Xάλκη, η μικρή αρχόντισσα
Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο, μόλις 11 ν.μ. από την περιοχή Κάμειρο Σκάλα Ρόδου. Πρωτεύουσα του νησιού και μοναδικός οικισμός, είναι το Εμπορείο ή Νημποριό ή Ιμπορειό. Βρίσκεται στο ΝΑ. άκρο, στο ακρωτήρι Κρεβάτι και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι.
Η Χάλκη πήρε το όνομά της από τα ορυχεία χαλκού που υπήρχαν στο νησί ή από το φοινικική λέξη «κάλχι», το όστρακο πορφύρα που αφθονούσε στο νησί και εμπορεύονταν οι Φοίνικες. Υπήρξε σημαντικό κέντρο του εμπορίου, της σπογγαλιείας και της ναυτιλίας (20ος ). Σήμερα οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την αλιεία. Στους Αρρούς Χάλκης λειτουργεί μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Το νησί είναι ορεινό με πετρώδες έδαφος και λιγοστές παραλίες κυρίως προς τη ΝΑ πλευρά.
Τα αυτοκίνητα απαγορεύεται να κινούνται στο δρόμο μπροστά στο λιμάνι. Στην ουσία το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο καθώς στις περισσότερες παραλίες μπορείτε να πάτε με τα πόδια, με το τοπικό μικρό λεωφορείο ή με το καραβάκι. Η Χάλκη έχει ανακηρυχτεί «Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας Νέων».
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Νημποριό, ο μοναδικός οικισμός του νησιού, γεμάτος πλούσια αρχοντικά σπίτια, σε νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αι. Περπατήστε στον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι, στην «πιάτσα» για τους ντόπιους και στα γραφικά σοκάκια. Θα δείτε το επιβλητικό κόκκινο κτίριο που υπήρξε το κέντρο της σπογγαλιείας, σήμερα ξενοδοχείο «Αρετάνασσα» και τον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου (1861), με τη βοτσαλωτή αυλή και το εντυπωσιακό καμπαναριό. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το ξύλινο τέμπλο και το μικρό εκκλησιαστικό Σκευοφυλάκιο (τηλ. : 22460 45210). Ο Πύργος με το Ρολόι, μπροστά από το Δημαρχείο, είναι δωρεά των Χαλκιτών από την Αμερική. Τα κτίρια του Ταχυδρομείου και του Λιμεναρχείου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιταλικής αρχιτεκτονικής. Το σχολείο του νησιού, ονομάζεται «Σωκράτης Φανουράκης», από τον μεγάλο ευεργέτη του νησιού και στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Παρθεναγωγείου (1914). Τα καλοκαίρια, στο προαύλιο του σχολείου πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις. Το Πολιτιστικό Κέντρο «Σωκράτης Φανουράκης», σε συνεργασία με τo Ίδρυμα Λοχαγού Διογένη Φανουράκη (Χαλκίτης, 1913 – 1944) πραγματοποιεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, ομιλίες κλπ. Πίσω από το Δημαρχείο, στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων θα δείτε ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο και τους Ανεμόμυλους, προς την περιοχή του νεκροταφείου.
- Κάστρο, 2.200 τ.μ. κτισμένο πάνω στην αρχαία ακρόπολη, στην κορυφή του λόφου Παλαιόκαστρο ή Αη Νικόλας. Οι Ιωαννίτες Ιππότες επέλεξαν τη Χάλκη ως φέουδο της οικογένειας Assanti από την Ischia, όπου το χρησιμοποίησαν ως κατοικία τους (1366). Το Κάστρο υπέστη καταστροφές κατά τους Βενετούς και επισκευάστηκε από τον Μεγάλο Μαγίστρο, Pierre d’Aubousson (1476-1530), γι’ αυτό και υπάρχει το οικόσημό του στο βόρειο τμήμα του. Στο χώρο του Κάστρου υπάρχει ο μονόχωρος ναός του Αγίου Νικολάου (13ος αι.) με τοιχογραφίες του 15ου και 17ου αι. Θα φτάσετε ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί προς την παραλία Πόνταμο.
- Αρχαίος οικισμός Χωριό (4ος αι. π.Χ.), στην πλαγιά του λόφου του Αη Νικόλα, ακριβώς κάτω από το Κάστρο. Υπήρξε ο πρώτος οικισμός κατοίκησης στο νησί και θα δείτε σπίτια με απλό τρόπο δόμησης και τη βυζαντινή εκκλησία της.
- Παναγίας Χωριανής. Μετά το τέλος της πειρατείας (1830) και με την άνθηση του εμπορίου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον ορεινό οικισμό και άρχισαν να εγκαθίστανται στο λιμάνι του νησιού, το Νημπορίο (απέχει περίπου 2 km).
- Θρόνοι Διός και Εκάτης, βρίσκονται κοντά στα τείχη του μεσαιωνικού Κάστρου. Θα δείτε ένα βράχο με λαξευμένους δυο θρόνους ή βωμούς, της Ελληνιστικής Περιόδου, με την επιγραφή Διός και Εκάτ(ης).
- Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του «Αλάργα» (1835), «αλάρκα» κατά τους ντόπιους σημαίνει μακρυά, καθώς η μονή βρίσκεται κτισμένο 7 km έξω από τον οικισμό, στα ΒΔ. του Νημποριού, σε υψόμετρο 386 μ. Ο ναός γιορτάζει στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου. Θα φτάσετε στο Μοναστήρι ακολουθώντας το δρόμο προς το Κάστρο και το Χωριό, εκεί που τελειώνει ο δρόμος.
- Λείψανα 3 αρχαίων ναών αφιερωμένων στη λατρεία του θεού Απόλλωνα, στην τοποθεσία Πευκιά.
- «Κύφες», πολύ παλαιές αγρικίες, από ογκόλιθους, που χρησίμευαν για ως κατοικίες για τους κτηνοτρόφους. Βρίσκονται κυρίως προς το ακρωτήρι Κεφάλι, στα Δ. του νησιού αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει δρόμος και η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
ΧΑΛΚΗ ΕΘΙΜΑ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
- 29 Αυγούστου στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Γίνεται στο μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη «Αλάργα» και αποτελεί το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, με μουσική από ντόπιους οργανοπαίκτες και παραδοσιακούς χορούς.Το πανηγύρι ξεκινάει την παραμονή 28 Αυγούστου όπου μετά τη Θεία Λειτουργία, στο προαύλιο του ναού προσφέρεται δωρεάν φαγητό, αρνί με πατάτες ή μακαρόνια και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί. Ανήμερα της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας στο λιμάνι του νησιού και προσφέρονται νηστίσιμα γλυκίσματα.
- 15 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Γίνεται στην εκκλησία της Παναγιάς Χωριανής, στο Χωριό. Το γλέντι ξεκινάει την παραμονή 14 Αυγούστου όπου, μετά τον εσπερινό, οι ντόπιοι με τη συνοδεία της λύρας, του κρασιού και του φαγητού αρχίζουν μεταξύ τους τα πειράγματα με σατυρικά δίστιχα.
- 14 Σεπτέμβρη, στην εκκλησία του Σταυρού.
- Αν βρεθείτε το Πάσχα στο νησί και συγκεκριμένα τη Μ. Παρασκευή, θα ζήσετε το εξής έθιμο. Μετά την Αποκαθήλωση η εκκλησία κλείνει και ανοίγει τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τότε μετά τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής γίνεται περιφορά του Επιταφίου από το ένα άκρο του λιμανιού στο άλλο. Τα παιδιά πάνε από σπίτι σε σπίτι , κτυπούν πόρτες και παράθυρα με πέτρες και φωνάζουν «Σηκώστε για το Επιτάφιο». Στο τέλος της περιφοράς γίνεται το «μπακατίκιασμα» ένα είδος πλειστηριασμού του Επιταφίου. Η Ανάσταση δε γίνεται όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα μεσάνυχτα αλλά τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, κατά τις 3-4 το πρωί. Κατά τη Δεύτερη Ανάσταση, κάτω από το κυπαρίσσι που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Νημποριού, κρεμάνε και καίνε το «Φράγκο», που συμβολίζει τον Ιούδα.
ΧΑΛΚΗ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ
- Πόνταμος, είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού όμως θα έχετε την αίσθηση ότι είστε κάπως στριμωγμένοι. Είναι αμμώδης, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και διαθέτει καντίνα και ταβέρνα. Βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο «Αρετάνασσα», στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο δρόμος είναι άσφαλτος αλλά μπορείτε να πάτε με τα πόδια από το λιμάνι (10 λεπτά), με αυτοκίνητο ή το λεωφορείο.
- Τραχειά, βρίσκεται μετά τον Πόνταμο, κάτω από μεσαιωνικό Κάστρο. Στην ουσία είναι οι 2 μικρές παραλίες που έχουν σχηματιστεί από ένα κομμάτι ξηράς που εισχωρεί στη θάλασσα. Η πρόσβασή της γίνεται μόνο με το καραβάκι.
- Φτενάγια, βραχώδης μικρή παραλία με λίγη άμμο. Η πρόσβαση είναι κάπως δύσκολη καθώς ο δρόμος δεν είναι με άσφαλτο. Αν πάτε με τα πόδια, από το λιμάνι και προς την πλευρά του ξενοδοχείου «Αρετάνασσα», ακολουθήστε το χωματόδρομο που βρίσκεται πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Στη συνέχεια κατηφορίστε τα βράχια, από την πίσω πλευρά και θα φτάσετε στην παραλία (15 λεπτά). Αν θέλετε να πάτε με αυτοκίνητο ο χωματόδρομος περνάει κάτω από τους ανεμόμυλους. Η παραλία έχει ομπρέλες και ταβέρνα για φαγητό.
- Κάνια , βρίσκεται βόρεια από το λιμάνι. Είναι μια μικρή παραλία, αμμώδης, με πεντακάθαρα νερά, οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και ένα beach bar – εστιατόριο, με πολύ καλό φαγητό. Τον Αύγουστο μαζεύει αρκετό κόσμο και δεν ενδείκνυνται για όσους θέλουν ησυχία. Είναι ιδανική για καταδύσεις γι’ αυτό λειτουργεί το κέντρο καταδύσεων Chalki Dive Center (πληροφορίες τηλ. : 6943 117220, chalkidive.com). H πρόσβαση γίνεται με το τοπικό λεωφορείο, καθώς ο δρόμος είναι με άσφαλτο αλλά μπορείτε να πάτε πολύ εύκολα και με τα πόδια. Από το Νημποριό, μετά το σχολείο, στο 2ο στενό θα κάνετε δεξιά και συνεχίζετε μέχρι την παραλία (25 λεπτά).
- Γιάλι, στα Ν. του νησιού προς τον παλιό οικισμό, Χωριό. Είναι μια μικρή παραλία, γεμάτη λευκά βότσαλα, αρκετά απομονωμένη, γι’ αυτό θα πρέπει να προμηθευτείτε από πριν νερό και φαγητό. Μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο μέχρι το Χωριό και στη συνέχεια με τα πόδια, να κατηφορίσετε το δρόμο ή να πάτε με το καραβάκι.
- Η μικρή βραχώδης παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο «Αρετάνασσα» θεωρείται «must». Μπορείτε να καθίσετε στην καφετέρια που διαθέτει το ξενοδοχείο ή στις ξαπλώστρες και να βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά. Υπάρχει σκάλα για να μπορέσετε να κατεβείτε με ασφάλεια.
ΧΑΛΚΗ – ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
- Νησάκι Αλιμιά ή Αλιμνιά Χάλκης, το νησάκι μεταξύ Χάλκης – Ρόδου.
Το νησί είναι ακατοίκητο αλλά διαθέτει μια μεγάλη παραλία στον όρμο του Αγίου Γεωργίου. Μπορείτε να φτάσετε με δικό σας σκάφος ή με το καραβάκι από το Νημποριό που εκτελεί ημερήσιες εκδρομές. Στη διαδρομή από τη Χάλκη θα δείτε πολλά δελφίνια. Η Αλιμιά, όπως και η βραχονησίδα Κρεβάτι, ανήκουν στο Δίκτυο «Natura 2000», ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Υπάρχει μια μικρή λίμνη με το αλμυρό νερό, στα ΒΔ. του νησιού, γνωστή ως Αλμυρό λιμνιό Αλιμνιάς, που αποτελεί έναν από τους 37 φυσικούς υγροτόπους των Δωδεκανήσων. Το νησάκι Αλιμιά, είναι γνωστό διεθνώς καθώς εδώ έχουν γίνει τα γυρίσματα του ριάλιτι παιχνιδιού «The Island».
ΧΑΛΚΗ – ΔΙΑΜΟΝΗ
- Aretanassa Hotel (τηλ.: +30 22460 70927 , +30 6983 198718)
Tο χαρακτηριστικό κόκκινο κτίριο στο Νημποριό, που κάποτε υπήρξε η αποθήκη των σφουγγαριών. Πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα της Χάλκης, Αρετάνασσα, η οποία έζησε στο νησί. Την εξόρισαν στην Κάρπαθο, όπου αυτοκτόνησε όταν έμαθε για το θάνατο του συζύγου της. Στη Χάλκη υπάρχουν πολλές βίλες που νοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις εξής :
- Cohili Villas (τηλ: 22410 22163, 22440 48022, 6973 375162)
- VILLA EVI και VILLA FTENAGIA (τηλ. : 22460 45321, 6948 084235 & 6977 482823
- VILLA ROSALIA (τηλ. : 697 986 7319)
- VILLA LILITSA, παραλία Φτενάγια (τηλ: 22410 25 179, 210 7756694, 6977 086972)
- VILLA LIVANIOS (τηλ:+30 22460 45231, +30 22460 45245, 6942 624 072
- Occasus Room (τηλ. : 697 9657968 & 6978838091)
- Marina Castellana Resort (τηλ. : 69372 80955)
- Admiral’s House (τηλ. : 69371 81225)
- VILLA MOSCOVIA ( τηλ. : 6944 616560)
- Villa Dolphins (τηλ: 22410 36754, 6979 670544)
- Villa Kalypso (τηλ.: 693 6128308)
- VILLA ANTONIS (τηλ. : 695 5147001)
- VILLA CASSANDRA (τηλ. : 694 6585137)
- AEGEAN VIEW VILLAS (τηλ. : 6939 529516)
- CAPTAIN’S HOUSE ROOMS (τηλ: 22460 45 201, 210 72 31 919)
- VILLA HYPATE (τηλ. : 693 6676667)
ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ
Φρέσκα ψάρια και κακαβιά, «μακαρούνια» και «κούλια» δηλαδή παραδοσιακά χαλκίτικα μακαρόνια, ντόπιο αρνάκι ή κατσικάκι, φακόρυζο και τυριά φτιαγμένα από τους κτηνοτρόφους του νησιού. Στις ταβέρνες μπορείτε να γευτείτε και ψάρια, όπως τσιπούρα, από την ιχθυοκαλλιέργεια που λειτουργεί στο νησί, σε πολύ οικονομική τιμή. Για γλυκό δοκιμάστε ξεροτήγανα και λουκουμάδες με ντόπιο μέλι.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ
- Ρόδος – Χάλκη
Από το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου, Θαλασσινή Πύλη «Κολώνα» με πλοίο της εταιρείας Anek Lines (3 φορές την εβδομάδα, απόσταση 35 ν.μ. και διάρκεια περίπου 2 ώρες 10 λεπτά).
Από το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου, Θαλασσινή Πύλη «Κολώνα», με καταμαράν της εταιρείας Dodekanisos Seaways (2 φορές την εβδομάδα, διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά, τιμή €18 το άτομο). Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αναχώρησει με επιστροφή την ίδια ημέρα, κάθε Τρίτη (Ρόδος – Χάλκη 08:30-09:45 και Χάλκη – Ρόδος 17:00-18:20) και Πέμπτη (Ρόδος – Χάλκη 08:30-09:45, Χάλκη – Ρόδος 17:00-18:20)
- Κάμειρος Σκάλα Ρόδου – Χάλκη
Από την Κάμειρο Σκάλα Ρόδου, ένα μικρό λιμάνι στα Δ. της Ρόδου όπου μπορείτε να πάτε από την πόλη της Ρόδου με το τοπικό λεωφορείο.
Από την Κάμειρο Σκάλα Ρόδου, με το καΐκι «ΝΗΣΟΣ ΧΑΛΚΗ» (τηλ. : 6947 811176- 6959 259733) και το «ΝΙΚΟΣ EXPRESS» (τηλ. : 6946 826905) (διάρκεια 1 ώρα 15 λεπτά, τιμή €5 το άτομο) ), αναχωρούν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, από Κάμειρο 14:40 και από Χάλκη 6:00 ή με το ταχύπλοο «FAIDON» (τηλ. : 6942 799487), αναχωρεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από Κάμειρο 14:40 και από Χάλκη 6:00 (διάρκεια περίπου 45 λεπτά, τιμή €5 το άτομο)
Από την Κάμειρο Σκάλα Ρόδου με το θαλάσσιο ταξί «Στέλιος Καζαντζίδης» με (διάρκεια περίπου 40 λεπτά (τηλ: 6944 434429, αναχωρήσεις καθημερινά)
- Πειραιάς – Χάλκη
Από τον Πειραιά με πλοία της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (ΑΝΕΚ LINES) που εκτελούν το δρομολόγιο Πειραιάς, Μήλος, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσος, Κάρπαθος (Πηγάδια), Κάρπάθος (Διαφάνι), Χάλκη, Ρόδος (2 φορές την εβδομάδα, διάρκεια περίπου 22 ώρες)
- Σύμη, Τήλος, Νίσυρος, Χάλκη, Καστελόριζο, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι,Αρκοί, Σάμος (Πυθαγόρειο), Ικαρία (Αγ.Κήρυκας), Φούρνοι με την εταιρεία Dodekanisos Seaways (2 φορές την εβδομάδα, διάρκεια 35 λεπτά).
Το νησί της Χάλκης δε διαθέτει αεροδρόμιο μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο και από εκεί με κάποιο πλοίο να περάσετε στη Χάλκη. Η Κάμειρος Σκάλα Ρόδου απέχει από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, 35 km.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Δήμος Χάλκης, τηλ: 22460 45207
- Ιατρείο Χάλκης, τηλ: 22460 70910
- Λιμεναρχείο Χάλκης, τηλ: 22460 45220
- Αστυνομία Χάλκης, τηλ. : 22460 45213
- Zifos Travel, Χάλκη, τηλ. : 22460 45028, 6944 376176
- www.anek.gr
- Dodecanisos Seaways, 12ne.gr, (τηλ: 22410 70590)
- Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας», www.rho-airport.gr