Translation

Sidi Bou Said, ο «Παράδεισος» της Τυνησίας

Αφρική Προορισμοί

Το Sidi Bou Said (αραβικά : Sīdi Bū Séid) είναι ένα τουριστικό θέρετρο με τα χρώματα της Μεσογείου, στη Βόρεια Τυνησία. Απέχει από την πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα (αραβικά :Tunis), περίπου 19 km. Η Τυνησία είναι ένα κράτος στις μεσογειακές ακτές της ΒΔ. Αφρικής.


Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Άραβα μυστικιστή «σούφι Βάλι» (στην ισλαμική γλώσσα υποδηλώνει τον «άγιο»), Abu Said ibn Khalef ibn Yahia Al-Tamimi Al-Baji ή Abu Said al-Baji (1156-1231). Ο  Abu Said al-Baji ήρθε στο μικρό χωριό τον 12ο ή 13ο αι., που τότε ονομαζόταν Jabal el-Menar, ίδρυσε ένα Τέμενος (ιερό) και έμεινε εδώ μέχρι το θάνατό του (1231).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Τον 17ο αι. ο Τούρκος Μπέης Hussien Ben Ali της δυναστείας των Husainid έφτιαξε το τζαμί του στη σημερινή θέση του «Cafe Nattes» και αργότερα οι πλούσιοι Τούρκοι και η αστική τάξη της Τύνιδας έφτιαξαν εδώ τις πρώτες εξοχικές τους κατοικίες. Το χωριό σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από το τζαμί.

Το 1881, όταν ήρθαν οι Γάλλοι στην Τυνησία δημιούργησαν, κυρίως στην Τύνιδα, δικές τους συνοικίες διαμορφώνοντας ένα νέο τρόπο δόμησης διαφορετικό από το αραβικό. Το 1893 με διάταγμα μετονομάστηκε η πόλη από Jabal el-Menar σε Sidi Bou Said. Τη δεκαετία του 1920 οι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, κυρίως οι Γάλλοι της Τυνησίας ανακάλυψαν το Sidi Bou Said και το μετέτρεψαν σε δημοφιλή προορισμό.

Ο Γάλλος ζωγράφος και μουσικολόγος, ειδικός στην αραβική μουσική «malouf», Βαρόνος Rodolphe d’Erlanger (1872-1932) ο οποίος κατοικούσε εδώ, ήταν αυτός που εφάρμοσε πρώτος το μεσογειακό χρώμα στα σπίτια. Από τις 28 Αυγούστου 1915, επίσης με διάταγμα καθιερώθηκε το χρώμα που επέβαλε ο Βαρόνος Erlanger στην πόλη, δηλαδή το λευκό και μπλε σε όλα τα κτίρια και απαγορεύτηκε η άναρχη δόμηση στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου της Καρχηδόνας.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών έχει πολλές επιρροές αραβικού και ανδαλουσιανού στυλ. Το 1574 επί Οθωμανικής κυριαρχίας, ήρθαν στην Τυνησία πολλοί πρόσφυγες από την Ανδαλουσία της Ν. Ισπανίας, για να γλυτώσουν από τις θρησκευτικές διώξεις της χώρας τους αλλά και αρκετοί Εβραίοι πρόσφυγες από το Λιβόρνο της Ιταλίας. Μεταξύ των προσφύγων υπήρξαν και αρκετοί τεχνίτες που έφεραν στην Τυνησία την αρχιτεκτονική του τόπου τους.

Η πόλη Sidi Bou Said είναι γνωστή ως «Little Paradise», ο μικρός παράδεισος της Τυνησίας. Η παλαιά πόλη του Sidi Bou Said αναπτύσσεται πάνω σε λόφο και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ SIDI BOU SAID

  • Τέμενος και Τάφος (Zaouia) του Sidi Bou Said ή La Mosquée De Sidi Bou Said (12ος αι.), στο λόφο Menara, εκεί που είναι ο Φάρος (Rue Sidi Boufares)
  • Παλάτι – Μουσείο Ennejma Ezzahra ή Baron d’Erlanger Palace, το σπίτι του Βαρόνου, Rodolphe d’Erlanger που το ονόμασε Ennejma Ezzahra .

Κτίστηκε από το 1909 έως το 1921 και σήμερα στεγάζει το Centre des Musiques Arabes et MéditerranéennesCMAM. Εκτός από Κέντρο Μελέτης της Αραβικής και Μεσογειακής Μουσικής το κτίριο διαθέτει μια πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων (Rue du 2 Mars 1934, www.cmam.nat.tn).

ΜOYΣΕΙΟ ENNEJMA EZZAHRA

  • Place Sidi Bou Said, η κεντρική πλατεία γεμάτη καταστήματα με σουβενίρ, καφέ, εστιατόρια κλπ.

  • Parc de Sidi Bou Said, πάρκο αναψυχής
  • Φάρος, στη θέση, ενός αρχαίου οχυρού του 9ου αι. (αραβικά : οχυρό = ribat), στο λόφο Μenara
  • Σπίτι – Μουσείο Dar el Annabi, το σπίτι του Τούρκου Mufti, Mohamed Annabi. Είναι ένα ιδιωτικό Μουσείο με εντυπωσιακή ανδαλουσιανή εσωτερική αυλή στην οποία πραγματοποιούνται συναυλίες με παραδοσιακή μουσική «Μalouf» και εκδηλώσεις γάμου «Sdak». Θα δείτε έπιπλα, πίνακες, προσωπικά αντικείμενα, ρούχα κλπ. (36 Rue Habib Thameur)

ΜΟΥΣΕΙΟ DAR EL ANNABI

  • Τις Galerie της πόλης, όπως την Galerie Hedi Turki, (Rue Hedi Zarrouk), την Galerie Municipale Des Arts κλπ.

Στο Sidi Bou Said πραγματοποιείται το Festival des Arts de la MéditérannéeFAM, στο τέλος Μαρτίου με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟ SIDI BOU SAID

Τα παραδοσιακά φαγητά της Τυνησίας είναι η σαλάτα «mechouia» (ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο, ψητά λαχανικά π.χ. μελιτζάνες, ελαιόλαδο, βασιλικό), το κοτόπουλο ή μοσχάρι «nwasser» (κρέας με πατάτες, ρεβίθια, κολοκυθάκια, καρότα), τα ψητά κρέατα «mosli», το βραστό κρέας με κύμινο, «kammounia», το «mloukhia» (κρέας από αρνί ή βοδινό βρασμένο με αλεσμένα φύλλα του τοπικού φυτού mloukhia), η «shakshuka» (σούπα λαχανικών), το κους κους κλπ.

Για επιδόρπιο σερβίρονται σιροπιαστά γλυκά, λουκουμάδες, κρέμα «zrigua» (με φουντούκια, αμύγδαλα ή φιστίκια),  κρέμα «assidat zgougou» (πλυμένοι κόκκοι πεύκου και από πάνω κρέμα με φουντούκια, αμύγδαλα ή φιστίκια).

Τα Cafe des Delices και Cafe Chebaâne από το 1960, έχουν την ωραιότερη θέα προς τον κόλπο της Τύνιδας. Πιείτε καφέ από αραβικό χαρμάνι και ξεδιψάστε με φρέσκο χυμό ροδάκινου.

Το Cafe des Νattes πάνω στα σκαλάκια σερβίρει καφέ και ποτό.

Το εστιατόριο Dar Ζarrouk, με την εκπληκτική θέα στον κόλπο, διαθέτει και χώρο για καφέ ή τσάι με χρήση ναργιλέ (chichas).

Στη μαρίνα των σκαφών θα βρείτε τα εστιατόρια Restaurant Au Bon Vieux Temps (Rue Hedi Zarrouk) και  Restaurant Le Pirate.

ΑΓΟΡΕΣ

Στην πλατεία και στα στενά δρομάκια θα βρείτε χαλιά, σουβενίρ και γούρια όπως μπλε μάτια και χάντρες, κομπολόγια, μπακίρια, κεραμικά, ψάθινα και τα πανέμορφα κλουβιά από ξύλο ελιάς και σύρμα, βαμμένα σε μπλε και λευκό.

Η Τυνησία είναι γνωστή για «Rose of Sahara», ένα λουλούδι φτιαγμένο από θειϊκό ασβέστιο, το οποίο σχηματίζεται από τη διάλυση της άμμου και στη συνέχεια την αποκρυσταλλώση της. Το «Ρόδο της Ερήμου» κυκλοφορεί σε πολλές διαστάσεις, βαμμένο ή όχι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Hotel Sidi Bou Said, 5*, απέχει 1 km από την πόλη, πρός La Marsa, τηλ. : (+216) 71 740711
  • La Villa Bleue, 5*, (68 Rue Kennedy Sidi Bou Said), τηλ. : 71 742000, www.lavillableuesidibousaid.com
  • Hotel Dar Said, 4*, (Rue Toumi), τηλ. : 71 729666, darsaid.com.tn
  • Hotel Dar Fatma, 3*, σκαρφαλωμένο στο γκρεμό, με θέα τον κόλπο της Τύνιδας, τηλ. : 71 98128, www.darfatma.com
  • Hotel Bou Farès,3*, 15 Rue Sidi Bou Farès, τηλ. : 71 740091, hotelboufares.com

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το Sidi Bou Said λόγω της μικρής απόστασης από την Τύνιδα ενδείκνυται για μια μονοήμερη εκδρομή. Μπορείτε να πάτε από την Τύνιδα με τον προαστιακό σιδηρόδρομο Tunis-Goulette-Marsa (TGM), από το σταθμό Tunis Marine, που συνδέει την πρωτεύουσα με τη ΒΑ. ακτή και τα πλούσια παραθαλάσσια θέρετρα, Carthage (Καρχηδόνα), La Goulette και La Marsa.

Από την αφετηρία του τρένου Tunis Marine TGM, μετά από 14 στάσεις φτάνετε στο Sidi Bou Said (διάρκεια ταξιδιού 35 λεπτά). Οι στάσεις είναι οι εξής : Le Bac, La Goulette Vieille, Goulette Neuve, Goulette Casino, Khereddine, L’ Aeroport, Le Kram, Carthage Salammbo, Carthage Byrca, Carthage Dermech, Carthage Hannibal, Carthage Presidence, Carthage Amilcar και Sidi Bou Said. Συγκεκριμένα το τρένο περνάει δίπλα στη λίμνη Τύνιδα, πάνω στον υπερυψωμένο δρόμο, παράλληλα με την κεντρική παραλιακή λεωφόρο, Ave Habib Bourgouiba.

Ο σταθμός της ΤGM στο Sidi Bou Said βρίσκεται κοντά στην Place du 7 November και θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά μέχρι να φτάσετε στο λόφο που αναπτύσσεται η παλαιά πόλη.

Το TunisCarthage International Airport (τηλ. : +216 71 754000) απέχει 12 km από το Sidi Bou Said και το EnfidhaHammamet International Airport, (τηλ. : +216 73 103000) απέχει  89 km.

Από Αθήνα (Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) προς Τυνησία (Tunis–Carthage International Airport) πετάει η Alitalia με μια στάση στο αεροδρόμιο Fumicino της Ρώμης (διάρκεια 5 ώρες και 20 λεπτά). Επίσης άλλες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Αθήνα είναι η Lufthansa και η Egyptair.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *