Κεραμεικός

Ελλάδα Περιήγηση στη Πόλη

Η περιοχή Κεραμεικός αποτελεί ένα τμήμα του Δήμου της Αθήνας και περιλαμβάνει τις οδούς Ερμού, Πειραιώς, Αγίων Ασωμάτων, Μελιδόνη, Διπύλου και Σαλαμίνας.

Ο αρχαίος Κεραμεικός βρισκόταν στις ΒΔ παρυφές της Αθήνας και επεκτεινόταν μέχρι και έξω από τα τείχη του αρχαιολογικού χώρου. Ο αττικός Δήμος των Κεραμέων υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας. Εδώ είχαν εγκατασταθεί αγγειοπλάστες όπου έφτιαχναν τα περίφημα αττικά αγγεία. Λόγω του αργιλώδους εδάφους, από τον Ηριδανό ποταμό, η περιοχή ήταν ιδανική για την κατασκευή τέτοιων αγγείων.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού (38.500 στρ.) ήταν μέρος του αρχαίου Δήμου Κεραμέως και αποτελούσε το μεγαλύτερο και επιφανέστερο αθηναϊκό νεκροταφείο. Η θέση του ανακαλύφθηκε τυχαία το 1863, όταν ο τροχός μιας άμαξας, που έκανε αμμοληψία στην περιοχή, σκόνταψε στο ανθέμιο της ψηλής μαρμάρινης στήλης του Αγάθωνος και του Σωσικράτους, δύο μετοίκων από τον Πόντο. Οι συστηματικές ανασκαφές στο χώρο ξεκίνησαν το 1870 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, στην «Οδό των Τάφων», εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα ταφικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Στα πλαίσια αυτών το 1931 κατεδαφίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, που βλέπουμε στο βάθος, για να γίνουν ανασκαφές στο ύψωμα που υπήρχε κάτω από αυτό. Το εκκλησάκι αντικαταστάθηκε αργότερα από μια νέα μεγαλύτερη εκκλησία, που κατασκευάστηκε σε σχέδια του Τσίλερ.

Στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν οι 2 πιο γνωστές πύλες της αρχαίας Αθήνας, το Δίπυλον και η Ιερά Πύλη. Εντός του χώρου μπορείτε να δείτε το αντίγραφου του μαρμάρινου ταύρου, που βρίσκεται μέσα στην περίφραξη του τάφου του Διονυσίου από τον Κολλυτό, το αντίγραφο της στήλης της Ηγησούς και του Δεξίλεω (5ος π.Χ.). Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο Κεραμεικού.

Το Μουσείο Κεραμεικού (1938) στεγάζει τα ευρήματα από τις ταφικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Καθώς ο χώρος ήταν νεκροταφείο τα εκθέματα του Μουσείου είναι κυρίως από τα έθιμα της ταφής, όπως ταφικά κτερίσματα (είδωλα, όπλα, κοσμήματα κλπ) αλλά και επιτύμβιες μαρμάρινες στήλες, γλυπτά κλπ.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου, από την αρχαιολογική υπηρεσία, με τη κατασκευή δικτύου μονοπατιών, ενός αμφιθεατρικού χώρου θέασης και την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, (Church of Holy Trinity) που είναι έργο του Ερνέστο Τσίλλερ, χτισμένη πάνω στο παλαιό μικρό εκκλησάκι που κατεδαφίστηκε για τις ανάγκες των ανασκαφών.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα, στην οδό Σαλαμίνος 35. Πρόκειται για αρχαίο νεκροταφείο με τάφους σπουδαίων δημοσίων προσώπων και πεσόντων πολεμιστών.

Από τον αρχαίο Κεραμεικό περνούσε την τελευταία ημέρα, η πομπή των Παναθηναίων για να καταλήξει μέσα από την αρχαία Αγορά, στην Ακρόπολη. Οι αρχαίοι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Μικρά Παναθήναια κάθε χρόνο και τα Μεγάλα Παναθήναια κάθε 4 χρόνια. Τα τελευταία ήταν τα πιο λαμπρά, με αθλητικούς κυρίως αγώνες, αγώνες ιππασίας αλλά και διαγωνισμούς σε διάφορες τέχνες. Η πομπή των Παναθηναίων ακολουθούσε ένα ξύλινο πλοίο όπου ως ιστίο στο κατάρτι είχε ένα πέπλο που το είχε υφάνει μια ιέρεια με βοηθούς νεαρές παρθένες. Το πέπλο προσφερόταν ως δώρο στη θεά Αθηνά. Το σημαντικό είναι ότι η πομπή αυτή απεικονίζεται στη ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Εκτός από τον Αρχαιολογικό Χώρο Κεραμεικού στην οδό Μελιδόνη μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής και τις 2 εβραϊκές συναγωγές Ετς Χαϊμ και Μπεθ-Σαλόμ.

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Kεραμεικής στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο νεοκλασικό κτίριο (2000), στην οδό Mελιδόνη 4-6 στον Kεραμεικό. Εδώ υπάρχουν μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι, χώρος περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, αίθουσα για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, καφέ & πωλητήριο. Στους χώρους του Κέντρου Μελέτης θα δείτε μια συνολική εικόνα από παραδοσιακά χρηστικά κεραμικά αντικείμενα (19ος-20ος).

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

Στη Μελιδόνη υπάρχουν 2 συναγωγές, η μια απέναντι από την άλλη. Στη Μελιδόνη 5, λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ανοικτή, η εβραϊκή συναγωγή ΜπεθΣαλόμ ή Σεφαραδίτικη. Κτίστηκε το 1935 και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1970. Είναι ένα απλό νεοκλασικό κτίριο με επένδυση από λευκό μάρμαρο Πεντέλης. Στη Μελιδόνη 8 βρίσκεται η άλλη συναγωγή που ονομάζεται Ετς Χαϊμ ή Ρωμανιώτικη (1904) και ανοίγει μόνο σε μεγάλες γιορτές. Στο ισόγειο αυτής υπάρχουν τα γραφεία της Ισραηλίτικης Κοινότητας στην Αθήνα.

Λίγο πιο πέρα, στην οδό Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12 υπάρχει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης το οποίο ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν πάνω από 8.000 εκθέματα από τις Ινδίες, Περσία, Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία, Β. Αφρική έως Σικελία και Ισπανία. Τα εκθέματα αυτά είναι δείγματα υφαντικής τέχνης, κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υαλουργίας, ξυλογλυπτικής, επιτύμβιες στήλες, όπλα κ.ά. Αξίζει να  θαυμάσετε τα 2 ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα της Μεσοποταμίας (8ος), το ψάθινο χαλί της Τιβεριάδος (10ος), το ορειχάλκινο κιβώτιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν αλ-Ουάρντ αλ-Μάουσιλι (1220), το χάλκινο αστρολάβο του Αχμάντ ιμπν αλ-Σαράτζ (1328-9) και τη βελούδινη σέλα της Προύσας (16ος ).

Εντός του Μουσείου λειτουργεί ένα μικρό καφέ, σε ισλαμική διακόσμηση, με πηγή έμνευσης τους φοίνικες της πόλης, «Imagine a palm tree», της νεαρής Αγγλίδας ζωγράφου Nanine G. Khan-Dossos. Το καφέ διαθέτει επίσης σνακ και σαλάτες και η θεα της Αθήνας από τη βεράντα του είναι καταπληκτική.

ΚΑΦΕ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο σύγχρονος Κεραμεικός είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή, στη συνέχεια με το Γκάζι. Στην ανάπτυξη αυτή βοήθησε και ο σταθμός του Μετρό Κεραμεικός. Στην περιοχή έχουν ανοίξει πολλά μικρά καφέ, μπαράκια και μεζεδοπωλεία. Αυτά θα τα βρείτε στις οδούς : Μυκάλης, Κεραμεικού, Θερμοπυλών, Σφακτηρίας, Αγησιλάου, Θερμοπυλών, Πλαταιών, Σαλαμίνος, Προδίκου, Μελιδόνη, Αγίων Ασωμάτων, Διπύλου κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε στην οδό Κεραμεικού, το Μπάρριο ( Κεραμεικού 53), το Passport (Κεραμεικού 58), το Σαν Φρανσίσκο (Κεραμεικού 99, φαγητό) Cabezon (Κεραμεικού 110).

Στην οδό Πλαταιών, το ATHIRI (Πλαταιών 17, φαγητό), το Κεραμείον (Πλαταιών 26), το Κουζουλούμ (Πλαταιών 37, καφές-γλυκό). Στην οδό Σαλαμίνος και Σφακτηρίας, το Alphaville Café Bar (Σφακτηρίας & Σαλαμίνος), The Big Kahuma (Σαλαμίνος 42), Μια ζωή την έχουμε (Σφακτηρίας 20), Τριφασικό (Σφακτηρίας 24) κλπ. Στην οδό Προδίκου, ο  Μπλε Παπαγάλος (Προδίκου 31) και το Λούης Καφενείο (Προδίκου 87) ενώ στην οδό Μυκάλης το «μΕΛιΣΣΑ» (Μυκάλης 18).

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Μουσείο Κεραμεικού, Ερμού 148, Κεραμεικός, τηλ. 210-3463552,

http: //odysseus.culture.gr

Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, τηλ. 210-3318491-6

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Benaki Museum of Islamic Art : τηλ. 210-3251311-14

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

All rights reserved to Driverstories.gr