Translation

Σαρδές Λήμνου, εδώ θα βρείτε Αυθεντικό Λημνιακό Φαγητό

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Το ορεινό χωριό Σαρδές βρίσκεται 12  km ΒΔ. της Μύρινας, την πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για τον παλιό βυζαντινό οικισμό Αρδία ή Αρδείαι που λόγω της έκφρασης «στ’ς Αρδείες» ή «στ’ς Αρδές» έγινε Σαρδές.


  Θα το συναντήσετε στο δρόμο για τις διάσημες Αμμοθίνες Λήμνου ή «Παχιές Άμμδες» για τους ντόπιους , 70 στρέμματα άμμου που θυμίζουν την έρημο Σαχάρα (ΒΔ. του νησιού, 3 Km από το χωριό Κατάλακκος).

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Στα αξιοθέατα του χωριού, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1852), τρίκλιτη βασιλική με δυο καμπαναριά και  ωραίες τοιχογραφίες και το σχολείο.

Θα έρθετε στις Σαρδές για να δοκιμάσετε λημνιό φαγητό στις δυο ταβέρνες που θα βρείτε στο χωριό.

  • Ταβέρνα «Μαν-Τέλλα», από το 1995, τηλ. : 22540 61349, https://mantella.gr.

Σπιτικό φαγητό σε αυλή όπως κόκκορας κρασάτος με φλωμάρια (χυλοπίτες Λήμνου), αφτούδια (παραδοσιακά ζυμαρικά) με βούτυρο, τριμμένο μελίχλωρο Λήμνου (σκληρό αποξηραμένο τυρί) και πετιμέζι, αγριοκούνελο στιφάδο (αφθονούν τα κουνέλια στο νησί), άφκος (φάβα Λήμνου, λαχανικά από τον κήπο τους (μπαξές λέγεται εδώ), φρέσκο ζυμωτό ψωμί, ντόπιο κρασί (χύμα ή εμφιαλωμένο από τα πολλά οινοποιεία της Λήμνου).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στο τέλος, το βραδάκι, θα σας σερβίρουν λουκουμάδες και γλυκό λημνιό κρασί με φρούτα.

  • Ταβέρνα «Παλιά μας Γειτονιά», τηλ. : 22540 62255, 693 2521766, παραδοσιακό καφενείο – εστιατόριο, ανοιχτά από τις 11 π.μ. (σερβίρει καφέ από νωρίς).

Παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα με  λημνιά προϊόντα, όπως ντόπιο κατσικάκι με φλωμάρια, γαρίδες με φλωμάρια, χταπόδι, άφκος με γλυκό σταφύλι (must), ντόπια κρασιά, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού κλπ.

Κατσικάκι με φλωμάρια

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *