Translation

Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας

Ευρώπη

Κανάρια Νησιά : σύμπλεγμα 7 νησιών στον Ατλαντικό Ωκεανό, που ανήκουν στην Ισπανία και βρίσκονται ΒΔ. της Αφρικής, απέναντι από την έρημο Σαχάρα, στις ΝΔ. ακτές του Μαρόκου.


Τα νησιά του συμπλέγματος είναι : Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro, που ανήκουν στην Επαρχία Santa Cruz de Tenerife (πρωτεύουσα της Τενερίφης), και Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote που ανήκουν στην Επαρχία Las Palmas (πρωτεύουσα των Gran Canaria). Η Τενερίφη (Tenerife) είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, με πρωτεύουσα τη Santa Cruz de Tenerife ή απλά Santa Gruz. Το σύμβολο του νησιού είναι το ηφαίστειο Teide και σε αυτό οφείλει το μαύρο χρώμα του εδάφους του καθώς η 1η έκρηξη που έγινε πριν από 150.000 χρόνια διαμόρφωσε το ανάγλυφο του νησιού της. Η  τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου ήταν το 1909.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • Το Εθνικό Πάρκο Teide, με το βουνό Teide, είναι ενταγμένο στην UNESCO (2007) και ανήκει στον κατάλογο με τους 12 Θησαυρούς της Ισπανίας. Με ψηλότερη κορυφή, Pico del Teide, στα  718 μ.  (κρατήρας)  και με 7.500 μ. πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας είναι το ψηλότερο βουνό της Ισπανίας και το 3ο ψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο.
  • Η Τενερίφη είναι το μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους και δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο καθώς το κλίμα είναι ήπιο με θερμοκρασίες Άνοιξης. Το νότιο τμήμα είναι το πιο τουριστικό μέρος, με πολυτελή ξενοδοχεία και παραλίες διαμορφωμένες με χρυσή άμμο από τη Σαχάρα. Το νησί είναι πολύ ανεπτυγμένο, με βίλες και ξενοδοχεία ακόμα και στα πιο απόκρημνα μέρη.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ – ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΡΙΦΗ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Santa Cruz de Tenerife ή Santa Cruz , η πρωτεύουσα.

Μέχρι το 1830 ήταν λιμάνι, στην πορεία έγινε μια μοντέρνα πόλη αλλά διατήρησε και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στα αξιοθέατα τo εντυπωσιακό Auditorio de Tenerife (αμφιθέατρο) σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, (2003) με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό, https://auditoriodetenerife.com. Θα ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την κεντρική πλατεία Plaza de España, στο πορθμείο, κοντά στο Κάστρο San Cristobal, και στη συνέχεια μέσα από την Plaza de la Cantelaria, θα μπείτε στον πεζόδρομο Calle del Castillo, με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Το ισπανικό πολυκατάστημα El Corte Inglés, βρίσκεται στην Av. Tres de Mayo. Η υπαίθρια αγορά, Rastro (μονοπάτι) γίνεται την Κυριακή στην Av. de la Costritusion.

Το Καρναβάλι της Santa Cruz de Tenerife (Φεβρουάριος) είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές καρναβάλι μετά του Ρίο στη Βραζιλία. Οι ντόπιοι φυσικά δεν περιμένουν το καρναβάλι για να χορέψουν, καθώς συνηθίζουν να  διασκεδάζουν και να χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες και μετά από κάποια θρησκευτική γιορτή. Αν μάλιστα είναι καλοκαίρι θα δείτε να εκτοξεύονται, από τα γύρω μπαλκόνια των σπιτιών, κουβάδες με νερό προκειμένου να δροσιστούν οι χορευτές, κάτι σαν έθιμο.

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Εθνικό Πάρκο Teide

Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να πάρετε το δημοτικό λεωφορείο, Νο 342,348, που κάνει στάσεις σε πολλά σημεία του Εθνικού Πάρκου, πληροφορίες : https://www.titsa.com. Θα βρείτε αρκετούς διαμορφωμένους χώρους για στάση και φωτογραφίες. Προσοχή, απαγορεύεται να πάρετε ηφαιστειακές πέτρες για σουβενίρ. Στα σημεία θέασης, που κατακλύζονται κυρίως από πούλμαν γεμάτα με τουρίστες, υπάρχει τοπική αστυνομία που παρακολουθεί διακριτικά όλες τις κινήσεις των επισκεπτών. Στο δρόμο για την κορυφή (3.718 μ.), θα φτάσετε με το τελεφερίκ που θα πάρετε από τον Κάτω Σταθμό (2.356 μ., με εστιατόριο, δωρεάν χώρο στάθμευσης τουαλέτες κλπ) μέχρι τον Πάνω Σταθμό (3.355 μ.). Στη συνέχεια υπάρχει μονοπάτι με σήμανση για πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο. Πριν ξεκινήσετε για το Teide θα πρέπει να πάρετε μαζί σας ζεστά ρούχα καθώς εδώ η θερμοκρασία δεν έχει σχέση με αυτή που έχουν οι  παραλίες του νησιού.

  • La Laguna ή San Cristobal de La Laguna, πόλη στην ενδοχώρα, ενταγμένη στην UNESCO (1999), στα Β. του νησιού, ενωμένη σχεδόν με την πρωτεύουσα Santa Cruz.

Η πρώην πρωτεύουσα του νησιού, πυκνοκατοικημένη, διάσημη για το Πανεπιστήμιο της La Laguna (ιδρύθηκε το 1701, https://www.ull.es), τον Καθεδρικό Ναό, και το Αγροτικό Πάρκο Anaga.

  • Puerto de la Cruz, στα Β.,4 km ΒΔ. της Orotava, 30 km Δ, της Santa Cruz, μετά τη  La Laguna.

Θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία και μικρές παραλίες με μαύρο βότσαλο για μπάνιο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο βυθός είναι σκουρόχρωμος, θολός, με ηφαιστειακές πέτρες και φύκια (για την ασφάλειά σας υπάρχουν πινακίδες και φράχτης).

Για τους λιγότερο τολμηρούς υπάρχουν πολλές τεχνητές πισίνες, με θαλασσινό νερό, για μπάνιο με ασφάλεια π.χ.  Lago Martianez, στην Playa de Martianez.

Κατά μήκος της προκυμαίας, υπάρχει ψηλός τοίχος, που προστατεύει την πόλη από τα κύματα, με μονοπάτι για περίπατο και εστιατόρια με θέα το βαθύ μπλε του ωκεανού, όπως το πολυφωτογραφημένο Restaurante Rustico, με τις χαρακτηριστικές καμάρες.

   

Στην υπαίθρια αγορά Mercadillo ή Rastro Puerto de la Cruz, θα βρείτε πάγκους με φρούτα, κρέας, ψωμί, αντίκες, μικροαντικείμενα κλπ. και στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Puerto de la Cruz (Κυριακή κλειστά).

  • La Orotava, Β., 4 km ΝΑ. της Puerto de la Cruz, 28 km ΝΔ.της Santa Cruz.

Η παλιά αριστοκρατική περιοχή φημίζεται αρχοντικά (18ου), με τα παραδοσιακά μπαλκόνια της Τενερίφης.

  • Garachico, Β., 52 km Δ. της Santa Cruz.

Υπήρξε το εμπορικό λιμάνι του νησιού, πριν καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου (1706). Η λάβα δημιούργησε πολλές φυσικές πισίνες, με θαλασσινό νερό, που κολυμπούν κυρίως οι ντόπιοι.

  • Icod de los Vinos, 47 Km ΒΔ. από την πρωτεύουσα, η περιοχή με τα περισσότερα οινοποιεία.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 235 μ. και σε ολόκληρη την πλαγιά καλλιεργούνται τα αμπέλια που παράγουν τα περίφημα κρασιά (vinos) όπως το κόκκινο Dragon και πολλές μπανανιές. Το σύμβολο του χωριού και Εθνικό Μνημείο (1917), είναι το δρακόδεντρο El Drago ή El Drago Milenario ( Δράκος 1.000 ετών, ύψους 22 μ.). Θα δείτε επίσης την εκκλησία San Marcos (17οσ), το Casa De Lorenzo Cáceres (8οσ) και φυσικά το Cueva del Viento,  ένα σπήλαιο λάβας, μήκους 17 km με πολλές εισόδους, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές σήραγγες της Ευρώπης. Αν θέλετε να αφήσετε χρήματα στον οικισμό, μπορείτε να αγοράστε βαζάκια με σάλστες που φτιάχνονται εδώ, κρασιά, τυριά, μαρμελάδες, λάδι, παραδοσιακά σαπούνια, σουβενίρ και φυσικά λικέρ μπανάνας. Για μπάνιο υπάρχει η παραλία Playa de San Marcos, με μαύρο βότσαλο.

  • Candelaria, 20 km Ν. της πρωτεύουσας.

Παραλιακή πόλη διάσημη για την εκκλησία Παναγία της Candelaria ή για τους ντόπιους  La Morenita , από το «Βασιλική του Βασιλικού Μαριανού Ναού της Παναγίας της Candelaria». Απεικονίζεται ως Μαύρη Παναγία και είναι η πολιούχος των Καναρίων Νήσων. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου (με πανηγύρι) και στις 2 Φεβρουαρίου.

  • Armenime, στην ενδοχώρα.

Στην περιοχή Armenime θα έρθετε για το φημισμένο εργοστάσιο-κατάστημα μαργαριταριών Tenerife Pearl, με πολλά υποκαταστήματα σε όλο το νησί και στα υπόλοιπα Κανάρια Νησιά, https://www.tenerifeperla.com. Θα βρείτε κοσμήματα από καλλιεργημένα μαργαριτάρια σε λογικές τιμές. Καθημερινά 10 π.μ.-8 μ.μ., στο δρόμο προς Adeje και Los Gigantes, πρόσβαση και με το δημόσιο λεωφορείο της εταιρίας Titsa, No 472,473, 477, https://www.titsa.com.

  • Loro Parque ή Loro Park, από το 1972 στα περίχωρα της Santa Cruz.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζωολογικά πάρκα σε όλον των κόσμο, https://www.loroparque.com, κοντά στην Orotava, δ/νση Av. Loro Parque, Puerto de la Cruz. Σε μια καταπράσινη έκταση 33 στρεμμάτων θα δείτε χιμπατζήδες, μαϊμούδες, τίγρεις, πιγκουίνους, κροκόδειλους, καρχαρίες, πολλά είδη ψαριών, σπάνια και εξωτικά πουλιά και περισσότερα από 700 είδη παπαγάλων.

Ξεχωρίζουν η παράσταση με τα δελφίνια, στη μεγαλύτερη πισίνα της Ευρώπης, καθώς και η παράσταση με τους εκπαιδευμένους παπαγάλους όπου πηγαινοέρχονται ελεύθεροι (σε κλειστή αίθουσα). Η πρόσβαση στο Loro Parque μπορεί να γίνει και με το τρενάκι της εταιρείας, Loro Parque Free Express Train , 35′ από Santa Cruz, μέσω της La Laguna αλλά και από άλλες πόλεις του νησιού, όπως την Orotava κλπ.

  • Playa de las Americas Costa Adeje

Δημοφιλές θέρετρο γεμάτο ξενοδοχεία, γήπεδα mini golf, εστιατόρια, μπαρ, έντονη νυχτερινή ζωή, και μια μεγάλη παραλία διαμορφωμένη με άμμο από την έρημο Σαχάρα.

Στην περιοχή ξεχωρίζουν το Camelo Park, ένα πάρκο με καμήλες και άμμο, που θυμίζει έρημο, ιδανικό για βόλτες, https://camelpark.es, δ/νση: Los Cristianos-La Camella, Arona, και το Monkey Park, με πιθήκους, παπαγάλους κλπ : δ/νση Camino Moreque 17 Arona, https://www.monkeypark.com, κοντά στο Los Cristianos πριν την Playa de las Americas.

Στην Adeje, κοντά στο εμπορικό κέντρο Siam Mall, θα βρείτε και το  Siam Park, https://www.siampark.net,  το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο της Ευρώπης,  με πρωτότυπες νεροτσουλήθρες και ουρές αναμονής για να μπείτε (της ίδιας εταιρίας με το Loro Park στην Orotava). Η Playa de las Americas απέχει 116 km από το Puerto de la Cruz (περίπου 1,30 ώρα με το δημόσιο λεωφορείο της εταιρίας Titsa, με σταθμούς σε όλες τις μεγάλες πόλεις).

  • Los Cristianos, στα Ν., δίπλα στην Playa de las Americas

Κοσμοπολίτικο θέρετρο με τεράστια αμμώδη παραλία, ομπρέλες και ξαπλώστρες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, και μαρίνα σκαφών.

Από το λιμάνι του Los Cristianos, φεύγουν τα καράβια της γραμμής για τα νησάκια του συμπλέγματος που ανήκουν στην Επαρχία Santa Cruz de Tenerife : La Palma (φτάνει στη Santa Cruz de la Palma), La Gomera (στο San Sebastián de La Gomera, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού) και  El Hierro. Για τα υπόλοιπα Κανάρια Νησιά, όπως Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote οι αναχωρήσεις γίνονται από την πρωτεύουσα της Τενερίφης, Santa Cruz.

Το Gran Canaria, το 3ο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, έχει να υπερηφανεύεται για την εκπληκτική αμμώδη παραλία Playa del Ingles, στο θέρετρο Maspalomas (η οποία δεν είναι διαμορφωμένη με άμμο από τη Σαχάρα, όπως η Playa de las Americas της Τενερίφης, αλλά από τον αέρα) και για τους Maspalomas Dunes, τους διάσημους αμμόλοφους, όπου μπορείτε να περπατήστε.

Περισσότερες πληροφορίες για δρομολόγια πλοίων : https://www.navieraarmas.com, https://www.trasmediterranea.es, https://www.fredolsen.es, https://www.puertosdetenerife.org.

  • Playa de Duque, Δ, του νησιού, Β. της Costa Adeje

Μεγάλη παραλία οργανωμένη, πιο ήσυχη από την  Playa de las Americas. Η περιοχή έχει πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα για ψώνια.

  • Los Gigantes, Δ., 120 km από την πρωτεύουσα Santa Cruz.

Παραθαλάσσιο θέρετρο, με γιγάντιους βράχους, οι Acantilados de Los Gigantes, βράχια στη σειρά που φτάνουν σε ύψος και τα 500 μ.  και το θέρετρο Puerto de Santiαgo με την Playa de la Arena. Λίγο πιο ορεινά, το μικρό χωριό Masca διαθέτει πεζοπορική διαδρομή στο φαράγγι. Πρόσβαση και με το τοπικό λεωφορείο, Νο 345, 355 (https://www.titsa.com).

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *