Aliki of Boeotia, for swimming in the sea and the lake

Greece Nearby Getaways Central Greece 13 June 2019 5 min read

The Salt lake είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Ανήκει στη Δ.Ε. Θίσβης, του Δήμου Θηβαίων, Ν. Βοιωτίας. Πήρε το όνομα της από τις αλυκές της περιοχής  που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

The λίμνη της Αλυκής βρίσκεται, δίπλα στη θάλασσα, στην άκρη του οικισμού. Το καλοκαίρι όταν εξατμίζεται το νερό το αλάτι αποκτά ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα. Στη θέση της σημερινής Αλυκής υπήρξε η αρχαία  πόλη-λιμάνι Σίφαι or Τίφα, κατά τον Παυσανία, που αποτελούσε επίνειο των αρχαίων Θεσπιών. Οι αρχαίες Θεσπιές ήταν πόλη της Βοιωτίας και μια από τις σημαντικότερες της αρχαίας Ελλάδας.

From the Τίφα καταγόταν ο μυθικός Αργοναύτης, Τίφυς, γιός του Αγνίου, ο οποίος ήταν Κυβερνήτης της Αργούς, του πλοίου της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην Τίφα υπήρχε ένα Ιερό Ηρακλή και κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν γιορτές, τα Ηράκλεια. Λίγο πιο ανατολικά υπήρχε η αρχαία πόλη-λιμάνι Κρεύσις (το σημερινό χωριό Λιβαδόστρα). Στα αξιοθέατα του χωριού είναι η Ακρόπολη των αρχαίων Σιφών, με τον οχυρωματικό περίβολο και τις  πύλες του Φρουρίου (4th αι.  π.Χ.) που  σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οχυρώσεις ξεκινούν από την παραλία της Αλυκής και συνεχίζονται προς τις δυτικές παρυφές του όρους Κορομπίλι, πάνω από την Αλυκή.

Η κεραμική που βρέθηκε στην περιοχή των αρχαίων Σιφών υποδηλώνει ότι ο χώρος είχε κατοικηθεί από την  Πρωτοελλαδική μέχρι και την Υστεροελλαδική Περίοδο.

On the Θήβα μπορείτε να επισκεφτείτε το New Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, που περιλαμβάνει κεραμικά ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή (περίπου 40 km).

ΑΛΥΚΗ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Αλυκής έχουν ρηχά πεντακάθαρα, βοτσαλάκι και δέντρα πάνω στη θάλασσα. Το παραλιακό μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και εκτείνεται από την αρχαία Ακρόπολη των Σιφών μέχρι το μικρό λιμανάκι, δίπλα στη λίμνη. Η κεντρική παραλία της Αλυκής είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Εικόνα8    Εικόνα10

Η θάλασσα της Αλυκής, τις περισσότερες φορές, έχει αρκετή περιεκτικότητα σε αλάτι γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν βγείτε από το νερό άσπροι. Το παραλιακό μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και εκτείνεται από την αρχαία Ακρόπολη των Σιφών μέχρι το μικρό λιμανάκι, δίπλα στη λίμνη.

Εικόνα11

Πίσω από τη λίμνη υπάρχει μια ακόμα παραλία, με βοτσαλάκι και δέντρα για σκιά που θα φτάσετε αν ακολουθήσετε το δρόμο πίσω από τις αλυκές (στον 1th κάθετο κατηφορίζετε προς τη θάλασσα). Η λίμνη έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες γι’ αυτό θα δείτε πολλούς να βάζουν τα πόδια τους μέσα στο αλάτι ή να σκάβουν λάκκους και να κάνουν λασπόλουτρα.

Αν έχετε σκάφος θα βρείτε πολλούς μικρούς κολπίσκους εντός του Κόλπου της Αλυκής. At the Gulf of Corinth, υπάρχει η παραλία Λαιμός,  στην οποία μπορείτε να φτάσετε και οδικώς αν ακολουθήσετε έναν ορεινό και δύσκολο χωματόδρομο (απαιτείται 4Χ4), μετά τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αλυκής (προς την πλευρά του Αγίου Βασιλείου).

Εκτός από μπάνιο η περιοχή ενδείκνυνται για ψάρεμα καθώς ο Κόλπος της Αλυκής, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, έχει πολύ νόστιμα ψάρια. Με δικό σας σκάφος, μπορείτε να πάτε στα νησάκια Δίπορτο, Στρογγυλό and Φονιάς που βρίσκονται απέναντι από την Αλυκή, στον Κόλπο της Δόμβραινας. Τα νησάκι το καλοκαίρι είναι ακατοίκητα και είναι ιδανικά για μπάνιο και ψάρεμα. Το χειμώνα τα χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα κοπάδια τους. Ακόμα πιο μακριά, στη μέση του Κορινθιακού Κόλπου, βρίσκονται οι Αλκυονίδες Νήσοι γνωστά ως Καλάνησα (με μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας).

Η περιοχή της Αλυκής είναι γνωστή επίσης για τα πεζοπορικά της μονοπάτια. Μια πολύ γνωστή πεζοπορική διαδρομή είναι η ανάβαση στην κορυφή Κορομπίλι (908 μ.), πάνω από τον οικισμό μέσα στο δάσος.

Εικόνα14

Η θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσει (πληροφορίες Ελεύθεροι Ορειβάτες Βοιωτίας, τηλ. : 697 506 2362). Για περπάτημα  ξεκινήστε από τον Archaeological Site και ακολουθήστε το δρόμο που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Υπαπαντής.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Εικόνα15

Φεύγοντας από την Αλυκή, μπορείτε να επακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί στη διπλανή παραλία του Αγίου Νικολάου.

Εικόνα16

Από την Αλυκή για να πάτε στην παραλία Άγιος Νικόλαος θα ακολουθήσετε το δρόμο μετά τις αλυκές και το συγκρότημα κατοικιών Caldera Blue, που είναι σχεδόν είναι παράλληλος με την ακτογραμμή (απόσταση περίπου 3 Km).

Εικόνα17

Πριν την παραλία του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε την beach Μπόρεζα, με εύκολη πρόσβαση από το δρόμο και στη συνέχεια από  μονοπάτι.

Εικόνα18      Εικόνα19

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – BEACH BAR ELIA

Εικόνα22

Εικόνα23

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –FISHEYE ON THE BEACH

Εικόνα24    Εικόνα25

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Φεύγοντας από τον Άγιο Νικόλαο εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Δόμβραινα, Πρόδρομο and παραλία Σαράντη.

Εικόνα26

Εικόνα32

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

ΑΛΥΚΗ – ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Dimitras Seaside Apartments, στο κέντρο της Αλυκής, τηλ. : 22640 51291, 6976 404195 (λειτουργεί όλο το χρόνο), www.seasideapartments.gr
  • Melolia Farm, 1 km από την Αλυκή, τηλ. : 2264 051187, 694 874 1149 (διαμερίσματα με πισίνα)

Εικόνα27

  • Aggelsol, διαμερίσματα με κουζίνα στην Αλυκή
  • Studio by the Sea, στο λιμανάκι της Αλυκής

Εικόνα28

  • Bay View Villa, σπίτι για ενοικίαση, 650 μ. από το κέντρο της Αλυκής

Εικόνα29

  • Caldera Blue, συγκρότημα διαμερισμάτων εστιατόριο – πισίνα, 1,6 km από το κέντρο, στην παραλία μεταξύ των οικισμών Αλυκής και Αγ. Νικολάου, μετά τη λίμνη calderablue.gr

Εικόνα30

ΑΛΥΚΗ – ΦΑΓΗΤΟ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

  • Porta Mare, καφέ- ποτό σε κήπο δίπλα στη θάλασσα, με ζωντανή μουσική, τηλ. : 22640 51111
  • Εν πλώSkalis, καφέ-εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, τηλ. :  2640 51153
  • Ble, εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, τηλ. : 22640 51311
  • Βασίλης, εστιατόριο – ψησταριά με σουβλάκια, δίπλα στη θάλασσα, τηλ. : 2264 0 51160
  • Άρπα, για καφέ και ουζομεζέδες, στο λιμανάκι
  • Μπάμπης, ψαροταβέρνα- εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, τηλ. : 22640 51252
  • «Παύλου», ζαχαροπλαστείο – καφέ, στην είσοδο της Αλυκής με ωραία ταράτσα και απεριόριστη θέα, τηλ.: 22640 51002
  • Bouziikas Alyki Market, super market, πίσω από το λιμανάκι, τηλ. :  22640 51327

USEFUL INFORMATION

Η Αλυκή είναι ένας ήσυχος παραθαλάσσιος οικισμός, με εξοχικές κατοικίες, καταλύματα και εστιατόρια πάνω στη θάλασσα, ιδανικός για οικογενειακές διακοπές. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Αλυκή έχει 279 κατοίκους. Απέχει από τη Θήβα 40 km και από την Αθήνα 130 km (περίπου 2 ώρες).

ACCESS

  • Από την Αθήνα προς Θήβα, μέσω της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας (απόσταση περίπου 90 km). Στη συνέχεια από Θήβα θα συνεχίσετε προς τα χωριά Ελλοπία και Ξηρονομή ή Αμπελοχώρι (2th διαδρομή) μέχρι να φτάσετε στην Αλυκή.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε στις Πλαταιές και στη συνέχεια στα Λεύκτρα από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, μέσω Ερυθρών (103 Km) και μετά να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Αλυκή.

Η πρόσβαση με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θήβας ΔΕΝ είναι εφικτή. Ενδέχεται τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο να υπάρξουν κάποια δρομολόγια από Θήβα (για περισσότερες πληροφορίες, τηλ : 22620 27511-27512, www.ktelthivas.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *