Translation

Σαντορίνη, ανακαλύψτε τα χωριά του νησιού

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

ΦΗΡΑ-ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ-ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ


  • Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Εγκαινιάστηκε το 2000 και θα δείτε τα κινητά ευρήματα από τις ανασκαφές στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου όπως τις αυθεντικές τοιχογραφίες αλλά και ευρήματα από ανασκαφές σε άλλες θέσεις του νησιού. Θα το βρείτε πίσω από τη Μητρόπολη της Υπαπαντής, τηλ. : 22860 25405. Πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δυνατότητα για ενιαίο εισιτήριο αφορά σε : Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου, Αρχαία Θήρα και Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (ισχύει για 3 ημέρες) και έκδοση σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας  παραμένει κλειστό καθώς το Νέο Μουσείο είναι υπό κατασκευή.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • Μητρόπολη των Φηρών ή Υπαπαντή, αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Κυρίου (1963-1968), στην κεντρική οδό που λέγεται Υπαπαντή. Ο δρόμος κάτω από την Υπαπαντή θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά για εκπληκτικές φωτογραφίες.

   

  • Κεντρική Πλατεία Θεοτοκόπουλου Φηρών, θα έρθετε για γρήγορο φαγητό, σουβλάκι, πίτσα, παγωτό κλπ.
  • Καθολική Μητρόπολη του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, περιοχή Καθολική Συνοικία Φηρών, κοντά στο τελεφερίκ, τηλ. : 22860 22244.
  • Μέγαρο Γκύζη, Καθολική Συνοικία Φηρών, τηλ. : 22860 23077. Καθημερινά εκτός Κυριακής, 1η Μαϊου-31 Οκτωβρίου, 10 π.μ.- 4 μ.μ. Εντυπωσιακό βενετσιάνικο αρχοντικό της οικογένειας Γκύζη, με Μουσείο, όπου στο χώρο πραγματοποιείται και Φεστιβάλ. Θα δείτε έπιπλα του 18ου αι., χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες της Σαντορίνης και στο πωλητήριο θα βρείτε πρωτότυπα αντικείμενα για δώρα, http://gyzimegaron.gr.
  • Τρεις Καμπάνες των Φηρών, εκκλησία-τουριστικό αξιοθέατο. Η Καθολική Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (γιορτάζει 15 Αυγούστου) με την ωραιότερη θέα.
  • Βράχος Σκάρου- Καστέλι Σκάρου-Παναγία Θεοσκέπαστη, Ημεροβίγλι, ότι έχει απομείνει από τον  Σκάρο (η παλιά πρωτεύουσα του νησιού), το Καστέλι  (1205-1230, το παλαιότερο του νησιού) και την  καστροπολιτεία είναι αυτός ο βράχος από λάβα. Θα φτάσετε στην κορυφή από μονοπάτι (20’ από το Ημεροβίγλι) και μπορείτε να συνεχίστε μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας Θεοσκέπαστης.
  • Μονή Αγίου Νικολάου, Ημεροβίγλι. Χτίστηκε το 1651 αρχικά στον οικισμό του Σκάρου μέχρι το 1815 που μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση, μεταξύ Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι. Γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, τη Ζωοδόχο Πηγή και τον Άγιο Παντελεήμονα (τηλ. : 22860 22448). Το Ημεροβίγλι (ημέρα + βίγλα = σκοπιά) εκτείνεται στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας και ενώνεται με τα Φηρά και το Φηροστεφάνι με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και  λιθόστρωτο μονοπάτι (3 km)

ΟΙΑ

   

  • Κάστρο Οίας ή Κάστρο Αγίου Νικολάου (από την υπόσκαφη ομώνυμη εκκλησία του 1450). Εκεί που κάποτε δέσποζε ο Γουλάς του Κάστρου (αμυντικός πύργος) σήμερα στριμώχνονται όλοι για να θαυμάσουν το διάσημο ηλιοβασίλεμα του νησιού.
  • Εκκλησία Παναγία Πλατσάνη ή Πλατσανή, στην είσοδο του οικισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από έναν ψαρά να επιπλέει στα κύματα, και από το θόρυβο των κυμάτων πάνω στην εικόνα (πλάτς-πλάτς) ονομάστηκε Πλατσανή. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ακάθιστο Ύμνο της Παναγίας.
  • Όρμος Αμμούδι Οίας –νησί Θηρασιά. Από το μικρό λιμανάκι της Οίας ξεκινούν βάρκες για τη Θηρασιά (ή Θηρασία) και το λιμάνι Ρίβα, καθώς από εδώ το νησάκι είναι πολύ κοντά (20’). Η Θηρασιά έχει και δεύτερο λιμάνι, τον Κόρφο, το παλιό λιμάνι του νησιού, που συνδέεται με την πρωτεύουσα του νησιού Μανωλάς, με μονοπάτι. Μπορείτε να φτάσετε στα λιμάνια Κόρφος και Ρίβα και από το κεντρικό λιμάνι του Αθηνιού στα Φηρά. Πρόσβαση στο Αμμούδι από ασφαλτοστρωμένο δρόμο ή από σκαλοπάτια που ξεκινούν από το Κάστρο. Στο Αμμούδι θα βρείτε επίσης ψαροταβέρνες και μερικά καταλύματα.
  • Όρμος Αρμένη Οίας. Λιμανάκι με μια μικρή παραλία, χωρίς οργάνωση, και ταβέρνα. Πρόσβαση από σκαλοπάτια ή από το Αμμούδι με βάρκα.

  • Οινοποιείο Κτήμα Σιγάλας, στον Κάμπο της Οίας. Επισκέψιμο, με εστιατόριο δίπλα στους αμπελώνες, και χώρο εκδηλώσεων,  https://sigalas-wine.com.

ΒΛΥΧΑΔΑ

  • Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», παραλία Βλυχάδας. Θα μάθετε τα πάντα για το διάσημο  Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ, και ότι παράγεται από αυτό, πελτές και σάλτα τομάτας. Στο κτίριο του SAF  γίνονται μαθήματα μαγειρικής, εκθέσεις, εκδηλώσεις. Στην καφετέρια θα πιείτε καφέ και δροσερό τοματοχυμό ενώ στο πωλητήριο θα βρείτε φρέσκα προϊόντα τομάτας και έξυνα δώρα. Ιούνιος-Σεπτέμβριος 10 π.μ. – 6 μ.μ. & Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος 10 π.μ.μ -4 μ.μ., Τρίτη-Κυριακή, γενική είσοδος στο Μουσείο : 10 €, μειωμένο 6 €,  τηλ. : 22860 85141,  https://www.tomatomuseum.gr).

ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Λαογραφικό Μουσείο Εμμανουήλ Λιγνού, περιοχή Κοντοχώρι (1 km από τα Φηρά). Υπόσκαφη παραδοσιακή κατοικία του 1861 με ωραία αυλή. Θα δείτε παλιά χρηστικά αντικείμενα, κάναβα, σπηλιά εξόρυξης της ελαφρόπετρας. Ιούλιος-Αύγουστος 10 π.μ. -2 μ.μ. & 6 μ.μ.- 8μ.μ., Απρίλιος-Ιούνιος & Σεπτέμβριος –Οκτώβριος 10 π.μ. – 2 μ.μ., τηλ. : 22860 22792 (είσοδος με εισιτήριο).

ΠΥΡΓΟΣ ή ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ

  • Καστέλι (1580) – Εκκλησία Εισόδια της Θεοτόκου (1660) Είναι το νεότερο κάστρο του νησιού με την εκκλησία της Παναγίας, και από εδώ θα βγάλετε ωραίες φωτογραφίες. Το χωριό Πύργος, χαρακτηρισμένο ως «διατηρητέο μνημείο» (1995), απέχει 7,5 km από τα Φηρά. Φημίζεται για το Πάσχα καθώς τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά την Περιφορά του Επιταφίου, τοποθετούνται σε όλα τα σημεία του χωριού (Κάστρο, μονοπάτια, μάντρες, τοίχους, ταράτσες, αυλές κλπ. ) τενεκεδάκια με μικρές φλογίτσες που σχηματίζουν μια εντυπωσιακή αλυσίδα.
  • Santo Wines, το οινοποιείο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με την ωραιότερη θέα στην καλντέρα. Προσφέρει ξενάγηση, γευσιγνωσία και φαγητό με πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακά υλικά ενώ στο πωλητήριο θα βρείτε εκτός από τοπικά κρασιά και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού (Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ, Τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ κλπ),  τηλ. : 22860 22596, https://santowines.gr.
  • Λαογραφικό Μουσείο Πύργου ή Παραδοσιακό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε» – Κάναβα Ι. Δρόσου-Χρυσού Παλιά κάναβα τηλ. : 22860 31101 (10 π.μ.-4 μ.μ. & 6 μ.μ.-8 μ.μ. (είσοδος με εισιτήριο)
  • Μονή Προφήτη Ηλία (1711), πάνω στο λόφο (3 km από τον Πύργο) με εκπληκτική θέα. Στη Μονή φυλάσσονται εκτός από λείψανα Αγίων, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου και η μίτρα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, τηλ. : 22860 31210.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ

  • Ακρωτήρι Θήρας – Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου

Ο προϊστορικός οικισμός που εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα πόλη-λιμάνι έκτασης 200 στρεμμάτων, με τέλεια οργάνωση, πολυώροφες κατοικίες, άριστο αποχετευτικό δίκτυο και καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του 1614 π.Χ. περίπου (17ος αι. π.Χ.). Η πόλη βυθίστηκε κάτω από τόνους λάβας  αλλά δεν υπήρχαν κάτοικοι καθώς είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν ίσως λόγω προειδοποιητικών σεισμών. Έμεινε θαμμένη για 206 χρόνια μέχρι το 1967 όταν  άρχισαν οι συστηματικές ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο και στη συνέχεια, μετά το θάνατό του, από τον αρχαιολόγο Χρήστο Ντούμα. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές θα τα δείτε στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά. Πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων,  τηλ. : 22860 25405, 22860 81939, Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 8:30 π.μ.-3:30 μ.μ. & Τρίτη, Παρασκευή, ΣΚ, 8 π.μ.- 8 μ.μ. Δυνατότητα για ενιαίο εισιτήριο αφορά σε : Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου, Αρχαία Θήρα και Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (ισχύει για 3 ημέρες) και  έκδοση σε  οποιοδήποτε από τους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία Θήρας.

  • Καστέλι & Γουλάς Ακρωτηρίου (1335)
  • Φάρος Ακρωτηρίου (1892), 5 Km από το Ακρωτήρι. Το σημείο είναι ιδανικό για να θαυμάστε το  ηλιοβασίλεμα χωρίς πολύ κόσμο και η  πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ ή ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΚΑΜΑΡΙ – ΜΕΣΑ ΓΩΝΙΑ

  • Αρχαία Θήρα, Επισκοπή Γωνιάς. Η αρχαία πόλη, που ιδρύθηκε τον 8ο αι. από τους Δωριείς, βρίσκεται στο λόφο Μέσα Βουνό, στη ΝΑ. άκρη του νησιού. Πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τηλ :22860 25405, καθημερινά  8:30 π.μ. -3:30 μ.μ. εκτός Τετάρτης. Δυνατότητα για ενιαίο εισιτήριο αφορά σε : Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου, Αρχαία Θήρα και Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (ισχύει για 3 ημέρες) και θα το έκδοση σε  οποιοδήποτε από τα παραπάνω.
  • Ναός Παναγιά Επισκοπή ή Ναός Επισκοπής Θήρας ή Επισκοπή Γωνιάς (1100) Μεταβυζαντινός ναός, εποχής Αλέξιου Α’ Κομνηνού, με όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Την παραμονή της γιορτής (14/8) γίνεται  μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι όπου προσφέρονται, δωρεάν, Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ, φασόλια (λόγω νηστείας) και κρασί Νυχτέρι. Στο Ναό φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας  (11ος αι.) που είναι πλαισιωμένη με μορφές ιεραρχών. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Προφήτη Ηλία, κοντά στο χωριό Μέσα Γωνιά.
  • Art Space Winery – Art Gallery, Έξω Γωνιά. Υπόσκαφο παλιό οινοποιείο με κάναβες (κάβες), το αποστακτήριο, Μουσείο & Χώρος Τέχνης, τηλ. :22860 32774, καθημερινά από 11 π.μ. έως τη δύση του ήλιου  με  ελεύθερη είσοδο (γευσιγνωσία  με εισιτήριο). Πηγή :  https://artspace-santorini.com

  • Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Έξω Γωνιά. Οινοποιείο με πολλές διακρίσεις, επισκέψιμο για ξενάγηση και μαθήματα μαγειρικής στο εστιατόριο  «Άρωμα Αυλής». Καθημερινά 11 π.μ. – 8 μ.μ. & ξεναγήσεις  12 – 6 μ.μ., τηλ. : 22860 33395, 22860 33794, https://www.artemiskaramolegos-winery.com

ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

  • «LOST ATLANTIS EXPERIENCE» Ένα Μουσείο Εμπειρίας της Χαμένης Ατλαντίδας, όπου σύμφωνα με τους διαλόγους του Πλάτωνα ήταν στη Σαντορίνη και σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου. θα δείτε αναπαράσταση της γεωλογικής εξέλιξης της Σαντορίνης, το σεισμό, το τσουνάμι, τη σχέση της με το Μινωικό Πολιτισμό κλπ. Εντυπωσιακό κτίριο, 700 τ.μ., με  9D cinema, σε απόσταση  9,5 km από τα Φηρά, τηλ. : 22860 85076, www.lost-atlantis.com, 10 π.μ. – 7 μ.μ. (είσοδος με εισιτήριο).
  • «AKRON ART CENTRE» Ένα εργαστήριο αναπαραγωγής έργων  τέχνης που σχετίζονται με την Αρχαία Ελλάδα, όπως κεραμικά, μωσαϊκά αλλά και αντίγραφα από τοιχογραφίες της Σαντορίνης, τηλ. : 22860 82002. Πηγή : http://akron-art.com

  • «Symposion». Πολυχώρος που προσφέρει εναλλακτική ψυχαγωγία, όπως μουσικές παραστάσεις με παραδοσιακά όργανα του νησιού, που κατασκευάζονται στο «εργαστήριο τεχνίτη».  Στο πωλητήριο θα αγοράσετε χειροποίητα αντικείμενα, βιβλία, δώρα κλπ.  Στην αυλή του Μυθολογικού Βοτανικού Κήπου λειτουργεί το Muses Wine Café για καφέ, χυμούς, τσάι και κρασί. Τρίτη – Κυριακή, 10 π.μ.-8 μ.μ.,  τηλ. : 22860 85374, www.symposiosantorini.com (είσοδος δωρεάν).
  • Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης (1989), Μεγαλοχώρι. Εντυπωσιακό κτίριο με λευκό θόλο, επισκέψιμο για ξεναγήσεις, εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές.  Στο wine-bar θα δοκιμάσετε βραβευμένα κρασιά από γηγενείς ποικιλίες όπως ασύρτικο, αθήρι, αηδάνι (λευκός οίνος ), τηλ. : 22860 81011, https://www.boutariwinerysantorini.gr.
  • Οινοποιείο Γαβαλάς, Μεγαλοχώρι. Το παλαιότερο του νησιού, με πολλές διακρίσεις, παράγει κρασιά από τοπικές ποικιλίες όπως από τις σπάνιες γηγενείς κατσανό και βουδόματο. Επισκέψιμο για γευσιγνωσία και περιήγηση, καθημερινά Μάρτιος-Νοέμβριος 10 π.μ. – 4 μ.μ., Απρίλιος-Οκτώβριος, 11 π.μ.-7 μ.μ., τηλ. : 22860 82552, https://el.gavalaswines.gr
  • Οινοποιείο Βενετσάνος, Καλντέρα Μεγαλοχώρι, πάνω από το λιμάνι του Αθηνιού. Το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο του νησιού, που εκτείνεται σε 4 επίπεδα και έχει εκπληκτική θέα στο ηφαίστειο. Ιδανικός χώρος για εκδηλώσεις, Γάμους, Βαπτίσεις κλπ, τηλ. : 22860 21100, https://venetsanoswinery.com.
  • «Καρδιά της Σαντορίνης»,τουριστικό αξιοθέατο. Μέσα από το άνοιγμα ενός βράχου σε σχήμα καρδιάς θα θαυμάσετε το απέραντο γαλάζιο και το ηλιοβασίλεμα. Πρόσβαση από μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

ΒΟΘΩΝΑΣ

  • Μουσείο Οίνου Κουτσογιαννόπουλοu-Οινοποιείο Εντυπωσιακός φυσικός λαβύρινθος, μια υπόσκαφη σπηλιά βάθους 8 μ. και μήκους 300 μ., όπου μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε για την αμπελοκαλλιέργεια της Σαντορίνης μεταξύ 1660 -1970 (ακουστική ξενάγηση σε 18 γλώσσες). Επισκέψιμο καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες : 9 π.μ.-7 μ.μ. με τελευταία είσοδο στις 6 μ.μ., τηλ. :22860 31322, 22860 31623, https://santoriniwinemuseum.com

ΕΜΠΟΡΕΙΟ

  • Ενετικό Καστέλι (1450) και Παναγία Μεσσανή (16ος αι.) Το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο του νησιού, με πανύψηλα τείχη και στενά σοκάκια, σε σχήμα λαβύρινθου, στο εσωτερικό του κάστρου. Η εκκλησία του κάστρου, γνωστή ως  Παλιά Παναγιά ή Μεσσανή είναι  αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ξεχωρίζει από μακριά  με το περίτεχνο καμπαναριό. Ο οικισμός Εμπορείο ή Εμπορειό ή Νημποριό απέχει 17 km από τα Φηρά και κάποτε υπήρξε το κέντρο πώλησης όλων των εμπορευμάτων του νησιού (2ο μισό του 17ου αι. ).
  • Γουλάς Εμπορείου. Βρίσκεται έξω από το κάστρο, σε κοντινή απόσταση, και εκτός από αμυντικός πύργος χρησίμευε και για την αποθήκευση των  αγροτικών προϊόντων.

ΜΕΣΑΡΙΑ

  • Αρχοντικό Αργυρού (1888), διατηρητέο μνημείο. Το νεοκλασικό αρχοντικό του Γεώργιου Αργυρού που υπήρξε οινοποιός της εποχής. Χτίστηκε σύμφωνα με τα σχέδια Βαυαρών αρχιτεκτόνων, από σαντορινιούς τεχνίτες, και θα δείτε αυστριακά έπιπλα, εντυπωσιακά ταβάνια. Ο χώρος δίνεται για διάφορες εκδηλώσεις όπως Γάμος, Βάπτιση κλπ. Επισκέψιμο με ξενάγηση, τηλ. : 22860 31669, https://argyrosmansion.com , καθημερινά 10 π.μ. – 6 μ.μ. εκτός Δευτέρας & Πέμπτης (είσοδος με εισιτήριο).
  • Cavana Santorini-Aravaisi. Μουσείο-αποστακτήριο ούζου με εστιατόριο και ωραία αυλή για να πιείτε ούζο. Δευτέρα- Κυριακή, 10 π.μ.-6 μ.μ., τηλ. : 22860 31573, https://www.canavasantorini.gr.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

   

  • Όρμος Φηρών ή Γιαλός. Το παλαιό λιμάνι του νησιού, εκεί που φτάνουν τα κρουαζιερόπλοια. Η αποβίβαση γίνεται με λάντζες και στη συνέχεια η άνοδος με το τελεφερίκ (τηλ. : 22860-22977, 22860-22978) ή με τα γαϊδουράκια (η τιμή είναι η ίδια) προς στον οικισμό των Φηρών.

  • Φηρά (από τη λέξη Θήρα) Είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης από τον 18ο αι. και είναι χτισμένη στο «φρύδι» της καλντέρας.
  • Θήρα  Από τον πρώτο οικιστή του νησιού, τον Θήρα της Σπάρτης, ο οποίος ίδρυσε  στο Μέσα Βουνό (10ος αι. π.Χ.) την ομώνυμη πόλη. Στη Θήρα υπάρχουν 13 χωριά.
  • Σαντορίνη. Από το Santa Irene, όνομα που έδωσαν οι Ενετοί (1153) και προέρχεται μάλλον από την ομώμη εκκλησία που βρίσκεται στον κάμπο της Θηρασιάς ή από άλλη ομώνυμη εκκλησία, παλαιοχριστιανική βασιλική που βρίσκεται στην περιοχή της Περίσσας.
  • Καλντέρα. Η  θαλάσσια λεκάνη (8X5 km, βάθους 370 μ.) που σχηματίστηκε από την καταβύθιση μέρους του άλλοτε στρογγυλού νησιού.

Το σύμπλεγμα των νησιών γύρω από την καλντέρα, Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι, καθώς και τα ηφαίστεια Παλαιά και Νέα Καμένη (ο ενεργός κρατήρας του ηφαιστείου) λέγονται όλα Σαντορίνη (πληροφορίες : https://www.thira.gov.gr).

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *