Translation

Σφακτηρία – Γιάλοβα, κρουαζιέρα στον Κόλπο Ναυρίνου

Ελλάδα Κρουαζιέρες Πελοπόννησος

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ


Η κρουαζιέρα γίνεται με το καραβάκι «Λάμπρος» το οποίο αναχωρεί από το λιμανάκι της Γιάλοβας, στον  Κόλπο Ναυαρίνου, και περιλαμβάνει θαλάσσια περιήγηση και κολύμπι, στα νησάκια Σφακτηρία, Φανάρι (ή Φάρος ή  Τσιχλή-Μπαμπά και το Χελωνάκι και κολύμπι στις παραλίες.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Στην τρίωρη κρουαζιέρα θα έχετε τη δυνατότητα να βουτήξετε, από το σκάφος, στα γαλαζοπράσινα νερά και να κολυμπήσετε σε τρία διαφορετικά σημεία γύρω από τη Σφακτηρία (ανάλογα τον καιρό).

Μια από τις επιλεγμένες τοποθεσίες για κολύμπι είναι αυτή στην παραλία Σφακτηρίας που λέγεται και παραλία Μονοκότρωνο ή παραλία Συκιάς, από το Στενό της Συκιάς, γαλαζοπράσινα νερά, απέναντι από τις παραλίες της Γιάλοβας στο οποίο βρίσκεται.

Η Σφακτηρία είναι η βραχονησίδα που βρίσκεται μπροστά στον όρμο της Πύλου, ανήκει στο Δήμο Πύλου Νέστωρος, του Νομού Μεσσηνίας, στη ΝΔ. Πελοπόννησο προς το Ιόνιο Πέλαγος. Στενόμακρο νησί, με έκταση 3,4 μ2 , μπροστά στον Κόλπο Ναυαρίνου σαν κυματοθραύστης, με πλούσια ιστορία λόγω της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που έγινε στις 20-10-1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832).

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ –  ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η παραλία της Σφακτηρίας βρίσκεται προς το Στενό της Συκιάς, που σχηματίζεται από τη Χερσόνησο Κορυφασίου (Β. του Κόλπου Ναυαρίνου προς τον Όρμο Βοϊδοκοιλιάς), με θέα το Παλαιόκαστρο ή Κάστρο Γιάλοβας.

Ακριβώς πίσω από το λόφο του Κάστρου βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Γιάλοβας και η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

     

     

Στη βραχονησίδα Φανάρι ή Φάρος ή Τσιχλί-Μπαμπά, στα Ν. της Σφακτηρίας, θα δείτε ένα Φάρο του 1873 και το Μνημείο Γάλλων Πεσόντων, που τοποθετήθηκε στην κορυφή του νησιού, το 1890. Η πρόσβαση γίνεται από 144 σκαλοπάτια αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει.

     

Στη βραχονησίδα Χελωνάκι (από το σχήμα της) έχει τοποθετηθεί το Μνημείο των Άγγλων Πεσόντων.

ΝΗΣΙ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Εκκλησίες Παναγούλα & Αγίου Νικολάου – Μνημείο Ρώσων

     

Οι δύο εκκλησίες του νησιού είναι η Παναγούλα ή Ανάλήψη, και δίπλα της η ξύλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ανεγέρθηκε από τους Ρώσους το 1997. Σε ρυθμό ορθόδοξης ρωσικής αρχιτεκτονικής, με τους χαρακτηριστικούς τρούλους, είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο Σιβηρίας που μεταφέρθηκε στο νησί  τμηματικά. Στην Παναγούλα, εκτός από μνημόσυνα για τους πεσόντες, στη γιορτή της Αναλήψης γίνεται λειτουργία και μπορείτε να έρθετε με καΐκι από την Πύλο.

Δίπλα στη ρωσική εκκλησία βρίσκεται το Ρωσικό Μνημείο, προς τιμή των 59 ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη Ναυμαχία.

Το Μνημείο των Ρώσων περιλαμβάνει μια πλάκα που τοποθετήθηκε από τους Ρώσους το 1872, τα κυπαρίσσια που φυτεύτηκαν το 1889 και τη στήλη, που προστέθηκε το 1960, με την άγκυρα και το εθνόσημο της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

  • Ταφικά Μνημεία

Μνημείο του Φιλέλληνα Σανταρόζα, ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μνημείο τιμής για τον Ιταλό στρατιωτικό, πολιτικό και μεγάλο φιλέλληνα, Kόμη Santore Santoroza (1783-1825), ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στην Ελληνική Επανάσταση και έχασε τη ζωή του.

Μνημείο Paul Marie Bonoparte, Γάλλος φιλέλληνας, ανιψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, και θάφτηκε στη Σφακτηρία (δεν είναι επισκέψιμο).

Μνημείο Alexis Mallet, αξιωματικός των γαλλικών στρατευμάτων Maison (το παλαιό μνημείο δεν είναι πλέον ορατό).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Η κρουαζιέρα πραγματοποιείται με το καραβάκι «Λάμπρος», της Proti Cruises, το οποίο μπορεί να δεχτεί μέχρι 45 άτομα. Πληροφορίες : www.proticruises.gr, τηλ. : +30 697 231 6745 , κατόπιν συνεννόησης ή στο λιμανάκι της Γιάλοβας.

   

Στο κέντρο της Σφακτηρίας υπάρχει προβλήτα όπου δένουν τα μικρά σκάφη. Κατά την αποβίβασή σας στη Σφακτηρία, θα δείτε μια μαρμάρινη στήλη με πληροφορίες που αναφέρονται στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στη συνέχεια, από το διαμορφωμένο μονοπάτι και μέσα από πλούσια βλάστηση, με πεύκα, κέδρους, κυπαρίσσια κλπ, θα φτάσετε στο εσωτερικό του νησιού.

Στην κρουαζιέρα στη Σφακτηρία, στον Κόλπο Ναυαρίνου, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάστε από μακριά το ΝιόκαστροΚάστρο Πύλου), το ΠαλαιόκαστροΚάστρο Γιάλοβας ή Παλαιοναυαρίνο), στην κορυφή της χερσονήσου (Β. του Κόλπου Ναυαρίνου, προς στον όρμο Βοϊδοκοιλιάς) αλλά και τις παραλίες της Γιάλοβας, όπως τη Χρυσή Ακτή παραλία Ναυαρίνου) που βρίσκεται προς τη λιμνοθάλασσα της ΓιάλοβαςΔιβαρίου).

   

Οι ακτές της Γιάλοβας έχουν μήκος περίπου 4 km και απέχουν 8 km από την Πύλο. Ο Κόλπος Ναυαρίνου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR2550008 «Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας και νήσος Σφακτηρία» ως Ειδική Ζώνη Προστασίας της φύσης. Στον Κόλπο του Ναυαρίνου βρίσκεται και το πολυτελές ξενοδοχείο Costa Navarino.

Από την Πύλο υπάρχουν καραβάκια που κάνουν την ίδια κρουαζιέρα αλλά δεν περιλαμβάνουν στάση για βουτιές και μπάνιο στις σπηλιές και στην παραλία της Σφακτηρίας.

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *