Translation

Ανώσκελη, Ένα Boutique Οινοποιείο – Ελαιοτριβείο Στα Χανιά

Χωρίς κατηγορία

Ανώσκελη Ελαιοτριβείο –Ανώσκελη Οινοποιείο


Πρόκειται για το οινοποιείο – ελαιοτριβείο της οικογένειας Μαμιδάκη με καταγωγή από το μικρό αγροτικό χωριό Ανώσκελη Χανίων.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ., πολύ κοντά στο χωριό Βουκολιές  (5’), στα  ΝΔ. της πόλης των Χανίων, περιτριγυρισμένο από ελιές, αμπέλια, λεμονιές, πορτοκαλιές.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Τα αδέλφια Μαμιδάκη έφυγαν από την Ανώσκελη αναζητώντας κάτι καλύτερο στην Αθήνα, μορφώθηκαν και τη δεκαετία του΄60 ίδρυσαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Η οικογένεια Μαμιδάκη, που ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες της, επέστρεψε στην Ανώσκελη, αγόρασε το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού και ξεκίνησε, ερασιτεχνικά, την παραγωγή ελαιόλαδου. Σήμερα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής, εμφιάλωσης και τυποποίησης ελαιολάδου. Παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ανώσκελη», Π.Ο.Π. Κολυμβάρι Χανίων, ποικιλία Κορωνέικη, από συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες, πολυβραβευμένο, με παγκόσμιες διακρίσεις, που εξάγεται σε Ευρώπη, Αμερική, Ν. Κορέα, Ρωσία κλπ. Στην Ελλάδα πωλείται σε συγκεκριμένα super market (Θανόπουλος, Σκλαβενίτης).

Παράλληλα, αξιοποιώντας τους οικογενειακούς αμπελώνες, δημιούργησαν ένα boutique οινοποιείο με μοντέρνα αίθουσα γευσιγνωσίας και αυλή με θέα τους ατελείωτους ελαιώνες και αμπελώνες της περιοχής. Παράγονται τα κρασιά «ANO PLAYA» και «ANOFERIA» και η τσικουδιά «ΑΝΩ ΚΑΤΩ» και «Ανώσκελη», διπλής απόσταξης (η γνωστή κρητική ρακή).

Το οινοποιείο –ελαιοτριβείο Ανώσκελη είναι επισκέψιμο για ξενάγηση μαζί με γευσιγνωσία, από Μάρτιο – Νοέμβριο, Δευτέρα -Παρασκευή : 10 π.μ. – 6 μ.μ. και Σάββατο : 10 π.μ. –  4 μ.μ. (εκτός της εποχής συγκομιδής και εμφιάλωσης), https://anoskeli.gr, τηλ. : 28240 83126 (κατόπιν συνεννόησης). Η ξενάγηση περιλαμβάνει περιήγηση στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου, του οινοποιείου και του κελαριού τις ώρες 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 (διάρκεια 90’, με εισιτήριο).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει δοκιμή του ελαιόλαδου σε ψωμί, των κρασιών (4 ή 5  ετικέτες) με πλατό αλλαντικών, κρητικών τυριών κλπ.  και της τσικουδιάς με σνακ.

Μετά την ξενάγηση μπορείτε να χαλαρώσετε, στην εξωτερική αυλή ή στην εσωτερική αίθουσα γευσιγνωσίας, απολαμβάνοντας το κρασί ή την τσικουδιά σας (ανεξάρτητα από τις ώρες που διαρκεί η ξενάγηση). Στο χώρο υπάρχει δυνατότητα αγοράς των προϊόντων.

Θα φτάσετε στο Ανώσκελη πολύ εύκολα από τα Χανιά και την Επαρχ. Οδ. Ταυρωνίτη – Παλαιοχώρας, μόνο με δικό σας μεταφορικό μέσο (περίπου 30 km). Στο κοντινό χωριό  Άνω Βούβες (15’) θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη Μνημειακή Ελιά (3.500 ετών, περίμετρος κορμού 12,5 μ.) και το μικρό Μουσείο Ελιάς Βουβών, με χρηστικά αντικείμενα (τηλ. : 28240 22279, καθημερινά 10 π.μ. -7 μ.μ.).

Πηγή φωτογραφιών : https://anoskeli.gr

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *