Translation

New York Café, στο Boscolo Hotel, Βουδαπέστη

Ευρώπη Θέματα Προορισμοί Προτάσεις

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ NEW YORK CAFE


Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company αποφάσισε να ιδρύσει ένα παράρτημα της εταιρείας στην Ουγγαρία. Η κατασκευή του κτιρίου ανατέθηκε στον διάσημο Ούγγρο αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Alajos Hauszmann (1847-1926). Ο Alajos Hauszmann μαζί με τους αρχιτέκτονες Flóris Korb και Kálmán Giergl, οικοδόμησαν ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, τεσσάρων ορόφων με ένα καφέ στο ισόγειο, το Palace New York. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1894 για να προλάβουν τον εορτασμό της Χιλιετίας 1896. Στις αρχές του 20ου αι., η Βουδαπέστη ήταν γνωστή ως η «πόλη των 500 καφενείων».

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το New York Café (ουγγρικά : New York Kávéház ), αποτέλεσε ένα από τα διασημότερα σημεία συνάντησης των διανοούμενων της Ουγγαρίας και της Ανατολικής Ευρώπης γενικότερα. Όλοι οι Ούγγροι συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες έχουν καθίσει στο καφέ, όπως οι Molnár Ferenc, Zsigmond Móricz, Sándor Márai, Mihály Babits, Géza Gárdonyi, Frigyes Karinthy, Dezső Kosztolányi, Gyula Illyes και ο Sándor Weöres. Άλλοι διάσημοι που πέρασαν από εδώ ήταν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Casablanca» (1942), Michael Curtiz και ο συνθέτης, Pongrác Kacsó. Λέγεται μάλιστα ότι ο διάσημος Ούγγρος συγγραφέας Molnár Ferenc, στα εγκαίνια του New York Café, στις 23-10 -1894 ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το χώρο, που πέταξε τα κλειδιά της πόρτας στο Δούναβη για να μένει ανοικτό όλες τις ώρες. Ο διάσημος Ούγγρος συγγραφέας, Zsigmond Móricz έγραψε στο New York Café το έργο του, «Pál utcai fiúk» (1906).

Το 1908 το περιοδικό «Nyugat», ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά ποίησης και λογοτεχνίας της Ουγγαρίας, χρησιμοποιούσε το New York Café ως έδρα του. Στη δεκαετία του 1930 το καφέ βρισκόταν στις δόξες του μέχρι το 1947, όπου και εγκαταλείφτηκε. Το 1950 το ισόγειο του Palace New York, όπου στεγαζόταν το καφέ, μετατράπηκε σε κατάστημα αθλητικών ειδών. Ενώ το 1954 το θρυλικό καφέ ξανάνοιξε με νέα διοίκηση με το όνομα Hungaria Kávéház (καφενείο) μέχρι την Ουγγρική Επανάσταση (1956). Στη συνέχεια το κτίριο πέρασε στο κράτος και σταδιακά άρχισε να καταρρέει λόγω εγκατάλειψης. Τον Φεβρουάριο του 2001 η ιταλική αλυσίδα ξενοδοχείων, Boscolo Hotels αγόρασε το κτίριο με σκοπό να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο πολυτελείας. Το νέο κτίριο του ξενοδοχείου καταλαμβάνει το Palace New York και το κατεδαφισμένο πρώην κτίριο του τυπογραφείου, Athenaeum Nyomda, που βρισκόταν στην πίσω πλευρά από το παλάτι. Το 2001 η Boscolo Hotels ανάθεσε στο Κέντρο Αναδημιουργίας και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουγγαρίας την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης ανακατασκευής όλων των χώρων του κτιρίου.

Στις 5 Μαΐου 2006, το ανακαινισμένο κτίριο επαναλειτουργεί ως Boscolo Hotel, 5*,  ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο 107 δωματίων, με το θρυλικό New York Café να επαναλειτουργεί στο ισόγειο. To 2010 ανοίγει στο ισόγειο του ξενοδοχείου, δίπλα στο New York Café, το Salon Restaurant.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Αρχιτεκτονικά, ο χώρος του καφέ ανακαινίστηκε σε Μπαρόκ και με εκλεπτυσμένο Ιταλικό Αναγεννησιακό στυλ, με σεβασμό στην ιστορία του. Τοποθετήθηκαν δάπεδα από μάρμαρο Carrara, μαρμάρινοι κίονες, διακοσμημένοι στα άκρα με επίχρυσες λεπτομέρειες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι από κρύσταλλο Murano και εντυπωσιακά περίτεχνα κάγκελα. Στο εσωτερικό του New York Café, τα εντυπωσιακά σκαλιστά ταβάνια είναι έργα του Ούγγρου γλύπτη, Charles Senyei Károly (1854 -1919).

Οι τοιχογραφίες στους διαδρόμους και στην οροφή, είναι έργα των Ούγγρων ζωγράφων, Ferenc Eisenhut (1857-1903) και Gusztav Magyar – Mannheimer (1857-1937).

Στην πρόσοψη του κτιρίου, τα αγάλματα και τα διακοσμητικά στοιχεία είναι επίσης έργα του Senyei Károly.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ NEW YORK CAFÉ

Από το 2010 και κάθε χρόνο το New York Café βραβεύεται ως το «Καλύτερο Καφέ» στην Ουγγαρία και μαζί με το Salon Restaurant περιλαμβάνονται στο Michelin Guide. To 2011 το New York Café πήρε το βραβείο «The Most Beautiful Café in the World». O Executive Chef του New York Café και του Salon Restaurant, András Wolf, είναι μέλος της Ακαδημίας Bocuse d ‘Or, του διασημότερου διαγωνισμού μαγειρικής στον κόσμο και κατέχει τον τίτλο «Chef της χρονιάς». Το εστιατόριο του New York Café και του Salon Restaurant δίνουν έμφαση στην ουγγρική γαστρονομία.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Boscolo Hotel Budapest, Autograph Collection, 5*, Erzsébet körút 9-11, Grand Boulevard, Βουδαπέστη, Ουγγαρία, http://www.boscolohotels.com
New York Café και Salon Restaurant, τηλ. : (+36 1) 8866167. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με το Μετρό, Κόκκινη Γραμμή 2 και το Τραμ, Γραμμή 4,6 κοντά στο Blaha Luiza ter (δίπλα στο Corinthia Hotel).

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *