Translation

Στην άγρια ομορφιά της Ψερίμου

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Η Ψέριμος ή Κάπαρη, βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω και διοικητικά ανήκει στο Δ. Καλυμνίων, του Ν. Δωδεκανήσου, στο Νότιο Αιγαίο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο ομώνυμος οικισμός Ψέριμος ή Αυλάκια. Έχει σχήμα επίμηκες, με μήκος 6,5 km, μέγιστο πλάτος 4 km και ύψος 300 μ. Το βόρειο άκρο του νησιού λέγεται «Άκρα Βασιλική» και το νότιο «Άκρα Ρούσσα», εκεί που βρίσκεται και το στρατιωτικό φυλάκιο που υπάρχει στο νησί. Απέναντι από την Ψέριμο βρίσκεται η βραχονησίδα Πλατύ.


Ι. ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΨΕΡΙΜΟΥ ή «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΛΑΓΧΡΙΝΗ»

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Ο Ναός της Παναγίας, βρίσκεται στη Χώρα της Ψερίμου, σε απόσταση περίπου 200 μ. από το λιμάνι. Είναι κτισμένη τον 18ος αι. και έχει ένα εντυπωσιακά ψηλό καμπαναριό. Στο Ναό υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» ή της «Παναγίας Μελαχρινής» και η εικόνα τα «Εισόδια της Θεοτόκου». (17ου αι.).

Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα βρήκε τυχαία ένας ψαράς στη θάλασσα, περίπου τον 19 ο αι., καθώς πιάστηκε στα δίχτυα του. Λέγεται ότι ήρθε από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, όταν η εικόνα πετάχτηκε στη θάλασσα κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η εικόνα ονομάστηκε «Μελαχρινή» από το σκούρο χρώμα που έχει το πρόσωπο της Παναγίας, πιθανώς λόγω της ρωσικής τεχνοτροπίας.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου από την παραμονή στήνεται στο νησί μεγάλο πανηγύρι. Στις 14 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία, γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγίας, από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι. Ακολουθεί χορός και τραγούδι, με ντόπιους οργανοπαίχτες και σερβίρονται, σε όλους τους επισκέπτες, ρεβίθια (λόγω νηστείας) που έχουν μαγειρέψει οι γυναίκες της Ψερίμου. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί και τελειώνει όταν ο ιερέας χτυπήσει την καμπάνα της εκκλησίας, για να σημάνει το τέλος της γιορτής.

Ο Ναός γιορτάζει επίσης και στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το νησί της Ψερίμου έχει μια άγρια και παρθένα ομορφιά και ενδείκνυται για όσους επιθυμούν έναν ήρεμο τόπο για να κάνουν τις διακοπές τους. Οι παραλίες της Ψερίμου είναι αρκετές και η πρόσβαση γίνεται είτε με δικό σας μεταφορικό μέσο 4Χ4 ή με σκάφος ή με τα πόδια.

Υπάρχει η μεγάλη παραλία στο Αυλάκι ή «Κεντρική» παραλία για τους ντόπιους, η οποία είναι πολύ ρηχή και αμμώδης. Είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς βρίσκεται δίπλα στα καταστήματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η πιο γνωστή παραλία είναι τα Μαραθώντα, με άμμο και βοτσαλάκι. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο, με αυτοκίνητο 4Χ4,  ή με τα πόδια (20 λεπτά περπάτημα). Εδώ παλιά υπήρχε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε κεραμίδια αλλά τώρα θα δείτε μόνο ένα γκρεμισμένο κτίριο. Άλλη πολύ όμορφη παραλία είναι η παραλία Τάφος, όπου μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα Μαραθώντα και μετά να συνεχίζετε με τα πόδια μέχρι την παραλία (περίπου ένα τέταρτο περπάτημα). Στην παραλία Βαθύ, η οποία έχει βοτσαλάκι, μπορείτε να φτάσετε μόνο με τα πόδια.

Μερικές ακόμα παραλίες που μπορείτε να εξερευνήσετε είναι η παραλία Κρεβάτια και οι απόμακρες και δύσβατες παραλίες Κορακιά και Γλίστρα. Επειδή στις τελευταίες παραλίες υπάρχουν χοντρές πέτρες και ξέρες στο βυθό, η πρόσβαση με σκάφος είναι δύσκολη.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΦΑΓΗΤΟ

Στο νησί υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα στην περιοχή Αυλάκια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Pserimos Villas, 2*, (τηλ.: 2243059905, 6942052579).

To Kalliston Studios (τηλ. : 2243024561), το Tripolitis Hotel (τηλ.: 22430 23196), το ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ, ενοικιαζόμενα δωμάτια (τηλ. : 22430 24561).

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια  ΜΑΝΩΛΑ (τηλ.: 22430 51540) εκτός από διανυκτέρευση, μπορείτε να δοκιμάσετε και ντόπια πιάτα στο εστιατόριο που υπάρχει εδώ.

Το ίδιο και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια SEVASTI Studios (τηλ : 2243029337), όπου στην ταβέρνα της Σεβαστής, θα γευτείτε την πιο νόστιμη κακαβιά, ψαρόσουπα, χταπόδι στιφάδο, ντολμαδάκια, κατσίκι κοκκινιστό και ψωμί ζυμωτό, ψημένο στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Για φαγητό, καφέ και ποτό, στο Άννα Cafe (τηλ.: 2243023196) και στο Sunset Cafe (τηλ.:2243053001), που βρίσκονται και τα δυο πάνω στη θάλασσα.

Στο νησί θα βρείτε επίσης το mini market «PSERIMOS», για τα ψώνια σας.

Στην Ψέριμο λειτουργεί (2017) μονάδα αφαλάτωσης νερού, με παραγωγή 100 κυβ. νερού ημερησίως.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Μπορείτε να φτάσετε στη Ψέριμο μέσω Καλύμνου ή από το Μαστιχάρι της Κω και μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πλοία Kalymnos Star ή Kalymnos Dolphin, της εταιρείας Kalymna Yachting εκτελούν το δρομολόγιο : Κάλυμνος-Ψέριμος-Μαστιχάρι-Ψέριμος-Κάλυμνος.

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιπποκράτης της Κω ή το αεροδρόμιο της Καλύμνου.

Επίσης από την Κάλυμνο διοργανώνονται μονοήμερες εκδρομές προς την Ψέριμο, με το μικρό ferry Maniaio. Το δρομολόγιο ξεκινάει από Κάλυμνο στις 9.30 το πρωί και φτάνει στην Ψέριμο 10.20 και αναχωρεί στις 17.00 και φτάνει στην Κάλυμνο στις 17.50 (διάρκεια διαδρομής περίπου 50 λεπτά).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Καλύμνου, Κάλυμνος, τηλ. : 2243029560
  • Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Εφημέριος: π. Νικόλαος τηλ. : 2243053098 & 6971820876
  • Kalymna Yachting, τηλ. 2243029384, 2243029125
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *