Translation

Πόρτο Γερμενό ή Αιγόσθενα

Κοντινές αποδράσεις

Το Πόρτο Γερμενό ανήκει στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας και αποτελεί το επίνειο των Βιλίων. Βρίσκεται κάτω από τη σκιά του όρους Κιθαιρώνα (1.409μ) στη δεξιά πλευρά του κόλπου και του όρους Πατέρα (1.132μ) στη αριστερή πλευρά. Η πρόσβαση στο Πόρτο Γερμενό γίνεται από την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, περνώντας πάνω από τη γέφυρα προς Ελευσίνα στρίβουμε δεξιά. Από την Αττική Οδό, έξοδος προς Ελευσίνα – Θήβα μπαίνουμε στην Παλαιά Ε.Ο. Αθηνών – Θηβών. Η απόσταση από το Κέντρο της Αθήνας είναι περίπου μια ώρα.


Ακολουθώντας το δρόμο μετά την Αγία Σωτήρα, κατηφορίζοντας τις στροφές στον οικισμό Τιτάν, συναντάμε τις πινακίδες προς Φανερωμένη, στο τέρμα του αστικού λεωφορείου Νο 861, από Ελευσίνα προς Αγία Σωτήρα. Ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο, περνάμε το Γηροκομείο ¨Φανερωμένη¨ της γνωστής Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω και συνεχίζουμε. Σε μια μικρή πλατεία με πηγάδι στη μέση, θα συναντήσουμε αριστερά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά τον αγροτικό δρόμο και ανηφορίζουμε μέχρι την κορυφή του λόφου. Το μικρό ξωκκλήσι που υπάρχει εδώ, πρόσφατα αναστυλωμένο, είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Παντελεήμονα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφού ξαποστάσουμε γα λίγο στο προαύλιο χώρο του μικρού ναού, κάτω από τα πεύκα, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς Πόρτο Γερμενό. Στη διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο που συναντάμε από τα Βίλια, κάνουμε αριστερά. Η περιοχή εδώ λέγεται Κρύο Πηγάδι στην οποία υπάρχει μια ομώνυμη ταβέρνα  και ένα μικρό εκκλησάκι, κάτω από τη γέρικη βελανιδιά, αφιερωμένο στον Άγιο Βασίλειο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η περιοχή, σύμφωνα με τα ευρήματα της περιοχής φαίνεται ότι πρωτοκατοικήθηκε τον 8ο αι. π.Χ. Η αρχαία ονομασία της ήταν Αιγόσθενα, από τη λέξη «αίγες» και «σθένος», πόλη των Μεγαρέων, κτισμένη κοντά στην αρχαία Μεγαρική πόλη Παγές. Όταν οι Αθηναίοι συμμάχησαν με τους Μεγαρείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον Θηβαϊκό κίνδυνο, τα Αιγοσθένα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην οχύρωση των πόλεων αυτών και στην πρόσβαση των Αθηναίων στη θάλασσα. Υπήρξε ανεξάρτητο μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και στο Κοινό των Βοιωτών. Εδώ υπήρξε και το Ιερό Μαντείο του μάντη και θεραπευτή Μελάμποδα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πριν συναντήσουμε τη θάλασσα, στα αριστερά του οικισμού στέκει αγέρωχο το Κάστρο – Φρούριο των Αιγοσθένων, κτίσμα του 4ου αι. π.Χ. Το αρχαίο Φρούριο αποτελούνταν από την Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη, τα τείχη του οποίου έφταναν μέχρι τη θάλασσα. Η Ακρόπολη ενισχυόταν από τετράπλευρους πύργους και η επικοινωνία μεταξύ των πύργων γινόταν μέσω διαδρόμου. Ο ΝΑ Πύργος της Ακρόπολης ήταν ο πιο επιβλητικός, τετράγωνος, ύψους 18μ και πλευράς μήκους 8.8μ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας: https://www.driverstories.gr/φρούριο-αιγοσθένων/

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αφήνοντας το Κάστρο κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα και τον οικισμό. Εδώ μπορούμε να κολυμπήσουμε στα πεντακάθαρα νερά του Κορινθιακού κόλπου, να περπατήσουμε κατά μήκος της παραλίας, να καθίσουμε για καφέ και φαγητό και να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα, την ώρα  που ο ήλιος βυθίζεται αργά μέσα στη θάλασσα.

Στο Πόρτο Γερμενό υπάρχουν πολλές παραλίες οι οποίες όμως δεν είναι οργανωμένες. Συγκεκριμένα, στη δεξιά πλευρά, όπως κοιτάζουμε τον Κορινθιακό κόλπο, υπάρχει μία παραλία, στον πεζόδρομο εμπρός από τις ταβέρνες. Στη μέση του κόλπου συναντάμε μία μεγάλη παραλία με βότσαλο, αρμυρίκια, παγκάκια και ένας μικρός πεζόδρομος για περίπατο. Συνεχίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στα αριστερά του κόλπου, συναντάμε άλλη μια μεγάλη παραλία στη θέση Άγιος Νικόλαος, από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει πάνω στη θάλασσα.  Μπορεί κανείς να παρκάρει το αυτοκίνητο πάνω στο δρόμο και να κατέβει να κολυμπήσει .Εδώ υπάρχει και ταβέρνα για φαγητό. Στο τέλος αυτού του δρόμου, κάτω από μία ταβέρνα, υπάρχει μια πολύ μικρή παραλία με βότσαλο και στο τέλος στο χωματόδρομο, θα δούμε μια μικρή παραλία, η πρόσβαση στην οποία γίνεται από μονοπάτι. Στη δεξιά πλευρά του Πόρτο Γερμενού, όπως κοιτάζουμε τον κόλπο, υπάρχει το μικρό λιμανάκι- αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο διαθέτει ράμπα για καθέλκυση σκαφών και δυο μικρές παραλίες, εκατέρωθεν του λιμανιού.

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης υπάρχει παιδική χαρά για παιχνίδι και παγκάκια για ξεκούραση κάτω από τα πεύκα. Από εδώ και πέρα, μέχρι το τέλος του δρόμου ο οικισμός που συναντάμε ονομάζεται Προσήλι. Εδώ η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν παραλίες αλλά μόνο κοφτερά βράχια.

Στο τέλος του δρόμου, στη θέση Αγία Παρασκευή, η μικρή εκκλησία δεν είναι ορατή από τα δρόμο, ο επισκέπτης θα συναντήσει μια μεγάλη παραλία για μπάνιο, κατάλληλη για οικογένεια, μια καντίνα και μια μικρή ταβέρνα για φαγητό. Από το σημείο που τελειώνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και αρχίζει ο χωματόδρομος υπάρχουν μόνο βράχια.

Στο Πόρτο Γερμενό, για όποιον επιθυμεί μεγαλύτερη παραμονή δεν υπάρχουν ξενοδοχεία αλλά μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ : 213-2014900

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *