Translation

Πεταλίδι και Καλαμάκι Μεσσηνίας, για οικογενειακές διακοπές

Ελλάδα Πελοπόννησος

Το Πεταλίδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Μεσσήνης, στα Δ. του Μεσσηνιακού Κόλπου, στη Ν. Πελοπόννησο.


Ενδείκνυνται για οικογενειακές διακοπές καθώς είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι με λιμανάκι, καφετέριες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα καταλύματα, κάμπινγκ και παραλίες με εύκολο παρκινγκ. Απέχει από την Καλαμάτα 18 km και από εδώ μπορείτε να κάνετε ημερήσιες εξορμήσεις προς τις πόλεις Κορώνη, Μεθώνη και Πύλο (21 Km) και τις  διάσημες παραλίες του Ιουνίου, Φοινικούντα και Βοϊδοκοιλιά.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΠΕΤΑΛΙΔΙ  (πηγή : https://www.messini.gr)

  • Η παραλία του Φάρου, βρίσκεται πίσω από το λιμανάκι και το γήπεδο ποδοσφαίρου του οικισμού. Διαθέτει άμμο και βοτσαλάκι, ομπρέλες, ξαπλώστρες και το NAMASTE beach bar, με τραπέζια πάνω στη θάλασσα.
  • Μετά την παραλία του Φάρου, προς το ξενοδοχείο Grekis και το Eros beach bar cafe, υπάρχει μια όμορφη παραλία, με βοτσαλάκι στην ακτή, πέτρες στο βυθό και πεύκα για σκιά. Θα τη βρείτε στο δρόμο προς Κορώνη, πάνω στην Επαρχ. Οδό Ριζόμυλου-Κορώνης.

Ακολουθεί η παραλία Καλαμακίου, στο ομώνυμο χωριό. Το χωριό Καλαμάκι ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης, απέχει περίπου 5 km από το Πεταλίδι και διαθέτει τα περισσότερα καταλύματα της περιοχής Πεταλιδίου.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ (πηγή : https://www.messini.gr)

Η παραλία Καλαμακίου είναι μεγάλη, αμμώδης, με άνετο παρκινγκ.

  • Κατά μήκος της Επαρχ. Οδ.  Ριζόμυλου-Κορώνης, και σε ολόκληρο το παραλιακό τμήμα προς Κορώνη, θα συναντήσετε μικρές και απομονωμένες παραλίες, με άμμο και βοτσαλάκι όπως οι Χελωναριά και Χράνοι. Εκτός από κολύμπι είναι ιδανικές για υποβρύχιο ψάρεμα ή κολύμβηση με αναπνευστήρα καθώς τα βράχια εδώ σχηματίζουν εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΡΑΝΩΝ (πηγή : https://www.messini.gr)

Από το Πεταλίδι και με κατεύθυνση προς Καλαμάτα, θα βρείτε τη μικρή και ερημική παραλία Τζάνε, με άμμο και βοτσαλάκι, μπροστά από τον οικισμό και μετά την ήσυχη παραλία Πεταλιδίου, όπου είναι και είναι και το κάμπινγκ.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ «CAMPING PETALIDI BEACH»

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΖΑΝΕ

  • Μετά την παραλία Πεταλιδίου ακολουθεί η μεγάλη παραλία της Βελίκας, μήκους 1.500 μ., με άμμο και βοτσαλάκι και αμέσως μετά η παραλία της Ανάληψης, μήκους περίπου 1.000 μ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΕΛΙΚΑΣ  (πηγή : https://www.messini.gr)

ΠΕΤΑΛΙΔΙ –ΔΙΑΜΟΝΗ

Στο Πεταλίδι και στο Καλαμάκι αλλά και ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Μεσσηνιακού Κόλπου, και κυρίως Ν. προς Κορώνη, θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σπίτια  και ξενοδοχεία.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά :

  • Grekis Beach Hotel and Apartments, 2*, πάνω στη θάλασσα, με δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες, bar-εστιατόριο κλπ. Βρίσκεται 1 km από τον οικισμό του Πεταλιδίου, στο δρόμο με κατεύθυνση προς Κορώνη, τηλ. : 2722 032280, 6944 390 735, http://www.grekishotel.gr.

ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ GREKIS HOTEL

  • Sunrise Village Beach Hotel, 4*, 2,5 km από το Πεταλίδι. Διαθέτει ιδιωτική παραλία, beach bar, πισίνα, εστιατόριο, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ, τηλ. : 27220 31500.

ΠΕΤΑΛΙΔΙ (Πηγή : Sunrise Village Beach Hotel)

  • Moorea Country Houses, διαμερίσματα στο Πεταλίδι, εντός του οικισμού σε παραδοσιακό σπίτι του 1920, τηλ. :   697 9307048, 697 2019489, http://www.moorea.gr.
  • Anastasios Olive Garden, παραλία Πεταλιδίου, τηλ. : 6955 800210
  • Alexandros Apartments, Καλαμάκι, ανοικτά όλο το χρόνο, τηλ. : 2721 026354
  • Villa Petra, διαμερίσματα, 400μ από την παραλία Καλαμακίου και 5 Km από το Πεταλίδι, τηλ. : 2722 031100
  • Hilltop Residences, βίλες και διαμερίσματα, χωριό Καλαμάκι, 3,4 km από το Πεταλίδι, τηλ. : 6936720231, https://www.hilltopresidences.com.
  • Aiolos, κατοικίες μέσα σε έναν ελαιώνα 4.500μ², 1,2 Km από την παραλία Καλαμακίου και 4 km από το Πεταλίδι, τηλ. : 694 570 8554

ΠΕΤΑΛΙΔΙ  (Πηγή : Aiolos Apartments)

  • Camping Petalidi Beach

Δέχεται τροχόσπιτα και σκηνές σε ένα καταπράσινο χώρο δίπλα στην παραλία Πεταλιδίου, τηλ.: 2722 031154,  6948679795.

ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής Πεταλιδίου

Εδώ φυλάσσεται  η εικόνα της Παναγίας την Πεταλιδιώτισσας (1841), προστάτιδας του Πεταλιδίου (τηλ. :  27220 31272).

  • Μονή Αγίου Ιωάννη Πεταλιδίου

Μικρό μοναστήρι με λίγες μοναχές  (τηλ. : 27220 31240)

ΠΕΤΑΛΙΔΙΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

  • Αρχαιολογικός Χώρος στη θέση Νιχώρια.

Προϊστορικός οικισμός με ακμή ιδιαίτερα κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (1600-1050 π.Χ. ). Σε μια έκταση 500 μ. θα δείτε εκτός από τμήματα του αρχαίου οικισμού και έναν θολωτό μυκηναϊκό τάφο. Βρίσκεται στο λόφο πάνω από το Πεταλίδι, στο δρόμο προς τα χωριά Ριζόμυλος και Καρποφόρα.

  • Αρχαία Μεσσήνη- Μονή Βουλκάνου-Ανδρομονάστηρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Βρίσκεται στο όρος Ιθώμη, στον σημερινό οικισμό της Αρχαίας Μεσσήνης, της Δ.Ε. Ιθώμης του Δήμου Μεσσήνης. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το 370 π.Χ.-369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη της Μεσσήνης, σε υψόμετρο 550 μ., (επισκέψιμο με είσοδο, τηλ. : 27240 51201, πληροφορίες : http://odysseus.culture.gr). Η Μονή Παναγίας Βουλκάνου ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης και βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης.

ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟ

Αποτελείται από την Παλαιά Μονή  (8ος  αι., τρίκλιτη βασιλική), στο ύψωμα του βράχου που σήμερα ονομάζεται Μονή της Παναγίας της Κορυφής ή Καθολικό και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη θέση αυτή λατρευόταν ο Ιθωμάτας  Δίας, γι’ αυτό και υπήρχε ιερό και βωμός. Το 1625 εγκαταλείφτηκε από τους μοναχούς οι οποίοι το 1701 έκτισαν τη Νέα Μονή σε  χαμηλότερη θέση, και την αφιέρωσαν στη Γέννηση της Θεοτόκου (σταυροειδής με τρούλο).

ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

Η Μονή είναι αντρική και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 20 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται η κάθοδος και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας ή Οδηγήτριας, στην πόλη της Μεσσήνης σε ανάμνηση της θαυματουργής επέμβασης της Παναγίας που έσωσε την πόλη το 1755 από την επιδημία πανούκλας (τηλ. Μονής :  27240 42458).

ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ

Το Ανδρομονάστηρο (12ος -13ος )  ή  Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα βρίσκεται στα ΝΑ. του χωριού Πετράλωνα του Δ. Μεσσήνης, κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης. Εντυπωσιακό καστρομονάστηρο με ψηλά τείχη, που άκμασε  τον 18ο αι. και σήμερα, μετά από εργασίες αναστήλωσης,  αποτελεί μνημείο.

  • Κορώνη – Ενετικό Κάστρο (6ος -7ος αι.)

Παραλιακή πόλη που βρίσκεται  52 km Δ. της Καλαμάτας και περίπου 30 km Ν. του Πεταλιδίου.

Στα αξιοθέατα είναι το Κάστρο της Κορώνης που κτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αλλά στη συνέχεια  δέχτηκε πολλές πρόσθετες παρεμβάσεις κυρίως κατά την Α΄ Ενετοκρατία και την Α’ Τουρκοκρατία. Εντός του Κάστρου θα δείτε το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Κορώνης (1918 , γιορτάζει με το παλαιό ημερολόγιο), το Ναό της Αγίας Σοφίας (7ος αι. και μεταγενέστερα), με ερείπια από αρχαίο Ναού του Απόλλωνα, και το Ναό του Αγίου Χαράλαμπου.Έξω από το Κάστρο, στα ΝΔ. υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας Ελεήτριας (1900)  στη θέση που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεήτριας (1897), προστάτιδας της Κορώνης, η οποία γιορτάζει στις 22 Ιανουαρίου σε ανάμνηση της εύρεσης της εικόνας.

  • Φοινικούντα – Μεθώνη -Πύλος-Βοϊοδοκοιλιά

Η Φοινικούντα είναι γραφικός οικισμός, με λιμανάκι και παραλία. Θα τη βρείτε ανάμεσα στις πόλεις Κορώνη (18 km)  και Μεθώνη (10 km), ακολουθώντας την Επαρχ. Οδ. Κορώνης – Μεθώνης.

       

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ-ΟΙΚΙΣΜΟΣ

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ-ΛΙΜΑΝΑΚΙ

Η παραλία της Φοινικούντας έχει άμμο, ρηχά νερά, ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες.

Η Μεθώνη με το εντυπωσιακό Κάστρο και το Μπούρτζι, υπήρξε σημαντικό λιμάνι και κέντρο εμπορίου για τους Βενετούς. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και θα φτάσετε μετά την Κορώνη ακολουθώντας την Επαρχ. Οδ. Κορώνης – Μεθώνης.

Το Κάστρο της Μεθώνης, άκμασε κατά την Α΄ Ενετοκρατία (13ος -15ος). Είσοδος στο Κάστρο με εισιτήριο, τηλ. :  27230 28758, πληροφορίες : http://odysseus.culture.gr. Στα Ν. του Κάστρου, σε μικρή βραχονησίδα που συνδέεται με τη στεριά, θα δείτε το Μπούρζτι, έναν οκτάπλευρο πύργο με οχύρωση.

Η Πύλος είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στο ΝΔ. άκρο της Πελοποννήσου, προς το Ιόνιο. Ξεχωρίζουν το Φρούριο Νιόκαστρο και το μυκηναϊκό Ανάκτορο ή Παλάτι του Νέστορα (περίοδος ακμής  1300-1200 π.Χ.). Είσοδος με εισιτήριο, τηλ. : 2763031437, πληροφορίες : http://odysseus.culture.gr) .

Η παραλία Βοϊδοκοιλιά, στα Β. της Πύλου, έχει σχήμα «Ω» και θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Συνορεύει με τη λίμνη Διβαρίου και τη λιμνοθάλασσα  Γιάλοβας σε μια περιοχή  NATURA 2000. θα φτάσετε από το χωριό Πετροχώρι (υπάρχει σήμανση) που βρίσκεται Β. της Πύλου, ακολουθώντας έναν βατό χωματόδρομο που καταλήγει στην παραλία. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη καθώς διασχίζει μια εύφορη περιοχή, με καλλιέργειες και ελαιόδενδρα.

Στην παραλία δεν υπάρχει παρκινγκ αλλά μπορείτε να σταθμεύσετε κατά μήκος του δρόμου. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο δρόμος έχει πολύ κίνηση και για να φύγετε από την παραλία, θα πρέπει να κάνετε αναστροφή με σχετική δυσκολία, λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Η δεύτερη επιλογή για να φτάσετε στη Βοϊδοκοιλιά είναι από μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία Διβαρίου.

   

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ

Το Πεταλίδι, απέχει από τη Μεσσήνη, έδρα του ομώνυμου Δήμου στον οποίο ανήκει διοικητικά, περίπου 13 km. και 21 km  Α. από την Πύλο.

  • Με Ι.Χ. από Αθήνα

Απέχει από την Αθήνα περίπου 2,5 ώρες (240 Km μέχρι την Καλαμάτα) και η πρόσβαση γίνεται από τη νέα Ε.Ο. Κορίνθου –Τρίπολης – Καλαμάτας.

  • Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από Αθήνα

Δρομολόγιο Αθήνα – Καλαμάτα  ή Αθήνα-Μεσσήνη και στη συνέχεια με το τοπικό ΚΤΕΛ στη διαδρομή που περνάει από το Πεταλίδι (ΚΤΕΛ Καλαμάτας :  27210 28581, ΚΤΕΛ Μεσσήνης, τηλ. : 27220 22234, www.ktelmessinias.gr).

  • Με αεροπλάνο

Το  Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας βρίσκεται 9 km Β. της Καλαμάτας, κοντά στην πόλη Μεσσήνη. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάτε στην Καλαμάτα ή τη Μεσσήνη με ταξί ή με το ΚΤΕΛ και στη συνέχεια, με το τοπικό λεωφορείο στο Πεταλίδι (18 km ΝΔ. της Καλαμάτας) τηλ. αεροδρομίου : 27210 63805).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ο Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις, όπως : «Διαγωνισμός για το Πέταμα του Χαρταετού», τις Απόκριες και «Μουσική Βραδιά»,  το καλοκαίρι στην κεντρική Πλατεία Πεταλιδίου με χορούς και τραγούδια (μετά τις 15 Αυγούστου).
  • Το Αλιευτικό Σωματείο Πεταλιδίου «Ο Φάρος» διοργανώνει τη «Γιορτή Ψαριού», με φαγητό και χορό  (μετά τις 15 Αυγούστου).
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *