Translation

Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Μακεδονία

Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1971 με δωρητές το Νέστορα και Αλίκη Τέλλογλου οι οποίοι κληροδότησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Α.Π.Θ. όλη τους την περιουσία μαζί με περίπου 3.500 έργα τέχνης. Ο Νέστορας και η Αλίκη Τέλλογλου, ήταν μια εύπορη οικογένεια της Θεσσαλονίκης, με πνευματική καλλιέργεια, συλλέκτες έργων τέχνης, με μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική.


Η συλλογή του Ιδρύματος περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, αγγεία, έργα τέχνης και γλυπτά από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία κλπ. Θα δείτε έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Νικόλαου Γκύζη, «Η Αποθέωση της Δόξας», του Καντούνη, του Ροϊλου, του Παρθένη, του Ξυδιά κ.ά.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Από τους πιο σύγχρονους ζωγράφους ξεχωρίζει ο πίνακας του Διαμαντόπουλου, «Ο Κόσμος της Κύπρου», 17 μ. μήκους, έργα Ελλήνων σουρεαλιστών, Καραβούζης, Καρράς, Λεφάκης, Παραλής, Γεωργιάδης, τα κεραμικά του Βαλσαμάκη, τα γλυπτά του Σκλάβου.

Αποτελεί Μουσείο και Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού με Εκθεσιακό Χώρο, Βιβλιοθήκη, Αίθουσες Εργαστηρίων, Αμφιθέατρο. Ο στόχος του Ιδρύματος είναι η επαφή του κοινού με την Τέχνη, η καταγραφή και μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η συνεργασία με παλαιούς και νέους, η προώθηση της δουλειάς τους κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος του Τελλόγλειου Ιδρύματος και προέκυψε από τη δωρεά του τεχνοκριτικού Τώνη Σπητέρη και της συζύγου του γλύπτριας Ιωάννας Σπητέρη, οι οποίοι πρόσφεραν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ολόκληρο το αρχείο και τη βιβλιοθήκη τους. Στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος ανήκει ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων της Αλίκης Τέλλογλου, το αρχείο και η βιβλιοθήκη του Γεωργίου Μουρέλου, δωρεά του Ιωάννη Μουρέλου, μέρος της βιβλιοθήκης του Μαρίνου Καλλιγά, δωρεά των Παύλου και Ανδρέα Καλλιγά, καθώς και βιβλία από τις δωρεές της Ελένης Λαζαρίδου, του Δημητρίου Τσάμη και του Κωνσταντίνου Καλοκύρη. Συνολικά έχει στην κατοχή της περίπου 22.000 τόμους βιβλίων και εμπλουτίζεται συνεχώς από δωρεές.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Βρίσκεται στον 1ο όροφο του Ιδρύματος και μπορείτε να βρείτε βιβλία τέχνης, πρωτότυπες δημιουργίες των καλλιτεχνών για δώρα, αντίγραφα έργων, τις εκδόσεις του Ιδρύματος κλπ.

Σύντομα στο Ίδρυμα θα δημιουργηθεί χώρος για καφέ και φαγητό.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«ΤΕΧΝΗ» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρεία «ΤΕΧΝΗΣ» οργανώνει την έκθεση «Τέχνη, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές», η οποία είναι μια  παρουσίαση των εικαστικών συλλογών του Πολιτιστικού Σωματείου της Θεσσαλονίκης,όπου για 1η  φορά εκτίθενται στο κοινό.
Θα δείτε πάνω από  400 έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά έργα πολλών καλλιτεχνών, όπως των :
Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Κεφαλληνού, Δημήτρη Γαλάνη, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Α. Τάσσου, Λουκά Βενετούλια, Πολύκλειτου Ρέγκου, Όμηρου Γεωργιάδη, Ορέστη Κανέλλη, Χρήστου Λεφάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ, Παντελή Ξαγοράρη, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ιωάννας Σπητέρη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Όπυς Ζούνη, Πάρι Πρέκα, Κώστα Λαχά, Μαρίας Καραγιάννη, Ράλλη Κοψίδη, Πάνου Παπανάκου, Λυκούργου Κογεβίνα, Κωνσταντίνου Ξενάκη.
Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη δράση με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί…».

Καλείστε να αναγνωρίσετε γνωστά σας πρόσωπα ή ακόμη και τον εαυτό σας σε φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της «Τέχνης», που έγιναν την περίοδο ακμής της (1950 – 1980).

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα σας προσκαλεί να παρατηρήσετε προσεκτικά τις φωτογραφίες και να σημειώσετε σε ειδικά δελτία το ονοματεπώνυμο όσων αναγνωρίζετε. Όποιος από εσάς καταφέρει να αναγνωρίσει τα περισσότερα γνωστά του πρόσωπα, θα πάρει ως δώρο τον κατάλογο της έκθεσης.
Διάρκεια Έκθεσης : έως 15/10/17.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ, Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη,

τηλ.: 2310 991620,  2310 991610, 2310 991377, email: [email protected]

Είσοδος : 5 € και μειωμένο 2,5 €.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *