Translation

Κουφονήσι Σητείας Λασιθίου Κρήτης, Ημερήσια Εκδρομή Στο Εξωτικό Νησί

Ελλάδα Κρήτη

Κουφονήσι Σητείας Λευκή) : μικρό νησί στο Λιβυκό Πέλαγος, Ν. του Γούδουρα και ΝΑ. του Ξερόκαμου Λασιθίου, στις Ν. ακτές της Κρήτης.


  • Αρχαία Λεύκη : όνομα που πήρε από τις εξωτικές λευκές παραλίες.

  • Κουφονήσι : από τις πολλές σπηλιές – κοιλώματα που σμίλεψαν τα κύματα πάνω στα ασβεστολιθικά πετρώματα.

  • Πορφύρα : όνομα που δόθηκε στο νησί από τη συλλογή και επεξεργασία ενός όστρακου, της πορφύρας, από το οποίο έβγαζαν μια χρωστική βαφή με έντονο κόκκινο χρώμα.

  • Το Κουφονήσι Σητείας είναι ακατοίκητο και ανήκει στις Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000. Διαθέτει 36 υπέροχες παραλίες, οι περισσότερες με λευκή άμμο. Λόγω της προστατευόμενης περιοχής θα πρέπει να γνωρίζεται ότι απαγορεύεται το κάμπινγκ, το άναμμα φωτιάς, η ρύπανση, η συλλογή αρχαίων ευρημάτων, οστράκων, πετρωμάτων, απολιθωμάτων, φυτών, ζώων κλπ.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Οι παραλίες  στις οποίες επιτρέπεται να προσεγγίσουν τα ιδιωτικά σκάφη που κάνουν ιδιωτικές ημερήσιες εκδρομές  είναι οι :

Χιλιαδερφιά, Πηγάδι, Προσφορά, Γρέος και Κορακιά.

Τις υπόλοιπες παραλίες, εάν δε διαθέτετε δικό σας σκάφος, θα έχετε την ευκαιρία να τις θαυμάσετε μόνο εν πλω.

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Παραλία Χιλιαδερφιά ή Νταϊάνα για τους ντόπιους, στα ΝΔ. του νησιού, στο Ακρωτήρι Τραχήλι.

Η εξωτική παραλία με τη λευκή άμμο και τα σμαραγδένια νερά που μάγεψε ακόμα και την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

 Χιλιαδερφιά  

Στα Δ. της παραλίας υπάρχει πηγή γλυκού νερού και ένας απότομος κοφτερός βράχος, ύψους 100 μ. που λέγεται χιλιαδερφιά, επειδή πάνω συχνάζουν αρπακτικά πουλιά και σπιζαετοί που εδώ λέγονται χιλιάδερφοι ή φιλάδερφοι.

  • Παραλία Πηγάδι ή Πηγάδια , στα Β.

Άμμος και χαλικάκι, ένα πετρόχτιστο φυλάκιο με μικρό πηγάδι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο ύψωμα (πρόσβαση από μονοπάτι).

Εδώ δένουν τα ιδιωτικά σκάφη που εκτελούν τις ημερήσιες κρουαζιέρες, όταν δε φυσάει βοριάς. Όταν φυσάει νοτιάς δένουν στην παραλία Χιλαδερφιά.

Δίπλα στην παραλία Πηγάδι, θα βρείτε όμορφες μικρές παραλίες, όπως η παραλία Πέρασμα, με άμμο και βοτσαλάκι,  που θα φτάσετε με τα πόδια από τα βραχάκια.

Παραλία δίπλα στην παραλία Πηγάδι

  • Παραλία Καμαρέλες

Άμμος, βοτσαλάκι, χαμηλή βλάστηση, ένα Αρχαίο Θέατρο, 1.000 θέσεων, των Ελληνορωμαϊκών χρόνων,  θαμμένο μέσα στην άμμο και πολλά άλλα, διάσπαρτα, αρχαία απομεινάρια.

Το σκάφος, που εκτελεί την ιδιωτική κρουαζιέρα, επειδή απαγορεύεται να δέσει στην παραλία Καμαρέλες θα σας αφήσει στην παραλία Πηγάδι και  στη συνέχεια, είτε από μονοπάτι που ξεκινάει από το Πηγάδι (20’) είτε από την παραλία Ανεμετριά (5’),  που βρίσκεται μετά το Πηγάδι, θα φτάσετε στις Καμαρέλες.

 Παραλίες Πηγάδι και Ανεμετριά  (στο βάθος) και πίσω η Καμαρέλες

  • Παραλία Γρέος, στην άκρη του ανατολικότερου ακρωτηρίου του νησιού.

Εξωτικό τοπίο, λευκά βράχια, λευκή άμμος  και πολλές μικρές παραλίες εκατέρωθεν ενός βράχου, ύψους 64 μ., με ιδιαίτερα στρώματα πετρωμάτων.

Γρέος στη γλώσσα των ναυτικών σημαίνει ΒΑ. άνεμος.

  • Παραλία Προσφορά, στα ΝΑ.

Είναι η μεγαλύτερη παραλία του Κουφονησίου Σητείας, προς τη μεριά της Αφρικής, με υπέροχη άμμο και βραχώδη βυθό, ιδανικό για εξερεύνηση.

Προσφορά λέγεται λόγω της στρογγυλής βραχονησίδας που βρίσκεται μπροστά από την παραλία και θυμίζει το πρόσφορο (στρογγυλό ψωμί) που δίνεται στην εκκλησία. Πάνω από την παραλία Προσφορά, στο ύψωμα, θα δείτε ότι έχει απομείνει από τον παλιό φάρο του νησιού.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  – ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

  • Το Κουφονήσι Σητείας Λασιθίου Κρήτης ανήκει στο Δήμο Σητείας  https://www.sitia.gr. Με έκταση 4,26 km2 είναι το μεγαλύτερο ενός νησιωτικού συμπλέγματος, στο  ΝΑ. άκρο ης Κρήτης, που περιλαμβάνει τα νησιά : Κουφονήσι, Στρογγυλό, Μακρουλό, Τράχηλα και Μάρμαρα.
  • Εάν δεν έχετε δικό σας σκάφος θα φτάσετε πολύ εύκολα με το σκάφος «Μανταλένα», https://madalenacruises.gr, τηλ. : 6972 329461, που εκτελεί ιδιωτικές ημερήσιες εκδρομές προς το Κουφονήσι Σητείας Λασιθίου από το λιμάνι του Αθερινόλακκου, που βρίσκεται ΝΑ. του Ξερόκαμπου Σητείας και κοντά στην παραλία του Γούδουρα Λασιθίου, στη ΝΑ. Κρήτη.

Πρόκειται για ταχύπλοο με καπετάνιο, που δέχεται λίγους επιβάτες και εκτελεί ιδιωτικές εκδρομές από αρχές Απριλίου μέχρι αρχές Οκτωβρίου (ανάλογα με  τις καιρικές συνθήκες). Η ώρα αναχώρησης είναι περίπου στις 10 π.μ. ενώ η ώρα επιστροφής είναι διαπραγματεύσιμη, καθώς είναι privet. Το σκάφος προσφέρει στην τιμή, χωρίς περιορισμό, αναψυκτικά, σάντουιτς, φρουτοσαλάτα και νερό ενώ εσείς θα πρέπει να έχετε μαζί σας, οπωσδήποτε,  αντηλιακό και ομπρέλα, γιατί ο ήλιος καίει.

Στην επιστροφή, πλέοντας ανάμεσα στο Κουφονήσι και τις βραχονησίδες Μακρουλό και Στρογγυλό  θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

Γούδουρας

Γούδουρας

Εναλλακτικά, θα φτάσετε στο Κουφονήσι Σητείας με ιδιωτικό σκάφος που αναχωρεί από το λιμάνι του Μακρύ Γιαλού Λασιθίου (10 ν.μ. ΝΑ.), εφόσον το επιτρέπει ο καιρός και εφόσον υπάρχει κάποιο διαθέσιμο (αυτά αλλάζουν ανά σεζόν).

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *