Translation

Σέριφος, Διακοπές στις Κυκλάδες, Χώρα – Οικισμοί – Παραλίες με Εστιατόρια & Βeach Βar

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Σέριφος Κυκλάδες : ένας ορεινός όγκος χωρίς βλάστηση, καθώς βρέχει σπάνια, με αμέτρητα αμπέλια, που τα συγκρατούν πέτρινες πεζούλες, παλιές στοές μεταλλείων, απομεινάρια των εξορύξεων που σταμάτησαν το 1963 και ανέγγιχτες παραλίες, οι περισσότερες μη οργανωμένες. Το νησί είναι χαρακτηρισμένο Natura και διατηρήσει τον οικολογικό του χαρακτήρα.


Σέριφος -Χώρα

Λιβάδι ή Λιμάνι – Όρμος Λιβαδιού. : κεντρικό λιμάνι του νησιού, με οικισμό και μαρίνα σκαφών.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Λιβάδι ή Λιμάνι Σερίφου

Στο Λιβάδι θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια του νησιού.

Λιβάδι –μαρίνα σκαφών

Διαθέτει μια μεγάλη παραλία, οργανωμένη, την παραλία Λιβαδιού, η οποία στην ανατολική άκρη λέγεται Αυλόμωνας.

Αμμώδης, με πολλά αλμυρίκια, ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Οι περισσότερες σερβίρουν Σερφιώτικα πιάτα όπως μαραθοτηγανίτες (must), λούζα (αλλαντικό), κατσικάκι, φάβα, ρεβιθάδα (ρεβίθια στο φούρνο), λιαστές τηγανιτές ντομάτες, σαλάτα με κάπαρη και ξινομυζήθρα και «Σεριφιώτικο» κρασί (τοπική ποικιλία) ή σούμα (οινοπνευματώδες ποτό όπως το τσίπουρο). Ενδεικτικά θα βρείτε σπιτικό φαγητό στο οινομαγειρείο «ΜΑΡΙΝΑ», στις ταβέρνες «Τάκης», «ο Σταμάτης», από τις πιο παλιές του νησιού (την προτιμούν και οι ντόπιοι), ψάρια – θαλασσινά στα «Lepi Lepi», «Της Καλής», «Αχινός», μοντέρνες γεύσεις στα «YDROLITHOS», «Θαλάμι» κλπ.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Συνδυάστε χαλαρό περπάτημα δίπλα στα σκάφη και στη συνέχεια καφέ-brunch – ποτό  στα Yacht Club SerifosCompasso, Robinson, Calma.

Ο «Isalos», εκτός από  καφέ – ποτό – φαγητό (ανοιχτά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ), διαθέτει ομπρέλες & ξαπλώστρες στην παραλία του Αυλόμωνα (και ενοικιαζόμενα δωμάτια).

Το «Αλώνι», στο δρόμο προς Κάτω Χώρα, έχει μαγειρευτά, ψητά της ώρας και υπέροχη θέα στο λιμάνι.

Για παστάκι Σερίφου, γλυκά κουταλιού – ταψιού, αμυγδαλωτά στο ζαχαροπλαστείο «Το Γλύκισμα», για κρέπες, παγωτά, γλυκά στο «Μέλι μου» (ανοιχτά 24 ώρες) και για φρέσκο ψωμί, σφολιάτες, πίτες, γλυκά στο «Επιούσιος».

Εναλλακτικά «Η Μπουγάτσα του Μήτσου» φτιάχνει παραδοσιακή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, με τυρί και κρέμα, στο δρόμο μεταξύ ECO & Μεταλλείο Club (ανοιχτά μόνο πρωί).

  • Χώρα Σερίφου : πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά σε βραχώδη λόφο, 5 km πάνω από το Λιβάδι.

Κάτω Χώρα

Χωρίζεται στην Κάτω Χώρα, με την πλατεία Ευαγγελίστριας και στην Πάνω Χώρα, με τους Μύλους, την πλατεία Πάνω Πιάτσα και το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή.

Άνω Χώρα

Άνω Χώρα – Πιάτσα  – Δημαρχείο– Εκκλησία Αγίου Αθανασίου

Στην Πάνω Πιάτσα ή Πιάτσα ή Πλατεία Αγίου Αθανασίου θα βρείτε το Δημαρχείο (1908, σε σχέδια Ε. Τσίλλερ) και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (17ος).

Θα έρθετε από το πρωί για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ για ρακόμελα και μεζέδες «Στου Στράτου», «Θιδύρα» (τα τραπεζάκια είναι το ένα δίπλα στο άλλο οπότε θα γίνεται μια ωραία παρέα). Μπαράκια θα βρείτε και στα στενά δρομάκια της Πάνω Χώρας. Ψωμί στα ξύλα, τσουρέκι, κουλούρια, πίτες, γλυκά στον Φούρνο Χαλίδα, μέσα σε στενό (ανοιχτά 24 ώρες). Στο εστιατόριο «Μαραθόριζα», στην Πάνω Χώρα, θα βρείτε Σερφιώτικη κουζίνα.

Στο Ενετικό Κάστρο (1434), με την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή, θα φτάσετε από απότομα σκαλοπάτια αλλά θα σας αποζημιώσει η θέα.

Πάνω Χώρα – Κάστρο – Άγιος Κωνσταντίνος

Στην Κάτω Χώρα, στην πλατεία Ευαγγελίστριας, θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. : 22810 51181), με αντικείμενα, υφαντά, παλιά έπιπλα και ακριβώς πίσω το Ανοιχτό Θέατρο. Εδώ γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού, όπως το Φεστιβάλ Σουραυλιού (πνευστό καλαμωτό όργανο, ο αυλός, που φτιάχνεται μόνο στη Σέριφο), αρχές Αυγούστου. Πριν φύγετε από την Κάτω Χώρα αξίζει μια επίσκεψη στο KERAMEIO Ceramic Studio, για μοντέρνα κεραμικά αντικείμενα, https://kerameio.gr.

Στη Χώρα Σερίφου θα φτάσετε πολύ εύκολα από το Λιβάδι (λιμάνι) και από δρόμο με άσφαλτο ή με τα πόδια από μονοπάτι που περνάει από την Παναγιά Ξεκουράστρα. Θέσεις στάθμευσης υπάρχουν στην Κάτω Χώρα (εδώ σταματούν και τα λεωφορεία) και στην Πάνω Χώρα, στους Μύλους.

ΣΕΡΙΦΟΣ –ΠΑΡΑΛΙΕΣ –  BEACH BAR – ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ

  • Αυλόμωνας ή Λιβάδι : η μεγάλη παραλία του λιμανιού, με άμμο, αλμυρίκια, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ράμπα για ΑμεΑ, beach bar, ταβέρνες. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά.
  • Λιβαδάκια, ΝΑ. 1,5 km από το Λιβάδι. Οικισμός σε συνέχεια του Λιβαδιού, με μεγάλη αμμώδη παραλία, λίγες ομπρέλες & ξαπλώστρες, πολλά καταλύματα, ταβέρνες καφετέριες και δημοτικό χώρο στάθμευσης. Ιδανική για οικογένειες. Εδώ θα βρείτε το Coralli camping, http://www.corallicamping.gr, που είναι και το μοναδικό του νησιού. Πρόσβαση οδικώς ή με τα πόδια από το λιμάνι, από τα σκαλάκια δίπλα από το Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών.
  • Καράβι :  Ν. του Όρμου Λιβαδιού, δίπλα στα Λιβαδάκια, στο χωριό Ράμος (ή Ράμμος).

Αμμώδης, με εύκολη πρόσβαση από μονοπάτι που ξεκινάει από τον Ράμο (λέγεται και Καμπιά) ή εναλλακτικά με τα πόδια από τα Λιβαδάκια. Στη μέση του βυθού υπάρχει ύφαλος στον οποίο ναυάγησε πλοίο, γι’ αυτό και το όνομα Καράβι. Για φαγητό θα βρείτε το ψητοπωλείο, μπακαλο-ταβέρνα «Τα Καμπιά», στο ύψωμα πάνω από την παραλία. Στο χωριό Ράμος, στην Κοίμηση της Θεοτόκου γίνεται νησιώτικο πανηγύρι (15/8).

  • Καλό Αμπέλι :  Ν., μετά  το  Καράβι,  3,5 km από το Λιβάδι.

Απομονωμένη, αμμώδης, χωρίς δέντρα, στην οποία δε θα βρείτε καταστήματα για νερό-φαγητό. Πρόσβαση από άσφαλτο και στη συνεχεία από με τα πόδια, μέσα σε καλαμιές, περνώντας από την εκκλησία Σωτήρας (15’-20’). Στη γιορτή Μεταμόρφωση του Σωτήρα γίνεται πανηγύρι (5-6/8). Από τον κεντρικό δρόμο, με κατεύθυνση προς Σωτήρα και Καλό Αμπέλι, υπάρχει δρόμος που οδηγεί προς Φάρο Σπαθί, 7 km άσφαλτος από το Λιβάδι και στη συνέχεια 1 km άσχημος χωματόδρομος (συνεχίστε καλύτερα με τα πόδια).

  • Βαγιά (ή Βάγια) – Όρμος Κουταλά : 5 km Ν. του Λιβαδιού, μετά το Καλό Άμπέλι και πριν το Γάνεμα.

Χρυσή λεπτή άμμος, κανένα δέντρο για σκιά, το ξενοδοχείο CocoMat Eco Residences Serifos, κάποιες ενοικιαζόμενες βίλες και μια καντίνα για τα απαραίτητα (ανοιχτά Ιούλιο-Αύγουστο).

Το 2019 η παραλία Βαγιά έγινε η 1η αντικαπνιστική παραλία της Ελλάδας στην οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (ισχύει).

Βαγιά- Coco Mat Residences Serifos

Στο ξενοδοχείο CocoMat Eco Residences Serifos, μπορείτε να καθίσετε στο Lounge Bar, για καφέ-ποτό-φαγητό (ο καφές σερβίρεται από τη 1 το μεσημέρι έως 6 μ.μ.  και το δείπνο  μέχρι τις 10:30 μ.μ., τηλ. : 6948 303164, https://coco-matserifos.com). Για ομπρέλες –  ξαπλώστρες μόνο στης καντίνας (ενημερωθείτε από πριν για την τιμή) καθώς οι άλλες, μπροστά από το CocoMat, είναι αποκλειστικά για τους πελάτες του ξενοδοχείου.

  • Γάνεμα – Όρμος Κουταλά. : μετά τη Βαγιά, 12 km Ν. του Λιβαδιού.

Τεράστια παραλία, η οποία γεμίζει με σκάφη από νωρίς, με σκουρόχρωμη άμμο και αρκετά αλμυρίκια. Θα βρείτε το εξωτικό eco beach bar SAAΝ, για κοκτέιλ μάνγκο-ρούμι-πάγο ή για φαγητό κάτω από τις χειροποίητες ψάθινες ομπρέλες, (ιδανικό για εκδηλώσεις, party κλπ.),  https://www.saanserifos.com και το Grandmas Cafe Resto Bar, για καφέ-παγωτό-ποτό-φαγητό.

  • Κουταλάς – Όρμος Κουταλά : Ν., 14 km από Χώρα.

Άμμος στη μια άκρη, βότσαλα στην άλλη, αλμυρίκια και τα εκκλησάκια Αγ. Θεοδώρα και Αγ. Ειρήνη στις δυο άκρες της παραλίας. Για καφέ-ποτό-παγωτό-φαγητό, στο Porto Cadena Snack Food, με τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Ο Κουταλάς υπήρξε μεταλλευτικό κέντρο γι’ αυτό και θα δείτε την παλιά γέφυρα φόρτωσης (προς Μαλιάδικο). Στην ευρύτερη περιοχή, σε απόκρημνο λόφο, υπάρχουν απομεινάρια από το Κάστρο της Γριάς.

  • Μαλιάδικο (ή Μαλλιάδικο) : Ν., μετά τον Όρμο Κουταλά.

Ήσυχη παραλία, μέσα σε κολπίσκο που προστατεύεται από τους ανέμους, με σκούρα χοντρή άμμο και αλμυρίκια. Στο βουνό διακρίνονται οι στοές (μπούκες) εξόρυξης των μεταλλευμάτων. Στο Μαλιάδικο θα φτάσετε οδικώς από τον κεντρικό δρόμο, αφού περάσετε τον Κουταλά και στη συνέχεια με τα πόδια από κατηφορικό μονοπάτι (θέλει κλειστά παπούτσια).

Δίπλα από το Μαλιάδικο, προς Μέγα Λιβάδι, βρίσκεται η απομονωμένη παραλία Καλόγερος. Πρόσβαση με σκάφος ή με τα πόδια από το Μαλιάδικο (20’).

  • Μέγα Λιβάδι (ή Μεγάλο Λιβάδι) : ΝΔ., 12 km από τη Χώρα.

Μέγα Λιβάδι -Μεταλλεία

Οικισμός με αμμώδη παραλία, σε κλειστό απάνεμο κόλπο, ιδανικό μέρος για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Θα βρείτε τις  ταβέρνες  «1916», «ο Κύκλωπας», «Μαρδίτσα» (και ενοικιαζόμενα δωμάτια). Το Μέγα Λιβάδι υπήρξε μεταλλευτικό κέντρο, λόγω της εξόρυξης – φόρτωσης των σιδηρομεταλλευμάτων. Εδώ γράφτηκε η νεότερη ιστορία του νησιού, με την αιματηρή απεργία των εργατών (21-8-1916), για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στα αξιοθέατα τα παλιά μεταλλεία, η γέφυρα φόρτωσης, οι  ράγες, τα βαγόνια, το Μνημείο Πεσόντων Απεργίας 1916Προτομή Κωνσταντίνου Σπέρα, συνδικαλιστής-πρωτεργάτης της απεργίας των μεταλλωρύχων (Εκδηλώσεις Μνήμης 21/8) , η Έκθεση Πετρωμάτων & ΕργαλείωνΜουσείο Μεταλλευμάτων) και το παλιό Διοικητήριο Μεταλλείων.

Πρόσβαση στο Μέγα Λιβάδι, οδικώς από τη Χώρα προς Μέγα Χωριό ή οδικώς από τα Λιβαδάκια και τον Κουταλά. Κοντά στο Μέγα Χωριό (ή Μεγάλο Χωριό) θα δείτε τμήμα ενός λευκού ελληνιστικού πύργου, ο Άσπρος Πύργος ή Ασπρόπυργος και δίπλα του τον Αγ. Χαράλαμπο. Πριν το Μέγα Λιβάδι, αριστερά προς Μονή Ευαγγελίστριας Ακρωτηριανής, ο δρόμος οδηγεί στον Ψαρόπυργο ή Θρόνο ή Καναπέ του Κύκλωπα (ένα μεγάλο πέτρινο κτίσμα διαστάσεων 8,80 Χ 7,20 μ.).

Μονή Ευαγγελίστριας Ακρωτηριανής

  • Αβεσσαλός : Δ., 15 km από Λιβάδι. Απομωνομένη παραλία, με βότσαλο, ιδανική για το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν αρκετά σπίτια αλλά όχι ταβέρνες. Πρόσβαση οδικώς από κακό χωματόδρομο.
  • Συκαμιά : Β., 17 km από Λιβάδι.

Πανέμορφη παραλία, από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, με λευκή άμμο, διάσπαρτα λευκά βότσαλα και πολλά αλμυρίκια, ιδανική όταν δε φυσάει βοριάς. Πρόσβαση από δρόμο με πολλές στροφές (είναι κάπως κουραστικός αλλά αξίζει). Καφέ – φαγητό στο «Το Ακρογιάλι» του Βήτου, διάσημη ταβέρνα, με Σερφιώτικα πιάτα και κρασί παραγωγής τους (έχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια). Στο δρόμο για Συκαμιά θα περάσετε από τον παραδοσιακό οικισμό Παναγία (ή Παναγιά), με την παλαιότερη εκκλησία του νησιού, την Παναγία ή Ξυλοπαναγιά (11ος αι.) και με νησιώτικο πανηγύρι στις 14- 15/8.

Η Συκαμιά είναι το επίνειο του χωριού  Γαλανή,  13 km από το Λιβάδι.

Στο χωριό Γαλανή βρίσκεται η φρουριακή Μονή Ταξιαρχών (1570-2), με εκκλησιαστικό Μουσείο (τηλ. : 22810 51027) και απεριόριστη θέα (μέχρι Κύθνο).

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται το Οινοποιείο CHRYSOLORAS, στη θέση Προφήτης Ηλίας, περιοχή Πλατύς Γιαλός – Φλάσκος, τηλ. : 22810 51216,  https://www.chrysoloras.gr.

Περίπου 100 μ. από τη Μονή Ταξιαρχών ξεκινάει αγροτικός δρόμος, στενός με στροφές (1,5 km) που καταλήγει  στο οινοποιείο (υπάρχει πινακίδα).

Με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο θα έρθετε για να δοκιμάστε κρασιά από τις ποικιλίες Σεριφιώτικο (κυρίως λευκό), Μαντηλαριά, Μονεμβασιά κλπ. (παράγουν 10 ετικέτες). Επισκέψιμο για ξενάγηση (δωρεάν), διάρκειας 15’-20’, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, Ιούλιο-Αύγουστο 6 μ.μ.- 9:30 μ.μ., Σεπτέμβριο-Ιούνιο, κατόπιν ραντεβού, τηλ. : 6979 239597, email : [email protected].

Στη γευσιγνωσία (με χρέωση) θα δοκιμάστε Σεριφιώτικο κρασί όπως «Ξηρό Χωριό», ξηρός λευκός ή ροζέ,  «ΟΡΑΝΖ», bio,  ξηρός πορτοκαλί οίνος (6 μήνες ωρίμανση σε αμφορέα),«Λιαστό», γλυκός οίνος, «Μονεμβασιά», bio, ξηρός λευκός κ.ά.

Μπορείτε να καθίσετε στους εξωτερικούς χώρους του οινοποιείου πίνοντας το κρασί σας και θαυμάζοντας το ηλιοβασίλεμα.

  • Πλατύς Γιαλός : ΒΑ., 10 Km από τη Χώρα  ή 15 km από το Λιβάδι, κάτω από τη Μονή Ταξιαρχών και την Παναγία Σκοπιανή. Άμμος, βότσαλα, βυθός για εξερεύνηση, είναι ιδανική μόνο όταν δε φυσάει βοριάς. Η ψαροταβέρνα Νικούλιας, με θέα τη μικρή παραλία Μεσιανό, βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Πλατύς Γιαλός και Βορινό (μικρή παραλία).
  • Κένταρχος : ΒΑ., 11 km από τη Χώρα. Απομονωμένη με πρόσβαση από μονοπάτι (30’) που ξεκινάει από το ορεινό χωριό Καλλίτσος (ή Κένταρχος). Το χωριό, πριν το 1821, ήταν χτισμένο λίγο πιο πάνω, στη θέση Ξηρό Χωριό. Κοντά στον σημερινό οικισμό βρέθηκε  θολωτός τάφος Ρωμαίου Εκατόνταρχου γι’ αυτό λέγεται Κένταρχος.
  • Ψιλή Άμμος : Α. του νησιού ή Β. του Λιβαδιού, ανάμεσα στις παραλίες Άγιος Ιωάννης και Άγιος Σώστης. Το 2003 βραβεύτηκε από το Sunday Times ως η καλύτερη της Ευρώπης. Χρυσή αμμουδιά, αλμυρίκια, γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και ελαφρύ κυματάκι. Οι παραδοσιακές ταβέρνες «Στεφανάκος» και «Μανώλης», σερβίρουν καφέ – φαγητό. Εύκολη πρόσβαση, οδικώς, μετά το Φράγμα και στη συνέχεια με τα πόδια από λίγα σκαλοπάτια.
  • Άγιος Ιωάννης : Α., μετά την Ψιλή Άμμο, στο δρόμο προς το χωριό Κένταρχος.

Άμμος με βότσαλο, αλμυρίκια, το ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ δε θα βρείτε τίποτα για νερό – καφέ -φαγητό.

  • Άγιος Σώστης, στα Α. του νησιού ή Β. του Λιβαδιού. Διπλή παραλία, με το εκκλησάκι του Αγ. Σώστη στο μικρό ακρωτήρι και πρόσβαση από βατό χωματόδρομο (και για Ι.Χ.).

  • Λιά : Α. του νησιού, δίπλα στον Αυλόμωνα (Λιβάδι ή Λιμάνι)

Ανέγγιχτη από τον χρόνο, με χοντρή άμμο και βότσαλο, χωρίς δέντρα, χωρίς ταβέρνες, άγριο τοπίο με θέα τη βραχονησίδα Βους. Πρόσβαση οδικώς και στη συνέχεια με τα πόδια από μονοπάτι  (5’).

WALKING SERIFOS – ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ

Η πεζοπορία στη Σέριφο γίνεται σε σηματοδοτημένα μονοπάτια (με αρίθμηση), συνολικού μήκους 46,4 km , που παρουσιάζουν γεωλογικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ακολουθήστε τα βήματα των μεταλλωρύχων, περπατήστε δίπλα σε παλιά ορυχεία, σε λιθόκτιστα μονοπάτια, διασχίστε τα αμπέλια με τις πεζούλες.

Ενδεικτικές διαδρομές :

  • Λιβάδι – Χώρα – Κάστρο (1Α)
  • Χώρα – Αη Γιάννης  – Γύφτικα,  Β. του Λιβαδιού (2)
  • Ακονίδια – Ασπ. Πύργος – Κάστρο Γριάς – Κουταλάς (3)
  • Παναγιά – Συκαμιά (5)
  • Πύργος – Γαλανή (ορυχεία γαληνίτη) – Συκαμιά (6)
  • Καλλίτσος – Προφήτης Ηλίας – Καλλίτσος (10), με επίσκεψη στο Οινοποιείο CHRYSOLORAS.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *