Translation

Μενόρκα – Menorca

Ευρώπη Προορισμοί

Η Menorca (Μενόρκα) με πρωτεύουσα τη Mahon (Mαόν) είναι το 2ο σε έκταση νησί του συμπλέγματος των Βαλεαρίδων Νήσων. Είναι κάπως πιο ήσυχο νησί από πλευράς τουρισμού, σε σχέση με τη γειτονική Μαγιόρκα και την Ίμπιζα. Έχει μερικές παρθένες παραλίες, πολλές σπηλιές, φαράγγια, υδροβιότοπους, σπάνια πανίδα και χλωρίδα, ελαιώνες και πορτοκαλεώνες.


Η UNESCO το 1993 την ανακήρυξε Προστατευόμενη Βιόσφαιρα. Είναι ένα νησί όπου ο βόρειος άνεμος, tramuntana το επηρεάζει αρκετά καθώς είναι το βορειότερο των Βαλεαρίδων. Το κλίμα είναι υγρό και η θερμοκρασία, λόγω των βοριάδων, είναι χαμηλότερη από τα υπόλοιπα νησιά των Βαλεαρίδων. Το νησί είναι αγαπημένος προορισμός κυρίως των Βρετανών λόγω της εισβολής και της κυριαρχίας της Βρετανίας στο νησί για έναν αιώνα. Το 1802 η Μενόρκα επέστρεψε στην ισπανική κυριαρχία. Το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού απέχει 6 km από την Mahon.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μενόρκα έχει ένα αρχαίο παρελθόν που της το θυμίζουν τα διάσπαρτα μνημεία της. Είναι οι τεράστιες πέτρες ή βράχοι που βρίσκονται στην ενδοχώρα του νησιού σε περίεργα σχήματα και κτίσματα. Οι Περίοδοι σχηματισμού τους είναι τρεις, η  Περίοδος Προ – Ταλαγιότ (2000 π.Χ. – 1300 π.Χ.) η  Περίοδος Ταλαγιότ ή Εποχή του Χαλκού (1300 π.Χ. – 800 π.Χ.) και η Περίοδος Μετά – Ταλαγιότ ή Εποχή του Σιδήρου (800 π.Χ. – 100π.Χ.). Κάθε Εποχή είχε τα δικά της σχήματα ή κτίσματα που ονομάζονται Navetas, Talayots και Taulas.

Τα Navetas είναι μεγάλοι βράχοι αναποδογυρισμένοι, μοιάζουν σαν φυτεμένοι στη γη, πιθανότατα να ήταν κάποιοι τάφοι. Ο αρχαίος οικισμός ονομάζεται Rafal Rubi και θα το δείτε σε μια περιοχή 7 km από τη Mahon.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Τα Talayots είναι επίσης κάποιες μεγάλες πέτρες με περίεργα σχήματα που τα συναντάμε σε κάθε οικισμό του νησιού. Ίσως από την κορυφή των σχηματισμών αυτών να παρατηρούσαν τη θάλασσα. Κοντά στη Mahon(3 km) υπάρχει ο αρχαίος οικισμός Talayots που ονομάζεται Talati de Dalt. Νότια της περιοχής Ciutadella θα δείτε τον μεγαλύτερο αρχαίο οικισμό Son Caltar (60 στρέμματα)  και στα ανατολικά της περιοχής συναντάμε τους τάφους Naveta des Tudons. Νότια του οικισμού Alaior βλέπουμε τα αρχαία Talayots,  Torre d’ en Gaumes.

Τα Taulas είναι επίσης μεγάλες πέτρινες πλάκες που ισορροπούν με ακρίβεια, παρόλο το βάρος τους, σχηματίζοντας το γράμμα Τ. Ίσως χρησίμευαν ως βωμοί σε θυσίες προς τους θεούς τους. Αξιοσημείωτο είναι πως κατάφεραν να μεταφέρουν τέτοιους όγκους τον έναν πάνω στον άλλο και να τους ισορροπήσουν μεταξύ τους. Ο οικισμός Torralba d’en Salord περιλαμβάνει Talayots και ένα Taulas και τα βλέπουμε μόνο στη Μενόρκα.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

H Mahon είναι το 2ο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του κόσμου με μήκος 5 km, πλάτος 1 km  και βάθος 15-30 μ. Έγινε πρωτεύουσα της Μενόρκας το 1721 καθώς αποτελούσε το ιδανικό σημείο για το βρετανικό στόλο, ενώ πριν ήταν η πόλη Ciutadella. Η πόλη έχει πολλές αρχιτεκτονικές επιρροές από τη  Βρετανία. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και παρόλο που δεν έχει δική της παραλία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Κατά μήκος της προκυμαίας και στο ιστορικό κέντρο θα βρείτε τα περισσότερα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα για ψώνια. Η κεντρική πλατεία είναι η Placa de s’ Esplanada (Πλατεία Σπιανάδας) με συντριβάνι, παγκάκια, καφετέριες.

Αξιοθέατο της πόλης είναι η εκκλησία Santa Maria la Mayor (1287) όπου στο εσωτερικό της μπορείτε να δείτε ένα μεγάλο μουσικό όργανο (1810) με 4 πληκτρολόγια και 3.000 σωλήνες.

Έξω από το μοναστήρι Claustre del Carme (1750-1808), στο κέντρο της πόλης στήνεται ένα υπαίθριο παζάρι, η Mercat Claustre del Carne όπου θα βρείτε φρούτα, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, κεραμικά, μικροαντικείμενα κλπ. Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Gracia Festival Alamy (6-8 Σεπτεμβρίου) διεξάγονται ιπποδρομίες στους δρόμους της πόλης στη γιορτή της Mare de  d’eu de Gracia, που είναι πολιούχος της πόλης.

Αν μένετε στη Mahon η κοντινότερη παραλία είναι η Es Grau (10 km) και θα συναντήσετε κυρίως τους ντόπιους.

Το νησί παράγει δικό του τζιν, λικέρ και άλλα ποτά στον αποστακτήρα Xoriguer (οδός Moll de Ponent 93, tel. 971362197) όπου μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα δωρεάν πριν αγοράσετε οτιδήποτε.

Η πόλη Ciutadella είναι μια όμορφη, τυπική, ισπανική πόλη με λιμάνι, η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού πριν την εισβολή των Βρετανών. Η κεντρική πλατεία είναι η Placa d’ es Born, με πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ. Για περισσότερα ψώνια διασχίστε τον πεζόδρομο Ses Voltes ή το δρόμο στο λιμάνι, γύρω από τα παλαιά τείχη και θα βρείτε επίσης πολλά εστιατόρια και μπαράκια. Στην πόλη διεξάγεται η Fiesta de Sant Joan (23-25 Ιουνίου), με λιτανείες, άλογα, τραγούδια, χορούς και φαγητά στη γιορτή του προστάτη της πόλης,  Sant Joan.

Η πόλη Ferreries βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του νησιού και είναι γνωστή για την κατασκευή παπουτσιών και επίπλων. Αξίζει να την επισκεφτείτε για να ψωνίσετε στην υπαίθρια αγορά Friday Night Market που γίνεται κάθε βράδυ από Ιούνιο – Αύγουστο. Επίσης στη  Mercat de Ferreries μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα φρούτα, τοπικά τυριά, μέλι, παπούτσια, ρούχα, σουβενίρ κλπ. Στη γιορτή του πολιούχου της πόλης Sant Bartomeu θα δείτε μια ακόμη Fiesta Horse (23-25 Αυγούστου).

H Alaior είναι μια μεσαιωνική πόλη, χτισμένη το 1304 πάνω στον αρχαίο λόφο Ihalor από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Το ιστορικό κέντρο έχει δαιδαλώδη δρομάκια και αν είστε τυχεροί ίσως να συναντήσετε και κάποιον αναβάτη πάνω σε άλογο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, περίπου μισή ώρα από το αεροδρόμιο. Η Fiesta Horse εδώ γίνεται στη γιορτή του Sant Llorens (12-13 Αυγούστου).

H περιοχή Es Mercadal, βρίσκεται στους πρόποδες του πιο ψηλού βουνού Monte Toro (354 μ). Η πόλη είναι αρκετά μεγάλη, τυπική ισπανική. Από εδώ θα ανεβείτε στο βουνό με την εκπληκτική θέα όπου βρίσκεται το Ιερό της Virgen del Toro, προστάτιδα του νησιού. Πολιούχος της πόλης είναι ο Sant Marti και η Fiesta Horse γίνεται στις 15-16 Ιουλίου.

Η περιοχή Es Migjorn βρίσκεται κοντά με την Es Mercadal, και το χωριό είναι ένα αγροτικό μέρος όπου θα πάτε για να φάτε τυπικά ισπανικά πιάτα, πριν φτάσετε στην παραλία Calla Galdana. Πολιούχος της πόλης αυτής είναι ο Sant Cristofol και το πανηγύρι με τα άλογα γίνεται στις 29-30 Ιουλίου.

Η Fornells είναι μια εντυπωσιακή παραθαλάσσια πόλη με ένα μικρό λιμάνι γεμάτο ψαρόβαρκες. Φημίζεται για τις ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα θαλασσινά, όπως το τοπικό πιάτο με αστακό Caldereta de Langosta. Ένα τέτοιο εστιατόριο είναι το  Es Pla στο οποίο έχει γευματίσει και ο βασιλιάς της Ισπανίας. Έχει πολλά καταστήματα κατά μήκος της προκυμαίας για ψώνια και διασκέδαση. Κάθε χρόνο στις 16 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του πολιούχου των ψαράδων Mare de de’u del Carme.

Η πόλη Es Castell βρίσκεται στη ΝΑ ακτή του νησιού και απέχει 15 λεπτά από τη Mahon. Είναι μια όμορφη αρχιτεκτονικά πόλη, με ένα γραφικό λιμανάκι, χαλαρή ατμόσφαιρα, μικρά καφέ και καταστήματα με σουβενίρ. Η κοντινότερη παραλία είναι 20 λεπτά με τα πόδια, η Cala Padera και θα συναντήσετε κυρίως ντόπιους. Εδώ το ετήσιο φεστιβάλ με τα άλογα γίνεται στη γιορτή του Sant Jaume (24-28 Αυγούστου).

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ο κύριος δρόμος που διασχίζει το νησί,  ο C-721 περνάει από τις περισσότερες παραλίες με τις καλύτερες να βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού.

Κοντά στην πόλη Ciutadella, ΝΔ υπάρχει η παραλία Calla Blanca με λευκή άμμο, γαλάζια νερά και βράχια για βουτιές. Είναι οικογενειακή και μπορείτε να νοικιάσετε ομπρέλες και κανό. Υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο πάνω στη θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Επειδή είναι πολύ κοντά στη Ciutadella μπορείτε να πάτε με το τοπικό λεωφορείο.

Ακόμα πιο νότια, 3 km από την Ciutadella και δίπλα στη Calla Blanca συναντάμε το παραθαλάσσιο θέρετρο Santadria. Η Calla Santadria είναι σε ένα κλειστό κόλπο, έχει λευκή άμμο, ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar, ξενοδοχεία.

Λίγο πιο κάτω από την πόλη Ciutadella, 10 km  ΝΔ, υπάρχει το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Είναι η περιοχή με την παραλία Cala en Bosc ή Cala en Bosch ή Playa d’ es Born ή Cap d’ Artrutx. Όπως και να το δείτε γραμμένο πρόκειται για την ίδια πανέμορφη περιοχή. Έχει μια τεχνητή μαρίνα σκαφών, στην πίσω πλευρά της παραλίας, ανάμεσα στις ενοικιαζόμενες βίλες και τα ξενοδοχεία. Η παραλία είναι αμμώδης, οργανωμένη, με κέντρο θαλασσίων σπορ, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, και πολλά καταστήματα για τις αγορές σας.

Η διπλανή παραλία λέγεται Son Xoriguer, είναι παρόμοια με Cala en Bosc αλλά εδώ είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ξενοδοχεία.

Στην περιοχή Fornells η κοντινότερη παραλία είναι η Cala Tirant, μεγάλη αμμώδης παραλία, οικογενειακή, οργανωμένη, με θαλάσσιες δραστηριότητες. Στον όρμο του Fornells υπάρχουν 4 παρθένοι μικροί όρμοι για μπάνιο και 3 νησάκια αλλά η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος.

Η Santa Galdana ή Calla Galdana που βρίσκεται 10 λεπτά με ΙΧ από την πόλη Ferreries στα ΝΔ, ίσως είναι η ωραιότερη παραλία της Μενόρκας. Βρίσκεται προστατευμένη σε ένα μεγάλο κόλπο που σχηματίζει ημικύκλιο έχει λευκή άμμο και τυρκουαζ νερά που θυμίζουν παραλία της Καραϊβικής. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενοικίαση εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ, beach bar, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κλπ.

Δίπλα από αυτή την παραλία υπάρχουν τρεις μικρές πανέμορφες παραλίες η Cala Mitjana, η Macarella και η Macarelleta. Είναι πιο ήσυχες καθώς η πρόσβαση γίνεται από το παραλιακό μονοπάτι Cami de Cavalls ή με σκάφος.

To Cami de Cavalls είναι ένα μονοπάτι 186 km όπου μπορείτε να περπατήσετε ένα μέρος του ή να νοικιάσετε άλογα και να κάνετε περίπατο.

Για πιο εναλλακτικό τουρισμό υπάρχει το Camping S’ Atalaia, στο δρόμο από Ferreries προς Santa Galdana. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με το τοπικό λεωφορείο που θα σας αφήσει έξω από το camping (τηλ. +34971374323, +34971373095).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΝΟΡΚΑ

Για να πάτε στη Μενόρκα θα πάτε είτε αεροπορικώς μέσω Βαρκελώνης είτε με πλοίο από τη Μαγιόρκα.

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΠΑΛΜΑ ΝΤΕ ΜΑΓΙΟΡΚΑ

Sr. Luís Morell Massanet Calle Bonaire 4, 4º 1ª 07012 Mallorca
Tel.: (0034) 971 616111

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 21, Αθήνα, τηλ. 210-9213123
www.iberia.com

www.balearia.com, Tel.: 966428600, 902161180

www.trasmediterranea.es, Barcelona, Ισπανία, tel.: +34 902 45 46 45

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *