Translation

Σάμος, Τι Να Δείτε Και Τι Να Κάνετε Στο Νησί

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Σάμος ή πόλη της Σάμου ή Βαθύ : Β. του νησιού, στον Κόλπο Βαθύ. Πρωτεύουσα, κεντρικό λιμάνι και έδρα του  Δήμου Ανατολικής Σάμου. Η πόλη της Σάμου είναι ενωμένη με τον οικισμό  Άνω Βαθύ.


Τι να δείτε, τι να κάνετε στο Βαθύ :

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου, πλατεία Δημαρχείου, τηλ. : 22730 27469, 8:30 π.μ. – 3:30 μ.μ., Τρίτη κλειστά. Ξεχωρίζει ο πανύψηλος Κούρος της Σάμου (5,25 μ.) που βρέθηκε στο Ηραίο.

Δημαρχείο, νεοκλασικό κτίριο του 1901, άλλοτε έδρα της  Παλαιάς Βουλής της Ηγεμονίας (1934-1912) και δίπλα η εκκλησία Αγ. Σπυρίδων.

Πλατεία ΠυθαγόραΆγαλμα του Λιονταριού, ιδανική για καφέ-φαγητό με θέα θάλασσα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Μουσείο Οίνου – Οινοποιείο  Ε.Ο.Σ. Σάμου (Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, στο λιμάνι Μαλαγαρίου, τηλ. : 22730 87510, https://www.samoswine.gr.

Στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο του 19ου αι., που λειτουργούσε κάποτε ως οιναποθήκη και βαρελοποιείο.

Το Μουσείο Οίνου λειτουργεί από Απρίλιο- Οκτώβριο, Τρίτη –Παρασκευή, 10:30 π.μ.- 5 μ.μ., ΣΚ 10 πμ. – 5 μ.μ., Δευτέρα κλειστά. Γενική είσοδος 5 € (με ξενάγηση) και υπάρχει δυνατότητα γευσιγνωσίας, με ειδική τιμή σε γκρουπ άνω των 10  ατόμων, κατόπιν συνεννόησης, τηλ. : 22730 87510 (εσωτ. 548), email : [email protected].

Ο Ε.Ο.Σ. Σάμου παραμένει ανοιχτός όλο τον χρόνο, για αγορές προϊόντων, από Δευτέρα-Παρασκευή, 7 π.μ.- 2 μ.μ.

Η τοπική ποικιλία Άσπρο Μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου (Π.Ο.Π.) καλλιεργείται σε υψόμετρο έως 900 μ., σε πεζούλες ξερολιθιάς, συλλέγεται με τα χέρια και αποτελεί το 98% της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού. Τα κρασιά του Ε.Ο.Σ. εξάγονται σε όλο τον κόσμο ενδεικτικά τα  : VIN DOUX (1ο σε πωλήσεις), Nectar, Ψηλές Κορφές, SAMOS 1963 κλπ. Το VIN DOUX είναι ένα γλυκό κρασί που ταιριάζει πολύ με φρούτα, όπως πεπόνι –καρπούζι ή με γλυκά που περιέχουν φρέσκα φρούτα.

Από το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου προέρχεται και η σούμα που είναι η «τσικουδιά της Σάμου».

Η Σάμος παράγει επίσης δικό της ούζο, με πιο ιδιαίτερο το HERA Ούζο Γιοκαρίνη, που περιέχει περισσότερο αλκοόλ και γλυκάνισο και πίνεται ως απεριτίφ (πρατήριο για αγορές στο Βαθύ, οδός Αλεξάνδρου Πασχάλη 4, τηλ. : 22730 2888, Κυριακή κλειστά).

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Σάμου, με συλλογή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών κειμηλίων από τις Μονές και τους Ναούς της Σάμου, οδός 28ης Οκτωβρίου 2, Δευτέρα-Παρασκευή, 10 π.μ. -2 μ.μ. ΣΚ κλειστά.

Παραλία Γάγκου,2 km από το Βαθύ, μετά το Νοσοκομείο. Οργανωμένη παραλία, ιδανική για μια γρήγορη βουτιά κοντά στην πόλη, σε περιοχή με πολλά ξενοδοχεία.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής  ή Αηλιώτισσα (18ος) – Μνημείο Ιερολοχιτών :  13 km ΒΑ. της πόλης της Σάμου, χτισμένη στα 400 μ. με θέα Τουρκία.

Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής (1695), στην κοιλάδα της Βλαμαρής, με αξιόλογες τοιχογραφίες (17ος) και βιβλιοθήκη.

  • Πυθαγόρειο : ΝΑ., δημοφιλής τουριστικός προορισμός με μεγάλο λιμάνι, οργανωμένη μαρίνα σκαφών και παραλία.

Πηγή : https://samosexplore.com

Το Πυθαγόρειο, στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Σάμου, καθώς και το Ηραίο, δηλαδή το Ιερό της θεάς Ήρας, που κατά την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε στη Σάμο,  ανήκουν στα  Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Από το λιμάνι Πυθαγορείου φεύγουν το πλοίο της γραμμής Dodecanisos Seaways  για τα νησιά των Δωδεκανήσων, το ferry για Τουρκία (Κουσάντασι) και τα καραβάκια για το νησάκι Σαμιοπούλα.

Το Αεροδρόμιο Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» (μαθηματικός, αστρονόμος) απέχει μόλις στα 2,5 km από το Πυθαγόρειο.

Η Σαμιοπούλα είναι ένα μικρό νησί, στα Ν. της Σάμου, απέναντι από την παραλία Κακόρεμα, με την παραλία Ψαλίδα.

Τι να δείτε στο Πυθαγόρειο :

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Άγαλμα  Πυθαγόρα του Σάμιου (φιλόσοφος, μαθηματικός),  που σχηματίζει ορθογώνιο τρίγωνο, για να θυμίζει το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Λόφος Κάστρου Πυθαγορείου, στα ΝΔ. του λιμανιού, με απομεινάρια βυζαντινού Κάστρου, την εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα (1831 ή 1833) και τον Πύργο – Μουσείο Λυκούργου Λογοθέτη (πρωτεργάτης της Σαμιακής Επανάστασης 1821).

Blue Street, το art σοκάκι όπου όλα είναι βαμμένα μπλε (τουριστικό αξιοθέατο).

Ευπαλίνειο Όρυγμα, το «αμφίστομο όρυγμα», με νότιο και βόρειο στόμιο, χαρακτηρισμένο από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο».

Πρόκειται για υπόγειο υδραγωγείο, μήκους 1.036 μ. και διαστάσεων 1.80Χ1.80, που χτίστηκε την εποχή του τύραννου Πολυκράτη (2ο μισό  6ου αι. π.Χ.), με αρχιτέκτονα τον Ευπαλίνο. Πληροφορίες για την επίσκεψή σας : Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου, τηλ. : 22730 62813. Εντός της σήραγγας, λόγω της αυξημένης ζέστης και υγρασίας,  έχουν δημιουργηθεί μικρές διαδρομές περιήγησης.

-Μονή Παναγίας Σπηλιανής, λόφος Πυθαγορείου, με υπέροχη θέα και άγιασμα που αναβλύζει από σπηλιά, τηλ. : 22730 61361.

Πολυκράτεια Τείχη, απομεινάρια από τα τείχη της αρχαίας πόλης, μήκους  6.430 μ.

Θέρμες ή Ρωμαϊκά Λουτρά (2ος αι. μ.Χ.), παραλία Πυθαγορείου.

Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου ΣάμουΝαός της Ήρας, πάνω από τον οικισμό του Ηραίου. Ο επιβλητικός Ναός της Ήρας οικοδομήθηκε επί Πολυκράτη (6ος αι. π.Χ.), στη θέση παλαιού, μικρότερου, Ιερού της Ήρας. Ήταν εντυπωσιακός, δίπτερος, ιωνικού ρυθμού, ο μεγαλύτερος ναός της εποχής, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Πληροφορίες για επίσκεψη : Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου,  τηλ. : 22730 62813, 22730 62811, είσοδος με εισιτήριο, καθημερινά 8:30 πμ.-3:30 μ.μ., εκτός Τρίτης.

Αναπαράσταση της  Ναυμαχίας της Σάμου(5-8-1824) ή Ναυμαχία της Μυκάλης, στο λιμάνι Πυθαγόρειου. Γίνεται το βράδυ της παραμονής (5/8) της γιορτής Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (6/8), μετά τη Θεία Λειτουργία. Τα φώτα της πόλης σβήνουν, από τη θάλασσα εμφανίζονται βάρκες με αναμμένους πυρσούς και ο ουρανός γεμίζει εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Η Ναυμαχία έγινε στο Στενό της Μυκάλης (το πλησιέστερο σημείο με την Τουρκία) όπου ο στόλος των Ελλήνων νίκησε τον στόλο των Οθωμανών. Στις 6 Αυγούστου 1824, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η Σάμος ξημέρωσε απαλλαγμένη  από την απειλή του εχθρού γι’ αυτό και στην προτομή του Λυκούργου Λογοθέτη (1772-1850, αρχηγός της Σαμιακής Επανάστασης του 1821) αναγράφεται το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ ΤΗ ΕΚΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824».

  • Ηραίο : Ν., μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, 6 Km από το Πυθαγόρειο, που γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό Χώρο Ηραίου (1 km). Διαθέτει λιμανάκι, παραλία, λίγα καταλύματα, καφέ και ταβέρνες. Κοντά στον οικισμό του Ηραίου βρίσκεται και ο Πύργος Σαρακίνη (1577), με δυο δίδυμες εκκλησούλες (επισκέψιμος εξωτερικά).
  • Pappa Beach : 1 km Ν. του Ηραίου (υπάρχουν πινακίδες).

Παραλία με άμμο και βοτσαλάκι, ομπρέλες, ξαπλώστρες (με χρέωση), σνακ μπαρ και εστιατόριο με μεζέδες (must σπιτικοί κεφτέδες με χειροποίητο τζατζίκι). Ανοιχτά 9 π.μ.- 8 μ.μ., από 25/4 – 10/10, με ελεύθερο παρκινγκ.

  • Μαραθόκαμπος : ΝΔ., κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Κέρκη, πάνω από τον Όρμο Μαραθόκαμπου (4 km). Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται το έθιμο ανατίναξης «οβίδων» και τον  Αύγουστο το Διεθνές Φεστιβάλ «Στα Βήματα του Πυθαγόρα», με πολλές δράσεις (πληροφορίες Δήμος Δυτικής Σάμου, https://mwsamos.gr).

Από τον Μαραθόκαμπο, ξεκινάει αγροτικός δρόμος που οδηγεί προς τη Σπηλιά του Πυθαγόρα, εκεί που δίδασκε ο Πυθαγόρας κρυφά για να αποφύγει τον τύραννο Πολυκράτη. Σε απόσταση 50 μ. από τη Σπηλιά Πυθαγόρα βρίσκεται και το ξωκλήσι Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα (11ος ), στην είσοδος σπηλιάς.

  • Όρμος Μαραθόκαμπου ή Όρμος : ΝΔ., 16 km από Πυθαγόρειο, ψαροχώρι, με λιμάνι, μαρίνα σκαφών, ταβέρνες, καφέ και ξενοδοχεία.

Από τον Όρμο φεύγουν καραβάκια  για ημερήσιες κρουαζιέρες προς το νησάκι Σαμιοπούλα.

  • Κάμπος Μαραθόκαμπου ή Κάμπος : παραθαλάσσιος οικισμός με την παραλία Βοτσαλάκια, δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με πολλές παραλίες τριγύρω όπως Ψιλή Άμμος Μαραθόκαμπου, Λιμνιώνας, Βελανιδιά κλπ.
  • Μυτιληνιοί : ΝΑ., 12 Km από το Βαθύ, οικισμός με παραδοσιακή πλατεία, ταβέρνες, κατάστημα με μελισσοκομικά προϊόντα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου-Παλαιοντολογικό, τηλ. : 22730 52055, http://www.nhma.gr(από (ανοιχτά από 1/5).
  • Μαυρατζαίοι : ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού, με ιστορία στην κεραμική τέχνη και μονοπάτια πεζοπορίας προς το όρος Άμπελος. Απέχει 10 km από το Πυθαγόρειο και 23 km από το Βαθύ.

Στα αξιοθέατα η Μονή Τιμίου Σταυρού (1592), με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα καντήλια από τα οποία κρέμονται αυγά στρουθοκαμήλου (για να διώχνουν τις αράχνες). Η Μονή Τιμίου Σταυρού γιορτάζει στις 14/9, με μεγάλο πανηγύρι. Ανοιχτά καλοκαίρι 9 π.μ.- 1 μ.μ. και  6 π.μ. – 8 μ.μ.   και χειμώνα 5 μ.μ.- 7 μ.μ. τηλ. : 22730 37793, (αντρικό). Εδώ έχει ταφεί ο Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α΄ (Σάμος, 1939 – Αθήνα, 2023).

Το Πάσχα, πλήθος πιστών συρρέει εδώ για το έθιμο του Νιπτήρος. Κάθε Μεγάλη Τετάρτη, μετά την Ακολουθία του Νιπτήρος (νωρίς το απόγευμα), στην αυλή της Μονής, γίνεται η Αναπαράσταση του Νιπτήρος, σύμφωνα με  το τελετουργικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο Μητροπολίτης (ως Χριστός) πλένει τα πόδια 11 ιερέων (11 μαθητές πλην  Ιούδα), υπό τον ήχο εκκλησιαστικών ύμνων.

  • Κουμαραδαίοι : ορεινό χωριό στο κέντρο του νησιού, 12 km από το Πυθαγόρειο και 25 km από το Βαθύ, με καταστήματα κεραμικών. Στα 2,5 km ΝΑ. του χωριού, βρίσκεται η Μονή Μεγάλη Παναγία Σάμου (1586), με υπέροχες τοιχογραφίες (16ος αι.), τηλ. : 22730 41249 (αντρικό).
  • Πύργος : κεφαλοχώρι στο κέντρο του νησιού, γνωστό για την παραγωγή μελιού.
  • Πλάτανος : ορεινό χωριό με ωραία πλατεία, βρύσες, τρεχούμενα νερά και παλιά πλυσταριά. Τα πλυσταριά της Σάμου είναι μεγάλες πέτρινες γούρνες, δίπλα στις δημόσιες βρύσες, στις οποίες παλιά έπλεναν τα ρούχα (τουριστικό αξιοθέατο). Εδώ θα βρείτε το βραβευμένο εστιατόριο «Ορίζοντας», ένα από τα δυο βραβευμένα εστιατόρια του νησιού. Ο Πλάτανος απέχει 13 km από το Καρλόβασι και θα φτάσετε εύκολα μέσω της  Επαρχ. Οδ. Καρλοβάσου – Πλατάνου.
  • Καρλόβασι : ΒΔ., η 2η μεγαλύτερη πόλη – λιμάνι του νησιού, έδρα του Δήμου Δυτικής Σάμου, https://mwsamos.gr και έδρα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Χωρίζεται σε Παλαιό, Νέο, Μεσαίο Καρλόβασι, Όρμος και Λιμάνι.

Τι να δείτε στο Καρλόβασι :

Μουσείο Βυρσοδεψίας, Νέο Καρλόβασι, με μηχανήματα, εργαλεία και πληροφορίες για τη βυρσοδεψία που άκμασε στο νησί στα τέλη 19ου αι. Ανοιχτά καθημερινά 8 π.μ. -2 μ.μ., εκτός ΣΚ, τηλ. : 22730 79137 (είσοδος δωρεάν).

Παλαιό Καρλόβασι ή Παλαιό, ο 1ος οικισμός του Καρλοβάσου (από το 1575), με την εκκλησία της Αγ. Τριάδας (1904) να ξεχωρίζει στην κορυφή του λόφου. Στα ΝΔ. του παλαιού οικισμού βρίσκεται το σπήλαιο του Αγ. Αντωνίου (πρόσβαση από μονοπάτι, 15’).

Ναυτική Εβδομάδα, τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στο λιμάνι Καρλοβάσου, συνήθως στο τέλος Ιουλίου, πληροφορίες : https://mwsamos.gr.

  • Παραλία Ποτάμι – Καταρράκτες Ποταμίου, Νέο Καρλόβασι. Η παραλία Ποτάμι είναι πολύ δημοφιλής και αποτελεί ιδανική επιλογή για να θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα από το λευκό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, αυτό με το μοντέρνο καμπαναριό. Οι Καταρράκτες Ποταμίου είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.

 Πηγή : https://samosexplore.com Πηγή : https://samosexplore.com

Θα φτάσετε από μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία Ποτάμι και περνάει δίπλα από τον αρχαίο Ναό Μεταμόρφωση του Σωτήρα (13ος), υπάρχουν πινακίδες (1,5 km). Πανέμορφη περιπατητική διαδρομή, μέσα σε πλατάνια, ιτιές, ελιές, με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και λίμνες, στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε. Στον 2ο καταρράκτη θα φτάσετε από μια ξύλινη σκάλα ανεβαίνοντας 60 σκαλιά.

Για καφέ, πρωινό, φαγητό θα βρείτε την ταβέρνα Αρχόντισσα, με θέα τη θάλασσα και το Κάστρο (14ος αι.). Μπορείτε να αφήσετε τα πράγματά σας στην ταβέρνα, να πάτε πεζοπορία μέχρι τους καταρράκτες και να επιστρέψετε αργότερα για φαγητό. Δοκιμάστε ντόπιο κατσικάκι και κότσι στη γάστρα, ψημένα αργά σε ξυλόφουρνο (δεν απαιτείται κράτηση). Για την Αρχόντισσα υπάρχει και δρόμος που ξεκινάει από τον Αγ. Νικόλαο Ποταμίου (1 km), ανοιχτά όλο τον χρόνο, 10 π.μ. -7 μ.μ.

  • Παραλίες Μεγάλο και Μικρό Σεϊτάνι (ή Σειτάνια) : Καρλόβασι. Από την παραλία Ποτάμι ξεκινάει μονοπάτι πεζοπορίας προς το Μικρό Σεϊτάνι και στη συνέχεια προς το Μεγάλο Σεϊτάνι, που βρίσκεται στα ΒΔ. του όρους Κέρκης ή Κερκετέας (κορυφή Βίγλα, 1.433 μ.), σε περιοχή Natura 2000.
  • Κοκκάρι : ΒΑ., δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Διαθέτει μεγάλη παραλία, οργανωμένο κέντρο windsurf, καφετέριες, ψαροταβέρνες και το 2ο βραβευμένο εστιατόριο του νησιού, «FHILIA». Μετά το Κοκκάρι θα βρείτε τις οργανωμένες παραλίες Λεμονάκια, Τσαμαδού και Τσαμπού. Στην περιοχή καλλιεργούνται και οι ορχιδέες Σάμου που εξάγονται σε πολλές χώρες.
  • Άμπελος – Σταυρινήδες  : Β., 25 km από το Βαθύ. Κατάφυτη περιοχή, με αμπελώνες, πολλά νερά,  καταρράκτες και μονοπάτια πεζοπορίας προς το όρος Άμπελος ή Καρβούνης (κορυφή Προφ. Ηλίας, 1063 μ.).
  • Άγιος ΚωνσταντίνοςΚοιλάδα Αηδονιών : Β., ρεματιά με πανύψηλα δέντρα, τρεχούμενα νερά, αηδόνια που κελαηδούν και πολλά μονοπάτια πεζοπορίας.

Εστιατόριο Ιθάκη

Μετά τον Αγ. Κωνσταντίνο (1 km) θα συναντήσετε το ξεχασμένο χωριό Βαλεοντάδες και στη θέση Πλατανάκια, δίπλα στο ποτάμι, το εστιατόριο Ιθάκη το οποίο διαθέτει ηλεκτρικά ποδήλατα και πεζοπορικούς χάρτες της περιοχής. Ανοιχτά τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά ενώ τον χειμώνα μόνο ΠΣΚ.

  • Μανολάτες (ή Μανωλάτες) : πανέμορφο ορεινό χωριό, 25 km από το Βαθύ, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και καταστήματα κεραμικών.
  • Βουρλιώτες : Β., ορεινό χωριό, ανάμεσα σε Βαθύ – Καρλόβασι (20 km). Η Μονή Παναγίας Βροντιανής ή Βροντά (1566), είναι η παλαιότερη του νησιού και βρίσκεται 2 Km ΝΑ. από τους Βουρλιώτες, τηλ. : 22730 93255, καθημερινά 8 π.μ.-1 μ.μ. και 4 μ.μ.-8 μ.μ  (αντρικό).
  • Ποσειδώνιο : ΝΑ., στο Στενό Μυκάλης, 15 km από Βαθύ και 18 km από Πυθαγόρειο, με θέα Τουρκία. Από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμούς, διαθέτει λιμανάκι, παραλία και ψαροταβέρνα.

Τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές προς παραλία Μεγάλη Λάκκα και Κασονήσι, κάνουν οπωσδήποτε στάση στο Ποσειδώνιο, για μπάνιο και φαγητό. Το Κασονήσι Σάμου είναι μια βραχονησίδα στα Α. του νησιού, σε απόσταση μόλις 30 μ. από τις ακτές της Σάμου.

  • Αλυκή ή βιότοπος Μυκάλης : ΝΑ., περιοχή NATURA 2000, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά.
  • Παραλία Λιβαδάκι : Β., 13 km από το Βαθύ, 2,5 km μετά τον οικισμό της Αγ. Παρασκευής (βατός χωματόδρομος). Πανέμορφη παραλία, μέσα σε κλειστό κολπίσκο και στην είσοδο η βραχονησίδα Διαπόρτι. Αμμώδης με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καγιάκ, που διαθέτει το Livadaki beach bar.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *