Translation

Τέλενδος, το μαγευτικό νησί των Δωδεκανήσων με το διάσημο ηλιοβασίλεμα

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Η Τέλενδος είναι ένα στενόμακρο νησάκι, μήκους 4 km που βρίσκεται απέναντι από τις Δ. ακτές της Καλύμνου, σε απόσταση περίπου 0,5 ν.μ. από τις Μυρτιές και το Μασούρι. Διαθέτει έναν οικισμό στα ΝΑ., απέναντι από τις Μυρτιές, και έναν ορεινό όγκο ύψους 458 μ. με κορυφή τη Ράχη.


Είναι διάσημη για το ηλιοβασίλεμα, την αναρρίχηση, την πεζοπορία και την ηρεμία που αποπνέει καθώς στο νησί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Για να πάτε στην Τέλενδο θα πρέπει να πάρετε το θαλάσσιο ταξί (καϊκι) που εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Μυρτιές-Τέλενδος.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙ – «ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΕΛΕΝΔΟΥ»

Τα θαλάσσια ταξί αναχωρούν κάθε μισή ώρα από τις Μυρτιές με κόστος περίπου 2,5 € για ενήλικες και 1,5 € για παιδιά.

The Ultimate Managed Hosting Platform

     

Πηγή φωτογραφιών : On the Rocks

«Βασιλοπούλα της Τελένδου» ή «Πριγκίπισσα της Τελένδου» ή «Μαρμαρωμένη Βασιλοπούλα» λέγεται το πρόσωπο που σχηματίζεται πάνω στον μοναδικό βράχο του νησιού. Σύμφωνα με ένα θρύλο, από εδώ πήδηξε και σκοτώθηκε μια βασιλοπούλα καθώς πίστεψε ότι ο αγαπημένος της, που περίμενε μάταια να έρθει από την Κάλυμνο, την εγκατέλειψε. Στον ομώνυμο οικισμό θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά από τα καΐκια αλλά και ντόπιο κατσικάκι που βόσκει ελεύθερα στο νησί, «μούρη» όπως λέγεται.

ΤΕΛΕΝΔΟΣ-ΟΙΚΙΣΜΟΣ-ΛΙΜΑΝΙ

Ενδεικτικά  για φαγητό ή καφέ σας αναφέρουμε :

  • Rita, καφέ-εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. : 22430 47914
  • Το Καψούλι, εστιατόριο πάνω στη θάλασσα, τηλ. : 22430 47363
  • Plaka, εστιατόριο πάνω στη θάλασσα με θέα την Κάλυμνο, τηλ. : 22430 47921
  • On the Rocks, εστιατόριο, Θα βρείτε ντόπιο κατσικάκι «μούρη», αρνάκι, και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το καΐκι τους, τηλ. :  22430 48260, τηλ. & fax : 22430 48261, 6932 978142.  www.telendos.org               Στην επιχείρηση ανήκει και το θαλάσσιο ταξί -ημερόπλοιο «Princess of Telendos», ενοικιαζόμενα δωμάτια και το κατάστημα με τοπικά προϊόντα, δώρα κλπ.

  • Βράχος – On the Rocks, καφετέρια πάνω στην παραλία, με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

  • Barba Stathis, ταβέρνα, τηλ. : 22430 47954
  • Ναυτικός, καφετέρια δίπλα στο Rita

Στην Τέλενδο θα βρείτε το mini market «Η ωραία Τέλενδος» και ένα παντοπωλείο & πρατήριο άρτου, για τα απαραίτητα.

ΤΕΛΕΝΔΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Τελένδου βρίσκονται κυρίως στο ΝΑ. τμήμα του νησιού, στον  οικισμό.

Παραλίες κοντά στον οικισμό:

  • Πλάκα,η 1η παραλία του οικισμού, πριν την Πόθα.
  • Πόθα, η 2η παραλία στα Β. του οικισμού, με θέα την Κάλυμνο. Οργανωμένη, με άμμο και βοτσαλάκι, βραχάκια και πεντακάθαρα νερά. Είναι αρκετά δημοφιλής καθώς βρίσκεται στον οικισμό και έχει εύκολη πρόσβαση.

  • Paradise, η 3η παραλία στα Β. του οικισμού η συνέχεια της παραλίας Πόθα, για γυμνιστές.

ΠΟΘΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η PARADISE BEACH ΓΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΕΣ

Απομονωμένη, με άμμο και χαλικάκι, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και βράχια που την προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα.

  • On the Rocks beach, μπροστά από το «On the Rocks». Οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ που διαθέτει το εστιατόριο & ενοικιαζόμενα δωμάτια «On the Rocks» στους πελάτες του π.χ. κανό – καγιάκ, θαλάσσιο ποδήλατο κλπ. www.telendos.org
  • Νέα παραλία, μπροστά από το On the Rocks «Ο ΒΡΑΧΟΣ»

Άμμος, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες από το On the Rocks «Ο ΒΡΑΧΟΣ»

Παραλίες εκτός του οικισμού :

  • Παραλία Πνιγμένος, Δ. -ΝΔ.

 Ερημική παραλία, μέσα σε κολπίσκο, με ρηχά πεντακάθαρα νερά, άμμος, και εύκολη πρόσβαση από το μονοπάτι που οδηγεί προς την Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη (περίπου 20′ από τον οικισμό).

  • Χοχλακάς, Δ.-ΝΔ. Με βότσαλο, διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, και είναι ιδανική για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Επηρεάζεται από τους νοτιάδες γι’ αυτό όταν φυσάει προτιμήστε τις παραλίες του οικισμού. Βρίσκεται κάτω από το ύψωμα της Αγίας Τριάδας και θα φτάσετε πολύ εύκολα από το μονοπάτι που ξεκινάει  από τον οικισμό.

     

ΤΕΛΕΝΔΟΣ- ΔΙΑΜΟΝΗ

Ενδεικτικά :

  • Afrodite Luxury Rooms @Telendos, τηλ. : 6979 245894, https://afroditerooms-telendos.gr
  • Hotel Porto Potha, 2*, διαθέτει πισίνα & μπαρ, τηλ. : 22430 47321
  • «On the Rocks», ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. :  22430 48260, τηλ. & fax : 22430 48261, 6932 978142. «On the Rocks» -εστιατόριο-δωμάτια www.telendos.org

  • Rita, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. :  22430 47914, πληροφορίες στο καφέ-εστιατόριο
  • Maria and Vicky apartments, τηλ. : 22430 29680, 6976 700954

ΤΕΛΕΝΔΟΣ – ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ –ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  • Να πάρετε μέρος στα πανηγύρια που γίνονται στις 14 Αυγούστου, παραμονή του 15 της Κοίμησης της Θεοτόκου (εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή στον οικισμό), και στις 21 Μαΐου στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, στο ύψωμα.
  • Να οργανώσετε με το θαλάσσιο ταξί «Princess of Telendos» ιδιωτική περιήγηση για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα εν πλω ή να κάνετε το γύρο της Τελένδου (πληροφορίες στο εστιατόριο «On the Rocks», τηλ. :  22430 48260, 6932 978142, τηλ. & fax :: 22430 48261) www.telendos.org .

   

ΤΕΛΕΝΔΟΣ –ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΕΝ ΠΛΩ

  • Αν δεν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε την Τέλενδο θα βρείτε ιδιωτικά πούλμαν που διοργανώνουν περιηγήσεις όπως : «Ο γύρος της Καλύμνου» με «Μυρτιές και Θέα της Τελένδου» (ηλιοβασίλεμα και «Μαρμαρωμένη Βασιλοπούλα»).

Ενδεικτικά  : Tezaris, τηλ. : 22430 22800, www.tezaristours.gr

ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΝΔΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

  • Πεζοπορία για να ανακαλύψετε τις αρχαιότητες του νησιού και τα γραφικά εκκλησάκια. Από τον οικισμό, ακολουθώντας τα χωμάτινα μονοπάτια και τις πινακίδες, θα φτάσετε στο ύψωμα όπου θα δείτε το ερειπωμένο βυζαντινό Κάστρο και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Από εδώ θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες του νησιού.

Πεζοπορία προς την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Βασιλείου (τέλη 5ου-αρχές 6ου αι., τρίκλιτη), την Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Τριάδας, (τρίκλιτη βασιλική πολύ καλά διατηρημένη), τα Λουτρά και την Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη στη θέση Θολάρια με τους θολωτούς τάφους.

Πεζοπορία μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, από μονοπάτι που ξεκινάει από τον οικισμό και στη συνέχεια από απότομα σκαλοπάτια (10’ από τον οικισμό). Είναι κτισμένο πάνω σε βράχο και από εδώ θα έχετε εκπληκτική θέα στη θάλασσα και το διάσημο ηλιοβασίλεμα. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι ιδανικό για να τελέσετε γάμο ή βάπτιση με θέα το απέραντο γαλάζιο.

  • Αναρρίχηση στο μοναδικό βράχο του νησιού, στην κορυφή Ράχη, από τα διαμορφωμένα αναρριχητικά πεδία. Μήνες αναρρίχησης : Μάρτιος-Μάιος και Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος.

   

Στην Τέλενδο θα βρείτε αναρριχητικά πεδία «μιας σχοινιάς», ύψους 20-35 μ., μέσης δυσκολίας και αλπικές διαδρομές, «πολλαπλών σχοινιών».

Το θαλάσσιο ταξί «Πριγκίπισσα Τελένδου», του εστιατορίου «On The Rocks»( τηλ. : 6932 978142), μεταφέρει αναρριχητές από την Κάλυμνο προς τα σημεία αναρρίχησης της Τελένδου www.telendos.org .

Καταστήματα για  εξοπλισμό θα βρείτε στον οικισμό Μασούρι Καλύμνου.

Η Κάλυμνος διαθέτει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης (Kalymnos Rescue Team), https://www.kalymnosrescueteam.org. Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε το 112, χωρίς χρέωση, ζητήστε να συνδεθείτε με το Νοσοκομείο Καλύμνου και αυτοί θα ενημερώσουν την Ομάδα Διάσωσης.

  • Καταδύσεις για να εξερευνήσετε το βυθό και τη βυθισμένη πολιτεία της Τελένδου.

Μετά τον ισχυρό σεισμό του 535 μ.Χ., όπου και δημιουργήθηκε το στενό Καλύμνου-Τελένδου, η βυθισμένη αρχαία πολιτεία είναι ορατή ακόμα και από τη στεριά. Θα δείτε τα βυθισμένα σπίτια από τον οικισμό της Τελένδου, εκεί που δένουν τα καΐκια, και από την παραλία Paradise, στα δεξιά του «On the Rocks». Στην Κάλυμνο υπάρχουν περισσότερα από 25 σημεία κατάδυσης, στα οποία η πρόσβαση γίνεται κυρίως με σκάφος, τα οποία είναι  χαρτογραφημένα.

Δίκτυο Καταδυτικών Διαδρομών, τηλ. : 22410 75323, Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.) Α.Ε., (πληροφορίες : www.diveinourislands.com).

Καταδύσεις πραγματοποιούνται στο στενό Μυρτιές ΚαλύμνουΤελένδου, όπου βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πολιτεία,  στο ακρωτήρι Καστέλι (Καστέλλι) απέναντι από το ΒΑ. άκρο της Τελένδου κλπ.

Για οργανωμένες καταδύσεις, με πιστοποιημένους δύτες σας, σας αναφέρουμε ενδεικτικά :

Kalymnos Diving Club, περιοχή Αρμεός Καλύμνου, τηλ. : 6974 646413, 6938 755896, www.Kalymnosdivingclub.com.

Divers IslandKalymnos, καταδυτικό κέντρο Καλύμνου, τηλ. : 22430 48287, 6948 376039, 6948 104715,,  www.diversisland-kalymnos.gr

Παρέχουν δωρεάν καταδυτικό εξοπλισμό, πιστοποιημένους εκπαιδευτές  και μετακίνηση από και προς το σημείο κατάδυσης, όπως στη θέση «πνιγμένος» Τελένδου, στη νησίδα  Απανωνήσια, στα Δ. της Τελένδου κλπ.

ΤΕΛΕΝΔΟΣ -ΓΑΜΟΣ

Για να τελέσετε θρησκευτικό γάμο ή βάπτιση στην Τέλενδο θα επιλέξετε την εκκλησιά της Παναγιάς στον οικισμό (εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής) ή το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο βράχο πάνω από τη θάλασσα, με θέα το ηλιοβασίλεμα. Πληροφορίες για την εκκλησία και τον ιερέα  : https://www.im-leka.gr.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

«On the Rocks»

Για πολιτικό γάμο ή γαμήλιο πάρτι ενδείκνυνται οι παραλίες Paradise και On the Rocks, όπου ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «On the Rocks» θα σας βοηθήσει να το οργανώσετε. Επιπλέον μπορείτε να μισθώσετε το θαλάσσιο ταξί «Princess of Telendos» (της ίδιας  επιχείρησης) για τη μεταφορά των καλεσμένων ή για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα εν πλω (πληροφορίες«On the Rocks», τηλ. :  22430 48260, τηλ. & fax : 22430 48261, 6932 978142).

ΤΕΛΕΝΔΟΣ-ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

  • Τοπικά προϊόντα όπως ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, βότανα του βουνού όπως θρούμπι και ρίγανη, φυσικά σφουγγάρια κ.ά. Θα τα βρείτε στο κατάστημα του εστιατορίου «On the Rocks», στο mini market «Η ωραία Τέλενδος» και στο παντοπωλείο του νησιού.
  • Χειροποίητα κοσμήματα και δώρα που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια του «On the Rocks» (θα τα βρείτε στο ομώνυμο εστιατόριο).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Τέλενδος βρίσκεται στα Δωδεκάνησα Ν.Αιγαίου και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καλυμνίων.

Έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για 2 είδη γερακιού, Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και Πετρίτης (Falco peregrinus) και για τον Αιγαιόγλαρο (Larus audouinii), που φωλιάζουν κυρίως στα Β. του νησιού.

Η θαλάσσια περιοχή με ονομασία «Νησίδες Καλύμνου: Επάνω Νερά, Σαρή, Τέλενδος» (GR 4210019), ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, του Ν. Αιγαίου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ  ΚΑΛΥΜΝΟ-ΤΕΛΕΝΔΟ

  • Η πρόσβαση στο νησί της Καλύμνου μπορεί να γίνει ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά ή από τα γύρω νησιά με το πλοίο «Νήσος Κάλυμνος»  της εταιρείας ANEK, http://www.anekalymnou.gr, τηλ. : 22430 29612, Κάλυμνος
  • Αεροπορικώς, καθώς η Κάλυμνος διαθέτει αεροδρόμιο, με απευθείας πτήση από Αθήνα ή με πτήση που συνδέει τα γειτονικά νησιά όπως τα : Ρόδος-Κως-Κάλυμνος-Λέρος-Αστυπάλαια κλπ. Το Αεροδρόμιο Καλύμνου (τηλ. :  22430 59370) βρίσκεται 5 Km ΒΔ. από το λιμάνι και πρωτεύουσα της Καλύμνου, Πόθια.
  • Από Κω και την περιοχή Μαστιχάρι, θα φτάσετε πολύ εύκολα στην Πόθια Καλύμνου, με τα τοπικά καραβάκια που εκτελούν τακτικά το δρομολόγιο Μαστιχάρι-Πόθια και αντίστροφα (διάρκεια  30′-45′).

Ενδεικτικά : Kalymnos Dolphin – ANE Καλύμνου http://www.anekalymnou.gr, τηλ. : 22430 29612, Κάλυμνος και ΑNEM Ferries, πρακτορείο Mαστιχάρι Κω, τηλ. : 22420 59124, 22420 59027 και πρακτορείο Πόθια Καλύμνου, τηλ. : 22430 51630, https://www.anemferries.gr.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Κω απέχει 7 km από το Μαστιχάρι (απέχει 22 km από την πόλη της Κω) και θα φτάσετε με ταξί ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή σκούτερ.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ ΜΥΡΤΙΕΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Η ΤΕΛΕΝΔΟΣ

  • Από την Πόθια Καλύμνου θα φτάσετε στις Μυρτιές (απέχει 8 km), με δικό σας μεταφορικό μέσο ή με το τοπικό ταξί (σταθμός ταξί, τηλ. : 22430 50300) ή το τοπικό λεωφορείο (τηλ. : 22430 51760) και στη συνέχεια, με το θαλάσσιο ταξί, θα μεταβείτε σε 5′ στην Τέλενδο.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δήμος Καλυμνίων, τηλ. : 22430 59143

Λιμεναρχείο Καλύμνου, τηλ. : 22430 24444, 22430 29304

Αστυνομία Καλύμνου, τηλ. : 22430 22100, 22430 29301

Νοσοκομείο Καλύμνου, τηλ. : 22433 61923

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *