Translation

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Περιήγηση στη Πόλη

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (National Archeological Museum) άρχισε να κτίζεται το 1866 σε σχέδια του ζωγράφου και αρχ/να Ludvig Lange και ολοκληρώθηκε από τον Ernst Ziller το 1889. Είναι το αρχαιότερο Μουσείο της χώρας και στεγάζει αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα. Το επιβλητικό νεοκλασικό βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων 44, Βασ. Γεωργίου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα (πεζόδρομος). Το Μουσείο χωρίζεται σε θεματικές αίθουσες, που καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν περίπου 11.000 εκθέματα.


Οι αίθουσες με τα εκθέματα χωρίζονται ως εξής :

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Νεολιθική και Προμυκηναϊκή

(6η χιλιετία π.Χ. έως τη μεσοελλαδική εποχή ή μέση του χαλκού, 2000-1580).

Η αίθουσα περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν σε όλη την Ελλάδα όπως Θεσσαλία, Στερεά, Λήμνο κλπ.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Κυκλαδική

(Πρωτοκυκλαδική εποχή, 2700-2000 και Υστεροκυκλαδική 1600-1200).

Περιλαμβάνει όλα τα ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού  που προήλθαν από τις ανασκαφές του Χρ. Τούντα σε Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Αμοργό, Σίφνο, του αρχαιολόγου Κλ. Στεφάνου, σε Σύρο και Νάξο και της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Μήλο. Περιλαμβάνει μαρμάρινα είδωλα, πήλινα αγγεία, χάλκινα χρηστικά αντικείμενα της εποχής κ.ά. Στην αίθουσα αυτή αξίζει να δείτε τα 2 σπουδαία μαρμάρινα  είδωλα, από παριανό μάρμαρο, που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Κέρου. Στον ίδιο τάφο  βρέθηκαν επίσης ένας όρθιος αυλιστής και ένας καθιστός αρπιστής. Ο αυλιστής δείχνει ότι είναι σε 3D κίνηση, με το σώμα να γέρνει προς τα μπροστά και το κεφάλι προς τα πίσω.

Μυκηναϊκή

(Υστεροελλαδική ή Μυκηναϊκή περίοδο, 1580-1100).

Περιλαμβάνει τις ανασκαφές που έκανε ο Schliemann (1876) τους περίφημους 6 κάθετους τάφους, τους τάφους του 2ου περιβόλου των Μυκηνών, του Ανακτόρου της μεσσηνιακής Πύλου κ.ά. Ξεχωρίζουν τα 2 χρυσά ποτήρια από το θολωτό τάφο του Βαφείου και η τοιχογραφία από τις Μυκήνες, με μια γυναικεία μορφή, η Εριφύλη, να κρατάει στο δεξί χέρι ένα περιδέραιο. Η χρυσή Μάσκα του Αγαμέμνονα, που βρίσκεται εδώ, είναι η πιο εντυπωσιακή μάσκα από τις 5 που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, κατά τις ανασκαφές του Schliemann.

Αρχαϊκής Πλαστικής

(Αρχαϊκή εποχή 650-480 π.Χ.)

Εδώ έχουμε 7 αίθουσες με εκθέματα επιτύμβιους και αναθηματικούς κούρους και κόρες, επιτύμβιες ανάγλυφες στήλες. Δείτε τον κολοσσιαίο Κούρο (600 π.Χ.) που ήταν ανάθημα (τιμή στη μνήμη), στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Πλαστικής του 5ου π.Χ.

Και εδώ υπάρχουν 7 αίθουσες γεμάτες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες άλλα και πολλά έργα του 5ου αι. Ξεχωρίζει το ανάγλυφο αναθηματικό με τη θεά Δήμητρα να προσφέρει στο βασιλιά της Ελευσίνας Τριπτόλεμο μια δέσμη με στάχυα και δεξιά η κόρη της η Περσεφόνη να κρατάει μια δάδα (430-420 π.Χ.). Χαρακτηριστικό είναι το ύψος των δυο θεών σε σχέση με τον θνητό Τριπτόλεμο, ως ένδειξη σεβασμού στις θεές ο Τριπτόλεμος είναι κοντότερος. Επίσης το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία, οι αρχαιολόγοι διαφωνούν σε αυτό, ύψους 2.09 μ. που βρέθηκε στο Αρτεμίσιο (1928)  και αποτελεί κορυφαίο έργο χαλκοπλάστη της εποχής αλλά και η στήλη της Ηγησούς που ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό. Το ανάγλυφο δείχνει την Ηγησώ καθιστή να παίρνει ένα κόσμημα από το κουτί που κρατάει η σκλάβα της, με ύφος μελαγχολικό. Στο πάνω μέρος της στήλης γράφει «Ηγησού του Προξένου».

Πλαστικής του 4ου π.Χ.

Σε 8 αίθουσες θα δείτε έργα μαρμάρινα ή χάλκινα, πρωτότυπα και αντίγραφα, λατρευτικά, επιτύμβια, αναθηματικά αλλά και αρχ/κά (Αίθουσα Επιδαύρου). Ξεχωρίζει στην αίθουσα ο Ερμής της Άνδρου  και το χάλκινο άγαλμα του Ιππέα του Αρτεμισίου (150 π.Χ.) που δείχνει να καλπάζει προς την τελική ευθεία, καθώς οι μύες του αναβάτη και του αλόγου διαγράφονται έντονα (ανασύρθηκε από τη θάλασσα του Αρτεμισίου). Σπουδαίο έκθεμα της αίθουσας αυτής είναι και ο Έφηβος των Αντικυθήρων. Ένα σπουδαίο χάλκινο άγαλμα, ύψους 1,94 μ., πρωτότυπο, που παριστάνει μάλλον τον Περσέα ή τον Πάνα να κρατάει στο υψωμένο του χέρι το κεφάλι της Μέδουσας. Ανασύρθηκε σε κομμάτια από τη θάλασσα των Αντικυθήρων και πιστεύεται ότι είναι έργο του Λυσίππου ή του Ευφράνορα (340 π.Χ.). Μπορείτε να δείτε επίσης το Κεφάλι της Υγείας (350-340 π.Χ.), της θεάς της Υγείας, που ανακαλύφθηκε στο Ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και προφανώς αποτελούσε μέρος αγάλματος.

Πλαστικής των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων

Η «Αίθουσα της Θέμιδος» περιλαμβάνει το υπερφυσικό έργο του Χαιρέστρατου (3ος π.Χ.) που βρέθηκε στη Ραμνούντα το 1890. Στη συνέχεια υπάρχουν γλυπτά από το ιερό της Λυκόσουρας, το κεφάλι από το χάλκινο ανδριάντα πυγμάχου (330 π.Χ.) κλπ.

Συλλογή Χάλκινων Έργων

Σε 4 αίθουσες εκθέτονται χάλκινα έργα από όλη τη χώρα  κυρίως από τη Δωδώνη, την Ολυμπία και την αθηναϊκή Ακρόπολη. Ξεχωρίζει ο Έφηβος του Μαραθώνα, που πήρε το όνομά του από τον κόλπο του Μαραθώνα στον οποίο βρέθηκε το 1926. Απεικονίζει  έναν πυγμάχο και αν  εξαιρέσουμε ένα τμήμα του αριστερού του χεριού που είναι μεταγενέστερο, το άγαλμα είναι  πρωτότυπο και αριστούργημα, πιθανώς έργο του Πραξιτέλη ή κάποιου μαθητή του (330 π.Χ.).

Συλλογή Αγγείων  και Πήλινων Ειδωλίων

(Πρωτογεωμετρική εποχή, 11ος αι. έως 4ος αι. π.Χ.)

Βρίσκεται στον 1ο όροφο του Μουσείου και καταλαμβάνει 8 αίθουσες. Εδώ υπάρχουν πήλινα αγγεία και ειδώλια από διάφορες περιόδους. Ξεχωρίζει η Υδρία από τον Ανάλατο (700 π.Χ.), χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοαττικών αγγείων, ο μελανόμορφος αττικός αμφορέας ζωγραφισμένος με Κένταυρους και Γοργόνες (620 π.Χ.), ο μελανόμορφος σκύφος με παράσταση δρομέων (540 π.Χ.) κ.ά.

Υπάρχει σε μια αίθουσα ένα άλλο είδος έργων, οι αναθηματικοί πίνακες όπως οι πίνακες από τον Πιτσά Κορινθίας, που είναι ξύλινοι, ζωγραφισμένοι με τέμπερα σε λευκό φόντο (540 π.Χ.) και το πήλινο έργο του Νιννίου, ζωγραφισμένος με την τεχνική των ερυθρόμορφων αγγείων.

Σε άλλες Αίθουσες υπάρχουν πολλά πήλινα ειδώλια από τα πρωτογεωμετρικά χρόνια έως τις Ταναγραίες (4ου και του 3ου αι.).

Η Έκθεση της Θήρας

Περιλαμβάνει κυρίως τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στο Ακρωτήρι της Θήρας. Χαρακτηριστικές είναι η τοιχογραφία της Άνοιξης (δείχνει ένα βραχώδες μέρος με κρίνα και χελιδόνια), η τοιχογραφία του Ψαρά (ένας γυμνός ψαράς που κρατάει 2 αρμαθιές ψάρια), η τοιχογραφία των 2 παιδιών που πυγμαχούν κλπ.

Συλλογή Ελένης Σταθάτου

Βρίσκεται στο υπόγειο του Μουσείου και περιλαμβάνει κυρίως  κοσμήματα των αρχαίων ελληνικών και  βυζαντινών χρόνων, από τη συλλογή Σταθάτου.

Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Η συλλογή αυτή είναι μοναδική στην Ελλάδα και τα έργα αυτά χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Επιγραφικό Μουσείο

Είναι μέρος του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά έχει δική του είσοδο. Περιλαμβάνει περίπου 14.000 επιγραφές χαραγμένες σε λίθο από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αι. και έχουν ως περιεχόμενο θρησκευτικό, ιστορικό και φιλολογικό θέμα. Το συγκεκριμένο Μουσείο θεωρείται το μεγαλύτερο στο είδους του παγκοσμίως.

Αφού ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο Μουσείο μπορείτε αν θέλετε να καθίσετε να πιείτε καφέ ή να φάτε κάτι. Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, στο αίθριο,υπάρχει ένα μικρό και ατμοσφαιρικό καφέ όπου μπαίνετε χωρίς εισιτήριο και στη μεγάλη πλατεία, εξωτερικά,  μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, λειτουργεί ένα καφέ-εστιατόριο, «Ο Κήπος του Μουσείου».

          

Δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, προς την οδό Τοσίτσα βρίσκεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.). Το ‘Ίδρυμα εγκαταστάθηκε στην οδό Πατησίων 42, το 1873 και για την ανέγερσή του έκαναν δωρεές χρημάτων οι Μετσοβίτες ευεργέτες Ν. Στουρνάρας, Μ. Τοσίτσας, Ελ. Τοσίτσα και Γ. Αβέρωφ. Είναι έργο του αρχ/να Λ. Καυταντζόγλου. Αποτελεί το πιο παλιό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας.

Έμβλημα του Ε.Μ.Π. είναι ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» ο οποίος εκτός από τη φωτιά πρόσφερε στους ανθρώπους τις Επιστήμες και τα Γράμματα. Το Ε.Μ.Π. διαθέτει βιβλιοθήκη με 150.000 τόμους βιβλίων.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1960 το κράτος παραχώρησε 900 στρ. στην περιοχή Ζωγράφου όπου κτίστηκε αργότερα η Πολυτεχνειούπολη. Σήμερα η Πρυτανεία έχει μεταφερθεί σε κτίριο στου Ζωγράφου όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες του Ιδρύματος π.χ. τα μαθήματα γίνονται στα κτίρια του Ζωγράφου.

Το ασώματο κεφάλι που βρίσκεται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, από την οδό Πατησίων, θυμίζει την εξέγερση των νέων στις 17 Νοέμβρη 1973 για την εδραίωση της Δημοκρατίας.

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44,(28ης Οκτωβρίου),

τηλ. +30 2132144800, www.namuseum.gr

-Ε.Μ.Π., Πατησίων 42,Αθήνα ή  Ηρ. Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου,

τηλ. 210-7721000, www.ntua.gr

-POLIS PARK, parking,  Πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210-3816330

-Μετρό ή ΗΛΠΑΠ, στάση Ομόνοια

-Τρόλεϊ,  Νο 2,3,5,7,8,11,13, 15 κλπ, στάση Πολυτεχνείο

-Λεωφορειακή γραμμή, Α7,622, 608 κλπ, στάση Πολυτεχνείο

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *