Translation

10 Μεσαιωνικές Ευρωπαϊκές πόλεις, Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

Θέματα Προτάσεις

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΑΥΣΤΡΙΑ


Η πόλη Salzburg (Σάλτσμπουργκ ή Ζάλτσμπουργκ), κτισμένη δίπλα στον ποταμό Salzach, της Δ. Αυστρίας, στα σύνορα με τη Βαυαρία, είναι πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Salzburg. Αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κόμβο κυρίως από το εμπόριο με το ορυκτό αλάτι γι αυτό και η περιοχή είναι γνωστή ως «ορυκτός χρυσός» (γερμανικά: Salz = αλάτι και Burg = πύργος). Η πόλη αναπτύχθηκε από το Μεσαίωνα έως το τέλος του 19ο αι. με την μπαρόκ αρχιτεκτονική των κτιρίων της να τη χρωστά στους Ιταλούς αρχιτέκτονες, Vincenzo Scamozzi και Santini Solari. Είναι η γενέτειρα του Wolfgang Amadeus Mozart και το κύριο αξιοθέατο της όλης είναι το Κάστρο Hohensalzburg. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

LUBECK, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η πόλη Lubeck (Λούμπεκ ή Λίμπεκ) είναι κτισμένη δίπλα στον ποταμό Trave και αποτελεί την ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας. Από τον 14ο αι. υπήρξε η πρωτεύουσα της Χανσεατικής Ένωσης (μια ένωση των πόλεων της αγοράς, των εμπόρων και συντεχνιών που προέρχονταν κυρίως από τη Βαλτική Θάλασσα). Κατά το Μεσαίωνα, ως λιμάνι της Βαλτικής, αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κόμβο και ανέπτυξε μεγάλη ναυτική δύναμη. Χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής της είναι το στυλ Brick Gothic δηλαδή η εξωτερική δόμηση των κτιρίων να είναι με εμφανή τα τούβλα. Αυτό το στυλ παρατηρείται σε πόλεις της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στις περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας όπου υπάρχει έλλειψη φυσικής πέτρας. Σύμβολο της πόλης είναι η Πύλη Holstentor (1464-1478), η οποία αποτελεί και τμήμα της οχύρωσης του 15ου αι. που βρίσκεται κοντά στις ιστορικές αποθήκες του αλατιού Salzspeicher. Από το 1987 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

BRUGGE, ΒΕΛΓΙΟ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η Brugge (Μπρυζ) βρίσκεται στην περιοχή Φλάνδρα του Βελγίου και
αποκαλείται «Βενετία του Βορρά» λόγω των πολλών καναλιών που διατρέχουν την πόλη.
Τον 12ο αι. αποτέλεσε την ονομαζόμενη «χρυσή δίοδο» καθώς λόγω του λιμανιού της υπήρξε μεγάλος εμπορικός κόμβος.
Η Παλαιά Πόλη εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική των κτιρίων της σε στυλ
Brick Gothic
Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

TORUN, ΠΟΛΩΝΙΑ

Το Torun (Τορούν) είναι κτισμένο δίπλα στον ποταμό Vistula της Β. Πολωνίας. Ιδρύθηκε το 1233 από την Τευτονική Τάξη των Ιπποτών και από το 1264-1411 υπήρξε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης των εμπόρων.
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων της Παλαιάς Πόλης (14ου -15ου) είναι επηρεασμένη από το ρυθμό Brick Gothic, το αναγεννησιακό στυλ Mannerism και το ρυθμό Μπαρόκ .
Στο Torun γεννήθηκε το 1473 ο μαθηματικός και αστρονόμος, Νικόλαος Κοπέρνικος.
Από το 1997 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

CRACOVIA, ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Cracovia (Κρακοβία) είναι κτισμένη στους πρόποδες του Κάστρου Wawel.
Το Μεσαίωνα υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας (1308 – 1569) με μεγάλη οικονομική άνθιση.
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων και των εκκλησιών είναι γοτθικού ρυθμού με πιο χαρακτηριστικό τον εντυπωσιακό μεσαιωνικό οικισμό του Kazimierz, στα ΒΔ. της Παλαιάς Πόλης (Stare Miasto).
Από το 1978 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

REGENDURG, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Regenburg (Ρέγκενσμπουργκ) βρίσκεται στην καρδιά της Βαυαρίας κτισμένη στο βορειότερο σημείο του ποταμού Δούναβη.
Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους και από το Μεσαίωνα έως και την αρχή του 19ου αι. αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Γερμανίας.
Στην Παλιά Πόλη υπάρχουν πολλά ρωμαϊκά και γοτθικά κτίρια και μια γέφυρα του 12ου αι.
Στο Μεσαίωνα αποτέλεσε ένα από τα κέντρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (μεσαιωνική αυτοκρατορία της κεντρικής Ευρώπης).
Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

SIENA, ΙΤΑΛΙΑ

Η πόλη Siena (Σιένα) βρίσκεται στην Ιταλία και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Τοσκάνης.
Η παλαιά μεσαιωνική πόλη είναι γεμάτη γοτθικά κτίρια του 12ου-15ου αι. κτισμένα γύρω από μια μεγάλη πλατεία, την Piazza del Campo.
Στην Παλαιά Πόλη, γύρω από την Piazza del Campo, διεξάγεται δυο φορές το χρόνο (στις 2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου), μια παραδοσιακή μεσαιωνική ιπποδρομία, η Palio di Siena (Πάλιο).
Το ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

DUBROVNIK, ΚΡΟΑΤΙΑ

Το Dubrovnik (Ντουμπρόβνικ) βρίσκεται στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας και αποκαλείται «Μαργαριτάρι της Αδριατικής».
Κατά το Μεσαίωνα και κυρίως από τον 13ο αι. υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη στην Αδριατική θάλασσα.
Συνδυάζει στοιχεία γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Καταστράφηκε το 1667 από σεισμό και το 1990, κατά μεγάλο μέρος της, από τον πόλεμο. Αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε με τη συνδρομή της UNESCO και ανήκει στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

SIGHISOARA, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η Sighisoara (Σιγκισοάρα) είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη που ιδρύθηκε από τους Σάξονες της Τρανσυλβανίας.
Η Παλαιά Πόλη περιβάλλεται από ψηλά οχυρωματικά τείχη, με 11 πύργους, με πιο χαρακτηριστικό τον Πύργο του Ρολογιού (Turnul cu Ceas), που αποτελεί την πύλη εισόδου στην Παλαιά Πόλη και στην Piata Ηermann Oberth. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

 

 

KOTOR, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Το Kotor (Κότορ) βρίσκεται στο μεγαλύτερο όρμο του Μαυροβουνίου που θυμίζει φιόρδ, τον Boka Kotorska, (Κόλπο του Kotor). Η παλαιά μεσαιωνική πόλη, Stari Grad, είναι κτισμένη δίπλα στον ποταμό Skurda, στους πρόποδες του βουνού San Giovanni, με το ομώνυμο Κάστρο. Στο Μεσαίωνα το λιμάνι του Kotor χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικός κόμβος προς την Αδριατική θάλασσα. Υπήρξε κτήση της Βενετικής Δημοκρατίας η οποία έφτιαξε το εντυπωσιακό Φρούριο, με τα ψηλά τείχη (ύψος 20 μ.), τους πύργους και τους προμαχώνες, για την προστασία της πόλης από τις θαλάσσιες επιδρομές (13ος – 14ος). Στις 15 Απριλίου 1979 ένας μεγάλος σεισμός που έπληξε την περιοχή, κατέστρεψε ένα τμήμα των οχυρώσεων και πολλά μεσαιωνικά κτίρια. Από το 1979 η Παλαιά Πόλη και το φυσικό περιβάλλον του Κόλπου του Kotor ανήκουν στα Μνημεία & Τόπους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *