, μόνο 10 λεπτά με το πλοίο από το λιμάνι των Μυρτιών έχει εξελιχθεί αρκετά τελευταία, σε σχέση με νέες διαδρομές.

Μια άλλη γνωστή περιοχή αναρρίχησης είναι Β. και ΒΔ. της Καλύμνου, γύρω από τα γραφικά χωριά Αργινώντας, Σκαλιά και Εμπορειός. Από το Καντούνι και το Μασούρι μπορείτε εύκολα με σκούτερ, να φτάσετε και σε αυτά τα αναρριχητικά πεδία. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία, όπως το Ghost Kitchen, Arginonta, Arhi, Kastri, Palace, Styx κλπ.

Ο μεγάλος βράχος «Ghost Kitchen» έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του μια τεράστια θολωτή στέγη – σπήλαιο, γεμάτη σταλακτίτες και ταφούς. Οι σταλακτίτες προεξέχουν από τον βράχο, σε κάθε πλευρά της οροφής υπάρχουν πλάκες, μεσαίας δυσκολίας και η γκρίζα πλάκα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω και δεξιά, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η πρόσβαση γίνεται πριν από το χωριό Σκαλιά, στο σήμα «Ghost Kitchen», ακολουθώντας το χωματόδρομο (περίπου 100 μ.).

Η Ν. και Α. πλευρά της Καλύμνου είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή, από άποψη αναρρίχησης. Τα αναρριχητικά πεδία είναι στα χωριά ΒοθύνοιΒλυχάδια και Βαθύ. Ο βράχος αναρρίχησης της Καλύμνου, είναι ασβεστολιθικός, άριστης ποιότητας, άθικτος και σε ορισμένα μέρη κάπως αιχμηρός. Το στυλ της αναρρίχησης έχει τα πάντα, από σταλακτίτες και ταφούς, σε απότομο και προεξέχοντα τοίχο έως ευαίσθητες πλάκες και αντλητικούς τοίχους, με τσέπες και μικρότερα χαρακτηριστικά tufa (πληροφορίες :  Kalymnos Climing Guide, 2243047387).

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Η Κάλυμνος είναι ένας από τους πιο γνωστούς χώρους καταδύσεων στην Ελλάδα. Το νησί ήταν φημισμένο για τη σπογγαλιεία των κατοίκων και το εμπόριο των φυσικών σφουγγαριών, μέχρι τη δεκαετία του 1980. Αποτελούσε το κυριότερο εισόδημα των κατοίκων του νησιού, μέχρι που ανακαλύφθηκε η αναρρίχηση, προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 και τότε ο τουρισμός έδωσε μια νέα ώθηση στο νησί. Ο βυθός της Καλύμνου και της Τελένδου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολλές εναλλαγές, όπως βράχοι, ύφαλοι, σπηλιές, κοιλώματα. Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο νησί από το Δήμο, το Διεθνές Καταδυτικό Φεστιβάλ, «Kalymnos Diving Festival», συνήθως προς το τέλος Αυγούστου (πληροφορίες τηλ.: 2243059056).

Το «Καταδυτικό Κέντρο ΚΑΛΥΜΝΟΣ» είναι ένα 5 αστέρων PADI Καταδυτικό Θέρετρο (Νο S-35718), με έδρα το Hotel ELIES, στον Πάνορμο. Οργανώνει καταδύσεις, με πιστοποιημένους δύτες, στα πιο εντυπωσιακά σημεία της Καλύμνου (πληροφορίες: KALYMNOS Diving Center, Ξενοδοχείο ΕΛΙΕΣ, Πάνορμος, τηλ.: 2243047890, 6973015550, 6938683653).

Στο καταδυτικό κέντρο «Kalymnos Scuba Diving Center» σας περιμένει ο κ. Κουμπάρος Μιχάλης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των καταδύσεων. Για αρχάριους και μικρά παιδιά γίνονται μαθήματα στην πισίνα του Kalydna Hotel, στο Καντούνι (πληροφορίες τηλ.: 22430 48287).

Αν δε σας αρέσουν οι οργανωμένες καταδύσεις, οι βραχώδεις ακτές του νησιού είναι εξαιρετικές για ψαροντούφεκο καθώς υπάρχουν αρκετά βράχια και ξέρες στο βυθό.

YOGA ΣΤΟ ΚΑΝΤΟΥΝΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Για τους λάτρεις του αθλήματος διοργανώνονται μαθήματα Yoga, μετά από επικοινωνία, στο Kalydna Hotel (πληροφορίες τηλ.: 2243047880-1).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Ο παράκτιος δρόμος από το Μασούρι προς το χωριό Εμπορειός είναι άσφαλτος και κατάλληλος για ποδηλασία (περίπου 15 km).  Αν έχετε ποδήλατο βουνού μπορείτε να συνεχίσετε μέσα από το χωματόδρομο, από το Εμπορειός προς το ΒΔ. ακρωτήρι. Τα ποδήλατα μπορείτε να τα νοικιάσετε στα καταστήματα ενοικίασης σκούτερ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΝΔΟ

Η Τέλενδος είναι ένα μικρό γραφικό νησί, με λίγους κατοίκους, χαρακτηριστικά λευκά σπίτια και όμορφες παραλίες. Ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, ως φυσικός οικότοπος και αποτελεί καταφύγιο άγριων πουλιών.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΝΔΟ

Η Τέλενδος ενδείκνυται για πεζοπορία καθώς δεν έχει οδικό δίκτυο. Αν σας αρέσει το περπάτημα τότε στη Βλυχάδα θα δείτε λείψανα από  υστερορωμαϊκό εργαστήριο κεραμικής, στα Θολάρια ή Πεύκι, υπέργειους τάφους και στο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου, ερείπια του οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού και λείψανα φυλακείου. Θα κολυμπήσετε στις παραλίες Πόθα (10 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι), Παραντάιζ (εδώ θα βρείτε και γυμνιστές), Χόχλακας, Πνιγμένος και πριν φύγετε θα δοκιμάσετε «μουούρι» δηλαδή ντόπιο κατσικάκι ή αρνάκι στη γάστρα και φυσικά φρέσκα ψάρια. Τα καΐκια που θα σας πάνε στην Τέλενδο φεύγουν από τον προβλήτα των Μυρτιών και τα δρομολόγια είναι συχνά και καθημερινά.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Η Κάλυμνος, είναι ένα νησί του Νότιου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά της Κω και της Λέρου. Η πρωτεύουσα του νησιού, Πόθια (Pothia), απέχει 190 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά και η σύνδεση γίνεται με το Blue Star Ferries, γραμμή Πειραιάς-Πάτμος-Λέρος-Κάλυμνος-Κως-Ρόδος (12 ώρες). Η Πόθια συνδέεται επίσης με το Μαστιχάρι της Κω, με τοπικά πλοία.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Καλύμνου συνδέεται με το Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και με τα τοπικά αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω και της Αστυπάλαιας. Από το νησί της Κω, υπάρχουν αρκετές πτήσεις charter, από και προς τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δήμος Καλύμνου, τηλ. : 22430-59141, 2243041209, 2243041206

Λιμεναρχείο Καλύμνου, τηλ. : 2243024444, 2243041133

Λιμεναρχείο Κω, τηλ. : 2242026594

Αεροδρόμιο Καλύμνου, τηλ. : 2243059302, 2243048602

Διεθνές Αεροδρόμιο Κω «Ιπποκράτης», τηλ. : 2242056000, 2242051591, 2242051567

ANEM FERRIES, τηλ. : 22430 51630, για δρομολόγια Πόθια – Μαστιχάρι

Ταξί Καλύμνου, τηλ. : 2243050300

Αναρριχητικό Κατάστημα «WILD SPORTS», Αρμεός, τηλ. : 2243047048

Kalymnos Climing Guide, τηλ. : 22430 47437, www.climbinkalymnos.com

Kalymnos Diving Center, τηλ. : 2243047890,6973015550, 6938683653, www.kalymnosdiving.gr

Kalymnos Scuba Diving Center, τηλ. : 22430 48287

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *