Translation

Amatciems, Ένας μικρός παράδεισος της Λετονίας

Ευρώπη Προορισμοί

Η Δημοκρατία της Λετονίας (Latvia) είναι μια χώρα στη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, στη Βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει με την Εσθονία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία. Πρωτεύουσα είναι η Ρίγα (Riga), μια από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Daugava. Τα εντυπωσιακά art nouveau κτίρια της πόλης, με τις χρωματιστές όψεις, προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Η Παλαιά Μεσαιωνική Πόλη της Riga, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και την εκπληκτική θέα στο ποτάμι, ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1997). Η Riga, θεωρείται η Νο 1 πρωτεύουσα Wifi της Ευρώπης, με πάνω από 1000 σημεία σύνδεσης σε δωρεάν internet.


AMATCIEMS

RIGA

Το νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ και ο πληθυσμός αγγίζει τα 2.000.000 κατοίκους. Η περιοχή του Amatciems, βρίσκεται στα ΒΑ. της Λετονίας, απέχει 80 km από την Riga και 12 km από το Cesis(Cēsis), μια μεσαιωνική και ταυτόχρονα σύγχρονη πόλη, 20.000 κατοίκων.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

CESIS, LETVA

Η πόλη Cesis, είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, από τον 9ο αιώνα, με την Παλαιά Πόλη και την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη να εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

CESIS

Η σύγχρονη πόλη, είναι γεμάτη καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Το νέο Μέγαρο Μουσικής Vidzeme φιλοξενεί, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, συναυλίες διεθνούς επιπέδου αλλά και το ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής «4 Τέχνες», που γίνεται τον Ιούλιο και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Η γκαλερί Insignia οργανώνει εκθέσεις με έργα Λετονών και ξένων καλλιτεχνών. Λίγο πιο έξω από το Cesis, υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Gauja (National Park Gauja), που ονομάστηκε έτσι από τον ποταμό Gauja, το οποίο ενδείκνυται για εκδρομή, πεζοπορία, εξερεύνηση των σπηλαίων, παρατήρηση της φύσης κλπ.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Τα πεντακάθαρα νερά των ποταμών Gauja και Amata προσφέρονται για διάφορα σπορ και για ψάρεμα. Νότια από το Cesis, υπάρχει το ανακαινισμένο ξύλινο Κάστρο της Λίμνης Araisi (Åraiši), που πρωτοκατοικήθηκε από τους Λετονούς, πριν από 1000 χρόνια και αποτελεί είναι ιστορικό μνημείο της περιοχής.

Το Ungurmuiza (Ungurmuiža) απέχει 10 km από το Cesis και είναι το μοναδικό ξύλινο Αρχοντικό της Λετονίας που είναι γνωστό για τους ρομαντικούς περιπάτους και τις καλοκαιρινές του συναυλίες.

UNGURMUIZA

Η πρόσβαση στο Cesis και στο οικολογικό χωριό της περιοχής Amatciems, γίνεται και μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Riga, το οποίο απέχει περίπου 100 km και έχει σύνδεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ AMATCIEMS

Εμπνευστής και δημιουργός, του οικολογικού χωριού, είναι ο Aivars Zvirbulis. Με motto «η ζωή στην πόλη είναι χαμένος χρόνος», δημιούργησε, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αυτό το «Πολιτιστικό και Οικολογικό Μνημείο του Μέλλοντος», όπως το έχουν ονομάσει, πολλοί διάσημοι αρχιτέκτονες, στον ποταμό Amata.

Μέσα σε ένα μοναδικό περιβάλλον, σε 12 οάσεις, έφτιαξε έναν οικότοπο, με κατοικίες για ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, για όσους λατρεύουν να παρατηρούν τη φύση, τα πουλιά, να απολαμβάνουν την ανατολή και τη δύση, να βιώνουν τις 4 εποχές του χρόνου.

Ο δημιουργός, σεβόμενος το υπάρχον φυσικό τοπίο, που από μόνο του αποτελεί «Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης», επέφερε την απόλυτη οικολογική ισορροπία, μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας έτσι αρμονία ανθρώπου και φύσης. Το μοναδικό αυτό χωριό της Λετονίας, εφαρμόζει τους πιο αυστηρούς κανόνες οικολογικής διαβίωσης και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Όλες οι κατοικίες έχουν, σχεδιαστεί ώστε να είναι ενταγμένες αρμονικά στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις αρχές προστασίας ενός οικοσυστήματος. Τα έργα κατασκευής διέπονται από κανόνες δόμησης, με σκοπό την άμεση αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του τοπίου αλλά και τη διατήρηση και προστασία του, από μελλοντικές παρεμβάσεις.

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

 • η ακριβής τοποθεσία, όπου μπορεί να χτιστεί ένα σπίτι, επιλέγεται προσεκτικά, ώστε να μη θίγονται οι φυσικοί σχηματισμοί και ο ιδιοκτήτης να έχει άμεση επαφή με το περιβάλλον, όπως στη λίμνη με το γλυκό νερό ή σ’ ένα μικρό τμήμα του δάσους
 • απαγορεύονται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι στο Amatciems, εκτός από μικρά χωμάτινα δρομάκια πρόσβασης.
 • υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από σπίτι σε σπίτι, καθώς απαγορεύεται να κτιστούν περιφράξεις, μεταξύ των κατοικιών, για να  επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και ζώων και κυρίως της άγριας πανίδας του δάσους.

Οι κάτοικοι μπορούν να θαυμάζουν τα ζώα και τα πουλιά της περιοχής και να κινούνται χωρίς εμπόδια σε όλο τον οικισμό, απολαμβάνοντας τις βόλτες τους στο δάσος

 • άνετοι χώροι διαμονής, εντός της κατοικίας
 • ο οικισμός διαθέτει δικούς του φυσικούς πόρους γλυκού νερού, από γεωτρήσεις και δεξαμενές νερού, που είναι  συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται και να αποφεύγονται οι πλημμύρες σε περιόδους βροχών
 • κάθε οικόπεδο συνδέεται πλήρως με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αποχέτευσης, νερού
 • γίνεται ανακύκλωση των οικιακών απορριμάτων
 • η θέρμανση των κατοικιών γίνεται από αντλία θέρμανσης γης προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα εκπομπών στην ατμόσφαιρα
 • υπάρχουν οπτικές ίνες, που εξασφαλίζουν υψηλή ταχύτητα στο Internet (1 Gbit/s) ώστε να απολαμβάνει κανείς την ποιότητα ζωής στη φύση και ταυτόχρονα να έχει εύκολη πρόσβαση στην καθημερινή του εργασία
 • κάθε σπίτι διαθέτει σύστημα ασφαλείας και σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς. Το προσωπικό ασφαλείας βρίσκεται στο χωριό, 24 ώρες και μέσα από βίντεο, εξασφαλίζει άμεση αντίδραση
 • υπάρχουν ώρες και κανόνες κοινής ησυχίας, το πρωί και το βράδυ, στις οποίες απαγορεύεται ο θόρυβος
 • ο σκύλος απαγορεύεται να είναι δεμένος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 • χρησιμοποιούνται, μόνον, 3 τύποι σπιτιών, κατασκευασμένα από ξύλινα σανίδια ή κορμούς δέντρων, που μπορούν να συμπληρωθούν από προσόψεις φυσικής πέτρας, γυαλί ή κρύσταλλο. Η πιο δημοφιλής κατασκευή είναι αυτή των οριζόντιων ξύλινων κορμών, με διακοσμητική επένδυση από ξύλο, χρωματιστό σοβάτισμα ή διακόσμηση από γυαλί
 • επιτρέπονται 4 είδη στέγης, από άχυρο, πηλό, κεραμίδια ή πλάκες, με τελική κάλυψη χλόης, για όποιον το επιθυμεί

 

ΣΠΙΤΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ή ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

Η υπέροχη θέα στους λόφους, τις λίμνες, τις πεδιάδες και τα δάση του Amatciems προκαλεί στον άνθρωπο αισθήματα γαλήνης και ηρεμίας. Το χωριό έχει ήδη προσελκύσει όσους εκτιμούν την απλότητα της φυσικής ζωής. Στον οικισμό μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με ήπιας και μικρής κλίμακας παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες προσαρμόζονται, πάντα, στο φυσικό περιβάλλον και στη διατήρηση του τοπίου π.χ. παραδοσιακές ασχολίες.

Η κοινότητα του Amatciems είναι απολύτως διεθνής. Υπάρχουν οικόπεδα με σπίτια προς πώληση ή σημεία στα οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή τους, στα οποία ο πελάτης μπορεί να επέμβει με δικό του σχέδιο, εναρμονισμένο με την τοπική αρχιτεκτονική. Η έκταση του οικοπέδου του κάθε σπιτιού, ξεπερνάει συνήθως τα 5 στρέμματα. Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε κάποιο ακίνητο, μπορείτε να ζήσετε στο Amatciems ενοικιάζοντας ένα από τα παρακάτω σπίτια που ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

Σπίτι προς ενοικίαση «Paceplisi»

Σπίτι προς ενοικίαση «Apogi»

Σπίτι προς ενοικίαση «Bisites»

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Κέντρο Ανάπτυξης και Τουρισμού Cesis, Pils laukums 9, Cesis, τηλ. : +371 64121815, +37128318318 (10:00-18:00), www.tourism.cesis.lv

http://amatciems.lv/rus/ideja.html
 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *