Translation

20 πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε στα Χανιά

Ελλάδα Θέματα Προτάσεις

ΤΙ  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


  • Το Παλιό Λιμάνι. Κτίστηκε το 1320 από τους Ενετούς και καταλαμβάνει την περιοχή από το Ναυτικό Μουσείο μέχρι τον Αιγυπτιακό Φάρο και το Γιαλί Τζαμισί.

  • Το Γιαλί Τζαμισί ή Τζαμί του Γυαλιού ή Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (1ος Φρούραρχος Χανίων). Είναι κτισμένο τον 17ο αι. και έχει πολλά αναγεννησιακά και ισλαμικά αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς ο αρχιτέκτονας λέγεται ότι ήταν από την Αρμενία.

  • Ο Αιγυπτιακός Φάρος (ύψους 21 μ.). Δημιουργήθηκε από τους Ενετούς αλλά όταν το 1830-1840 ανακαινίστηκε από τους Αιγύπτιους πήρε το σημερινό του όνομα.

  • Τα Ενετικά Νεώρια ή Αρσενάλια ή Ταρσανάδες, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Κτίστηκαν από τους Ενετούς το 1497 και αποτελούσαν χώρο συντήρησης των σκαφών τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Το Νεώριο Μόρο, «το ασκεπές νεώριο» πήρε το όνομά του από τον Ενετό, Προβλεπτή Μόρο και σήμερα εκεί στεγάζεται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, ο οποίος είναι ανοικτός για καφέ, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις κλπ.  

  • Το Μεγάλο Αρσενάλι. Κτίστηκε το 1600 ως έδρα της Ενετικής ναυαρχίδας. Σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου(Κ.Α.Μ.). Αποτελεί ξεχωριστό πολυχώρο με εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ. (Ακτή Τομπάζη 31, Πλατεία Κατεχάκη)

  • Το Φρούριο Φιρκά – Προμαχώνας San Salvatore. Κτίστηκε το 1645 από τους Ενετούς για την οχύρωση της πόλης και ονομαζόταν Revelino del Porto. To σημερινό του όνομα  το έχει πάρει από τους Τούρκους που το χρησιμοποιούσαν για στρατώνας = φιρκά. Σήμερα στην είσοδο του Φρουρίου στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο, με 2.500 εκθέματα.

Στον Προμαχώνα του Φρουρίου, San Salvatore, στη δυτική πλευρά των οχυρώσεων και εντός του Ναού του San Salvatore (15ος), στεγάζεται από το 1997 η Βυζαντινή & Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, με εκθέματα από αρχαιολογικές ανασκαφές. Η σκεπαστή στοά ή «chiostro», που σώζεται δίπλα στο Ναό ήταν τα κελιά των Φραγκισκανών μοναχών (Ακτή Κουντουριώτη).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Στεγάζεται από το 1963 στο καθολικό της παλιάς Βενετσιάνικης Μονής του Αγίου Φραγκίσκου (16ος). Θα δείτε ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής και τη συλλογή που δώρισε το 2000 ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη.

Έχει προγραμματιστεί η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων (ΕΣΠΑ 2014-2020), στην περιοχή της Χαλέπας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει η μεταφορά τον εκθεμάτων στο νέο κτίριο και στο σημερινό θα μεταφερθούν τα εκθέματα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής, από το Ναό του Αγίου Φραγγίσκου. (Χάληδων 21, τηλ. : +30 28210 90334)

  • Η Πλατεία 1821 ή Πλατεία Σπλάντζιας. Η Σπλάντζια αποτελούσε επί Τουρκοκρατίας, το κέντρο της πόλης καθώς τριγύρω υπήρχαν οι περισσότερες συνοικίες των μουσουλμάνων. Στο γέρικο πλάτανο της πλατείας απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους πολλοί Έλληνες χριστιανοί. Στην πλατεία υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία κτίστηκε το 1320, αρχικά ως καθολικό της Μονής του Αγίου Πέτρου, των Δομινικανών μοναχών του Χάνδακα. Επί Τουρκοκρατίας η Μονή μετατράπηκε σε τζαμί, το Χιουγκάρ Τζαμισί, προς τιμήν του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιμπραήμ και προστέθηκε ένας μικρός μιναρές. Από το 1928, το τέμενος μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Στα ΒΔ. της πλατείας υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ρόκκου (1630), ένα σπουδαίο Ενετικό Μνημείο. Μέχρι το 1925 στέγαζε τον κεντρικό Σταθμό Χωροφυλακής Χανίων και σήμερα ο χώρος δίνεται για εκθέσεις.

  • Οι Περιοχές Χαλέπα & Ταμπακαριά. Η Χαλέπα είναι μια συνοικία της πόλης με πολλά αρχοντικά του 19ου -20ου αι. Θα δείτε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ.  Βενιζέλος», στο σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, (τηλ.: 28210 56008, ες. 111 & 112), το Παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου, τη Γαλλική Σχολή, τη ρώσικη εκκλησία της Αγ. Μαγδαληνής και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Στα Ταμπακαριά, στα ανατολικά των Χανίων, υπάρχουν ακόμα τα πετρόκτιστα κτίρια των παλιών βυρσοδεψείων (19ος ), που χρησίμευαν για την επεξεργασία των δερμάτων κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιοκρατίας της Κρήτης.

  • Το Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό Σπίτι». Περιλαμβάνει διάφορα παλιά χρηστικά αντικείμενα, (18ου -19ου), κέρινα ομοιώματα, μια αξιόλογη συλλογή από δαντέλες κλπ. (Χάληδων 46β)

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • Να πάτε στην Ακτή Τομπάζη, στο Παλιό Λιμάνι, για καφέ, φαγητό και βόλτες.

  • Στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη, με τα παραδοσιακά σπίτια και τον Μιναρέ Αγά Τζαμί, για να βρείτε τις περισσότερες καφετέριες, μεζεδοπωλεία και μπαράκια και την έντονη νυκτερινή ζωή.

  • Βόλτα στη συνοικία Τοπ Χανάς ή Τοπανάς (από το τουρκικό τοπ χανέ = πυριτιδαποθήκη), πάνω από το Παλιό Λιμάνι. Περπατήστε στις οδούς Αγγέλου, Μόσχων και Θεοτοκοπούλου, για να μεταφερθείτε στην εποχή της Ιταλοκρατίας στο νησί. Θα δείτε πολλά αναγεννησιακά κτίρια, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία. Μετά τη βόλτα σας μπορείτε να καθίσετε για καφέ, φαγητό ή να κάνετε τα ψώνια σας στα μαγαζιά που υπάρχουν εδώ.

  • Αγοράστε μπαχαρικά και τρόφιμα από τη Δημοτική Αγορά Χανίων. Εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Ελ. Βενιζέλο και έχει σχήμα σταυρού. Απέναντι υπάρχει το θρυλικό London Bar, που διασκέδαζαν οι στόλοι των Συμμαχικών Δυνάμεων.

  • Δροσιστείτε στην όαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων. Κτίστηκε το 1870 από τον φιλέλληνα, Ρεούφ Πασά. Στα ΒΔ. βρίσκεται το εντυπωσιακό Ρολόϊ, σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο κτίστηκε από το 1924-1927. (οδός Α. Παπανδρέου & Στρ. Τζανακάκη)

  • Για την ωραιότερη θέα της πόλης επισκεφτείτε το Ακρωτήρι ή λόφος Προφήτη Ηλία, με τους Τάφους των Βενιζέλων. Αν θέλετε γλυκό, καφέ ή ποτό λειτουργεί καφετέρια με το όνομα «Κουκουβάγια» (ο χώρος υπήρξε παλιό αντιαεροπορικό φυλάκιο των Γερμανών).

  • Μπάνιο στην παραλία του Κουμ Καπί (στα τουρκικά Kum Kapisi = Πύλη της Άμμου) ή «Sabionera», από τους Ενετούς. Είναι η παραθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της Πύλης του Παλιού Λιμανιού. Εκτός από την ωραία  παραλία, θα βρείτε ψαροταβέρνες, τσιπουράδικα και καφετέριες.

  • Για σουβενίρ και λογότυπα, στο Μουσείο Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου. Όλη η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε περισσότερα από 1000 εκθέματα που αφορούν την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, όπως κύπελλα, μπλούζες, αφίσες κλπ. (οδός Τσουδερών 40)

  • Για Μπουγάτσα Χανίων, στον Ιορδάνη. Από το 1924 φτιάχνει τη φημισμένη μπουγάτσα Χανίων, με μυζήθρα και ζάχαρη. (Αποκορώνου 24)

  • Για κρητικό φαγητό, στο χωριό Θέρισος Χανίων. Απέχει 16 km από την πόλη των Χανίων σε υψόμετρο 580 μ. στα ΒΔ. των Λευκών Ορέων. Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επαναστάσεις που έλαβαν χώρα στην Κρήτη, ανά περιόδους, με σημαντικότερη την Επανάσταση του Θερίσου, 1866-1869 όταν πυρπολήθηκε από τις δυνάμεις του Μουσταφά Πασά. Εδώ είναι γνωστό το «Φαράγγι του Θέρισου» ή «Φαράγγι Ελευθέριος Βενιζέλος», μήκους 6 km. Εκτός από το Ναό του Αγίου Γεωργίου (16ος ), το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο (1985) και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (2003), η περιοχή φημίζεται για τις ταβέρνες της, στις οποίες θα γευτείτε παραδοσιακό φαγητό παρέα με βρακοφόρους κρητικούς.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *