Translation

Τραχήλα, το Μικρό Καπετανοχώρι που Βγάζει το Διάσημο Ανθό Αλατιού Μάνης

Ελλάδα Πελοπόννησος

         

Τραχήλα Μεσσηνιακής Μάνης : πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός με καπετανόσπιτα, χτισμένα με πέτρα της περιοχής, και γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες.


Θα τη βρείτε 55 km ΝΑ. της Καλαμάτας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο Άγιος Δημήτριος Οίτυλο, μετά τον Άγιο Δημήτριο Σελίνιτσας, κάτω από το χωριό Λαγκάδα Δυτικής Μάνης. Μια στάση για να χαλαρώσετε στη μικρή πλατεία, με θέα το λιμάνι και το ηλιοβασίλεμα, επιβάλλεται.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Καφέ, παγωτό, παραδοσιακό φαγητό και φρέσκα ψάρια, από τα καΐκια, θα βρείτε στις δυο ταβέρνες του χωριού :

  • Ακρογιάλι, τηλ. : 27210 98075, ανοιχτά από αρχές Μαΐου – τέλος Νοεμβρίου. Μαγειρευτά, ψητά της ώρας και μικρά φρέσκα ψάρια (μαρίδα, γαύρο,  σαρδέλα), αλατισμένα με Ανθό Αλατιού Μάνης, που μαζεύει ο ιδιοκτήτης από τα βράχια (ρωτήστε εάν υπάρχει διαθέσιμο για αγορά καθώς η συγκομιδή εξαρτάται κάθε φορά από τις καιρικές συνθήκες).
  • Remezo, καφές – φαγητό πάνω στην πλατεία.

  • Η Τραχήλα δεν έχει παραλίες καθώς η ακτογραμμή είναι βραχώδης. Διαθέτει ιδανικό βυθό για εξερεύνηση, με μάσκα και αναπνευστήρα, βραχάκια για βουτιές ή ψάρεμα και τρεις σπηλιές, στη θέση Νούπαντη, λίγο πιο έξω από το χωριό (προς Οίτυλο).

Θέση Πλατύ Χελιδόνι

  • Πηγή ζωής για την περιοχή το Αλάτι της Μάνης, γνωστό στο εμπόριο ως Ανθός Αλατιού Μάνης ή Αφρίνα  (το πάνω μέρος του αλατιού). Είναι φυσικό ιωδιούχο αλάτι,  χωρίς χημικά πρόσθετα, μμμαζεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα χέρια και με κουτάλες, από τα βράχια της Τραχήλας και θεωρείται gourmet προϊόν. Θα το βρείτε στην Τραχήλα, οι κυρίες του χωριού το διαθέτουν σε σακουλάκια (ρωτήστε στις ταβέρνες και θα σας κατατοπίσουν) και στα παντοπωλεία της περιοχής.

  • Ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης, γνωστή και ως Μεσσηνιακή Μάνη και στη Δ.Ε. Λεύκτρου.

ΤΡΑΧΗΛΑ – ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Σπήλαιο Καταφύγι, 3,5 km Δ. του οικισμού Άγιος Δημήτριος Σελίνιτσας (ή Σελινίτσας) Δυτικής Μάνης, δίπλα στο κατάλυμα Katafigio Village, πριν την Τραχήλα. Τριώροφο σπήλαιο, ανεξερεύνητο ακόμη σε μεγάλο βαθμό (η έρευνα ξεκίνησε το 1953), θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας (περίπου 1.600 μ.). Σταλακτίτες και δαιδαλώδεις στοές μέσα από τις οποίες έρεε υπόγειος ποταμός που είχε έξοδο τη σημερινή είσοδο του σπηλαίου. Οι σπηλαιολογικές εξορμήσεις γίνονται οργανωμένα, μέχρι κάποιο σημείο, από ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής, όπως  Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας https://www.eoskal.gr , Ε.Ο.Σ. Σπάρτης https://eosspartis.gr. Στις εντυπωσιακές μαρμάρινες πλάκες, στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου, μπορείτε να ξαπλώσετε για ηλιοθεραπεία ή να κάνετε το μπάνιο σας στα βράχια, μπροστά από το σπήλαιο. Το σπήλαιο Καταφύγι υπήρξε καταφύγιο για τους ντόπιους, κυρίως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
  • Λαγκάδα ή Λαγκαδά Δυτικής Μάνης

Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από την Τραχήλα, με πέτρινα σπίτια Μανιάτικης αρχιτεκτονικής και υπέροχη θέα. Στα αξιοθέατα η βυζαντινή εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα (14ος), διατηρητέο μνημείο, η εκκλησία Εισοδίων Θεοτόκου και ο Πύργος Καπιτσίνου. Εδώ θα βρείτε παντοπωλεία με παραδοσιακά προϊόντα όπως λάδι, ελιές, μέλι,  σαπούνια με ελαιόλαδο, βότανα, μαρμελάδες κλπ.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η Λαγκάδα βρίσκεται πάνω στην Επαρχ. Οδό Καλαμάτας –Αρεόπολης.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *