Fier, Αλβανία, Αξιοθέατα & Πολιτιστικά Μνημεία
Το Fier (Φιέρι) είναι σύγχρονη βιομηχανική πόλη της κεντρικής Αλβανίας, ΝΔ των Τιράνων, χτισμένη δίπλα στον ποταμό Gjanica.
Είναι η 7η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αλβανίας και η έδρα του Δήμου Fier, https://bashkiafier.gov.al.
Δημιουργήθηκε το 1864 επί Kahreman Pasha, ως βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο κυρίως για τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων από τις εύφορες πεδιάδες Myzeqe και Mallakaster (προς Ballsh), μέσω των τότε διαδρομών Lushnje – Fier και Berat – Mallakaster- Seman.
FIER – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου (αλβανικά : Shen Gjergjit), εντός της πόλης (στην Jani Bakalli).
Μεγάλος ναός, ο 2ος μεγαλύτερος της Αλβανίας μετά τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως Τιράνων, έδρα της Ορθόδοξης Μητρόπολης Apollonia – Fier. Χτίστηκε μεταξύ 1995-2000 με πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Ξεχωρίζει το ψηλό καμπαναριό με το ψηφιδωτό του Αγ. Γεωργίου στην όψη.
- Ιστορικό Μουσείο Fier (Muzeu Historik Fier), εντός πόλης (στην Rr Leon Rei).
Πηγή : https://bashkiafier.gov.al
Διαθέτει ιστορικά κειμήλια, όπλα, γνήσια αναμνηστικά, φωτογραφίες, ταινίες, βιβλία και ιστορικό υλικό από την προϊστορία μέχρι και τον ΒΠΠ.
- Αρχαιολογικό Πάρκο Apollonia (Parku Arkeologjik Apolloni), , στο χωριό Pojan, 12 km Δ. του Fier.
Η Αρχαία Πόλη της Apollonia (της Ν. Ιλλυρίας) βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Vjose (Αώου), στην πεδιάδα Myzeqe, κοντά στις ακτές της Αδριατικής. Ο Στράβων αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 10 μισό του 6ου π.Χ. αι. από Έλληνες αποίκους, από Κόρινθο και Κέρκυρα, με αρχηγός τον Γύλαξ, για εμπορικούς τους σκοπούς.
Μνημείο Αγωνοθέτη, πηγή : https://ambasadat.gov.al
Είναι από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Πάρκα της Αλβανίας, μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Περιλαμβάνει :
- Αρχαιολογικό Χώρο Apollonia, με ερείπια μνημείων της ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου όπως του Μνημείου Αγωνοθέτη (αρχαία ελληνικά : αυτός που διοργανώνει δημόσιους αγώνες), του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, δημοσίων κτιρίων (πρυτανείο, βιβλιοθήκη), τον ασβεστολιθικό οβελίσκο του θεού Απόλλωνα κ.ά.
Εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου βρίσκεται το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Monastiri i Shen Merise), με την εντυπωσιακή ρωμανική κιονοστοιχία στον εξωνάρθηκα, πολιτιστικό μνημείο από το 1963.
Το Καθολικό της Μονής χρονολογείται από το 2ο μισό του 13ου αι., πιθανότατα επί εποχής Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου, όπως μαρτυρούν οι τοιχογραφίες που σώζονται στη δυτική πλευρά του ναού.
- Μουσείο Apollonia (Museu Arkeologjik Apoloni), στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου, δίπλα στο parking. Στεγάζεται στα κτίρια του Μοναστηριού της Παναγίας και περιλαμβάνει αγάλματα και αντικείμενα από τις ανασκαφές στην περιοχή. Ώρες επίσκεψης από 1/5-31/10, καθημερινά 7π.μ. – 9 μ.μ. και από 1/11 – 30/4, Τρ. –Κυρ. 9 π.μ. – 5 μ.μ., Δευτέρα κλειστά (είσοδος με εισιτήριο).
Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες επίσκεψης και ημέρες δωρεάν εισόδου στο https://apolloniaarchaeologicalpark.al.
Σ.Σ. Όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι στην Αλβανία αναφέρονται ως Αρχαιολογικά Πάρκα.
- Αρχαιολογικό Πάρκο Bylis (Parku Arkeologjik Bylis), χωριό Hekal.
Βρίσκεται ΝΑ του Fier, 1,5 km από το χωριό Hekal, στην αριστερή πλευρά της Εθνικής Οδού Fier – Tepelene.
Πηγή : https://ambasadat.gov.al
Αρχαιολογικός Χώρος με Μουσείο, πάνω σε λόφο και σε υψόμετρο 547 μ., με θέα τον ποταμό Vjosa (Αώος).
Η Αρχαία Πόλη Bylis ιδρύθηκε μεταξύ 370 – 350 π.Χ. αι., ως πρωτεύουσα της ιλλυρικής φυλής Βυλλίωνων, της Ν. Ιλλυρίας. Θα δείτε ερείπια από το ρωμαϊκό θέατρο (7500 θέσεων) και ερείπια από τις Βασιλικές A, B, C, D, πολιτιστικά μνημεία. Στο Μουσείο θα δείτε τα πανέμορφα μωσαϊκά που κοσμούσαν τα κτίρια. Ώρες επίσκεψης από 1/5 – 31/10, καθημερινά 9π.μ. – 7 μ.μ. και από 1/11 – 30/4, Τρ. – Κυρ. 9 π.μ. – 4 μ.μ., Δευτέρα κλειστά (είσοδος με εισιτήριο).
Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες επίσκεψης και ημέρες δωρεάν εισόδου στο https://apolloniaarchaeologicalpark.al.
- Μοναστήρι Αγίου Κοσμά (Monastiri i Shen Kozmait Kolkondas), στο Kolkondas.
Βρίσκεται 9 km ΒΔ του Fier, στην εύφορη πεδιάδα Myzeqe, κοντά στο χωριό Mujalli και σε απόσταση 23,4 km από την Αρχαία Apollonia.
Ο Ελληνορθόδοξος ιερομόναχος, Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς (έγινε Άγιος το 1961) γεννήθηκε το 1714 στην Ελλάδα, στο χωριό Μέγα Δέντρο Αιτωλίας, τη σημερινή Αιτωλοακαρνανία.
Εκτελέστηκε στην Αλβανία (24-8-1779) με εντολή του ηγεμόνα του Berat, Ahmet Kurt Pasha και το σώμα του ρίχτηκε στον ποταμό Seman.
Το Μοναστήρι οικοδομήθηκε μεταξύ 1813 – 1815, από τον Ali Pasha των Ιωαννίνων, για να τιμήσει τον Κοσμά το Αιτωλό, εκεί περίπου που βρέθηκε το σώμα του, στην παλιά Μονή της Παναγίας (1782), στο Κολικόντασι Β. Ηπείρου. Από το παλιό Μοναστήρι του Αγίου σώζεται μόνο το Καθολικό και ερείπια των Μονών αυτών. Το 1942, ανάμεσα στην παλιά και τη νέα Μονή της Παναγίας, προστέθηκε ένα παρεκκλήσι και το κενοτάφιο του Αγ. Κοσμά. Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 24/8 και είναι πολιτιστικό μνημείο (1963).
Περισσότερες πληροφορίες στο https://apolloniaarchaeologicalpark.al (Μονοπάτια Πίστης).
- Μονή Αρδενίτσας (Monastiri i Ardenices), στην πόλη Kolonje.
Βρίσκεται 18 km ΝΔ της Lushnje, κοντά στην Εθνική Οδό Lushnje – Fier, στο λόφο Ardenica, σε υψόμετρο 237 μ., και σε απόσταση 25 km από την Αρχαία Apollonia. Χτίστηκε το 1282 από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, γι’ αυτό λέγεται και Ardenica. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου (8/9) και οι τοιχογραφίες (1744) είναι έργα των αδελφών Kostandin και Athanas Zofrafi ενώ το τέμπλο (1744) του Kostandin Shpataraku, όλοι σπουδαίοι ζωγράφοι της μεταβυζαντινής αγιογραφίας του 18ου αι. Λέγεται ότι στη Μονή αυτή, το 1451, γιορτάστηκε ο γάμος του Εθνικού ήρωα της Αλβανίας, Scanderbeg (Gjergj Kastrioti Skenderbue) με την Donika Arianiti. Μεγάλο Ορθόδοξο Μοναστήρι με κελιά, σε σχήμα τριγώνου, εμβαδού 2.500 m2 μέσα σε κατάφυτη περιοχή που αξίζει να επισκεφτείτε.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://apolloniaarchaeologicalpark.al (Μονοπάτια Πίστης).
Κοντά στη Μονή Αρδενίτσας θα βρείτε εστιατόρια και οινοποιείο (kantina), για τοπικό φαγητό και κρασί από τους αμπελώνες της πεδιάδας Myzeqe, που είναι μια από τις 4 οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
FIER – ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Τα Τίρανα απέχουν από το Fier 110 km (περίπου 2 ώρες) και θα φτάσετε πολύ εύκολα μέσω της διαδρομής Tirane – Durres (Δυράχιο) με taxi, νοικιασμένο αυτοκίνητο ή με το τοπικό λεωφορείο (mini bus).
Από τα Τίρανα, τα mini bus αναχωρούν από τον τερματικό σταθμό «Νότιος και Βόρειος Τερματικός Σταθμός Λεωφορείων» (Terminali i Autobusave te Jugut dhe Veriut), εκτελούν περίπου 30 δρομολόγια την ημέρα (από νωρίς το πρωί), έχουν φθηνό εισιτήριο αλλά αργούν να φτάσουν (περίπου 2 ώρες).
Πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια λεωφορείων συμβουλευτείτε το Δήμο Τιράνων (Bashkia Tirane) στο https://tirana.al (Τουρισμός – Αεροδρόμια και Μεταφορές – Τερματικά).
Πληροφορίες για ενοικίαση αυτοκινήτου στο https://tirana.al (Τουρισμός – Αεροδρόμια και Μεταφορές – Ενοικίαση αυτοκινήτου).
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι Ημέρες δωρεάν εισόδου σε όλα τα Μουσεία και τα Αρχαιολογικά Πάρκα (Αρχαιολογικοί Χώροι) για ξένους και Αλβανούς πολίτες είναι :
-18 Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Μνημείων- Διεθνής Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
-18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
-21 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.
-29 Σεπτεμβρίου, Εθνική Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς- Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
-28 Νοεμβρίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας (μόνο για Αλβανούς πολίτες).
-29 Νοεμβρίου, Ημέρα Απελευθέρωσης (μόνο για Αλβανούς πολίτες).