Translation

Παραλίες Λάρισας, οι μαγευτικές παραλίες στη σκιά του Κισσάβου

Ελλάδα Θεσσαλία

Στη σκιά του ορεινού όγκου του Κισσάβου (Όσσα), στο Αιγαίο, θα βρείτε υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πλατάνια πάνω στην άμμο, ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, beach bar και οικισμούς που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.


Οι παραλίες του Κισσάβου θεωρούνται και η Χαβάη της Ελλάδας, λόγω του αέρα, καθώς βρίσκονται στο κέντρο του ΒΑ. Αιγαίου.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • Πηγάδι Pigadi beach

Θεϊκή παραλία, ήσυχη, άμμος και ψιλό χαλικάκι, όχι οργανωμένη, με πολλά ψηλά πλατάνια για σκιά, γι’ αυτό και την προτιμούν κατασκηνωτές. Η πρόσβαση γίνεται από ένα στενάκι με φυτά που μοιάζει σα να μπαίνεις σε πηγάδι ! (το όνομα της παραλίας).

   

Θα αφήσετε το αυτοκίνητο πάνω στο δρόμο, και στη συνέχεια, περνώντας δίπλα από το συγκρότημα κατοικιών  κατεβαίνετε μερικά σκαλοπάτια και φτάνετε στην παραλία.

  • Καλύβι, δίπλα στο Πηγάδι

Δίπλα στο Πηγάδι βρίσκεται το Καλύβι, Ένα μικρό παλιό καλύβι μέσα σε ελιές, που έδωσε και το όνομα στη μικρή παραλία. Ήσυχη καθώς δεν είναι οργανωμένη, με λίγα δέντρα για σκιά, βότσαλο και μεγάλες πέτρες τόσο στην ακτή όσο και μέσα στη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια και από χωματόδρομο.

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Ψαρόλακας

Μικρή παραλία, πανέμορφη, δημοφιλής στους νέους λόγω του beach bar «Psarolakas beach» με στρώματα δίπλα στη θάλασσα. Ψιλό βοτσαλάκι στην ακτή και πέτρες στη θάλασσα, πολύ πράσινο και  ψηλά δέντρα που προσφέρουν  δροσιά.

    

Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί με δυο τρόπους. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο πάνω στον κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια να  κατηφορίσετε με τα πόδια το χωματόδρομο (περίπου 150 μ.) Μπορείτε να κατηφορίσετε το χωματόδρομο με το αυτοκίνητο και να προσπαθήσετε να βρείτε χώρο να παρκάρετε κάπου κάτω από τα δέντρα (δύσκολο τον Αύγουστο). Ο χωματόδρομος είναι στενός και αν διασταυρωθείτε με άλλο αυτοκίνητο που ανηφορίζει από την παραλία τα ανοίγματα είναι μόνο 2-3.

  • Κουτσουπιά, παραλία και οικισμός

Αρκετά μεγάλη παραλία, ψιλό χαλικάκι, βαθιά και κρύα νερά (στις αρχές Ιουνίου είναι συνήθως πιο κρύα), πλατάνια, θάλασσα με αρκετά αλμυρό νερό, πολύ κόσμο, οργανωμένη μπροστά στα, beach bar «Mare», «Αιώρα», «Pareo», «Skipper»,  κλπ. Στον οικισμό της Κουτσουπιάς, που πήρε το όνομά του από τις πολλές κουτσουπιές, δέντρα με ωραία μωβ λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη, θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, mini market αλλά και για φαγητό υπάρχει η ψαροταβέρνα «Ο Μπέμπης», η ταβέρνα του ομώνυμου ξενοδοχείου «Bebis».

  • Μονόπετρα, στην Κουτσουπιά

Δίπλα στο «Bebis» βρίσκεται  μια ήσυχη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά και μικρό λιμανάκι που κάθε πρωί τα καΐκια φέρνουν εδώ τα φρέσκα ψάρια για τις ταβέρνες της περιοχής.

Πίσω από το λιμανάκι θα δείτε το παλιό Μοναστήρι της Μονόπετρας (11ος αι.).

  • Πεζοβολίστρα, μεταξύ Παλουριάς και Κουτσουπιάς

Βότσαλο και μεγάλες εντυπωσιακές πράσινες πέτρες στην ακτή και στο βυθό. Θα φτάστε κατεβαίνοντας τα σκαλάκια.

  • Παλιουριά, Ν. της Πεζοβολίστρας, οικισμός και παραλία

Παραλία μήκους 500 μ., δίπλα στο δρόμο, σκιά από πλατάνια και άμμος με ψιλό βοτσαλάκι. Ο οικισμός διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, mini market  κλπ.

Πάνω από τον οικισμό και μέσα σε πλατάνια βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, θρησκευτικό  πανηγύρι στις 17 Ιουλίου.

  • Κόκκινο Νερό, 2 km Β. της Κουτσουπιάς, οικισμός, παραλία και ιαματικές πηγές

Ο οικισμός είναι πολύ δημοφιλής, συγκεντρώνει πολύ κόσμο, καθώς διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, mini market  και το φούρνο «Red Bakery».

Η παραλία του Κόκκινου Νερού είναι πάνω στο δρόμο, όχι κάτι το ιδιαίτερο, με βότσαλο. Υπάρχει μια δεύτερη παραλία, πιο ήσυχη, πίσω από τα βράχια, αμμώδης.

Το Κόκκινο Νερό είναι γνωστό για τις ιαματικές πηγές του, με το ευεργετικό νερό να ρέει, αρχικά, κρυστάλλινο και διάφανο από τις βρύσες (πόσιμο).

           

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος, λίγο πιο έξω από το χωριό (υπάρχει πινακίδα) θα βρείτε φυσικές και  τεχνητές κοιλότητες, τις «κολυμπήθρες», όπου μπορείτε να κολυμπήσετε.

      

Το νερό εδώ είναι κόκκινο, θολό από τα διάφορα άλατα και παγωμένο έως κρύο (ανάλογα την ώρα).

  • Πλατιά Άμμος, στην Καρίτσα

Μεγάλη παραλία, αρκετά δημοφιλής, αμμώδης, με πλατάνια για σκιά, και μεγάλο παρκινγκ. Το beach bar- εστιατόριο «ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ» διαθέτει δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά από το εστιατόριο. Στην παραλία θα βρείτε και την ταβέρνα «Πλατύς».

  • Βελίκα-Κάτω Σωτηρίτσα-Αγίοκαμπος, οικισμοί, παραλίες

Τρείς συνεχόμενες παραλίες, συνολικού μήκους 14 km, πολύ δημοφιλείς, που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Αμμώδεις, οργανωμένες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, γήπεδα βόλεϊ, ταβέρνες, beach bar. Οι τρεις οικισμοί διαθέτουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα, καταστήματα, υπαίθριους πάγκους με ρούχα, παπούτσια, είδη για τη θάλασσα κλπ, mini market κ.ά. Στη Βελίκα θα βρείτε για φαγητό το ελληνικό εστιατόριο «Μουράγιο», το μοντέρνο ιταλικό «If Fiore» (στην παραλιακή οδό, μέσα σε αυλή) και πολλά beach bar όπως ο «Ηλιάτορας», το «Σπιτάκι» για καφέ και ποτό κ.ά. Στην κορυφή το Κάστρο Βελίκας, κτισμένο στη θέση της Αρχαίας Μελίβοιας (4ος αι.), με παλαιοιχριστιανική οχύρωση (6ος αι.) έκτασης 21 στρεμμάτων. Δίπλα στο Κάστρο, βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με ωραία θέα.

Η Κάτω Σωτηρίτσα, βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες  ΒελίκαΑγιόκαμπο, και είναι λίγο πιο ήσυχη καθώς δεν έχει πολλά beach bar.

Στον Αγίοκαμπο θα βρείτε ταβέρνες, beach bar, καταστήματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και το κάμπινγκ «FILOXENIA» (τηλ. : 24940 51310). Η παραλία του Αγίοκαμπου βρίσκεται Ν. του Κισσάβου και ξεκινάει από το Δάσος Πολυδενδρίου, κάτω από τον ορεινό όγκο του Μαυροβουνίου.

Από το λιμάνι του Αγιόκαμπου μπορείτε να κάνετε θαλάσσια περιήγηση με φουσκωτό στις παραλίες του Αιγαίου, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα, και στις Σπηλιές του Βένετου και του Αιγέα (πληροφορίες παράρτημα Trekking Hellas Α. Θεσσαλίας στη Βελίκα, τηλ. : 24940 51809, 6981 455226).

  • Ρακοπόταμος- Rakopotamos Beach

Εκπληκτική παραλία, αμμώδης, με πολύ πράσινο, με λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, βραχάκια για απομόνωση και το beach bar LOLA.

     

  • Παπακώστα Πολυδενδρίου

Αμμώδης, κρυστάλλινα νερά, κουμαριές για σκιά και ομπρέλες και ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν τη μισή παραλία.

  • Στόμιο, Β., μετά το Κόκκινο Νερό, οικισμός, λιμάνι, παραλία.

Στόμιο από το παλιό τουρκικό όνομα του χωριού Τσάγεζι, που σημαίνει το «στόμα του ποταμού» καθώς το Δέλτα Πηνειού βρίσκεται εδώ. Μεγάλος οικισμός με λιμανάκι κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο που απέχει 40 km από τη Λάρισα.

Η παραλία Στομίου, είναι αμμώδης, με ρηχά νερά, πολύ κόσμο, οργανωμένη, με beach bar και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, αγώνες ξυλορακέτας κλπ.

Ο οικισμός διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και το κάμπινγκ Στόμιο μπροστά στη θάλασσα, https://campingstomio.gr.

Το καλοκαίρι στο Στόμιο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στα πλαίσια της «Γιορτής της Θάλασσας», προς το τέλος Ιουλίου.

  • Αλεξανδρινή, Β. μετά το Στόμιο και δίπλα στο Δέλτα του Πηνειού

Καταπληκτική παραλία με τεράστια αμμουδιά, ήσυχη, με ελάχιστες ομπρέλες και ξαπλώστρες  μπροστά στο beach bar «mosquito».

Το βράδυ δεκάδες ψαράδες με καλάμια στο χέρι ψαρεύουν εδώ που σμίγει το γλυκό νερό του ποταμού με το αλμυρό της θάλασσα. Στη συνέχεια ανάβουν φωτιές και ψήνουν τα ψάρια που έβγαλαν. Αυτό το ωραίο θέαμα θα τα δείτε και στις άλλες παραλίες κυρίως σε αυτές που βρίσκονται κοντά στους οικισμούς.

  • Δέλτα του Πηνειού, στο Στόμιο

Ο Πηνειός, το γνωστό ποτάμι της Θεσσαλίας (μήκους 216 km), πηγάζει από την Πίνδο, διασχίζει την Κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλει στο Αιγαίο, κοντά στην παραλία Μεσάγγαλα.

Για εναλλακτικές  δραστηριότητες στο ποτάμι απευθυνθείτε στο παράρτημα Trekking Hellas Α. Θεσσαλίας στη Βελίκα, τηλ. : 24940 51809, 6981 455226.

Η πρόσβαση στο μαγευτικό Δέλτα Πηνειού γίνεται από τον οικισμό Στόμιο, μέσα σε πλατάνια και εκτάσεις με ηλιοτρόπια.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

  • Μελίβοια (ή Μελιβοία ή Αθανάτη), στην πλαγιά πάνω από τη Βελίκα

Γνωστό καστανοχώρι, κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. που πήρε το όνομά του από την Αρχαία Μελίβοια, την πατρίδα του μυθικού ήρωα Φιλοκτήτη. Θα έρθετε το πρωί για να θαυμάσετε την ωραία θέα στο Αιγαίο ή για φαγητό το βράδυ καθώς το μεσημέρι εδώ όλα είναι κλειστά. Θα βρείτε το ψητοπωλείο «Η Αθανάτη», με σούβλες και φαγητά της ώρας, το «La Gantem», για πίτσα, μακαρονάδες (μόνο βράδυ) και ένα καφενείο-bar. Η πρόσβαση γίνεται από τη Βελίκα που απέχει περίπου 7,5 km (η πινακίδα είναι δυσδιάκριτη, χωμένη μέσα στα δέντρα).

Μετά τη διασταύρωση και την  ταβέρνα «Τα Πλατάνια» συνεχίζετε ανηφορική πορεία  με στροφές. Στη διαδρομή  βρίσκεται και το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Βελίκας, μέσα στο δάσος.

Για River Trekking  στο «Ρέμα της Τσουβάλας», που ξεκινάει από τη Μελίβοια προς την παραλία Βελίκας, απευθυνθείτε στο παράρτημα Trekking Hellas Α. Θεσσαλίας στη Βελίκα,, τηλ. : 24940 51809, 6981 455226.

Για Canyoning στο Φαράγγι της Καλυψούςστο παράρτημα Trekking Hellas Α. Θεσσαλίας στη Βελίκα,, τηλ. : 24940 51809, 6981 455226

  • Αγιά

Ένα χωριό που είναι διάσημο για τον κάμπο με καλλιέργειες κυρίως κερασιές, αχλαδιές, μηλιές και καστανιές.  Το καλοκαίρι η συγκομιδή των κερασιών γίνεται νωρίς και αν έρθετε μετά τον Ιούνιο θα αγοράσετε κεράσια από άλλη περιοχή της Ελλάδας!

Η Αγιά απέχει 36 km από τη Λάρισα και είναι κτισμένη σε χαμηλό υψόμετρο (200 μ.). Στα αξιοθέατα το  Κειμηλιοφυλάκιο του Ναού του Αγίου Αντωνίου, το Αρχοντικό Αλεξούλη (18ου  αι.) που στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή Αγιάς και το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Αγιάς, στο δρόμο προς Ανω Σωτηρίτσα και Μελιβοία. Από τον Αγιόκαμπο προς Αγιά (10 km Α. από την Αγιά) στα Δ. του Μαυροβουνίου θα συναντήσετε τα Ασκηταριά των Αγίων Αναργύρων (1588), μέσα σε βράχους με τοιχογραφίες 17ου αι. Ο Κίσσαβος λέγεται και «Όρος των Κελίων» από τις πολλές σκήτες  που υπήρχαν εδώ από τον 11ο αι.

  • Μεταξοχώρι 2 km από την Αγιά

Διαθέτει μια μικρή γραφική πλατεία γεμάτη πλατάνια και αξιόλογα αρχοντικά (19ου αι.) από την εποχή της οικονομικής ακμής του εμπορίου του μεταξιού και της υφαντουργίας. Στα αξιοθέατα το παλιό Παρθεναγωγείο, σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο, το μικρό μοναστηράκι των Εισοδίων της Θεοτόκου με τοιχογραφίες του 1797 και το Αρχοντικό των Φαβρ, που βοήθησαν τους κατοίκους σ την επεξεργασία του μεταξιού (στην είσοδο του χωριού). Σήμερα οι κάτοικοι στο Μεταξοχώρι Αγιάς ασχολούνται με την παραγωγή των κερασιών γι’ αυτό και η «Γιορτή Κερασιού» στις αρχές Ιουνίου, με πανηγύρι όπου προσφέρονται δωρεάν φρέσκα κεράσια.

Πρόσβαση από Αγιά προς Μεταξοχώρι (2 km) και Μεγαλόβρυσο (7 km), ένας παραδοσιακός οικισμός στα 600 μ. υψόμετρο με αξιοθέατο το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής, τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου (χωρίς μοναχούς).

  • Καρίτσα ή Καρύτσα, στο λόφο πάνω από το Κόκκινο Νερό

Ημιορεινό χωριό, με ωραία διαδρομή μέσα στα πλατάνια. Είναι διάσημο για τα κάστανα και τη «Γιορτή Κάστανου», που γίνεται στα μέσα Οκτωβρίου, με γλέντι, παραδοσιακούς χορούς  και δωρεάν κάστανα. Για φαγητό προτιμήστε  το παραθαλάσσιο οικισμό, Κόκκινο Νερό.

  • Φαράγγι Καλυψώ, στο Κόκκινο Νερό

Με καταρράκτες και λιμνούλα που θα δείτε μόνο το χειμώνα γιατί το καλοκαίρι είναι στεγνό (το νερό εξαρτάται και από τις βροχές που θα πέσουν το χειμώνα). Για Canyoning στο Φαράγγι της Καλυψούς, στο παράρτημα Trekking Hellas Α. Θεσσαλίας στη Βελίκα,, τηλ. : 24940 51809, 6981 455226. Θα φτάσετε με αυτοκίνητο και μετά με τα πόδια (20’) ή από μονοπάτι (1,5 ώρα) από το Κόκκινο Νερό μόνοι σας ή οργανωμένα με την Trekking Hellas ή μόνοι σας.

  • Άνω Σωτηρίτσα

Βρίσκεται στα 420 μ. πάνω από τη Βελίκα και θα έρθετε για φαγητό στην πλατεία με τα πλατάνια, και στις ταβέρνες «ΕΛΙΑ» και «Κάπιστα».

  • Μονή Κομνηνείου ή Μοναστήρι Άγιος Δημήτριος, στο Στόμιο

Το Μοναστήρι Άγιος Δημήτριος ή Μονή της Παναγίας του Οινοκομείου ή Μονή Κομνηνείου δεσπόζει πάνω από την παραλία του Στόμιου, σε υψόμετρο 180 μ.

     

Το Καθολικό της παλιάς Μονής (14ου αι.), αθωνικού τύπου, με αξιόλογες τοιχογραφίες (1758) που διατηρούνται στα παρεκκλήσια της Μονής,  καταστράφηκε από φωτιά  το 1868, όπως και η Μονή, η οποία στη συνέχεια ερήμωσε και αναστηλώθηκε πρόσφατα από την 7 Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Κάτω από το Καθολικό της παλαιάς Μονής βρέθηκε το Καθολικό που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Το νεότερο Μοναστήρι, με περίβολο και κελιά είναι κτισμένο την τελευταία 15ετία. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου (τηλ. : 24950 91220, ανοικτά μόνο απόγευμα). Η πρόσβαση στη Μονή είναι πολύ εύκολη από το Στόμιο  (υπάρχει πινακίδα).

  • Δασόκτημα Πολυδενρίου, στον Αγιόκαμπο

Το πρώην Βασιλικό Δάσος Πολυδενρίου, στο βουνό Μαυροβούνι, είναι ένα οργανωμένο κτήμα 35 χιλιάδων  στρεμμάτων, με σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας, ποδηλατόδρομους, χώρους πικ-νικ αποτελεί σήμερα καταφύγιο άγριας ζωής. Στο δάσος υπάρχουν και  δυο  εκκλησίες της Παναγίας  του 16ου αι.

  • Κοιλάδα Τεμπών -Ραψάνη-Αμπελάκια

Αν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε πιο μακρινούς οικισμούς από το παραλιακό μέτωπο, αξιόλογα χωριά είναι τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά  στην  Κοιλάδα των Τεμπών. Η πρόσβαση γίνεται από το Στόμιο και την Επαρχ. Οδό Αγιάς-Ομολίου.

Η Κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται περίπου 25 Km B. της Κουτσουπιάς Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μας» Ραψάνη Τεμπών Λάρισας-Μουσείο Αμπέλου & Οίνου».

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι παραλίες που βρίσκονται κάτω από τον ορεινό όγκο του Κισσάβου (κορυφή Προφήτης  Ηλίας, 1.978 μ.) επηρεάζονται από τη σκιά του βουνού και χάνουν, σχετικά νωρίς, την έντονη ακτινοβολία του ήλιου.  Αν θέλετε ηλιοθεραπεία μέχρι αργά το απόγευμα προτιμήστε τις  παραλίες που βρίσκονται  στα Ν. του Κισσάβου και προς το βουνό Μαυροβούνι (1.054 μ.), όπως οι παραλίες Βελίκα-Σωτηρίτσα-Αγιόκαμπος, Πολυδένρι, Παπακώστα, Ρακοπόταμος.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Από Αθήνα θα φτάσετε στην Κουτσουπιά και στις παραλίες του Κισσάβου από την Ε.Ο. Αθηνών –Θεσσαλονίκης,  με κατεύθυνση προς Λάρισα.

Πριν την πόλη της Λάρισα βγαίνετε στη 2η Έξοδο προς Αγιά (η 1η Έξοδος προς Τρίκαλα-Καρδίτσα), και φτάνετε την Αγιά (περίπου 23 km). Η διαδρομή είναι εκπληκτική, καθώς διασχίζετε τon κάμπο Αγιάς, με κερασιές, αχλαδιές, βερικοκιές και μηλιές. Μετά την Αγιά ακολουθούν 14 km διαδρομής μέσα σε πυκνή βλάστηση, με ευθείες και στροφές, που καταλήγουν  στον Αγιόκαμπο.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *