Translation

10 Εντυπωσιακές πόλεις της Ευρώπης

Ευρώπη Θέματα Προτάσεις

LVIV, ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Η πόλη Lviv (Λβιβ) βρίσκεται στη Δ. Ουκρανία και είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το 1340 καταλήφθηκε από τους Πολωνούς και το 1772 πέρασε στον οίκο των Αψβούργων, όπου έγινε η πρωτεύουσα της Γαλικίας, της σημερινής Δ. Ουκρανίας. Τον 16ο – 17ο αι. υπήρξε σημαντικός εμπορικός κόμβος, ως σταυροδρόμι των χωρών των Βαλκανίων, των χωρών της Δ. Ευρώπης κυρίως της Πολωνίας και Γερμανίας και προς τη Μόσχα. Τα μεσαιωνικά κτίρια της Παλαιάς Πόλης καταστράφηκαν κατά τον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια, πολλά κτίρια γοτθικής αρχιτεκτονικής υπέστησαν καταστροφές από φωτιές που ξέσπασαν στην πόλη το 1527 και το 1556. Σήμερα η Lviv εντυπωσιάζει με τα αναγεννησιακά κτίρια και τις εκκλησίες του 18ου – 19ου αι. με κύριο αξιοθέατο το Κάστρο τηςΤο ιστορικό κέντρο της Lviv από το 1998 ανήκει στα Μνημεία  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

BERGEN, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το Bergen (Μπέργκεν) βρίσκεται στις ΝΔ. ακτές της Νορβηγίας, στην περιοχή «De syv fjell» που σημαίνει «Επτά Βουνά». Από το 1217 – 1299 υπήρξε πρωτεύουσα της Νορβηγίας και σήμερα είναι η 2η  μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Κατά το Μεσαίωνα και ως μέλος της Χανσεατικής Ένωσης, αποτέλεσε εμπορικό κόμβο, με τους Σάξονες εμπόρους να κατοικούν στην ιστορική συνοικία Bryggen, δίπλα στο λιμάνι Vagen. Από τον 15ο – 16ο αι. το Bergen ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκανδιναβίας. Το 2000 είχε τιμηθεί ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το Bryggen, η παλαιά προκυμαία του Bergen, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ROSTOCK, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το Rostock (Ρόστοκ) είναι κτισμένο δίπλα στον ποταμό Warnow και απέχει 12 km από την ακτή της Βαλτικής Θάλασσας. Ιδρύθηκε τον 11ο αι. από τους Σλάβους με την ονομασία Roztoc, που σημαίνει διεύρυνση του ποταμού. Κατά τον Μεσαίωνα και στη συνέχεια ως μέλος της Χανσεατικής Ένωσης, των χωρών της Βαλτικής, η πόλη υπήρξε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι λόγω της απόστασης του λιμανιού στο βόρειο άκρο της. Το 1419 ιδρύθηκε εδώ ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια στη Β. Ευρώπη, το Πανεπιστήμιο του Rostock. Πολλά τμήματα της μεσαιωνικής πόλης καταστράφηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά στη συνέχεια τα ιστορικά κτίρια ανακατασκευάστηκαν. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου Mecklenburg – Vorpommern, στα ΒΑ. της Γερμανίας.

GDANSK, ΠΟΛΩΝΙΑ

Το Gdansk (Γκντάνσκ) είναι η 6η  μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Κατά τον Μεσαίωνα και στη συνέχεια ως μέλος της Χανσεατικής Ένωσης (συντεχνία εμπόρων και πόλεων) αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι. Από το 1793 υπήρξε τμήμα του Βασιλείου της Πρωσίας και από το 1807 – 1813 κατά τους Ναπολεόντιους Πολέμους ήταν αυτόνομη πόλη. Το 1919 με την Συνθήκη των Βερσαλλιών ανακηρύχτηκε ελεύθερη πόλη, υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών. Το 1939 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσαρτήθηκε στη Γερμανία και μετά τον πόλεμο, ανήκει στην Πολωνία.

TELC, ΤΣΕΧΙΑ

Η πόλη (Τέλτς) βρίσκεται στην περιοχή Μοραβία, της Τσεχίας. Ιδρύθηκε το 13ο αι. και κατά το Μεσαίωνα αποτέλεσε εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ των περιοχών Μοραβίας, Βοημίας αλλά και της Αυστρίας. Αρχιτεκτονικά ξεχωρίζει για την μπαρόκ και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του 16ου αι., με κύριο χαρακτηριστικό τα ψηλά κτίρια και τις στοές. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το αναγεννησιακό Κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Κτίστηκε στο τέλος του 14ου αι., αρχικά σε γοτθικό ρυθμό αλλά την τελική αναγεννησιακή του μορφή την πήρε στα μέσα του 16ου αι. Το Telc από το 1992 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας  Κληρονομιάς της UNESCO.

GRAZ, ΑΥΣΤΡΙΑ

Η πόλη Graz (Γκρατς) είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, μετά τη Βιέννη. Η Παλαιά Πόλη του Graz και το Schloss Eggenberg, ένα μπαρόκ παλάτι έξω από το ιστορικό κέντρο που αποτελούν ένα από τα καλύτερα διατηρητέα κέντρα πόλεων της Κεντρικής Ευρώπης. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει πολλές επιρροές από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αι. με περισσότερα από 1.000 διατηρητέα κτίρια διαφόρων αρχιτεκτονικών επιρροών. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο λόφος Schlossberg με το ρολόι Uhrturm στην Παλαιά Πόλη και ο Καθεδρικός Ναός Dom, σε μπαρόκ αρχιτεκτονική. Το Graz φημίζεται για τα πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και διαθέτει ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης (1585). Ο Νίκολα Τέσλα σπούδασε εδώ ηλεκτρολογία (1875) και στη συνέχεια έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Graz (1909-1938). Από το 1999 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

KAUNAS, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η πόλη Kaunas (Καούνας) είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Είναι κτισμένη στη συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της Λιθουανίας, του Nemunas και του Neris . Από το 1413 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πόλη του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Κατά την εποχή του μεσοπολέμου (1918 – 1940) ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική και ακαδημαϊκής ζωή γι αυτό και ονομαζόταν «Μικρό Παρίσι». Η αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου της Παλαιάς Πόλης θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικά είδη Art Deco της Ευρώπης. Λόγω αυτής της ξεχωριστής λιθουανικής αρχιτεκτονικής μοντερνισμού των κτιρίων της, που ονομάζεται στυλ Bauhaus, η πόλη φημίζεται για τη Σχολή Αρχιτεκτονικής της. Διαθέτει περισσότερα από 60 Μουσεία και Γκαλερί και ανήκει στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (Greative City of Design). To  Kaunas έχει ψηφιστεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022.

GHENT, ΒΕΛΓΙΟ

Η Ghent (Γάνδη) είναι η πρωτεύουσα της ανατολικής Φλάνδρας, της επαρχίας του Βελγίου. Κτισμένη δίπλα στο ποταμό Scheldt αναπτύχθηκε τον 7ο αι. ως καταυλισμός και θεωρείται η πιο παλιά πόλη του Βελγίου. Στον Μεσαίωνα η πόλη υπήρξε μια από τις πλουσιότερες της Β. Ευρώπης. Το ιστορικό κέντρο της Παλαιάς Πόλης της Γάνδης διαθέτει εντυπωσιακά μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια. Αποτελεί το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Βελγίου, λόγω της θέσης του, στη διασταύρωση των Ευρωπαϊκών Εθνικών Οδών, Ε17 και Ε40. Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης είναι ο πρώτος σε κίνηση σε όλη τη χώρα.

BRASOV, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Το Brasov (Μπρασόβ) είναι πόλη της Ρουμανίας, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, στα Ν. Καρπάθια. Η Τρανσυλβανία αποτέλεσε Ουγγρική κυριαρχία από το 1003 – 1526. Το Brasov είναι μια από τις 7 πόλεις που ίδρυσαν οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας στην περιοχή των Καρπαθιών. Οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας, ήταν Γερμανοί οι οποίοι με εντολή των Ούγγρων βασιλιάδων ίδρυσαν από το 1141 – 1300 διάφορες πόλεις στην Τρανσυλβανία, με σκοπό το εμπόριο και την εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής. Το 1211, με διαταγή του βασιλιά Ανδρέα Β΄ της Ουγγαρίας, οι Τεύτονες Ιππότες οχύρωσαν το Kronstatd, μια περιοχή του Brasov, προκειμένου να υπερασπιστούν τα σύνορα του Βασιλείου της Ουγγαρίας. Κατά το Μεσαίωνα αναπτύχθηκε σημαντικά το εμπόριο κυρίως προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων της Παλαιάς Πόλης είναι σε στυλ μπαρόκ με κάποιες αναγεννησιακές επιρροές. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο αποτελεί ο Πύργος του Συμβουλίου (Δημαρχείο)στην κεντρική πλατεία, που είναι και το παλαιότερο κτίριο της πόλης (1420) και η μεσαιωνική Μαύρη Εκκλησία, η οποία ονομάστηκε έτσι μετά από φωτιά (1689). Οι οχυρώσεις του Kronstatd ανακατασκευάστηκαν πρόσφατα από την UNESCO.

SAN GIMIGNANO, ΙΤΑΛΙΑ

Η πόλη San Gimignano (Σαν Τζιμινιάνο) είναι κτισμένη πάνω σε ένα λόφο ύψους 324μ. στην επαρχία της Σιένα, της περιφέρειας της Τοσκάνης. Ιδρύθηκε τον 10ο αι. ως έδρα του επισκόπου Gimignano, μετέπειτα Αγίου, όπου πήρε και το όνομά της. Κατά το Μεσαίωνα ανέπτυξε σημαντικά το εμπόριο, λόγω της εύφορης κοιλάδας. Κατά την Αναγέννηση, αποτέλεσε σημείο ανάπαυσης των καθολικών προσκυνητών στην πορεία τους προς τη Ρώμη. Το San Gimignano  αρχιτεκτονικά έχει κυρίως επιρροές από το Μεσαίωνα, με οχυρωματικά τείχη, πύλες και εντυπωσιακούς πύργους. Από τους 74 μεσαιωνικούς πύργους που είχε η πόλη, σήμερα σώζονται μόνο 14. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το Palazzo Comunale, με τον ψηλότερο από όλους τους πύργους, τον Torre Rossa, ύψους 54 μ. και το Pinacoteca, με τη συλλογή ζωγραφικών πάνελ της πόλης (13ου – 15ου αι.) από καλλιτέχνες που ήρθαν στο San Gimignano για να εκφράσουν την τέχνη τους. Από το 1990 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *