Translation

Σκύρος, τα πάντα για το νησί, αξιοθέατα, παράλιες, φαγητό, αγορές, πανηγύρια

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Η Σκύρος γεωγραφικά βρίσκεται στις Σποράδες, όπου είναι και το μεγαλύτερο νησί, αλλά διοικητικά ανήκει στην Εύβοια. Το σχήμα της μοιάζει σαν 2 νησιά που εφάπτονται στο σημείο μεταξύ των οικισμών Καλαμίτσας και Αχίλλι. Το Β. τμήμα του νησιού είναι καταπράσινο, με πεύκα και ελιές και θυμίζει Σποράδες ενώ το Ν. είναι πιο άγονο. Το ψηλότερο βουνό της Σκύρου, είναι ο Κόχυλας (792 μ.), στο Ν. τμήμα, που συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000. Η Λιναριά, στα ΝΔ. είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού και ένας γραφικός οικισμός. Διαθέτει μαρίνα σκαφών και μια μικρή παραλία με καθαρά νερά.


Η Χώρα Σκύρου, στα ΒΑ. είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, κάτω από το Κάστρο και τη Μονή Αγίου Γεωργίου. Απέχει από το λιμάνι περίπου 10 Km.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Οικισμοί : Λιναριά, στα ΝΔ., Μαγαζιά, Γυρίσματα, Μώλος, στα Α., Ασπούς & Αχίλλι, στα Α., Καλαμίτσα & Λουτρό, στα ΝΔ., Ατσίστα στα Δ., Αχερούνες & Πεύκος στα Δ. και Τραχύ, στα Β.

ΣΚΥΡΟΣ -ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

         

  • Κάστρο -Αρχαία Ακρόπολη

Το Κάστρο βρίσκεται πάνω σε βράχο ύψους 179 μ. όπου σώζονται ερείπια της Μεσαιωνικής και Οθωμανικής Περιόδου. Στο εσωτερικό του θα δείτε μια μεσαιωνική δεξαμενή (14,80Χ9,20Χ70 μ.), γνωστή τοπικά και ως «σκοτεινή φυλακή», επειδή το κτίριο δεν έχει παράθυρα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης, σώζονται ερείπια από 4 ημικυκλικούς πύργους, ο «Πύργος Αγίου Νικολάου» και ο «Πύργος Αγίας Παρασκευής» στα Α., ο «Παλαιόπυργος» στα Β. και ο «Πέργος» στα Δ.

Στα ΒΔ. ο τριώροφος βυζαντινός Πύργος με τον εντοιχισμένο λέοντα, υπήρξε κατοικία του άρχοντα-φύλακα του Κάστρου, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο που γράφει «Δια του Σεβαστού Γεωργίου του Χαϊτέλη».

Ο Πύργος αποτελεί και τη μοναδική είσοδο του Κάστρου, προς το 1ο επίπεδο που είναι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια διασχίζοντας τον Άγιο Γεώργιο θα φτάσετε στο 2ο επίπεδο με τη μεσαιωνική δεξαμενή και τον Επισκοπικό Ναό.

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσβαση : από τον κεντρικό χώρο στάθμευσης, κοντά στο λόφο Φούρκας, το νεκροταφείο και το αστυνομικό τμήμα. Εδώ θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο και θα συνεχίσετε με τα πόδια (προσοχή θα πρέπει να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστράνε). Η θέα από το Κάστρο είναι μαγευτική προς τις παραλίες Μαγαζιά, Μώλος, Πουριά, Γυρίσματα κλπ., ανοικτά καθημερινά 10:30 π.μ.-8 μ.μ.

  • Ναός της Παναγίας της Επισκοπής (895 μ.Χ.)-Κοίμηση της Θεοτόκου Κάστρο

             

Θα δείτε ερείπια του ναού και μερικές τοιχογραφίες (11ος -12ος ). Υπήρξε έδρα Επισκόπου μέχρι το 1827. Το 1841 ο ναός καταρρέει μετά από σεισμό και παύει από Επισκοπικός ναός του νησιού.

  • Μονή Αγίου Γεωργίου, Κάστρο, Χώρα

Τη Μονή Αγίου Γεωργίου θα τη συναντήσετε στο 1ο επίπεδο του Κάστρου.

Το σημερινό Καθολικό της Μονής κτίστηκε στα τέλη 16ου  αρχές 17ου αι. και είναι σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με ωραίες τοιχογραφίες (18ου). Στο τμήμα του παλιού Καθολικού (10ος ) που αποκαλύφθηκε βρέθηκαν τοιχογραφίες του 13ου αι. Από το 1289 αποτελεί μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Ο Άγιος Γεώργιος ο Σκυριανός, είναι ο πολιούχος του νησιού και οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ο Άγιος τους προστάτεψε από το μεγάλο σεισμό που έπληξε το νησί στις 26-7-2001. Ανοικτά καθημερινά 10 π.μ.-12:30 μεσημέρι & 6 μ.μ.-8 μ.μ. Από τη Μονή συνεχίζετε για το 2ο επίπεδο του Κάστρου προς Επισκοπικό Ναό και Δεξαμενή.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι δημοφιλέστερες πολιτιστικές διαδρομές είναι οι εξής :

  • Εκκλησία Παναγία Μελικαρού (η ενοριακή του νησιού) – Ενετική ΣτοάΠαναγία Ελεημονήτρια (με τοιχογραφίες του 1682) Χριστός του Μίγα (κτίστηκε πριν το 1638 με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο) Αγία Άννα στη γειτονιά Μεσαριάς (των τσοπάνηδων) – στη γειτονιά Κοχύλια –Πέργος (ένας από τους 4 πύργους της αρχαίας οχύρωσης, μέρος πλέον του οικισμού) – παλιό βαφείο υφασμάτων στη γειτονιά Κοχύλια) (20ος ) – εκκλησία Αγίων Αντωνίου & ΧαραλάμπουςΆγιος Ιωάννης (όμοιος ναός με την Αρχοντοπαναγιά).

Πρόσβαση : από τν κεντρικό χώρο στάθμευση κοντά στο αστυνομικό τμήμα, περιοχή Κοχύλια, στη Δ. πλευρά του οικισμού κάτω από το λόφο Φούρκας και το νεκροταφείο του νησιού.

  • Εκκλησία Πέντε Μαρτύρες (17ου-18ου)- πλατεία Σαρούς, με 3 μεταβυζαντινούς ναούς, Αρχοντοπαναγιά (Γέννηση της Θεοτόκου), Ταξιάρχες και Παναγία Κτσου (1560, Εισόδια της Θεοτόκου) –Δημοτικό Παραδοσιακό Σπίτι Ανδρέα Γιαλούρη (αντιπροσωπευτικό δείγμα σκυριανού σπιτιού των Οθωμανικών χρόνων, δωρεά της οικογένειας στο Δήμο, ανοικτά μόνο πρωί)-Παναγία Κυρά ΨωμούΑγία Τριάδα (17ος)-πλατεία Καμαντού (το ψηλότερο σημείο του οικισμού με ωραία θέα), μέχρι την είσοδο του Κάστρου.

                    

Πρόσβαση : από το χώρο στάθμευσης της Αγίας Τριάδας στην πλατεία Μπρούκ, στην Α. πλευρά του οικισμού, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φαλτάιτς στον «Παλαιόπυργο». Από εδώ μπορείτε να δείτε τους πύργους «Αγίου Νικολάου» και ο «Αγίας Παρασκευής» της αρχαίας οχύρωσης, στα Α.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑΛΟΥΡΗ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου (1963), Χώρα, πλατεία Μπρούκ

Εκθέματα από τις ανασκαφές στο νησί, από την Πρωτοελλαδική Περίοδο (2800 -1900 π.Χ) μέχρι και τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Θα δείτε κεραμικά, αγγεία, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, ευρήματα από το Ναό του Απόλλωνα στη θέση Φούρκα και τη λαογραφική συλλογή Λ. Κωστήρη με την «αλώνη» δηλαδή με όλα τα αντικείμενα του σκυριανού σπιτιού, τηλ. : 22220 91327, καθημερινά : 9 π.μ.-4 μ.μ., Τρίτη κλειστά, γενική είσοδος : 2€, μειωμένο : 1€.

  • Εθνολογικό & Λαογραφικό Μουσείο Μάνου Αναστασίας Φαλτάιτς, πλατεία Μπρούκ, Χώρα

Ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάιτς στο παλιό αρχοντικό των «Φάλνταη», που βρίσκεται στο ΒΑ. άκρου της πόλης, στη Βιγλατορία του Παλαιόπυργου. Στις συλλογές του Μουσείου θα δείτε τα διάσημα σκυριανά υφαντά και κεντήματα (τα οποία διαθέτει  και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα), σκυριανά ξυλόγλυπτα (το σκυριανό καρεκλάκι υπάρχει και αυτό στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη), σκυριανά κεραμικά, παραδοσιακές φορεσιές, νυφικές ενδυμασίες (19ος ), σκυριανή τσοπάνικη φορεσιά με τροχάδια (παραδοσιακά σανδάλια). Θα δείτε επίσης τις ενδυμασίες των «κουδουνάτων», από το ξακουστό Καρναβάλι Σκύρου, όπως αυτή του «Γέρου».

Ακόμα έργα του ζωγράφου και συγγραφέα Μάνου Φαλτάιτς (1938-2012), γλυπτά και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων που αφορούν στο νησί.

         

Στο χώρο υπάρχει ένα μικρό καφέ, με ωραία θέα στις παραλίες Μαγαζιά, Μώλος, Γυρίσματα, πωλητήριο και το υπαίθριο θέατρο Φαλτάιτς, τηλ. : 222091232, 2222091150, καθημερινά : 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6μ.μ.- 9 μ.μ., γενική είσοδος : 4 €, μειωμένο :2 €, με ξενάγηση :7 € , www.faltais.gr.

  • Αρχαίο Λατομείο, περιοχή ακρωτήρι Πουριά.

     

Άγριο τοπίο, παραθαλάσσιο, ξεχωρίζει ένας βραχώδης σχηματισμός σε σχήμα μανιταριού.

  • Προϊστορικός Οικισμός Παλαμαρίου, Β.

Προϊστορικός οικισμός από την Πρώιμη και Μέση Περίοδο του Χαλκού (2500-1800 π.Χ), καθημερινά εκτός ΣΚ, 8:30 π.μ. -3 μ.μ., για τα εκθέματα  είσοδος 3 €.

  • Χώρα Σκύρου, ΒΑ. του νησιού

Κτισμένη κάτω από το Κάστρο,  με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφα αρχοντικά, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ.

Η Μεγάλη Στράτα ξεκινάει από την κεντρική πλατεία και τελειώνει στη διακλάδωση για πλατεία Mπρουκ και Kάστρο.

Στην πλατεία Ηρώων της Χώρας, έξω ακριβώς από το Δημαρχείο και στα Μαγαζιά θα δείτε έργα του γνωστού γλύπτη από τη Σκύρο, Γεωργίου Λάμπρου. Έργα του θα δείτε επίσης στο Μουσείο Μπενάκη, στην Εθνική Πινακοθήκη, σε ιδιωτικές συλλογές κλπ.

Διάσημη πλατεία στη Χώρα είναι η Πλατεία Μπρούκ ή Πλατεία Αιώνιας Ποίησης. Κατασκευάστηκε το 1931 και είναι αφιερωμένη στον Άγγλο ποιητή και φιλέλληνα Rupert  Brooke (Ρούπερτ Μπρούκ, 1887-1915). Ξεχωρίζει με το γυμνό άγαλμα του νεαρού άντρα (λέγεται ότι πόζαρε ο άσημος τότε Αλέξανδρος Ιόλας), έργο του γλύπτη από την Άνδρο, Μιχάλη Τόμπρου (1889-1974).

Ο Μπρούκ έπλεε με τη Βρετανική Μεσογειακή Εκστρατευτική Δύναμη (Α’ Π.Π.), κοντά στον όρμο Τρεις Μπούκες στα Ν. της Σκύρου, όταν πέθανε ξαφνικά από σήψη το 1915 (27 ετών).  Επειδή η Εκστρατευτική Δύναμη έπρεπε να συνεχίσει την πορεία της, θάφτηκε την ίδια μέρα σε ελαιώνα που βρίσκεται κοντά στις Τρείς Μπούκες, όπου και ο τάφος του. Η θέα από την πλατεία Μπρούκ είναι μαγευτική, ιδανική για το ηλιοβασίλεμα.

  • Στη Λιναριά στο ύψωμα πάνω από το λιμάνι (προς Καλαμίτσα) θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου  Νικολάου.

Θα έρθετε για τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο και για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Στο δρόμο από το λιμάνι προς Χώρα και στη διασταύρωση προς τον Πεύκο (αριστερά) αν κάνετε δεξιά θα συναντήσετε την εκκλησία της Παναγίας Μέγκλου, όπου στις 14-15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γίνεται πανηγύρι.

ΣΚΥΡΟΣ –ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η Σκύρος έχει περισσότερες από 70 παραλίες, μικρές, μεγάλες, με εύκολη ή δύσκολη πρόσβαση, συγκεντρωμένες κυρίως στο Β. τμήμα του νησιού.

Σας αναφέρουμε μερικές με σχετικά εύκολη πρόσβαση, με αυτοκίνητο ή με τα πόδια.

  • Παραλίες Μαγαζιά, Μώλος, Βίνα, Α. Χώρα

Οι παραλίες Μαγαζιά (Γιαλός), Μώλος (Σκάλα) και Βίνα, στην άκρη και πριν τα Πουριά.

Είναι από τις μεγαλύτερες του νησιού και πολύ δημοφιλείς καθώς βρίσκονται δίπλα στη Χώρα.

Πρόκειται για συνεχώμενες παραλίες, με άμμο, κρυστάλλινα νερά, οργανωμένες, γεμάτες καταλύματα, εστιατόρια, καφέ, beach bar και ωραία θέα προς τη Χώρα και το Κάστρο.

Η παραλία Μαγαζιά ξεχωρίζει με τους 3 κυματοθραύστες που έχουν τοποθετηθεί για να προστατεύουν την ακτή από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.

       

Για φαγητό ξεχωρίζει «Ο Μύλος του Μπαλαμπάνη», Μώλος, παραδοσιακό εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις από την κα Φλώρα, τηλ. : 22220 91378 και η ταβέρνα  «Στέφανος», Μώλος, για ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο, τηλ. : 22220 91272.

Στη μικρή βεράντα του Ammos Veranda Restaurant, του βραβευμένου ξενοδοχείου Ammos Hotel, θα γευτείτε τοπική γαστρονομία, όπως κατσικάκι με μελιτζάνα, φάβα, τεροπτάρια, λαδόπιτες κλπ, τηλ. : 22220 91234, https://www.skyrosammoshotel.com (με κράτηση).

  • Του Παππά το χούμα (χώμα), Α. Χώρα

Άμμος με χαλικάκι, ήσυχη, απομονωμένη με πρόσβαση από μονοπάτι αφού ανοίξετε μια πόρτα περίφραξης.

  • Πουριά, Α. -ΒΑ.

Βρίσκεται μετά το Μώλο  και δίπλα στο Αρχαίο Λατομείο. Αμμώδης, με σκηνικό τις εντυπωσιακές πέτρες «πουριιά», την πιάνει ο βοριάς έντονα.

Ξεχωρίζουν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο λαξευμένο βράχο και ο ναός της Ζωοδόχου. Θα πρέπει να έρθετε το πρωί για να θαυμάσετε την ανατολή. Πάνω στην παραλία στέκει ο παλιός ανεμόμυλος του 1847, που έχει μετατραπεί σε μπάρ-εστιατόριο, τηλ. : 22220 93656.

         

Απέναντι από τα Πουριά βρίσκονται οι βραχονησίδες Βρυκολακονήσια και ο βράχος με το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Ερμόλαου. Στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή του Αγίου πηγαίνουν καΐκια από τη Σκύρο τελούν τη λειτουργία και μετά επιστρέφουν στο Μώλο όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με χορούς, τραγούδια και φαγητό.

  • Γυρίσματα, ΒΑ.

Μεγάλη, αμμώδης, οργανωμένη σε κάποια σημεία, την πιάνει ο βοριας. Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, όπως το Skiros Palace, 4*, http://skirospalace.gr.

         

Από την παραλία Γυρίσματα θα δείτε την ανατολή του ήλιου. Για φαγητό υπάρχει «Ο Στέλιος», ψάρια και μαγειρευτά της μαμάς Φροσύνης, τηλ. : 2222091385, 6977022286.

  • Καρεφλού, Α. μετά τα Γυρίσματα προς τα Β.

Μικρή, ήσυχη, άμμος και χαλικάκι, βράχια τριγύρω, με κύματα όταν φυσάει βοριάς και πρόσβαση από χωματόδρομο.

  • Παλαμάρι, Β.-ΒΑ., προς Τραχύ

Δίπλα στον Προϊστορικό Οικισμό υπάρχει παραλία ήσυχη, με άμμο και βοτσαλάκι. Πρόσβαση : από ασφαλτοστρωμένο  δρόμο μέχρι το Τραχύ και μετά από χωματόδρομο.

Για φαγητό στο διάσημο «Το Πέρασμα», στην περιοχή Τραχύ.

Η χασαποταβέρνα της οικογένειας Γεωργίου Τζάνου Μαυρίκου, όπου θα δοκιμάσετε κρέατα και τυριά από τη φάρμα τους. Εδώ πωλούν ότι βγάζει το νησί, μέλι και  λάδι  παραγωγής τους, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού,  βότανα  κλπ, «δια χειρός Ευφροσύνης», τηλ. : 22220 92911, πάνω στο δρόμο Σκύρου-Τραχέως, πριν στρίψετε για τον Αρχαιολογικό Χώρο και την παραλία Παλαμαρίου.

  • Ασπούς & Αχίλλι, Α., κοντά στη Χώρα, προς τα ΝΑ.

Η Ασπούς, στον όρμο Μεάλος, είναι αμμώδης, σχετικά μεγάλη, πολύ δημοφιλής, πάνω στον δρόμο και χωρίς κάτι το ιδιαίτερο (απέχει από τη Λιναριά ή  τη Χώρα περίπου 6 Km). Στην περιοχή θα βρείτε beach bar,καταλύματα, ταβέρνες, super market και βενζινάδικο. Για φαγητό υπάρχει ο «Ασημενός», για θαλασσινά, τηλ. : 2222093007 και ο «Λάμπρος», εστιατόριο –ψησταριά, για κατσικάκι λεμονάτο και μεγάλες χορταστικές μερίδες, τηλ. : 2222 091388. Το Αχίλλι υπήρξε παλιό λιμάνι της Σκύρου και σύμφωνα με το μύθο από εδώ ξεκίνησε ο Αχιλλέας για την Τροία. Ξεχωρίζουν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου, με πανηγύρι 8 Σεπτεμβρίου.

  • Ληνώ, δίπλα στην παραλία Ασπούς

Η παραλία Ληνώ, με βότσαλο, βρίσκεται δίπλα στην Επάρχ, Οδ. Σκύρου-Λιναριάς και θα βρείτε μερικά ενοικιαζόμενα καταλύματα.

  • Καλαμίτσα, ΝΔ., και προς τα Α. του λιμανιού ( 6 km).

Μεγάλη παραλία, πολύ δημοφιλής, με βοτσαλάκι, κρύα νερά, ιδανική όταν δε φυσάει ο βοριάς. Θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά στην ταβέρνα «Καλαμίτσα», τηλ. :2222093045.

«Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ

Μέσα σε ωραίο κήπο με θέα τον κόλπο υπάρχει η ταβέρνα- εστιατόριο «Ο Παππούς Και Εγώ Στη Θάλασσα», τηλ. : 2222092200, με τοπική κουζίνα και λαχανικά από τον κήπο τους (υπάρχει και 2ο εστιατόριο «Ο Παππούς Και Εγώ Στη Θάλασσα», στη Χώρα, τηλ. : 222209320.

Εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, σε απόσταση 6 km από Λιναριά. Η εύφορη κοιλάδα της ευρύτερης περιοχής, Καλαμίτσας και Λουτρού, οφείλεται στον Υδροβιότοπο Καλαμίτσας. Στο ύψωμα πάνω από τον κόλπο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Μάμαντος, ο προστάτη των κτηνοτρόφων, όπου 1-2 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι και προσφέρεται ντόπιο κρέας με πατάτες. Η Πηγή Νύφι, βρίσκεται 3 km μετά την Καλαμίτσα, στα ΝΔ. με πόσιμο νερό και θα τη βρείτε πάνω στο δρόμο (Χώρα- Νύφι 14 km).

  • Κολυμπάδα, ΝΔ.

         

Μεγάλη, με άσπρο και ροζ βότσαλο, κρύα νερά, άγρια ομορφιά, λίγο κόσμο, είναι ιδανική για απομόνωση. Πρόσβαση μετά τη Νύφι προς Ν. και από χωματόδρομο. Στη διαδρομή θα συναντήσετε μια πόρτα από συρματόπλεγμα, η οποία θα σας κλείνει το δρόμο. Θα πρέπει, να την ανοίξετε, να περάσετε, την ξανακλείσετε και να συνεχίσετε την πορεία σας για την παραλία. Τις πόρτες τις τοποθετούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού για να συγκεντρώνουν τα ζώα.

  • Ρένες, Ν.

Αν έρθετε Ν. για να δείτε τον τάφο του Μπρούκ τότε συνεχίστε μέχρι την παραλία Ρένες. Ήσυχη, με βότσαλο και προστατευμένη καθώς βρίσκεται μέσα σε κλειστό όρμο (Χώρα-Ρένες  περίπου 18 km).

  • Αχερούνες, στα Δ. του λιμανού (1km)

Μικρός οικισμός με αρκετά καταλύματα και μεγάλη παραλία. Αμμώδης, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και πολύ κόσμο. Για φαγητό στην «ταβέρνα της Κυρά Πόπης», με τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα, τηλ. :  222209335 και στο «Απάνεμα – Η ταβέρνα του Ψαρρά», τηλ. : 2222096037.

  • Πεύκος, Δ.

Μεγάλη παραλία με λιμάνι για σκάφη αναψυχής, αμμώδης, κρυστάλλινα νερά, οργανωμένη, δίπλα σε πευκοδάσος. Στη θέση Μάρμαρο και στο ύψωμα του δρόμου προς Άγιο Φωκά, θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με πανηγύρι 26-27 Ιουλίου. Θα έχετε εκπληκτική θέα προς τον κόλπο του Πεύκου και το νησάκι Βάλαξας (ή Βαλάξας) που είναι ακριβώς απέναντι. Για σπιτικό φαγητό, φρέσκα ψάρια και αστακομακαρονάδα, «στης Σταματίας», τηλ. : 6972558232.

Πρόσβαση : από Λιναριά προς Χώρα, στη διασταύρωση αριστερά προς Πεύκο, Άγιο Φωκά, Αχερούνες κλπ (Λιναριά-Πεύκος περίπου 7 km, Χώρα-Πεύκος, 15 km).

  • Άγιος Φωκάς, Δ.

Μια πολύ όμορφη παραλία μέσα σε κλειστό όρμο, ήσυχη, αμμώδης με χαλικάκι, ρηχά νερά,κατάλληλη για παιδιά, ιδανική όταν δε έχει βοριά. Εύκολη πρόσβαση από το δρόμο. Δίπλα από τον Άγιο Φωκά υπάρχει και 2η παραλία,  απομονωμένη όπου θα φτάσετε  κολυμπώντας ή με σκάφος. Για φαγητό υπάρχει  μια ταβέρνα μπροστά στη θάλασσα με την πινακίδα «η ταβέρνα της κυρά Καλής», τηλ. : 6942401523, η οποία διαθέτει τις ομπρέλες και ξαπλώστρες.

  • Ατσίτσα, Δ.–ΒΔ.

         

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, με μικρό λιμανάκι, κοντά στην Κυρά Παναγιά. Πήρε το όνομά της από το βραχάκι Ατσίτσα που υπάρχει στην είσοδο του κόλπου. Η παραλία του οικισμού είναι μικρή, ήσυχη, με βότσαλο και  πεύκα για σκιά, ιδανική για οικογένειες. Ξεχωρίζουν ξενοδοχείο «ATSITSA» και η ταβέρνα «Ο Αντώνης», της ίδιας επιχείρησης, http://www.hotelatsitsa.gr. Η ταβέρνα, από το 1981, φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και την αστακομακαρονάδα, τη σπεσιαλιτέ του νησιού.

Οι πέτρινες κολώνες είναι απομεινάρια της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής μεταφοράς σιδήρου(1900), από τα ορυχεία προς το λιμανάκι.

  • Πετρίτσα, Δ. δίπλα στην Ατσίτσα

Μικρή, ήσυχη, απομονωμένη, με βότσαλο και πεύκα. Πρόσβαση : στο τέλος του δρόμου κατηφορίζετε από μονοπάτι μέσα στα πεύκα.

  • Παραλία Θεοτόκος Λιμανάκι, Β. κοντά στο αεροδρόμιο

       

Μικρή, υπέροχη, καλή όταν δε φυσάει ο βοριάς. Πρόσβαση από χωματόδρομο δίπλα από το αεροδρόμιο (1 km, όπου τα 500 μ είναι δύσκολος χωματόδρομος σκαμμένος από τις βροχές). Η ακτογραμμή από Θεοτόκο μέχρι Άγιο Πέτρο έχει πολλά βραχάκια και θεωρείται ιδανική για ψαροντούφεκο.

  • Παραλία Μαρκέσι, Β. περιοχή αεροδρομίου

Μικρή, αμμώδης, απομονωμένη, ανάμεσα στις παραλίες Θεοτόκος και  Άγιος Πέτρος. Πρόσβαση από χωματόδρομο, στη διασταύρωση αριστερά (1 Km).

  • Άγιος Πέτρος, Β.-ΒΑ. περιοχή αεροδρομίου

Μεγάλη, άμμος και ψιλό χαλικάκι, ρηχά νερά, δίπλα σε πευκοδάσος, πολύ δημοφιλής σε ελεύθερους κατασκηνωτές. Λόγω της θέσης της, προς τα Β. την  πιάνει ο βοριάς έντονα. Για φαγητό στο ύψωμα με  θέα την παραλία του Αγίου Πέτρου, θα βρείτε την οικογενειακή ταβέρνα «Άγιος Πέτρος», μέσα στο πευκοδάσος τηλ.: 6972 842116, http://www.agiospetros.com. Με κρέατα και τυριά από το δικό τους αγρόκτημα, δοκιμάστε οπωσδήποτε κατσικάκι σούβλας ή λεμονάτο, μαγειρευτά, λαδόπιτες κλπ. Μπορείτε να αγοράσετε από εδώ κατσικάκι, γραβιέρα και μυζήθρα Σκύρου και μέλι παραγωγής τους.

Το «Αμάλθεια» στη Χώρα είναι της ίδιας επιχείρησης, τηλ. : 2222 092389. Πρόσβαση, μετά την παραλία Θεοτόκος, στρίβοντας στην ταβέρνα «Άγιος Πέτρος», μπαίνετε στο χωματόδρομο προς παραλία Άγιος Πέτρος (περίπου 12 km  από τη  Χώρα).

  • Αγαλίπας

Όρμος με 2 ήσυχες παραλίες, αμμώδεις, πανέμορφες, η μια με ένα παλιό ναυάγιο. Δύσκολη πρόσβαση από μονοπάτι, αλλά μπορείτε να έρθετε και με το καραβάκι που κάνει ημερήσιες εκδρομές (σταματάει στην παραλία με το ναυάγιο).

  • Κυρά Παναγιά -Καλογριάς, Δ.,όρμος Καλογριάς

Μετά τον Άγιο Πέτρο, ακολουθώντας πορεία προς Ν. Μικρή παραλία, αμμώδης, ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά, με πεύκα, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες του Cooknara Beach Bar.

  • Κυρά Παναγιά, Δ.

Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Κυρά Παναγιά Καλογριάς. Ήσυχη, πεύκα, όχι οργανωμένη και το εκκλησάκι της Κυρά Παναγιάς, αφιερωμένο στην Απόδοση της Κοιμήσης της Θεοτόκου. Στις 23 Αυγούστου γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι όπου προσφέρονται ντόπιο κατσικάκι βραστό με ρύζι.

  • Νησάκι Σαρακηνό ή Σαρακήνικο, Ν.

Η παραλία Γλυφάδα Σαρακηνό, στα Ν. της νησίδας, είναι μέσα σε πολύ κλειστό όρμο, με λευκή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Μπορείτε να έρθετε με το καραβάκι που εκτελεί εκδρομές από τη Σκύρο και παραμένει εδώ περίπου 2 ώρες (μήνα Αύγουστο).

  • Θαλάσσιες σπηλιές, Πεντεκάλη και Διατρυπτή

Πρόσβαση με το καραβάκι που ξεκινάει από το λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά, κάνει στάση για μπάνιο στις σπηλιές.

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΚΥΡΟΥ

  • «ΥΔΡΟΒΑΤΗΣ», εκτος από καραβάκι για ημερήσιες εκδρομές διαθέτει και ιστιοπλοϊκό για πολυήμερες διακοπές, τηλ. : 22220 93100, 6945 496000, www.feelingreece.gr, αναχωρεί από την παραλία Πεύκος.
  • «Απόλλων ΙΙ» – «Σκύρος», ημερήσιες εκδρομές, Ψαριώτης Δημήτρης, τηλ. : 22220 93250, 6977 696103, 6974 641602, στις σπηλιές και το νησί Σαρακήνικο, αναχωρεί στις 11 π.μ. από Λιναρία και επιστρέφει στις 5:30 μ.μ. με φαγητό, όπως η διάσημη  αστακομακαρονάδα.
  • «ΛΥΚΟΜΗΔΗΣ», βόλτα και ψάρεμα με παραδοσιακό καΐκι. Αναχωρεί καθημερινά 11 π.μ. από την Κυρά Παναγιά, για την Αγαλίπα με το ναυάγιο, συνδυάζοντας μπάνιο και ψάρεμα, (διάρκεια 3 ώρες), τηλ. : 6934 786454, 6973 006655

ΣΚΥΡΟΣ – ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ – ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Ψάρια, αστακομακαρονάδα, ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό ή στο φούρνο με πατάτες, κόκορας με χοντρά μακαρόνια, τυριά Σκύρου (ξινοτύρι, γραβιέρα, μηζύθρα), φάβα Σκύρου, χειροποίητα μακαρόνια με μηζύθρα, λαδόπιτα (τηγανίτα με σκυριανό ξινοτύρι), τεροπτάρια (ζύμη με γέμιση τραχανά, ρύζι και μυζήθρα), τραχανόπιτες. Από γλυκιές γεύσεις φημίζονται οι λουκουμάδες με σκυριανό μέλ,το ριζόγαλο και τα γλυκά του κουταλιού.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές ταβέρνες στη Χώρα, Λιναριά κλπ στις οποίες θα δοκιμάσετε τοπικά πιάτα  (επιπλέον από αυτές που έχουμε επισημάνει κοντά στις παραλίες του νησιού) :

  • «Οι ιστορίες του μπάρμπα», Μώλος, τσιπουράδικο-ουζερι,τηλ. : 22220 91453.
  • «Ψαριώτης», λιμανάκι Λιναριάς, ψαροταβέρνα με δικό του καΐκι, τηλ. : 22220 93250, 6974 641602.
  • «Μπάρμα Γιάννης και Μαρίτσα», Χώρα, καφενείο-οινομαγειρείο, τηλ. : 22220 91276, ντόπια κρέατα,μαγειρευτά, κεφτεδάκια, λαδόπιτα, φάβα, ομελέτα.
  • «Ανεμολύτι», Μώλος Σκύρου, ψησταριά – σουβλάκια, τηλ. : 22220 92559, 6979 694327, με δικά του κρέατα, όπου μπορείτε να αγοράσετε μέχρι και ντόπιο κατσικάκι, αοπό τον ιδιοκτήτη και κτηνοτρόφο.
  • «Η Αννούλα» ή «Μανωλιά», θέση Μανωλιά, βραβευμένη για το πιάτο «γίδα κοκκινιστή», στο διαγωνισμό «Αναδείξτε τα πιάτα της Εύβοιας», τηλ. : 6989 709227, από το Μώλο προς την Σκύρου-Τραχέως (μετά το βεζινάδικο).
  • «Για Πλάκα», Αγορά Χώρα, καφενείο-μεζεδοπωλείο, τηλ. : 22220 93568, παραδοσιακά φαγητά, χύμα κρασί, http://www.giaplakaskyros.gr.
  • «Το Σκυριάνι», Χώρα, στην Αγορά, ταβέρνα-ψητοπωλείο, σουβλάκια, τηλ. : 2222 091602
  • «Μούζα» Grill House, Χώρα, τηλ. : 22220 91631, 6970 253024.

Για γρήγορο και φθηνό φαγητό ή για πρωινό , δοκιμάστε πίτες και σφολιάτες στα εξής :

  • «Μήτσος», Χώρα, τηλ. : 2222 091772, για μπουγάτσα, σφολιάτες, καφέ, πρωινό.
  • «Κυρά Μαρία», Χώρα, τηλ. : 22220 92666, παραδοσιακά εργαστήρι σφολιάτας, σκυριανές πίτες, πίτσες, σάντουιτς, καφέ (απέναντι από το γυμναστήριο).
  • «Το Γωνιακό», Χώρα, τηλ. : 22220 93259, καφενείο για να γευτείτε λαδόπιτες, παγωτό, λουκουμάδες, γλυκά κουταλιού.
  • «Αρτογνώση», Κατσαρέλιας Δημήτριος, αρτοποιεία –ζαχαροπλαστεία σε Μώλο, Χώρα, Λιναριά, για ψωμί, φθηνό φαγητό και γλυκά που φτιάχνουν μόνοι τους.

ΣΚΥΡΟΣ- ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

  • Ντόπιο κατσικάκι, από τους κτηνοτρόφους του νησιού.
  • Τοπικά τυριά, που φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως ξινοτύρι (λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με υπόξινη γεύση), φρέσκια ή ξερή μυζήθρα και γραβιέρα Σκύρου.
  • Φάβα Σκύρου από φυτό λαθούρι (τοπικά : πίσες) : παραγωγοί : Μανώλης Τραχανάς, Κτήμα «Μουριές», τηλ. :22220 93555, Οικογένεια Γεωργίου Μαυρίκου, ταβέρνα «Το Πέρασμα», Τραχύ.
  • Τραχανάς Σκύρου
  • Θυμαρίσιο μέλι, το νησί είναι γεμάτο θυμάρι (από 12 €/κιλό), πευκόμελο ή ρείκι. Για μελισσοκομικά προϊόντα : ΜΕΛΙΣΣΩΝΑΣ ΦΕΡΓΑΔΗ, από το 1930, Χώρα, οδός Κονδύλι, κοντά στην πλατεία Ηρώον, τηλ. : 2222093641, 6932710923, 6988074462, www.melissonasfergadi.gr.
  • Παραδοσιακά αμυγδαλωτά Σκύρου – φρέσκο παγωτόΧιώτη», εργαστήριο – παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο από το 1978, για αμυγδαλωτά και φρέσκο παγωτό, τηλ. : 2222 093421 (Χώρα Σκύρου) & 2222 91761 6944 958954 (εργαστήριο).

«Τα γλυκά της Φαλταϊνας», εργαστήριο πουυ φτιάχνει αμυγδαλωτά, περιοχή Αγιά, τηλ. : 2222 091912 και το ζαχροπλαστείο  «Το παγωτό της Φαλταϊνας», Αγορά Χώρα, για φρέσκο παγωτό, αμυγδαλωτά, τηλ. : 22220 91005, https://www.faltaina.com. Τα αμυγδαλωτά της επιχείρησης έχουν πάρει το 1ο  βραβείο γεύσης «Παραδοσιακού Αμυγδαλωτού Εύβοιας & Σκύρου» (2013).

  • Γλυκά του κουταλιού, βότανα, όπως κρίταμο, ρίγανη (κατάστημα My Skyros, Μαρία Στρατή, με τοπικά προϊόντα, https://www.myskyros.gr.
  • Σκυριανό Κρασί : «LANARI», τοπικός ερυθρός οίνος  που παράγεται στους αμπελώνες του οινοποιείου «Νικολάου Σταμάτης»,περιοχή Γερούλι, Επαρχ. Οδός Σκύρου –Λιναριάς, προς Ασπούς, τηλ. : 2222 096000, 22220 92210 (επισκέψιμο).
  • Το Οινοποιείο Αφοί Πανέρη, περιοχή Σταυρός, τηλ. : 2222092124, παράγει κρασιά που θα τα βρείτε και στο super market της οικογένειας
  • Σκυριανά κεραμικά : ζωγραφισμένα στο χέρι, μοναδικά και ακριβά.

         

Εργαστήρι Σταμάτης Φτούλης : παραδοσιακά χειροποίητα σκυριανά κεραμικά, Μώλος, τηλ. : 2222091559. Ο Σταμάτης Φτούλης γεννήθηκε στη Σκύρο, υπήρξε αυτοδίδακτος αγγειοπλάστης-ζωγράφος από το 1968 και κατάφερε να διακριθεί διεθνώς για τα έργα του.

Έκθεση Σκυριανής Κεραμικής – Σκυριανά κεραμικά Όλγας  Ζαχαράκη

Θα δείτε ένα παραδοσιακό σκυριανό σπίτι, και αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε αντίγραφα παλαιών κεραμικών της ζωγράφου, κεντημάτων και βιβλίων σχετικών με τη λαογραφία του νησιού, πλατεία Ηρώων (ή Ηρώον), Χώρα, τηλ. : 698 379 5228.

  • Σκυριανά ξυλόγλυπτα έπιπλα, όπως το σκυριανό σκαμνάκι.

Εργαστήρι ξυλογλυπτικής Αυγοκλούρης Ελευθέριος, περιοχή Ληνώ, τηλ. : 22220 91106, www.thesiswood.com. Το εργαστήρι είναι επισκέψιμο (κατόπιν συνεννόησης), παραδίδει μαθήματα ξυλογλυπτικής και δέχεται παραγγελίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Λευτέρης Αυγοκλούρης, από τη Σκύρο μαθήτευσε στη σχολή ξυλογλυπτικής του Γιαννούλη Μπαμπούση, του γνωστού ξυλογλύπτη, ζωγράφου και αγιογράφου από τη Σκύρο.

ΣΚΥΡΟΣ –ΕΘΙΜΑ

  • 15 Αυγούστου – Αναπαράσταση Σκυριανού Γάμου

Κατά το έθιμο του Γάμου οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού περνούν από τα σπίτια και τους προσφέρουν προσκεκλημένοι τηγανίτες με μέλι αντί Προσκλητήριο.

  • Απόκριες -Σκυριανό Καρναβάλι

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι  μεταμφιέζονται  σε «Γέρους», «Κορέλες» και «Φράγκους», περιφέρονται στους δρόμους με κουδούνια, χορεύουν και απαγγέλλουν στιχάκια. Οι «Γέροι» φορούν , μάσκα από δέρμα ζώου, μία μαύρη γούνινη κάπα και στη μέση δένουν  πολλά και μεγάλα κουδούνια. Τον συνοδεύουν η «Κορέλα», άντρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία στολή και μάσκα και ο  «Φράγκος», που φοράει ένα απλό παντελόνι και έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι. Σκοπός είναι με το περπάτημα οι «κουδουνάτοι», να κάνουν θόρυβο ενώ χορεύουν. Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο αυτό έχει σχέση με ένα ηλικιωμένο τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα και για να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στους κατοίκους, έβαλε στη μέση του τα κουδούνια από τα πρόβατα και μαζί με τη γυναίκα του περπατούσαν στα σοκάκια του νησιού κάνοντας θόρυβο για την συμφορά που τους βρήκε.

Αποκορύφωμα του Σκυριανού Καρναβαλιού, είναι το έθιμο της Τράτας που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. 

Μια τράτα (βάρκα) πάνω σε ρόδες, τοποθετείται στην κεντρική πλατεία της Χώρας και οι κάτοικοι μεταμφιεσμένοι σε ναυτικούς σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια. Η γιορτή ολοκληρώνεται την Καθαρή Δευτέρα με πανηγυρισμούς.

ΣΚΥΡΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Ιππασία με σκυριανά αλογάκια

         

Μικρόσωμη φυλή, πιστεύεται ότι μοιάζει με μια μικρόσωμη φυλή που υπήρχε τον 5ο π.Χ. στην Ελλάδα. Αναφέρεται επίσης ότι παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με τα άλογα που έχουν σκαλιστεί στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Σκυριανά αλογάκια θα βρείτε στο Κτήμα Μουριές, για βόλτες στα μονοπάτια της περιοχής Καλικρί. Κτήμα Μουριές, Καλικρί Σκύρος, στο δρόμο από το λιμάνι προς Καλαμίτσα, τηλ. : 2220 93555, 6947 465900, ώρες περιήγησης : 10 π.μ.-1 μ.μ. & 6 μ.μ.-9 μ.μ. Για φαγητό υπάρχει στον ίδιο χώρο η ταβέρνα «Μουριές», της ίδιας επιχείρησης, με τραπεζάκια κάτω από τις μουριές του καταστήματος. Η ταβέρνα πήρε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό «Αναδείξτε τα πιάτα της Εύβοιας» για το πιάτο «κατσικάκι λεμονάτο»,τηλ. : 222093555, 6947465900.

  • Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος (συνήθως το Μάιο), Lympiani Trail Run 20 Km, τρέξιμο μέσα στα στενά δρομάκια της Χώρας, στο πευκοδάσος κλπ, Lake Trail Run 10 Km, στον παραλίμνιο δρόμου του φράγματος υδροδότησης και το παιδικό City Trail Kids Run,, πληροφορίες : http://www.skyrostrailrun.gr.

ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

  • Οδικώς-ακτοπλοϊκώς

Θα φτάσετε οδικώς μέχρι την Κύμη Εύβοιας και στη συνέχεια ακτοπλοϊκώς με το πλοίο «Αχιλλέας», για οχήματα και επιβάτες, της εταιρείας λαϊκής βάσης του νησιού, «Σκύρος Ναυτική Εταιρεία», (καθημερινά, διάρκεια ταξιδιού περίπου 1,30 ώρα). Η πρόσβαση γίνεται όλο το χρόνο από Κύμη Εύβοιας, απόσταση Κύμη- Σκύρος, 22 ν.μ. Υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, από Αθήνα (Λιοσίων 260) προς Παραλία Κύμης (απόσταση 160 km,  3 ώρες και 15′).

  • Αεροπορικώς

Η Σκύρος διαθέτει αεροδρόμιο που εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις και πτήσεις charters (μετάβαση στη Χώρα Σκύρου με ταξί, τηλ. : 2222091666 ή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο, απόσταση από τη Χώρα περίπου 17 km).

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Σκύρου, τηλ. : 2222050300, www.skyros.gr
  • Λιμεναρχείο Σκύρου, Λιναριά, τηλ. : 2222093475
  • Λιμεναρχείο Κύμης, Παραλία Κύμης, τηλ:2222022606, 2222023022
  • Πολυδύναμο Ιατρείο, τηλ. : 2222092222
  • Σκύρος Ναυτική Εταιρεία, τηλ. : 2222091789
  • Αεροδρόμιο Σύρου, τηλ. : 2222091607
  • Ταξί, τηλ. : 2222091666
  • Ταξί, τηλ. : 6979394663, 6972 397655, Λάμπρος Γεώργιος
  • Ταξί, τηλ. :22220 92735, 6986292102, 6976707718
  • ΚΤΕΛ Σκύρου, τηλ. : 2222091123
  • ΚΤΕΛ Αθήνας, τηλ : 2108317153
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *