Translation

Παραλία Ψάθας

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις

Η Ψάθα είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πατέρας, πολύ κοντά στην παραλία Αλεποχωρίου (3,5 km), στον Κορινθιακό Κόλπο. Ανήκει στο Δήμο Μάνδρας –Ειδυλλίας, της Δ. Αττικής.


Η παραλία της Ψάθας είναι αρκετά μεγάλη, με βότσαλο, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, που παρέχονται δωρεάν από τα beach bar, και με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

          

Στον οικισμό θα βρείτε εστιατόρια και ψαροταβέρνες, όπως στο γραφικό λιμανάκι που σχηματίζεται από το Ακρωτήρι Μύτικας Ψάθας.

    

Η παραλία είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και τα ΣΚ, που γεμίζει με κόσμο από το πρωί, θα βρείτε αρκετό ελεύθερο χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας, κυρίως στις δυο άκρες της.

Η ονομασία Ψάθα πιστεύεται ότι προέρχεται από τις πολλές ψάθες που φύτρωναν στην περιοχή, λόγω του Υγρότοπου της Ψάθας, δηλαδή του παράκτιου έλους που υπήρχε πριν από χρόνια και σήμερα έχει σχεδόν αποξηραθεί. Κατά την αρχαιότητα η Ψάθα λεγόταν Πάνορμος, δηλαδή ασφαλές λιμάνι.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους (έλος) και του μικροκλίματος της περιοχής, μετά τη δύση του ήλιου (και όχι μόνο), κάνουν την εμφάνισή τους και τα κουνούπια.

     

Αν έχετε δικό σας σκάφος η ακτογραμμή προς το Ακρωτήρι Μύτικας Ψάθας (προς το λιμανάκι) διαθέτει δυο πανέμορφες και απομονωμένες παραλίες. Τη μικρή, Μυστική παραλία, με ψιλό χαλικάκι, λίγα πεύκα και βράχια, ιδανική για ψαροντούφεκο.

     

Στη συνέχεια βρίσκεται η πανέμορφη παραλία, Βοτσαλωτό, μέσα σε κολπίσκο, κάτω ακριβώς από τον οικισμό Μύτικας, στο λόφο του όρους Πατέρας. Μεγάλη παραλία, με ψηλό χαλικάκι στην ακτή, βότσαλο στο βυθό, γαλαζοπράσινα νερά, πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και πλούσια βλάστηση, λόγω του ρέματος.

     

ΨΑΘΑ –ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Από Αθήνα θα φτάσετε στην Ψάθα, περνώντας από τα Μέγαρα και το Αλεποχώρι, μέσω της  Επαρχ. Οδ.  Μεγάρων-Αλεποχωρίου (απέχει από Αθήνα περίπου 66 km).

Στη συνέχεια από την παραλία Αλεποχωρίου (δηλαδή το Κάτω Αλεποχώρι) μέσω της  Επαρχ. Οδ. Αλεποχωρίου-Ψάθας –Βιλίων, θα φτάσετε πολύ εύκολα, στην παραλία της Ψάθας.

Από το τέλος της παραλίας Αλεποχωρίου και μέχρι την αρχή της παραλίας Ψάθας, η απόσταση είναι περίπου 3,5 km. Για να φτάσετε στην άλλη πλευρά της παραλίας, προς το λιμανάκι,  θα οδηγήσετε ακόμα 1,5 km, μέσα στην πυκνή βλάστηση του υγρότοπου, για να βρεθείτε στον παραλιακό δρόμο του οικισμού (κυκλική πορεία καθώς είναι μονής κατεύθυνσης, από Βίλια προς Ψάθα).

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη και η πιο γρήγορη διαδρομή, καθώς ο δρόμος περνάει δίπλα από τη θάλασσα (κάτω από τον επιβλητικό βράχο, ύψους 130 μ.)

Μια εναλλακτική διαδρομή για να πάτε στην Ψάθα είναι από το Δήμο Μάνδρας –Ειδυλλίας, στον οποίο ανήκει διοικητικά, μέσω της ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών και τα Βίλια.

Μόλις φτάσετε στα Βίλα, συνεχίζεται προς Πόρτο Γερμενό μέχρι να βρείτε τη διασταύρωση, και να στρίψετε αριστερά, προς  Ψάθα (υπάρχει με πινακίδα).

     

Πανέμορφη διαδρομή, μέσα στο πυκνό πευκοδάσος του όρους Πατέρας (υψόμετρο περίπου 1.100 μ.) όπου στη θέση Μάλια Ψάθας  (αρβανίτικα μάλια = κορυφή) και σε υψόμετρο 560 μ., θα έχετε πανοραμική θέα του Όρμου της Ψάθας και του Κορινθιακού Κόλπου (υπάρχει μια μικρή διαπλάτυνση όπου μπορείτε να σταθμεύσετε για φωτογραφίες).

Η διαδρομή από Βίλια προς Ψάθα θεωρείται πιο δύσκολη, και την προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι από τα γειτονικά χωριά, καθώς ο δρόμος έχει αρκετές κλειστές στροφές (φουρκέτες).

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ – ΨΑΘΑΣ

Η  Επαρχ. Οδ. Αλεποχωρίου-Ψάθας –Βιλίων, στο τμήμα παραλία Αλεποχωρίου-παραλία Ψάθας, δηλαδή τα 3,5 Km οδήγησης κάτω από τον ψηλό ασβεστολιθικό βράχο των 130 μ., θεωρούνται αρκετά επικίνδυνα.

Το χειμώνα, και μετά από έντονες βροχοπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείνει ο δρόμος, για λόγους επικινδυνότητας.

Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τα μεγάλα κύματα χτυπούν με μανία στα βράχια, μεταφέρουν εκτός από νερά και χαλικάκια από το βυθό, που πέφτουν με δύναμη πάνω στα διερχόμενα αυτοκίνητα (το χειμώνα η κίνηση στο δρόμο αυτό είναι περιορισμένη).

Η διάνοιξη του παραλιακού δρόμου έχει βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής καθώς, παλαιότερα, για να φτάσει κάποιος από την Ψάθα στο Αλεποχώρι (και αντίστροφα) έπρεπε να διασχίσει τον ορεινό όγκο.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *